dobiczek 22.03.09, 23:46 ale w imie ochrony srodowiska handel limitami co2 bedie kwitl, handel niczym hi,hi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bart-47 Koniec ze zbierania makulatury 23.03.09, 06:13 To nie jest problem. Ludzie zaczną palić papierem w piecach. Potrzeba tylko trochę czasu.A tłumaczyć dzieciom? Ile to lat tłumaczono o wyższości świąt bożego narodzenia, od świat wielkiej nocy. Społeczna wartość, budujmy wspólnie szkoły,odbudujmy Warszawę,i.t.p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Skoro jest makulatura to musi być i produkcja? n/t IP: *.range86-158.btcentralplus.com 23.03.09, 07:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekonomista Wywalić urzędasów !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.09, 08:36 Z ministerstw, magistratów, gmin i starostw !To Niemcom opłaca sie kupować makulaturę , a nam nie !!! Nie wytwarzamy opakowań i papieru rożnej maści ?! Jakie sa relacje cen makulatury a surowców do produkcji papieru i tektury ?!Kretyńskie decyzje urzędasów - wypieprzyć ich ! Do premiera z takim absurdem gospodarczym ! Odpowiedz Link Zgłoś
jasio.4 Re: Wywalić urzędasów !! 23.03.09, 08:42 Gość portalu: ekonomista napisał(a): > Z ministerstw, magistratów, gmin i starostw !To Niemcom opłaca sie kupować > makulaturę , a nam nie !!! Nie wytwarzamy opakowań i papieru rożnej maści ?! > Jakie sa relacje cen makulatury a surowców do produkcji papieru i tektury > ?!Kretyńskie decyzje urzędasów - wypieprzyć ich ! > Do premiera z takim absurdem gospodarczym ! Zostań premierem, zgłosimy się!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wywalić urzędasów !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.09, 11:19 zapomniałeś gamoniu o wszelakich inspektoratach - nadzoru budowlanego, farmaceutycznych itp itd!!!!!!!!! jaki z ciebie maruder skoro nie wymieniasz całego kompletu!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jasio.4 Koniec ze zbierania makulatury 23.03.09, 08:39 Mam dwie walizy zabytkowych nut, też nikomu nie są potrzebne. Ja je jeszcze, przez sentyment, przechowuje, moi spadkobiercy zapewne wyrzucą. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: Koniec ze zbierania makulatury 23.03.09, 08:55 W krajach cywilizowanych od stuleci ten problem jest rozwiązany a my znowu tradycyjnie na "chłopski rozum" kombinujemy, a może wydawnictwa obciążyć opłatą recyklingową i zarządzić raz w miesiącu szpermil papierowy na koszt miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Koniec ze zbierania makulatury IP: *.chello.pl 23.03.09, 09:07 Będę wdzięczny za przetłumaczenie tytułu "Koniec ze zbierania makulatury". Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 majątek parlamentarzystów 23.03.09, 09:39 Gość portalu: misiek napisał(a): > Będę wdzięczny za przetłumaczenie tytułu "Koniec ze zbierania > makulatury". Misiek nie bądź taki drobiazgowy, dziś bez socjotechnik ani rusz, myślisz, że jakby był prawidłowo napisany to zainteresował by kogoś? Nie bądź naiwny, idź z duchem postępu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: majątek parlamentarzystów IP: *.chello.pl 23.03.09, 10:05 Po prostu zastanawiam się, dlaczego redaktorowi zależy, by ludzie uważali, że koniec bierze się ze zbierania makulatury:P. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: majątek parlamentarzystów 23.03.09, 10:15 Gość portalu: misiek napisał(a): > Po prostu zastanawiam się, dlaczego redaktorowi zależy, by ludzie > uważali, że koniec bierze się ze zbierania makulatury:P. A być może sam On miał w zamyśle dla na przykładu -"Koniec zysków (strat) ze zbierania makulatury" -??? Trzeba jakoś pobudzić ludzi do twórczego myślenia tym bardziej ze nic nie kosztuje - prawda?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smieszek Re: majątek parlamentarzystów IP: *.complex.net.pl 23.03.09, 10:40 co miesiąc mam stertę gazet i innych tego typu rzeczy. Nie mam co z tym robić. Jak widać miasto nie pomoże mi rozwiązać tego problemu.... za darmo oddam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joker Re: majątek parlamentarzystów IP: *.complex.net.pl 23.03.09, 10:52 Spróbuj... poczytać :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Wojtecki Re: majątek parlamentarzystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.09, 11:17 A masz kominek? Może spróbuj tego: www.ekopraska.pl cena 130zł Ale nie wiem, czy to nie bajer tylko. A.. i jak masz kompostownik, to można też wrzucić jakiś niebłyszczący dziennik raz na jakiś czas. Dżdżownice potrzebują celulozy do czegoś tam; pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubi Re: majątek parlamentarzystów IP: *.cust.tele2.pl 24.03.09, 10:27 Na kompostownik owszem ale tylko niedrukowany papier bez domieszek folii. Farba to same świństwo. Będziesz mieć późnij ołów w warzywach. A dżdżownica tego nie tknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: majątek parlamentarzystów IP: *.chello.pl 23.03.09, 10:43 Ty to mnie lepiej nie pobudzaj:D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JagaK Re: Koniec ze zbierania makulatury IP: 213.77.117.* 23.03.09, 10:50 Proszę przekazać te nuty do dyrektora Artura Jaronia, do szkoły muzycznej, jeszcze posłużą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Wojtecki Re: Koniec ze zbierania makulatury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.09, 10:58 Jak się dogadacie w sprawie nut z p. Jaroniem to mogę je nieodpłatnie przewieźć (Golf III '94 1.8 LPG); kontakt: tomy123@o2.pl lub do skupu ;0) pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Wojtecki Koniec ze zbierania makulatury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.09, 10:53 A czy obecnie przy coraz wyższej opłacie za składowanie na wysypisku, nie jest taniej nawet zapłacić firmie recyklingowej zagospodarowującej makulaturę za jej przyjęcie, niż wywozić do Promnika? Czy rachunek ekonomiczny nie jest na plus na rzecz recyklingu? Taki mechanizm (wysokie opłaty na wysypisku) miał uczynić sensownym recykling. A płaty za składowanie co roku wzrastają! I co z karami za niedostateczną ilość np. makulatury poddanej recyklingowi narzucona przez UE? pozdr; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Wojtecki Re: Koniec ze zbierania makulatury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.09, 11:28 Acha; I Alba Atol na Herbach - wjazd od Olszewskiego po płytach przed DEK-iem w lewo, nie przyjmuje już makulatury od osób fizycznych. Zmienili zasady i żeby sprzedać makulaturę trzeba im wystawić fakturę. Ja więc wysypałem na kupę, ale nie przejmuję się obniżką cen i trudnościami ze sprzedażą i dalej zbieram (ostatnio i z biura, w którym pracuję), bo dla mnie marnotrawstwo (wyrzucanie bez odzysku) jest bezsensowne. Acha i SINOMA zamknęła podobno 4 swoje skupy w Kielcach. A można tam było sprzedać: makulaturę (gazeta, karton) folię (biała, kolorowa), złom stalowy i kolor (tanio). A i jeszcze ZSEiE czyli radia, suszarki, lodówki po 10gr/kg. Obecnie ZSEiE przyjmuję nieodpłatnie Ran-FLEX na Herbach pomiędzy PUP-u i ZUS-u na Kolberga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smurfmadrala Re: Koniec zbierania makulatury-nieudolność władz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.09, 14:13 Zaniechanie odbioru odpadów powtórnego wykorzystania oznacza automatycznie powrót do "recyklingu" leśnego i w zaułkach miejskich. Wieloletnia praca także edukacyjna zmarnowana. Dlaczego makulatury sprasowanej nie może spalać elektrociepłownia, jeśli używa się jako opału biomasy? Kiedyś w Dąbrowie działała wytwórnia masy celulozowej-ocieplenia budowlanego właśnie z makulatury,czy to aktualne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubi Re: Koniec zbierania makulatury-nieudolność wład IP: *.cust.tele2.pl 24.03.09, 10:45 Ekofiber - mieszanka tektury i cementu bodajże. Zaniechano produkcji po licznych reklamacjach. Gnił, śmierdział, lęgły się myszy. Ludzi to masowo zdzierali ze ścian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ups! Recykling w Kielcach to fikcja! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.09, 15:05 Recykling w Kielcach to moim zdaniem prawie nie istnieje. Mieszkam tu od prawie 2 lat a wcześniej pracowałem w branży własnie recyklingowej w mieście większym od Kielc i tam nauczyłem się jednego: jesli mieszkańcy chcą ekologicznie postepować ze śmieciami to muszą to wręcz wymusić na lokalnych władzach. To mieszkańcy muszą domagać się większej ilości pojemników na recykling, kontroli całego procesu i skutecznośći firm zbierających śmieci. Inaczej władza tak jak w Kielcach stopniowo będzie ograniczać dostep do selektywnej zbiórki odpadów aż w końcu przestanie to robić zasłaniając się hasłem "no przecież mieszkańcy z tego i tak nie korzystają". Jestem przekonany o konieczności recyklingu i sam robię to na co dzień chociaż kosztuje mnie to wiele, ponieważ do najbliższych pojemników mam baardzo daleko a i tak są to tylko pojemniki na szkło i plastik. Aby wyrzucić makulaturę i metal jadę samochodem z okolic Karczówki aż pod Real, bo tylko tam są wszystkie pojemniki razem. Stąd moja propozycja: Mieszkańcy Kielc, domagajmy się rozwiązań, które pozwolą nam ekologicznie postępować. Nie dajmy się zwodzić urzędnikom, którzy tylko zza biurka decydują co jest dla nas dobre. W końcu Kielce to wojewódzkie miasto. W innych miastach tematyka recyklingu rozkwita, coś się cały czas dzieje, zbiórki, akcje motywujące, hepeningi wciągające najmłodszych do tej idei. No ale Kielce...robią inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek jednak handel co2 to piekny interes na ekologi 23.03.09, 16:28 czysty pieniadz za nic,placisza dostajesz nic. a najzabawniejsze jest to ze bedziemy placic wrzyscy.kiedys jakis zyd wymyslil bon peKaO tez bylo podobnie zamiast dolara dostales drukowane nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Wojtecki Re: Recykling w Kielcach to fikcja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 09:01 Witam; Ja próbuję coś tam u władz uzyskać. Wysyłam mailem monity o zapełnieniu dzwonów do selektywnej zbiórki odpadów do PGO. Pracowałem tam przez 4 dni w sortowni na Piekoszowskiej w ramach obiadu za pracę, żeby zobaczyć jak to działa. Obecnie tam gdzie mieszkam, pomiedzy blokiem Grochowa 23 i 25 są: 1 pojemnik na szkło białe i kolorowe, 2 dzwony na tworzywa sztuczne i 1 na makulaturę. Trochę mi było głupio na początku, bo inni mają mniejsze szczęście!! Próbuję interweniować, pisząc do GW - w Kielcach do o odpadach pisuje Ziemowit Nowak. Chcę też zrobić stronę informacyjną dotyczącą oferty różnych firm na odbiór odpadów jakie są dostępne w Kielcach z uwzględnieniem cen i możliwości recyklingu - co Wy na to?? Proszę też o przedstawienie opinii mieszkańców, w jakich sprawach naciskać na władzę, żeby segregowało się lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Wojtecki Miasto nakłoni do segregacji odpadów.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 10:16 a co Ty na to?: miasta.gazeta.pl/kielce/1,88809,6362040,Miasto_nakloni_do_segregacji_odpadow.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acomnietoobchodzi Koniec ze zbierania makulatury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.09, 15:49 A CO MNIE TO OBCHODZI-urzednicy miejscy tak mają zorganizować odbiór śmieci,aby się nie walaly po całym mieście.Każdy płaci podatek od gruntu,mieszkania,część śmieciowe -to odpowiednie służby niech działają.Czemu nie wystawia się kontenerów wzdłuż dróg ,potem organizuje się akcje wywozu lodówek,mebli z pobliskich lasów.Wiadomo nie od dzisiaj,ze śmieci się produkuje.obowiązkiem miasta jest ich sprzątanie,a nie odbijanie piłeczki.Jedna dwie firmy i powinny zbierać po kolei wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda_kielce ulotki... 23.03.09, 17:08 a ja codziennie mam sterte papierowych ulotek reklamowych na wycieraczce i w skrzynce pocztowej. może by tak tu poszukać pieniędzy na recykling? bo jakby nie patrzeć ja nie zamawiam tej góry niepotrzebnych mi śmieci ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koleś Koniec ze zbierania makulatury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.09, 20:56 A może mi ktoś wytłumaczy dlaczego firmy odbierajace smieci podnoszą ceny za segregację i niby to ochronę środowiska. Przecież w tym kraju to czysta fikcja. Odpowiedz Link Zgłoś