Dodaj do ulubionych

refluks szukam lekarza -pomocy

02.02.07, 17:24
Obserwuj wątek
    • agless Re: refluks szukam lekarza -pomocy 02.02.07, 20:45
      Pisze w sumie po to zeby podtrzymac watek bo mi sie szkoda malca zrobilo....Moja
      mala tez z reflusem dostawala jakies tam lekarswo do kazdego mleka, podobno
      dzieci z tego wyrastaja i refluks sie leczy tylko wtedy jak dziecko wymiotuje
      tak dozu ze przestaje przybierac na wadze.
      Powodzeniasmile)
      • annnac Re: refluks szukam lekarza -pomocy 02.02.07, 21:20
        Ten mały Szymuś to syn koleżanki. Próbuje jej pomóc bo ona juz sama nie wie co
        ma robić. Wszyscy jej mówią że to minie, ale minęło jużpół roku i nic.
        Chlustanie pokarmu troche ustało jak zaczeli mu podawać mleko BebilonAR a teraz
        znów się nasiliło. Próbują podawać mu już jakieś słoiczkowe obiadki ale mały
        zupełnie nie umie przełykać (może to też związane z refluksem).
        Przybiera na wadze ale niewiele niestety i jest drobny chociaż nie jest
        tragicznie bo waży 6800g. Na dodatek bidulek miał osłabione napięcie mięśniowe i
        przez 3 mieś chodził na rehabilitacje, jeszcze sam nie siedzi.

Pediatrzy u których była poza usg nie zlecili żadnych badań, zadnych leków.
        Jedynie układanie w łóżeczku ustawionym pod kątem, podawanie pokarmu częściej a
        małymi porcjami. A malec się męczy.
        W wyszukiwarce znalazłam kilka postów na temat refluksu. Podobno może być
        przyczyną częstych nieżytów górnych dróg oddechowych, nawet zapalenie płuc. w
        skrajnym wypadku może powodować nadzerki i wrzody. Wiem że są przypadki
        interwencji chirurgicznej ale nie wiem kiedy wybierane jest takie rozwiązanie.

Jeśli ktoś zna dobrego specjalistę lub szpital gdzie można się zgłosić(najlepiej
        na śląsku, ewentualnie w Łodzi)to bardzo proszę o odpowiedź lub maila.
        • lemiwawa a może to alergia 02.02.07, 21:29
          przyczyną refluksu może być alergia, dlatego może trzeba podać mleko dla
          alergików, mój synek pił bebilon Pepti, innym sposobem leczenia jest podanie
          ketotifenu, leku na alergię, i jeśli po miesiącu czasu, widać poprawę, to
          znaczy, że przyczyna jest alergia. Jestem z W-wy byłam u dwóch gastrologów
          dziecięcych, niestety w innych rejonach Polski nie wiem, gdzie się udać. Jeśli
          nie uda się wizyta u gastrologa dziecięcego, to warto pójść do pediatry z
          prawdziwego zdarzenia, który leki też może przepisać. Nam powiedziano,że może to
          trwać do roku, a jeśli po roku nie minie, to może oznaczć jaką patologię ukł.
          pokarmowego, a z kolei inna gastrolog powiedziała,że do dwóch lat.
          • annnac Re: a może to alergia 02.02.07, 22:00
            Też sie nad tym zastanawiałam ale niestety żaden lekarz nie zasugerował takiej
            przyczyny. Mały od urodzenia jest na sztucznym mleku(najpierw zwykły NAN a potem
            Bebilon AR). To by oznaczało że jeśli jest uczulony to na białko mleka krowiego.
            Ja swojemu dziecku też bym spróbowała podać Pepti ale nie chcę takiej decyzji
            wymuszać na koleżance, bo ona boi sie eksperymentować na Szymku i w zasadzie
            robi tylko to co lekarze zalecają. Nie dziwię się jej bo jest przez ciężką
            ciążę, cesarkę i te dolegliwości małego zestresowana.
        • lemiwawa Re: refluks szukam lekarza -pomocy 02.02.07, 21:31
          mój synek też nie mógł na początku przełknąć tych obiadków, dlatego trzeba
          stopniowo, po łyżce, dwóch dziennie. Teraz mając roczek je po 6 m-cu słoiczki,
          bo po wyższym m-cu ma odruch wymiotny
    • lemiwawa Re: refluks szukam lekarza -pomocy 02.02.07, 21:09
      mój synek też miał refluks, wyrósł z tego kiedy skończył 10 - 10,5 m-ca. My
      jesteśmy z W-wy, byliśmy prywatnie u gastrologa dziecięcego (pisałam gdzie na
      formum Warszawa) najpierw zrobli USG, kilka minut po jedzeniu, najlepiej
      rzadkim, wyszło, że refluks. Jednak gastrolog powiedziała, że to badanie nie
      jest znaczące, dlatego poleciła nam scyntygrafię układu pokarmowego w kierunku
      refluksu, oczywiście zastosowano leczenie Bioprazol brał ok 6 tygoni, wspominano
      nam też o Gaspridzie. Lekarz powiedziała, że nie ma leków dla niemowląt,podaje
      się dla dorosłych, tylko podzielone w małych dawkach adekwatnych do wagi ciała
      dziecka. W związku z tym, że synek zaczął jeść zrezygnowaliśmy ze scyntygrafii,
      aby nie napromieniowywać synka, mimo, że nadal ulewał, i też wymiotował pod
      ciśnieniem. Po zakończeniu leczenia dopiero nastąpiła poprawa na jakieś dwa
      tygodnie, potem znowu zaczął ulewać, ale mniej niż poprzednio. Leków już nie
      stosowaliśmy, ponieważ dziecko jadło lepiej i lepiej przybierało na wadze.
      Synek już od trzeciego m-ca życia dostawał pokarm ściągany przeze mnie
      zgęszczany nutritonem, a potem kaszka ryżową. Musisz udać się do gastrologa
      dziecięcego koniecznie. Poza tym, USG bardzo rzadko wykazuje refluks.
      Synek ulewał, a potem nie chciał jeść, i zaczął wymiotować pod ciśnieniem,
      dlatego udaliśmy się do gastrologa dziecięcego. Nie chciał spać, płakał, bo
      treść pokarmowa drażniła przełyk i gardło. Miał je ciągle podrażnione i
      zaczerwienione.
      Byliśmy też w Instytucie Matki i Dziecka, na jednodniowych badaniach, gdzie
      zbagatelizowano refliks, mówiąc, że z tego wyrośnie.

Najważniejsza rada: aby podawać dziecku porcje małe a często, poza tym jedzenie
      musi byc gęste, wtedy mniej się cofa. Picie podawać godzinę po jedzeniu, synkowi
      najbardziej cofało się, po jedzeniu, kiedy podałam herbatkę. Pozdrawiam, i życzę
      zdrówka
      • annnac Re: refluks szukam lekarza -pomocy 02.02.07, 21:28
        wielkie dzięki za odpowiedz. Będziemy szukać dobrego lekarza.
        • lemiwawa Re: refluks szukam lekarza -pomocy 02.02.07, 21:32
          dokładnie, musicie znaleźć kogoś, kto poważnie podejdzie do sprawy, najlepiej
          prywatnie
          • berenia Re: refluks szukam lekarza -pomocy 17.02.07, 17:29
            lemiwawa, mam pytanie: czy u was refluksowi towarzyszyl straszny calodniowy
            placz? moj synek strasznie ulewa i krzyczy caly dzien z przerwami na plytki sen.
            moglabys polecic dobrego gastrologa? jestem z wawy.
    • justyna351 Re: refluks szukam lekarza -pomocy 22.02.07, 13:12
      Miałam to samo z dwojgiem dzieci ((( Przy drugim byłam juz mądra i po 3
      miesiącach sladu nie było po refluksie. Nigdzie nie szukaj prywatnie bo tylko
      sie zrujnujesz. Bierz skierowanie od lekarza do poradni gastroenterologicznej i
      wal jak najszybciej do Centrum Zdrowia Dziecka na Ligocie bo tam sie na tym
      znaja i Ci dziecko szybko wyleczą. Wiem z autopsji, że większość pediatrów to
      konowały i ludzie się męczą - widzę to po ilości pytań na róznych forach.
      Następnie : wysokie ukłądanie dziecka jak leży - w Carrefourze w Katowicach na
      Roździeńskiego na dziale dziecięcym sa takie poduszki do łóżeczka o przekroju
      trójkąta + ksiązki pod nogi łóżka, żeby był kąt 30 stopni, jak najwięcej nosić
      dziecko w pozycji pionowej, zwłaszcza po jedzeniu, dbanie o odbijanie.
      Ja błyskawicznie zostałam połozona na odzdział gastrologiczny, gdzie wykonano
      tzw. ph-metrię - nie jest to przyjemne ale nic nie boli, jest za to kłopotliwe
      dla rodzica bo trwa całą dobę ale badanie jest bardzo dobre - oczywiście sprzęt
      pochodzi od Owsiaka !!!! Mały tez miał wtedy 6 miesięcy.
      Mały natychmiast dostał ranigast (straszne świństwo ale efekty są bardzo szybko
      a następnie robiony w aptece proszek z leku o nazwie gasprid połączony z
      glukozą (to jest zjadliwe). Po 2-3 miesiącach refluks paszoł won. Ale co
      przeżyliśmy, zwłaszcza ze starszym, to nasze ...............(((((((((((
      Ranigast jest tylko lekiem objawowym ale zobojętnia kwas żołądkowy, który przy
      refluksie podchodzi z żołądka i uszkadza błony śluzowe przełyku, które mają
      odczyn obojętny. Po jakichś 2 tygodniach stosowania wyleczy sie stan zapalny,
      dziecko sie uspokoi i nie będzie krzyczec na widok jedzenia bo ono wie, że po
      jedzeniu będzie mu podchodzic i będzie go bolało. Aha, poproście, żeby na
      skierowaniu lekarz napisał CITO! to was zapiszą bez kolejki na szybki termin.
      ja sie leczyłam u dr Marii Szymańskiej - przyjmuje w czwartki, jest to przemiła
      pani doktor jak zreszta wszystkie tam lekarki, one tez wykłądają na Akademii
      Medycznej, więc poziom jest wysoki, nie oszczędzaja na badaniach, pielęgniarki
      tez są bardzo sympatyczne, przez tyle lat (leczenie starszego) nie spotkałam
      sie z niczym nieciekawym.
      Aha, prosze dawać dziecku raczej gęste i często a w małych ilościach.
      Mam w domu podręcznik gastroenterologii i w tym dziale jestem na pewno lepsza
      niz niejeden pediatra, z czego sie jednak nie cieszę.
      W razie pytań, prosze pisac na mojego maila gazetowego, na pewno odpowiem.
      Pozdrawiam, justyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka