Dodaj do ulubionych

Którędy do Zakopanego, by nie utknąć w korku?

11.10.11, 09:26
To są jakieś jaja! Najpierw trzeba wdrożyć system sterowania rozumem/uporem mieszkańców regionu podhalańskiego, a potem DROGĘ budować, nie serwis informacyjny o utrudnieniach w ruchu.
Obserwuj wątek
    • Gość: balusz Którędy do Zakopanego, by nie utknąć w korku? IP: *.ists.pl 11.10.11, 09:26
      Za blisko 5 mln zł to można wybudowac połowę drogi dwupasmowej z N.Targu do Zakopanego.
      Ale górale wiedzą lepiej, na głowie staną byle by drogi nie było.
      Smiesznie będzie jak system zaleci dojazd do zakopca przez Słowację :-)
      • Gość: hh Drogi budowac, a nie systemy ! IP: *.upm-kymmene.com 11.10.11, 11:27
        aha, zapomnialem... przez nastepne 4 lata marne na to szanse
    • Gość: abc Oczywiście realnej poprawy to nie przyniesie bo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.11, 09:32
      realną poprawę dla kierowców może przynieś działanie w "realu" czyli np. budowanie czy modernizacja dróg i linii kolejowych. Ale dla bezpośrednich wykonawców możliwość "przytulenia" konkretnej kasy z Unii jest oczywistą (i realną:) korzyścią.
    • Gość: tentacles po co do Zakopanego? Lepiej na Słowację IP: *.tktelekom.pl 11.10.11, 10:33
      do Popradu.
    • Gość: Łobziak Oprócz dróg powinni gór dobudować IP: *.noc.fibertech.net.pl 11.10.11, 10:58
      Gdzieś się musi pomieścić te dodatkowe kilkadziesiąt tysięcy osób. Budowanie dróg o przepustowości 6 tysięcy samochodów/godzinę do 20-tysięcznego miasteczka jest utopią.
      • Gość: Krzysztof K. Re: Oprócz dróg powinni gór dobudować IP: *.fema.krakow.pl 11.10.11, 11:17
        Łobziaku, obywatelu - nie pie... Jakoś się mieszczą, a chodzi o to, by nie stali w korkach, tylko jechali w godziwych warunkach.
        • towot1 Re: Oprócz dróg powinni gór dobudować 11.10.11, 12:28
          Łodziak ma rację.
          Jak zbudujesz (de facto ślepą) autostradę z N. Targu do Zakopanego, to ludzie będą stać tak samo długo, tyle że na dwóch pasach.
          Zakopane po prostu nie jest w stanie przyjąć tylu pojazdów na raz.
          Dlatego dwupasmówka do N.Targu i tam rozdział ruchu na 3 drogi przez Białkę, Poronin i Cz. Dunajec wydaje się najrozsądniejszym rozwiązaniem.
          • Gość: x Re: Oprócz dróg powinni gór dobudować IP: *.geod.agh.edu.pl 11.10.11, 17:11
            Łobziak i towot1 mają rację, tylko taki rozdział ruchu ma szansę zmniejszyć korki przed Zakopanem. Ale najlepszym rozwiązaniem byłby model szwajcarski: parkingi gdzieś w Nowym Targu i kolej elektryczna nie rzadziej niż co 5-10 minut do Poronina skąd rozdział do Zakopanego-Kościeliska-Witowa, Olczy-Bystrego-Kuźnic, Murzasichla-Cyrchli, Cichego-Palenicy Białczańskiej (tunel pod Wierch Porońcem, takie tunele drąży się dziś w tempie 30-50 m na dobę), Bukowiny (termy!)-Brzegów ...
            Ale korki są nie tylko w Zakopanem.
            1. Może by jakiś niezależny (ale z jajami!) zespół ekspertów zbadał, ile tak naprawdę powinna trwać przebudowa mostu w Mogilanach, i za każdy dzień zwłoki łupnął inwestora (za to, że pozwolił na taką ślamazarność) po kieszeni;
            2. To samo odnośnie mostu w Groniu. Tracę w tamtejszych korkach mnóstwo czasu każdego tygodnia, ekipę budowlaną widziałem tylko raz;
            3. Kto zapomniał o przechyłce drogi na serpentynach z Chabówki do Rdzawki? (ma już na sumieniu sporo zabitych ...);
            4. Kto zapomniał o poszerzeniu dwupasmowej drogi i dołożeniu pasów dolotowych na rozwidleniu z drogą 52 w Głogoczowie, zwłaszcza mam tu na myśli bezpieczeństwo kierowców jadących od strony Myślenic i skręcających w lewo na Bielsko. Miejsca jest aż nadto, ale albo zabrakło szarych komórek, albo były pijane, a remont wiaduktu i drogi w tym rejonie trwał i trwał ...
            5. Kto zapomniał o komplecie zjazdów na- i z autostrady na węźle Łagiewnickim (zawracanie na ul. Herberta jest tak upierdliwe, że powoduje tamowanie ruchu i korki; korekta minimum - po południowej stronie jest rondko, z którego można zrobić zjazd w kierunku Rzeszowa;
            6. Kto zaakceptował wydanie setek milionów złotych na remont trasy Kraków-Myślenice, wskutek którego ruch znacznie się ... spowolnił! Przecież można było zrobić przejścia dla pieszych pod drogą - ukształtowanie terenu wręcz sie o to doprasza, Mam tu na myśli zwłaszcza sławetne "50" na łuku w Przymiarkach-Brzezince.
            7. Ja wiem, że za rządów PO i Grabarczyka to jest niemożliwe, ale może by coś wreszcie zrobić ze skrzyżowaniem w Zaborni???? Czekanie na S7 w tym miejscu to czekanie na cud ...
            I ze skrzyżowaniem w Poroninie ...

• Gość: Krzysztof K. Którędy do Zakopanego, by nie utknąć w korku? IP: *.fema.krakow.pl 11.10.11, 11:15
      Drogi alternatywne naprawdę w tym przypadku niewiele dają. Koniecznością jest budowa dwupasmówki przynajmniej do Nowego Targu. Dalej w ostateczności można się pomęczyć. Albo... skręcić w prawo na Chyżne i na Słowację.
    • Gość: el Którędy do Zakopanego, by nie utknąć w korku? IP: 64.31.191.* 11.10.11, 12:27
      i beda przychodzic iscie komiczne wiadomosci:

Trasa A- korek 4 godz
      Trasa B-korek 4,5 godz
      Trasa C- korek 3,5 godz

ale wybor masz....
    • Gość: gosc123 Którędy do Zakopanego, by nie utknąć w korku? IP: *.ists.pl 11.10.11, 12:44
      No to jak juz to opublikuja... to zadna droga nie bedzie szybko :) Wszystkie drogi dojazdowe do Zakopca beda zakorkowane...
    • Gość: ErgoCogito Re: Którędy do Zakopanego, by nie utknąć w korku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.11, 12:53
      Jakie to polskie: kamera lub radar zamiast drogi i wołanie: chwalcie nas, projekt z Unii, wykorzystujemy pieniądze. Nikt nie pomyśli ,że na "małpie pomysły"
    • Gość: Turysta Którędy do Zakopanego, by nie utknąć w korku? IP: 62.233.194.* 11.10.11, 13:04
      Sugeruję zająć się drogowcami i ukończyć remonty, bo informowanie o czymś co jest wiadome wszystkim (przykładowo obecnie remont i korek przed wjazdem do Krakowa) nie ma najmniejszego sensu. Pewnie znowu była kasa do wydania i wymyślili pilotażowy system informatyczny. To tak jakby głodnemu dać bilet do teatru. Władzo "łap szpadel!"
    • lang-uage wiocha dla durniów 11.10.11, 14:10
      powodzenia barany mam nadzieję że jesteście gotowi do strzyżenia
    • Gość: raj No i po co się pchać do tego Zakopanego? IP: 140.101.208.* 11.10.11, 16:34
      Jak tam jest taki cholerny tłok. Zaczyna sie na drodze, a potem już na miejscu jest tak samo, wszędzie pełno ludzi. Więc jak ktoś sie lubi gnieśc w tłoku, to niech sobie i stoi w korku - na to samo wychodzi...
      Nie lepiej sobie znaleźć jakieś mniej uczęszczane miejsce na wyjazd?
    • bzykk Którędy do Zakopanego, by nie utknąć w korku? 11.10.11, 17:34
      Kilka razy w roku patrzę w TV jak BANDA IDIOTÓW!!!!!!!!!!!!!!! ciągnie się w wężu bez końca... a na KOŃCU złodzieje z zakopanego robią i dupska aż miło!!!!

Jeździłem tam za"komuny" 3-4 razy w roku, ale aut wtedy nie było tyle i z Krakowa do Za-dupia jechało się 90 minut!
      Potem ś.p. Komuna upadła i było tylko gorzej!
      Ch... mnie strzelił jak wchodząc do sklepu MENELE rzuciły hasło- DUTKI PRZYSZŁY!!!

I to był OSTATNI raz w Za-dupiu!
      I DUTKI pojechały na Słowację i do Krynicy!!!
      Chu...j w du...e baranom!!!!
    • Gość: autor projektu Którędy do Zakopanego, by nie utknąć w korku? IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.11, 17:53
      witam,
      jestem autorem tego projektu, nazywa się on Inteligentny System Sterowania Ruchem Regionu Podhalańskiego i chciałem Państwu cos przekazać.
      Czytam komentarze i szczególnie zwracam uwagę na słowa krytyki od "zwykłych" użytkowników dróg - w tym przypadku zwykli znaczy nie mający nic wspólnego z inżynierią ruchu.
      Zastanawiające dla mnie jest Państwa podejście które sprowadza się do - olać Zakopane jedźmy na Słowacje itp... Przecież to jest NASZ region, nasza baza turystyczna, nasza lokalna społeczność która utrzymuje się sezonowo z turystów, to naprawdę niesłychane... Czy ktoś z Państwa spotkał się np. z takim podejściem do sprawy - dla przykładu kurort Les2Alpes...
      Czy nie jest słuszne aby działać - robić coś aby zwiększać komfort i bezpieczeństwo przez co działać na korzyść regionu ? Jeżeli ktoś ma ochotę to i tak pojedzie w Alpy, na Słowacje itp.. ale nie można takim podejściem zabijać własnego regionu gdzie można odpoczywać - aktywnie i nie tylko. Czy naprawdę to jest obiektywne podejście do tematu ? Dlaczego od razu jak staramy się coś polepszyć to oznacza to ze tak naprawdę chcemy dawać komuś zarabiać, marnotrawimy środki unijne ??
      ktoś napisał ze za kwotę projektu ( dokładnie 4,3 mln) wybuduje 1/2 2 pasowej drogi... noto gratuluje znajomości tematu...
      ja za te kwotę tworze system który składa się z 16 tablic VMS, 10 stacji meteo, 30 kamer HD, 60 kamer LD, 60 urządzeń analizujących natężenie ruchu, klasyfikujących pojazdy - wszystko w większości zasilane ze źródeł naturalnych - wiatr, słonce
      do tego portal w którym będziecie Państwo mieli dane live, do tego aplikacje na smartfony, do tego usługa sms- multinfo, do tego budujemy regionalne i mobilne centrum nadzoru ruchu - czy to jest malo ?
      chce powiedzieć jeszcze ze ten projekt będziemy rozwijać zarówno na podhalu jak i na innych drogach w Województwie i chce powiedzieć ze robimy to dla WAS nie dla siebie i cieszy mnie każdy pozytywny komentarz bo znaczy to że społeczeństwo jednak jest w stanie pomyśleć inaczej a niżeli negatywnie.
      dziękuje.
      Patryk
      • Gość: wieniek @ Do autora projektu IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.11, 20:39
        Szanowny Panie.
        To bardzo ciekawe, co Pan pisze ale…
        Ktoś tu przed chwilą napisał, że "… to tak jakby dać głodnemu bilet do teatru".
        Ja, po przeczytaniu Pańskiego postu, mogę jedynie dodać: "… to tak jakby dać głodnemu bilet do teatru na DOBRĄ SZTUKĘ "
        Pozdrawiam.
        • Gość: autor projektu Re: @ Do autora projektu IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.11, 20:45
          wlasnie nie bardzo rozumiem tej przenośni...
          trzeba zrozumiec ze rozbudowa istniejacej sieci drog jest nie realna,
          moze nie w 100% ale to mozna zrobic to nie zmieni w zasadzie nic,
          skoro idea rozproszenia ruchu jest rozwiązaniem...
          kim/ czym jest głodny ? czym jest bilet ?
          :)
          pozdrawiam
          • aeris Re: @ Do autora projektu 12.10.11, 00:30
            Fajnie ze Pan sie udzielil w dyskusji.

Przenosnie wyjasnie: tak jak glodny chce jesc a nie biletu do teatru, tak kierowcy potrzebuja drogi a nie info o korkach :)
            • extrafresh Nikt normalny do Zako. nie jeździ. 12.10.11, 08:52
              Goralenvolk skutecznie do tego zniechęca.
    • Gość: FR Super trasa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.11, 09:37
      Bielsko-Biała (za miesiąc oddają obwodnicę) - Żywiec (do końca przyszłego roku oddadzą ekspresówkę BB-Żyw.)- Korbielów - Słowacja. Przez Słowację można jechać 2 trasami.obydwie puste i malownicze. Przejazd trasą BB - Zakopane przez Słowację, przy dobrych układach trwa niecałe 2 godziny. Oczywiście najwięcej czasu należy poświęcić na trasę w Polsce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka