Dodaj do ulubionych

Prywatna podstawówka?

28.09.10, 17:49
Czy wasze dzieci chodza do prywatnej szkoly podstawowej-jestescie zadowoleni?Czy to prawda ,ze dzieci odbierane sa po wszystkich dodatkowych zajeciach i odrobionej pracy domowej?I ile takie udogodnienia kosztuja?
Obserwuj wątek
    • madziaaaa Re: Prywatna podstawówka? 28.09.10, 22:00
      Ja jestem bardzo zadowolona. Córka chodzi do II klasy w "Naszej Szkole". czesne w tym roku, to 630 zł plus posiłki: 7 zł za każdy zjedzony obiad. Zajęć dodatkowych mnóstwo. lekcje przeważenie odrabia w domu, bo na świetlicy są ciekawsze rzeczy do roboty niż odrabianie lekcjiwink
      • 1monia4 Re: Prywatna podstawówka? 29.09.10, 08:28
        Czy kwota którą wymienials obejmuje również zajęcia dodatkowe?I gdzie mieści sie ta szkola
        • madziaaaa Re: Prywatna podstawówka? 26.10.10, 20:52
          Tak, obejmuje wszystkie zajęcia. Oprócz tenisa. Szkoła mieści się na Zbaraskiej. Wyguglaj sobie.
    • ola291 Re: Prywatna podstawówka? 17.10.10, 10:43
      Polecam Międzynarodową Szkołę Innowacji Edukacyjnych w Łodzi przy Sterlinga 26.
      Mój synek chodzi tam do I klasy. Szkoła jest super - nastawienie na naukę języków obcych. Angielski jest codziennie w tym dwa razy z native speakerem. Z dodatkowych zajęć w cenie czesnego jest: niemiecki basen i zajęcia twórcze (takie rozwijające myślenie i kreatywność). Czesne wynosi 500 zł - to jest najtaniej w Łodzi. Dodatkowo płatne są posiłki - obiad - ok 100 zł za miesiąc. Inne zajęcia dodatkowe - plastyka, judo itp są dodatkowo płatne. Szkoła jest bardzo przyjazna. W klasie jest 14 dzieci. Super kontakt z nauczycielami. Polecam szczerze.

PS. Sama szukałam szkoły dla synka blisko rok więc zrobiłam dobre rozeznaniesmile
      • slonko12345 Re: Prywatna podstawówka? 17.10.10, 23:39
        Po pierwsze: Podstawówka w ŁSSO kosztuje 460 zł/miesięcznie (info ze strony), więc jeżeli chodzi o koszty - to mniej niż na Sterlinga.
        Po drugie: ja akurat znając instytucję zarządzającą tą szkołą od wewnątrz, w ogóle nie rozważam tej szkoły jako alternatywy. Hmmm. obawiałabym się, że w trakcie roku szkolnego mogłoby się okazać np., że ministerstwo wykreśli jej wpis do ewidencji hehehhhh wink))
        Ale cóż, mogę się mylić i akurat w tej szkole wszystko działa poprawnie.
        • cleris Re: Prywatna podstawówka? 26.10.10, 10:58
          również obawiałabym się o przyszłość tej szkoły
    • cleris Re: Prywatna podstawówka czy państwowa? 26.10.10, 11:40
      za moich czasów do szkół niepublicznych chodziła bardzo słaba młodzież, ich poziom wiedzy nie dawał im gwarancji na zdanie matury i znajdowali bezpieczną przystań w prywatnych liceach, po nich kontynuowali naukę na prywatnych szkołach wyższych

nie chciałabym zafundować córce tego typu "wykształcenia"

obecnie uczy się w klasie 0 w prywatnej placówce i mam bardzo duże wątpliwości:
      1/ co do poziomu nauki, wymagań
      2/ co do poziomu uczęszczających tam uczniów, bo potwierdzają się moje przypuszczenia

proszę o opinię o SP w najbliższej okolicy: Jaskrowa, Syrenki, Centralna

ew. opinie o dobrych szkołach w Łodzi
      • binkaa Re: Prywatna podstawówka czy państwowa? 26.10.10, 14:23
        polecam Centralną , jak masz blisko to super
        znam kilkoro dzieci z tamtej szkoły i poziom jest bardzo dobry smile
        sama tam chodziłam jako dziecko

• gosiek29 Re: Prywatna podstawówka czy państwowa? 26.10.10, 18:18
        A w której szkole jest ta zerówka?
      • mw115 Re: Prywatna podstawówka czy państwowa? 15.01.11, 17:06
        cleris, syn chodzi na Centralną do "0" - moja opinia w wątku:
        Szukam dobrej podstawówki w Łodzi

możesz napisać do jakiej szkoły chodzi Twoja córka? z jakiej szkoły jesteś niezadowolona?
        wahamy się nad przeniesieniem synka do prywatnej, więc chciałabym wiedzieć o której szkole masz złą opinię
        • cleris Do Moniki 15.01.11, 18:25
          Wyslalam Ci mail na gazetowy
        • bluestarfish Re: Prywatna podstawówka czy państwowa? 17.01.11, 14:14
          Moniko, napisałam do Ciebie w sprawie Centralnej w drugim wątku o szkołach (w odpowiedzi na Twój post tam zamieszczony), liczę na odpowiedź smile
    • mamastefana Re: Prywatna podstawówka? 14.01.11, 17:45
      czesc polecam kornelowke ul sucharskiego jestem bardzo zadowolona czesne 550
      • bursz SP nr 1 na Sterlina 16.01.11, 17:08
        Witam,
        nikt nie pisze o 1?? Jest w centrum blisko prywatnej językowej i montesori. No i chyba jedną z naj.. jest szkoła na Inżynierskiej??
        Przymierzamy się jednak do 1???
        Pozdrawiam,jola
    • lukasia1 Re: Prywatna podstawówka? 17.01.11, 23:16
      cleris napisała:
      za moich czasów do szkół niepublicznych chodziła bardzo słaba młodzież, ich poziom wiedzy nie dawał im gwarancji na zdanie matury i znajdowali bezpieczną przystań w prywatnych liceach, po nich kontynuowali naukę na prywatnych szkołach wyższych
      > nie chciałabym zafundować córce tego typu "wykształcenia"

Za moich czasów było dokładnie tak samo... tylko to było ponad 30 lat temu smile
      Moje córki chodzą do prywatnej podstawówki. Czas pokaże, czy to dobra decyzja.
      Jeśli nic się nie zmieni w systemie, pójdą również do prywatnego gimnazjum.
      Z całą pewnością nie pójdą do prywatnego liceum.
      Może się okazać, że o szkole wyższej nie ja będę decydować wink

Z "wielką taką nieśmiałością" podejmowałam decyzję o posłaniu starszej córki (obecnie lat 9 III klasa) do szkoły prywatnej. Byłam takiego zdania jak cleris.
      Co zdecydowało ?
      CZAS
      W naszej szkole dzieci mają opiekę od godziny 7.30 ( tu nie oszukujmy się - świetlica) do godziny 17.00. Zajęcia "merytoryczne" trwają od 8.30 do ok.15.00. W tym czasie zajęcia przeplatają się ze śniadaniem (w ramach czesnego), w-f, basenem (w ramach czesnego), obiadem (dodatkowo płatne). Po lekcjach są zajęcia dodatkowe (płatne) - szachy, kółko dziennnikarskie, tańce, plastyka, lub świetlica ( na której w zależności od woli rodziców dzieci odrabiają lekcje lub spędzają czas wolny). Dzieci mają 6 godzin angielskiego tygodniowo ( w tym 1 z nativem).
      Układ, w którym trzeba odebrać dziecko po 4-5 godzinach lekcyjnych o godzinie 11.30, 12.30 lub zawieźć na 10 czy 11 jest dla normalnie pracującego rodzica bardzo mało realny.
      Jeśli jednak szkoła publiczna w pobliżu miejsca zamieszkania jest jednozmianowa, na dobrym poziomie, oferuje zajęcia dodatkowe i jest pomoc babci(cioci, sąsiadki) to trzeba przemyśleć, czy nie szkoda pieniędzy na szkołę prywatną.

Moim skromnym zdaniem do szkół prywatnych idą dzieci bardzo zajętych rodziców , którzy pragną aby ich dziecko w czasie kiedy muszą pracować spędzało czas produktywnie. Trochę też rozgrzeszają się z tego, że nie mają dla nich czasu.
      Ale też z własnego doświadczenia wiem, że dzieci problemowe otoczone są większa opieką niż w szkole publicznej, w której zazwyczaj są problemem.

Osobiście nie posłałabym dzieci do szkoły na ul. Czerwoną ( ale tam podobno taaaakie kolejki, że trudno się dostać) ani na ul. Inżynierską (mimo tradycji). Ale to moja opinia ( skądinąd wiem, że kontrowersyjna wink
      • bursz Re: Prywatna podstawówka? 18.01.11, 18:30
        Witam,
        lukasia, napisz proszę do jakiej szkoły chodzą Twoje Córki? Co zdecydowało?
        Dlaczego nie zdecydowałabyś się na szkołę na Inżynierskiej?
        Dziękuję,
        pozdrawiam,jola
        ps. nikt nie pisze o interesującej mnie SP nr 1smile))
        • lukasia1 Re: Prywatna podstawówka? 31.01.11, 18:32
          bursz napisała:

> Witam,
          > lukasia, napisz proszę do jakiej szkoły chodzą Twoje Córki? Co zdecydowało?
          > Dlaczego nie zdecydowałabyś się na szkołę na Inżynierskiej?
          > Dziękuję,
          > pozdrawiam,jola

Jolu przepraszam za brak odzewu - ferie smile
          Zdaje się, ze pisałaś do mnie maila, ale gdzieś mi go wcięło uncertain
          Moje dzieci chodzą tu
          www.school4child.pl/
          A dlaczego nie Inżynierska, ani tym bardziej Czerwona ?
          Z powodów subiektywnych. Nie chcę nikogo skrzywdzić swoją opinią, ani narazić się na zarzut bezpodstawnych uprzedzeń.
          Tak więc moje dzieci, na pewno nie tam smile
          • bursz Re: Prywatna podstawówka? 31.01.11, 21:56
            Witam,
            dziękuję, dla nas bardzo daleko, mieszkamy na Sikawie.
            Bierzemy pod uwagę, kilka, najbardziej SP nr 1 na Sterlinga, (ew. Nowosolna, Jaskrowa). Mamy piszą na wątku o dniach otwartych, jeśli coś wiesz o jakiejś szkole, proszę napisz,
            dziękuję,
            jola
            • lukasia1 Re: Prywatna podstawówka? 01.02.11, 13:55
              O Nowosolnej słyszałam, że jest piękna i nowoczesna tylko z zewnątrz.
              Kombinat, w którym uczeń nie jest najważniejszy.

O Jaskrowej słyszałam jak dotąd same entuzjastyczne opinie (choć nie jestem pewna, czy to nie w tej szkole pojawił się zarzut przydzielania dzieci do klas ze względu na status materialny rodziców - czytałam o tym tu na forum, ale nie jestem pewna czy chodziło o tę szkołę)
              O ile się nie mylę (przed chwilą sprawdziłam) długoletnia dyrektorką tej szkoły była fantastyczna kobieta i to ona zapracowała na sukces tej szkoły. Chodzą do niej dzieci moich znajomych (5 i 3 klasa), są zadowoleni. Cytałam jednak wypowiedzi, że szkoła "jedzie" na dobrej opinii.
              Jeśli chcesz pytaj o konkrety - zapytam znajomych rodziców.

O szkole nr 1 na Sterlinga też słyszałam dobre opinie.
              Przymierzaliśmy się do szkoły prywatnej obok (edukacji innowacyjnej) ale nie dogadaliśmy się z właścicielami szkoły. Późniejsze kłopoty szkoły (z uzyskiwanymi certyfikatami i zezwoleniami MENu) spowodowały, że ulżyło nam, że się nie zdecydowaliśmy.

O dniach otwartych nie słyszałam, ale to z racji braku zainteresowania... smile
              • lukasia1 Jaskrowa... 01.02.11, 14:06
                Widzę, że w wątku o dniach otwartych już dziewczyny podzieliły się swoją opinią n/t Jaskrowej... To ja już się nie będę wtryniać smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka