martamaria10 05.06.08, 12:06 Witam! Poszukuję alergologa dla córci, najlepiej na NFZ, który kieruje na panel pediatryczny, a nie na testy. Zależy mi na w miarę szybkim terminie. Marta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przeciwcialo Re: panel pediatryczny 05.06.08, 15:40 Chodzi ci o panel pediatryczny pokarmowy z krwi? My musielismy zrobic go odpłatnie. W Diagnostyce kosztuje 35 zł. A na nfz z terminami kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
a.nya Re: panel pediatryczny 12.06.08, 19:58 35zł ?? skąd moje zdziwienie, otóż chciałam odpłatnie zrobić synowi panel pokarmowy w Diagnostye i powiedzieli mi 160zł, zadzwoniłam więc na Siemaszki do Laboratorium bo zawsze byłam z niego zadowolona i powiedzieli mi 130. Zawsze to 30zł taniej więc pojechałam tam dzisiaj ale pani na widok synka, który ma 6m. zaproponowała mi panel pediatryczny, rzekomo lepszy i ponoć taki wykonuje się tak małym dzieciom, dodatkowo są tam również ujęte alergeny wziwewne i ponoć jest bardziej rozbudowane białko. Taki więc panel zrobiłam ale kosztował podobnie jak panel pokarmowy 130zł. Czy to możliwe że jest aż taka różnica cenowa miedzy Diagnostyką a miejscem w którym wykonywałam badanie? Kurcze no jakoś nie wydaje mi się. Może w Diagnostyce jest mniejsza ilość alergenów bo nie widzę innego wytłumaczenia. Na Siemaszki panel pediatryczny obejmuje: Der.pteronyddinus Der.farinae brzoza brodawkowata mieszanka traw kot pies Alternaria Alternata mleko a-laktoalbumina b-Laktoglobulina kazeina białko jajka kurzego żółtko jaja kuszego albumina soja marchew ziemniak przenica, mąka orzech laskowy orzech ziemny znalazłam jakieś stare skierowaniedo Diagnostyki na badania alergologiczne i jeżeli mówiąc panel pediatryczny masz na myśli ichniejszy panel dziecięcy (żywność) FP5 to zawiera on tylko 5 alergenów: dorsz białko jajka orzech ziemny mleko krowie soja mąka pszenna więc rzeczywiście skoro zawiera tylko 5 alergenów to ma prawo kosztować 35.uff ulżyło mi bo już myślałam że sporo przepłaciłam pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
ajko Re: panel pediatryczny 13.06.08, 07:50 W Diagnostyce nazywa się to panel mieszany: www.diag.pl/examination_show.php?id_cat=69&id=523 Istnieje również panel dziecięcy z tylko 5 alergenami pokarmowymi dla niemowląt wykazujacych tendencję do alergii(tutaj nie trzeba sprawdzac więcej niż kilka alerg.pok. ,bo i tak dieta malucha jest zawężona). Panel pokarmowy,oddechowy i mieszany kosztują coś ok.160 zł. Ja wolę robić wszelkie badania poza Diagnostyką. Odpowiedz Link Zgłoś