Dodaj do ulubionych

Krakowskie ulice: 1,46 osoby na samochód. Jak t...

• Gość: dodo Re: Krakowskie ulice: 1,46 osoby na samochód. Jak IP: *.ists.pl 19.07.12, 12:06
      Obnizyć ceny samochodów to będzie 0,46% ;-)
    • antybler Krakowskie ulice: 1,46 osoby na samochód. Jak t... 19.07.12, 13:26
      Mam do wyboru samochód z klimą w garażu 2 kroki od windy, tam, gdzie zazwyczaj jeżdzę mam zawsze gdzie stanąć (nie na trawniku czy na przejściu, zupełnie legalnie), to NIE POJADĘ MPK!

Jak bardzo trzeba mieć zaćmienie na mózgu żeby pomyśleć, że w powyższej sytuacji ktoś oleje samochód, pójdzie postać 20 minut na przystanku po to, żeby jechać w tłoku i upale dwoma autobusami (bo wszakże zikit teraz stawia na przesiadki) przez 50 minut tam, gdzie samochodem zajmuje to 25?

Nie do pominięcia jest fakt, że miastu się wydaje, że tu żyją tylko studenci, uczniowie i ludzie, którzy jadą na 9 do pracy i wracają o 17, a reszcie kij w oko. Jak mam pojechać z Ruczaju na Bronowice, potem przez Dąbie na Hutę i znowu na Dąbie i wrócić na Ruczaj to co, mam spędzić cały dzień w MPK? Co to, kara jakaś, pokuta?

Zwisa mi kalafiorem, i nie tylko mi jak sądzę, że MPK jest słabe i stoi w korkach bo za dużo samochodów jeździ i za mało jest pasażerów, żeby się opłacało zagęścić linie. Ktoś się z pewną częścią ciała na głowy pomieniał jeśli im się wydaje, że ludzie tacy jak ja zrezygnują z samochodów po to, żeby dać zarobić MPK po to, żeby kiedyś - w przyszłości - może miasto doinwestowało zbiorkom. Nie, nikt normalny nie przesiądzie się na MPK dla idei, wbijcie sobie to do głowy raz a porządnie. Nie będzie mnie stać na samochód - trudno, będzie MPK, ale dopóki mnie stać to mnie te ideologie o fantastycznym czystym mieście bez samochodów po prostu nie ob cho dzą.
      • Gość: kwicoł Re: Krakowskie ulice: 1,46 osoby na samochód. Jak IP: *.play-internet.pl 19.07.12, 13:38
        łoddos łoddos! wystarczy uchwałka wprowadzająca opłatę za wjazd samochodem na wszystkie drogi w śródmieściu łącznie z alejami (powiedzmy 20 zł jednorazowo). jak przejedziesz oakzjonalnie to ci to może i będzie zwisało, ale jak praktykujesz codziennie to ci rurka zmięknie. A jak jeszcze pobrać opłatkę za klimatyzację w autku (np. 300 zł/m-c) ot taki podatek klimatyczny, to bedziesz biegał za autobusami i prosił żeby ci drzwi otworzyli.
        • Gość: Kas Re: Krakowskie ulice: 1,46 osoby na samochód. Jak IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.12, 13:59
          Jak widać Tobie już podatek od myślenia zabrał resztki skromnego rozumku...
        • antybler Re: Krakowskie ulice: 1,46 osoby na samochód. Jak 19.07.12, 14:02
          Czemu 20 a nie 200? Idąc tokiem rozumowania przewozów regionalnych - przecież jak się poniesie cenę przejazdu na Balice to się więcej zarobi, proste.

Albo nie, może w ogóle zakazać posiadania samochodów, nie ma co się bawić w detale. Wtedy na pewno mieszkańcy polubią MPK.

W sumie mam jeszcze lepszy pomysł: przeprowadzić kontrolny odstrzał mieszkańców, tak powiedzmy 50%. I korki się zmniejszą i w autobusach puściej... proste rozwiązania są wszędzie dookoła.
    • teczowa-szmata Re: Krakowskie ulice: 1,46 osoby na samochód. Jak 19.07.12, 14:29
      Gość portalu: Anzelm napisał(a):

> ojej chyba jakiś diler nieźle posmarował. hybryda to ślepa uliczka motoryzacji.
      > Jeżeli hybrydy to dlaczego nie LPG czy CNG? To też jest w miarę "ekologiczne".
      > Dlaczego autobusy nie są na gaz CNG? W końcu lat 90tych były testowe.
      Ostatnio były głosy ze LPG nie jest już ekologiczny, więc trzeba podnieść akcyzę na na to paliwo. Jest tylko jeden powód: KASA
    • Gość: wez carpooling - oferuję miejsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.12, 16:02
      jeżdżę codziennie o 7:30 trasą Rondo Czyżyńskie - al.JP2 - Mogilska - Lubomirskiego - Nowy Kleparz. z powrotem o 16. oferuję 3 miejsca, zapraszam chętnych, powalczmy razem o mniejsze korki.
    • Gość: c2u Re: Krakowskie ulice: 1,46 osoby na samochód. Jak IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.12, 16:03
      Dokładnie. Niech podzielą miasto na strefy wjazdu z dla pojazdów w zależności od normy emisji spalin EURO. Zaraz się przerzedzi na ulicach. Zresztą gdyby w naszym kraju zaczęto rzetelnie egzekwować przepisy dotyczące wymagań technicznych pojazdów i zabrano by się za diagnostów podbijających dowód za łapówkę, to na wejściu zniknęłoby z dróg 20% samochodów. Nawet teraz patrzę na nowy chodnik z kostki pod moim blokiem który cały upstrzony jest tłustymi, czarnymi plamami z oleju silnikowego który kapie z parkowanych tam trupów.
      • Gość: oo Re: Krakowskie ulice: 1,46 osoby na samochód. Jak IP: 213.241.1.* 19.07.12, 17:24
        Zresztą gdyby w na
        > szym kraju zaczęto rzetelnie egzekwować przepisy dotyczące wymagań technicznych
        > pojazdów i zabrano by się za diagnostów podbijających dowód za łapówkę, to na
        > wejściu zniknęłoby z dróg 20% samochodów.

20% ? optymista :)
        Gdzieś czytałem, że średnia wartość samochodu w Polsce to 7000zł. Jak tak patrzę na samochody u mnie w okolicy (centrum Krakowa) to w większości są to szroty warte właśnie tyle lub mniej...
        • Gość: matematyka Re: Krakowskie ulice: 1,46 osoby na samochód. Jak IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.12, 19:55
          > Gdzieś czytałem, że średnia wartość samochodu w Polsce to 7000zł. Jak tak patrz
          > ę na samochody u mnie w okolicy (centrum Krakowa) to w większości są to szroty
          > warte właśnie tyle lub mniej...

Ależ wszystko się zgadza :)
          Masz jedno auto warte 100tys zł, dwa warte 50tys i czterdzieści wartych 2,5tys - i wychodzi Ci średnia wartość 7tys :D
        • teczowa-szmata Re: Krakowskie ulice: 1,46 osoby na samochód. Jak 19.07.12, 20:21
          > Gdzieś czytałem, że średnia wartość samochodu w Polsce to 7000zł. Jak tak patrz
          > ę na samochody u mnie w okolicy (centrum Krakowa) to w większości są to szroty
          > warte właśnie tyle lub mniej...
          szrot wart jest ceny złomu czyli jakieś 750 zł za tonę, chciałeś jak w komunie że 10 letni 126p wart był wiecej jak nowy?
    • Gość: ? Krakowskie ulice: 1,46 osoby na samochód. Jak t... IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.12, 18:42
      1. Tak na początek:
      autor/ka ankiety - to niech spieprza na piechotę do swoje wsi....

2. Promocja komunikacji publicznej polega oczywiście
      na ograniczaniu ilości linii i częstotliwości kursowania :-)
      • Gość: as 1 uwaga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.12, 08:40
        Myślałem nad przykładem ulicy o jednym pasie ruchu w każdym kierunku i parkingu po prawej stronie, która mogła by być przykładem...
        Otóż ... Beliny-Prażmowskiego! Jest tam 1 pas ruchu ale w razie potrzeby karetka może wyprzedzić auta. Więc takie rozwiązanie jest wykonalne. Przecież Mogilska NIE MUSI być główną drogą dojazdową do ścisłego centrum.
        Trzeba dodać że te wizualizacje są takie aldne z jeszcze jednego powodu - brak na nich barierek przedzielających 2 pasy torowiska oraz słupów i trakcji...

Sama trawa? Można posadzić tak czy siak. Wizerunek ulicy poprawiłaby też wycinka większości starych drzew koło Siemachy i zasadzenie nowych, młodych, małych. Nie rozumiem po co tyle starych łamliwych i często chorych drzew w Krakowie, większość stanowi duże zagrożenie w czasie wiatru. Młode drzewa są dużo ładniejsze, nie zasłaniają fasad, są naprawdę zielone.
    • Gość: hybrydowiec Re: Krakowskie ulice: 1,46 osoby na samochód. Jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.12, 21:52
      Zacofańcu!

Wiedz, że ja hybrydą przejeżdzam CAŁE Aleje na silniku elektrycznym więc DLATEGO człowieku taka inicjatywa jest bardzo na miejscu. Gdyby wszystkie samochody miały napęd hybrydowy to ilość emisji (przy ograniczeniu predkości do 70 km/h) spadłaby w Krakowie o 50-100%.
      Więc nie wypowiadaj się zacofany Polaczku na tematy o których NIE MASZ POJĘCIA!!!
      • Gość: Polak Re: Krakowskie ulice: 1,46 osoby na samochód. Jak IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.12, 22:02
        POstępowcu !

spie...j do swojej Bruxelki...

Polak, nie Polaczek :-)
        • Gość: pogromca słomy Re: Krakowskie ulice: 1,46 osoby na samochód. Jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.12, 12:05
          Wieśmaku!

Słoma z butów ci wystaje!

Spie.r.dalaj do obory tam twoje miejsce POpaprany knurze...
      • Gość: gzesiolek Re: Krakowskie ulice: 1,46 osoby na samochód. Jak IP: 62.87.192.* 25.07.12, 17:04
        Ale ladujesz ta swoja hybryde pedalujac oczywiscie na rowerze... a nie korzystajac z energii na ktorej uzyskanie spalono znacznie wiecej niz Ty bys spalil jadac zwyklym benzyniakiem...

Jak rozumiem, takze zuzyte baterie z Twojej hybrydy na swoj koszt zutylizujesz tak zeby pozostaly bez negatywnego wplywu na srodowisko...
    • Gość: krakowi Krakowskie ulice: 1,46 osoby na samochód. Jak t... IP: *.adsl.hansenet.de 21.07.12, 15:40
      Jesli w Krakowie będzie tyle ścieżek rowerowych żeby w miarę swobodnie przemieszczać sie na rowerze pierwszy kupuje rower i rezygnuje z auta
    • Gość: !%$toni Krakowskie ulice: 1,46 osoby na samochód. Jak t... IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.12, 18:24
      Polakow nie da sie przekonac do pozostawienia auta bez kary. Trzeba sie zastanowic jak karac . ????a moze jakies bonusy w ubezpieczalni???
    • Gość: ? Krakowskie ulice: 1,46 osoby na samochód. Jak t... IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.12, 16:20
      "W ramach kampanii "Kraków Mobilny" miasto wprowadzi też system zachęt do korzystania z samochodów hybrydowych. Ich kierowcy będą mogli liczyć na dostęp do stref z ograniczonym ruchem, bezpłatne parkowanie i możliwość korzystania z buspasów."

komuś całkiem odjebało ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka