wkkr A jak wchodze do firmy to 23.04.12, 10:07 z każdy i za kazdym razem witam się inaczej. Zdrastwuje.... hellow... szalom... cześć... witam... dzień dobry... dobro jutro.... buenos dijas...itd... itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... IP: 83.2.214.* 23.04.12, 10:08 Pani Wisława śmiałaby się do rozpuku. Odpowiedz Link Zgłoś
knightnoir Re: Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LIST 23.04.12, 10:14 Pani Wisława śmiałaby się do rozpuku. ...albo rozplakala... Odpowiedz Link Zgłoś
razorjack co to jest 'pisanie maili' ?? chyba pisanie listów 23.04.12, 10:08 polskiego się gamonie nauczyć !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd problem nadętych bufonów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.12, 10:09 od dzis was ch,uje witac nie bede wcale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... IP: *.tktelekom.pl 23.04.12, 10:19 Burza w szklance wody i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patat Nie wiem kim jest ten facet IP: *.8-4.cable.virginmedia.com 23.04.12, 10:23 Ale już wiem że pisanie maili do niego to pomyłka. Ja nie pisuje do idiotów. Współczuję tym co muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdyniak Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.12, 10:27 Od kiedy zeszła z naszego świata staruszka nazwiskiem Rottermundt a po naszemu nie wiedzieć czemu Szymborska .Rusinek próbuje zaistnieć w Polskiej rzeczywistości a to publikuje jakieś ponoć nie znane wytwory byłej pracodawczyni. Albo czyta bajki dzieciakom A teraz próbuje wmówić Polakom że słowo powitalne Witam jest bebe i nie na miejscu .Pewnie chciał by aby witano jego słowami SZALOM ALECHEM Pewnie wtedy ten pożal się boże literat był by pełny szczęścia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... IP: *.polimex-mostostal.pl 23.04.12, 10:29 Pan Rusinek to jakieś nieporozumienie. To jakiś ograniczony pseudojęzykoznawca i chyba nie z tej epoki.I pomyśleć że podatki idą na pensje takich "uczonych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: be Pan Rusinek ma kompleksy. IP: *.icpnet.pl 23.04.12, 10:36 Oczekuje, żeby zwracać się do niego w wyjątkowy, wskazujący na szacunek, sposób. Nie ma to żadnego związku z "korporacyjnością". Polska pełna jest i zawsze była pełna frustratów, do których trzeba zwracać się per Pan (nieprzypadkowo wielką literą). Dlatego jako jednyni mamy Pana Boga (Herr Gott? Mister God?). I co jakiś czas słyszymy obrońcę jakiejś przestarzałej grzecznościowej formy, uzasadniającego swoje żądania najczęściej logicznym: bo tak. Wyluzujcie. Witam wszystkich, którzy dla dobrego samopoczucia nie potrzebują konkretnego słowa na początku maila :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł No, taki kompleks sekretarza ma, typowo krakowski IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.04.12, 22:03 To miasto ma nieszczęście do byłych sekretarzy Odpowiedz Link Zgłoś
dzaga41 Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... 23.04.12, 10:44 Kruszenie kopii o nic. Cóż złego jest w słowie witam? Na szczęście nie koresponduję z p. Rusinkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alexander Re: Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LIST IP: *.pawluk.org 23.04.12, 15:33 "Witam" być czy nie być - ale macie państwo problemy w swem życiu... Odpowiedz Link Zgłoś
bogda35 Re: Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LIST 23.04.12, 10:44 awersja do "witam" to raczej kompleks ..pana Rusinka. Odbieram to jako ..kompleks wyzszości. Dla mnie- jest to bardzo sensowna,krótka ,grzecznościowa forma .W świecie anglosaskim są powszechnie przyjęte formy tytułówania korespondencji "Dear Sir " czy pisze sie do osób nisko,czy wysoko postawionych.Powszechne formy powitan mniej czy bardziej formalne ogolnie wydawałoby sie pytania o to co sie dzieje u witanego- sa tylko umowne,nikt,nigdy nie oczekuje odpowiedzi na zawarte w powitaniu n.p.How are you" pytanie.Odpowiada ogolnie przyjeta grzecznościowa formą - że jest świetnie nawet jesli jutro maja n.p.wykonac na odpowiadającym kare smierci. Społeczenstwo wytwarza pewne formy grzecznościowe i dobrze.Pan Rusinek chyba sie nudzi lub nie ma jak zaistniec- też wynalazł problem.Ludzie- nie dajmy sie zwariowac- kto chce - pisze "Witam" bez kompleksu Rusinka ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roughboy Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.12, 10:48 Jasne, "ą", "ę" g.. przez u. Jeśli ktoś chce być formalistą i jak niektórzy piszą "Witam" doprowadza go do agresji to kto tutaj ma kompleksy? Witam Państwa i żegnam. Odpowiedz Link Zgłoś
newarte WITAM 23.04.12, 10:49 Nie sądzę, aby używanie słowa "Witam" na początku wiadomości e-mail oznacza jakieś kompleksy. Z zasady pię tak pisze. Tak samo jak w wielu wiadomościcach nie używa się polskich znaków. Robienie "tragedii greckiej" ze słowa "Witam" w e-mail'u przez Pana Rusinka to moim skromnym zdaniem, to stawianie się ponad wszystkimi jako przejaw tego lepszego. Ja nawet bym powiedział, że jest to forma zarozumialstwa z jego strony. Ale cóż, był sekretarzem Szymborskiej więc jest wybrańcem, tym lepszym. Reszta ludzi to dla niego teraz motłoch. Ja to tak odbieram. A teraz możecie mnie ukamieniować! Odpowiedz Link Zgłoś
r.strzal Zasadniczy blad w zalozeniu 23.04.12, 10:50 Ten Pan opowiadal o swoich doswiadczeniach z poczta elektroniczna i osobami, ktore do niego pisza. I ma o tyle racje, ze faktycznie komunikuja sie z nim ci, ktorzy pozostaja z w stosunku nadrzednosci i podrzednosci, a wiec forma oficjalna jest najbardziej wskazana. Jest wykladowca na uczelni o wielowiekowych tradycjach. I uzywa emaila w swojej pracy. Sila rzeczy wiec nie ma zbyt wielu doswiadczen z pisaniem wiadomosci do wielu adresatow jednoczesnie, o nieznanej autorowi plci, o roznym stopniu zazylosci (czasem w jednym liscie). Jego uwagi nalezy odnosic do praktyk w tym charakterystycznym srodowisku. Nie jest PRowcem, nie pracuje nad projektem z zespolem w roznym wieku, nie wysyla masowych maili ani nie musi potwierdzac zmian ani otrzymania czegokolwiek zwiezla formula. Dla niego e-mail to jest list. Dluzsza, przemyslana, podlegajaca pewnej strukturze forma. Niestety nie ma w polskim jezyku odpowiednika "Hello", czegos co miesci sie pomiedzy "Szanowny Panie" a "Czesc" ale tez jesli koresponduje sie tylko z przelozonymi lub podwladnymi gdzie pewna podnioslosc wymusza tradycja to nie ma takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.12, 10:54 temat z cyklu ,,skarpety do sandałów ,,wolno czy nie wolno ? samorodne autorytety wydaja opinie? WOLNOŚĆ DLA KAŻDEGO a was ,,autorytety,, witam i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
killarney5 Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... 23.04.12, 10:57 "Witam" jest faktycznie protekcjonalne ze strony piszącego. Zawsze pierwszy kontakt zaczynam bardzo formalnie - Szanowny Panie/Pani/ Państwo, a po nawiązaniu trochę bliższej relacji przechodzę na Panie Janie itp. Ponieważ jednak pracuje w nauce, to często nie da się uniknąć tytułomanii - także w stosunku do mnie, czego nie lubię. Przy okazji: nie jest prawdą, ze osoby angielskojęzyczne zawsze zaczynaja maile od Hi czy Hello. Tak jest tylko przy bardzo bliskich kontaktach osób raczej młodszych. Norma przy pierwszym mailu to Dear Mr. (Dr., Profesor Jones),a przy bliższym poznaniu Dear Mary itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan hej !!!! IP: *.gigainternet.pl 23.04.12, 10:57 Pojeba...ło się na wiosnę i tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
gogo2012 Re: hej !!!! 23.04.12, 11:39 ależ nie, wcale się nie poje.bało, jeśli ktoś to pisze to znaczy że część normalnych ludzi ma już dosyć tego dziwnego, wsiurowatego stylu: "witam" I może najwyższy czas wyciągnąć wnioski??? Odpowiedz Link Zgłoś
knightnoir Re: hej !!!! 23.04.12, 15:22 Dlaczego nazywasz normalnymi ludzi, ktorzy obrazili sie na grzeczne slowo? Co to znaczy "wsiurowaty"? Czy wszystkich normalnych slow masz juz dosc i chetnie zastapilbys je wsiurowatymi? Odpowiedz Link Zgłoś
sterta32 Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... 23.04.12, 10:58 Bicie piany, ja zaczynam m@ile Shrekowskim "kłaniam". Mało mnie obchodzi jaką kto leczy fobie. Jeżeli kogoś praca polega na czytaniu m@ili, i jeżeli 90% zaczyna się od witam, to albo się "przełamie" albo się zwolni. pozwólcie że zacytuję klasyka - "Kiedyś normą był ogół, nie margines" Odpowiedz Link Zgłoś
gogo2012 buhahaa ale problem... 23.04.12, 11:37 w życiu trzeba zawsze wybrać, albo postępować jak 90% lemmingów albo po prostu być sobą :D każdego maila zaczynam inaczej i nie mam jakiegoś wzorca a słowo "witam" uważam za sztuczne i prowincjonalne, lepiej już napisać "cześć" albo dzień dobry" albo po prostu Szanowny/i Panie/Państwo. Ale szczytem idiotyzmu są maile zaczynające się od "Drodzy," lub "Szanowni," Czyżby kogoś ubili podczas pisania maila i nie zdążył dokończyć? :D Odpowiedz Link Zgłoś
pyffello114 Co jest złego w "Szanowna Pani", Szanowny Panie??? 23.04.12, 10:59 Nie rozumiem, co ma być złego w tej formie zaczynania listu. Co to jest "wtopa"??? Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LIST 23.04.12, 11:00 witam, doprawdy nie ma ciekawszych tematów niż zakompleksiały pan Rusinek, którego noblistka Szymborska nie zechciała uznać za kogoś bliższego, aby obdarzyć go czymś więcej niż tylko "szanowny panie" po tylu lat noszenia za nią popielniczki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LIST 23.04.12, 11:02 *latach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms kto to w ogóle jest? IP: *.centertel.pl 23.04.12, 11:01 a czemu kogokolwiek interesuje wypowiedź tego Pana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Kompleksy to sie ma, jezeli jakies slowo boli IP: *.dynamic.mm.pl 23.04.12, 11:02 witam i zegnam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osjan Słowo Witam - ułatwienie czy kompleksy? [LISTY ... IP: 178.73.48.* 23.04.12, 11:09 Ogólnie fajnie, że temat ktoś poruszyła, co wypada, a co nie wypada w mailach, bo nikt takiego netowego savoir vivre mnie przynajmniej nie uczył. Ale bez przesady. Sztuka epistolarna to jedno, zasady pisania smsów to drugie, a pisania maili to trzecie, tak gdzieś po środku. Ja sama zwykle przy pierwszym/kilku pierwszych mailach piszę Szanowna Pani/Szanowny Panie, ale potem nie przeszkadza mi "Witam", a w każdym razie nie bardziej niż "Droga pani Olu"/"Szanowny panie Witku"/"Panie Michale". Nie razi mnie też brak czegokolwiek na początku, tylko od razu "Wysyłam poprawki, pozdrawiam", nie razi podpisywanie się samymi inicjałami, ani rozpoczynanie małą literą. W końcu w mailach zwykle chodzi o to, żeby szybko przekazać informację, nieraz korespondencja idzie kilka razy na godzinę w jedną i w drugą stronę, więc już bez przesady, że mamy się tak szanować i łączyć wyrazy za każdym razem. No chyba, że w świecie noblistów i ich sekretarzy inne zasady obowiązują i czas płynie im wolniej? Trochę luzu, panie Rusinek i niech pan tak nie skreśla maili z "witam" bo może czasem omija pan coś wartościowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alojzy dość tego psedoproblemu IP: *.ghnet.pl 23.04.12, 11:09 Po przeczytaniu niektórych farmazonów przeciwko słowu "witam" w tym artykule i tej dyskusji chyba zacznę rozpoczynać swoje maile od tego właśnie słowa. Kiedyś go używałem nagminnie w pracy, później przeszedłem na "dzień dobry" (śmieszne w emailu), ale jak czytam głosy tych "zniesmaczonych" słowem "witam" (że z czasów komuny, że korporacja, że tępota i brak kultury) - to zaczynam pałać do tego słowa wielką sympatią. Tak a propos, ciekawe, jak wygląda polszczyzna tych zniesmaczonych w innych aspektach, bo sądząc z niektórych postów, to wygląda strasznie. Grunt że jest wielkopańskie oburzenie na witam. Deklarownie poparcia dla pana Rusinka stało się wręcz w modzie. Dulszczyzna. Pozdrawiam Alojzy Odpowiedz Link Zgłoś