Dodaj do ulubionych

dzieją się dziwne rzeczy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 13:45
Trochę to wszystko narwane i miejscami histeryczne. Chociażby ci kibice na
stadionie Cracovii – bo taka wyłącznie dwustanowa postawa emocjonalna (albo
nienawiść, albo euforyczne braterstwo) nie jest rzeczą normalną. Ale też
okoliczności są nadzwyczajne. Dlatego, skoro udało im się tam nawzajem nie
pozabijać, to rzeczywiście jest to jakiś cud. Dlatego być może warto rzecz
kontynuować i spróbować przy okazji (wybacz Ojcze Święty!) zasypać też inne
przepaści.
Na przykład tę dzielącą (geograficznie i społecznie) Kraków z Nową Hutą. Co
by było, gdyby w piątek wieczorem, w dzień pogrzebu Papieża, ustawić wzdłuż
alei jego imienia łańcuch świec, zniczy oraz „serc”? Ale nie wyłącznie na
samej Alei Jana Pawła II – niech on dojdzie do (i od) centrum miasta – np.
ulicą Mogilską. Chłopaki z Huty zaczynają od swojej strony (np. od Placu
Centralnego), my z Krakowa od swojej (np. od Ronda Mogilskiego) – i
uroczyście spotykamy się gdzieś po środku.
Panie Twaróg, rusz Pan głową, zorganizuj to od waszej strony i namów kogoś z
naszej. Młodzież, studentów, harcerzy, kibiców…
No i co wy na to?

PS. Zaznaczam oraz zaręczam, że nie jestem producentem zniczy i nie mam z
nimi nic wspólnego.
Obserwuj wątek
    • giertych.roman Re: dzieją się dziwne rzeczy 05.04.05, 13:46
      a bez takich pokazówek ze zniczami to juz nie mozna sie pogodzic i wybaczyc
      sobie?
      • Gość: krakus signum tempori IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 17:29
        Szanowny girtychuromanie, teoretycznie oczywiście tak, ale praktycznie to nam
        na razie nie bardzo wychodzi. Zwłaszcza w pewnych, racjonalnych inaczej,
        środowiskach. I skoro już musimy te stadno-plemienne obyczaje kultywować (a
        wygląda na to, że na razie musimy), to czemu nie wykorzystywać ich pozytywnie
        oraz szerzej integrująco?
        • Gość: mm Re: signum tempori IP: *.chello.pl 05.04.05, 21:24
          to jest swietny pomysł
          • hm_tak TO JEST ŚWIETNY POMYSŁ 05.04.05, 21:31
            Jakem Krakus. Zróbmy to. Zmontujmy jakąś godzinę na rozpoczęcie? Twarogowi nie
            zamierzam dokłądać do głosów, ale Hucie się od nas należy. Jakby kto zapomniał
            gdzie Arka Pana i kościół w Mistrzejowicach z przesławną Zieloną Budką, to ja
            przypomnę. I gdzie "Zomo Strasse", i wychodzenie na piechotę po zmianie z
            kombinatu. I krzyż na Teatralnym. Chodźcie.
            • Gość: tadek Re: TO JEST ŚWIETNY POMYSŁ IP: *.chello.pl 05.04.05, 21:33
              awięc gdzie i kiedy zaczynamy?
              • hm_tak Re: TO JEST ŚWIETNY POMYSŁ 05.04.05, 21:56
                Ciemno się robi koło 19? wcześniej nie ma co, bo ruch za duży, a i świece tak
                dobrze nie wypadną. Proponuję się zebrać albo przy stacji Orlenu - Mercedesie
                na Wieczystej, albo na sarej pętli tramwajowej,po drugiej stronie. jak się
                zejdzie dużo ludków, to za 1-1,5 godziny powinniśmy się spotkać. Nie ma co
                kombinować, gdzie się zejdziemy, wypadnie mniej więcej pod pomnikiem lotników.
                Mozna oczywiście ukartować to wcześniej. Poza tym Park Lotników i pomnik to
                dobre miejsce - każdy wie gdzie to jest, stanie tam równocześnie parę osób,
                tramwaje jadą po wydzielonym torowisku, zresztą na chodnikach jest dość miejsca.
                • hm_tak Re: TO JEST ŚWIETNY POMYSŁ 05.04.05, 21:58
                  Może rzeczywiście lepiej od Ronda Mogilskiego? Tylko żeby nikt nie wpakował się
                  pod jakie auto, z racji tych prześwietnych tureckich wykopów.
            • piotr11111 Re: TO JEST ŚWIETNY POMYSŁ 06.04.05, 14:45
              A może wogóle spalcie coś uroczyście!!!
              • Gość: gniewko_syn_ryba > A może wogóle spalcie coś uroczyście!!! IP: *.autocom.pl 07.04.05, 21:09
                łąki w Pychowicach i w Tyńcu odpadają - już je ktoś spalił... :((( A może to ty
                ???...
    • Gość: Tomek Re: dzieją się dziwne rzeczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 21:39
      Hmmm...Dziś koło południa przez gg dotarła do mnie taka wiadomość:"W środę
      (6.04.2005) o godzinie 21:00 zbierzmy się wszyscy wzdłuż al. JANA PAWŁA II aby
      zapalić światełka i pomodlić się aż do godziny 21:37. Prześlij tą wiadomość do
      wszystkich Krakusów, jakich znasz aby jak najliczniej uczcić PAMIĘĆ TEGO
      WIELKIEGO CZŁOWIEKA" więc ktoś chyba już wpadł na taki pomysł:)
      • Gość: iza Re: dzieją się dziwne rzeczy IP: *.chello.pl 05.04.05, 21:40
        no to kiedy wkońcu?
    • konrad_myslik Pomysł się rozwija 05.04.05, 22:44
      Przed chwilą dostałem post na zawodowe forum dyskusyjne, w którym jestem
      zalogowany:

"W czwartek 07.04 ustawiamy znicze na dlugosci wszystkich ulicach i
      placach Jana Pawla II w Polsce. Zaczynamy o 21.00 i trwamy razem do 21.37.
      Przekaz te wiadomosc dalej, do jak najwiekszej ilosci dobrych osob."

Tyle tylko, że tak sobie myslę - że trzeba by zacząć wcześniej?
    • Gość: kubapowiatowy Re: dzieją się dziwne rzeczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 08:51
      Ja bardzo przepraszam, ale to jest niegłupia sprawa. Czy można się przyłączyć?
    • Gość: krakus KOMUNIKATY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 09:30
      Jeżeli to ma się udać, to ktoś musi zająć się wstępnie promocją i koordynacją.
      Pozwólcie, że jako pomysłodawca przejmę na razie samozwańczo tę funkcję.

1. Skoro media rozpropagowały podobny pomysł wskazując na CZWARTEK, to tak
      musi zostać - żeby nie było dublowania akcji przez osoby niedoinformowane. A w
      piątek wieczorem - po pogrzebie i na zakończenie żałoby - będzie można akcję
      powtórzyć już indywidualnie i spontanicznie, wymieniając zużyte znicze na nowe.
      2. Trzeba koniecznie zacząć wcześniej, proponuję (i ogłaszam) godzinę 20.
      3. Proponuję objąć akcją odcinek od Ronda Mogilskiego do Placu Centralnego. Tam
      też – godzina 20! (arbitralnie) zwołuję zbiórki. Z obu stron zaczynamy ustawiać
      znicze i wszyscy razem idziemy „sobie na spotkanie”.
      4. Al. Jana Pawła II liczy ok. 7 km. Zakładając, że znicze ustawi się co 0,5 m,
      to trzeba ich będzie ok 14 tysięcy. Proponuję zacząć w takich właśnie odstępach
      (żeby nie brakło), a jak zniczy zostanie, to wracając będzie można
      łańcuch „dogęścić”
      5. Ustawiać można albo na chodniku, albo na trawniku (moim zdaniem lepiej i
      ładniej) wzdłuż torowiska tramwajowego.
      6. Cały odcinek to prawie w 3/4 Aleja JP II i w 1/4 ul. Mogilska. Na Alei
      będzie łatwiej, bo ludzie pewnie sami, spontanicznie wystawią znicze. Pewien
      problem jest z Mogilską – i tu musimy się szybko zmobilizować – jeżeli chcemy,
      aby do spotkania obu „stron” doszło w sposób jakoś pozbierany.
      7. Dlatego przydałby się ktoś – jakaś osoba czy podmiot – oficjalny, kto zgłosi
      się, „ujawni” i zajmie koordynacją. Może jakiś radny, któraś z młodzieżówek,
      harcerze, samorząd UJ, klub sportowy, inni… (hm_taku, może masz jakis pomysł?) -
      proszę o odzew. A jak nie, to zaczynamy spontanicznie.
      8. Skoro na Forum się zaczęło, to niech tak już zostanie, i niech ten wątek
      będzie skrzynka kontaktową. Zgłaszajcie tutaj swoje poparcie i chęć
      uczestnictwa (w subwątku „zgłoszenia), a sprawy organizacyjne w
      subwątku „Komunikaty” – które właśnie zakładam.
      9. Poinformujcie innych – czasu jest mało i trzeba się sprężyć. Trzeba też
      poinformować media – Gazetko, może Ty się włączysz?! – czekamy na odzew admina
      lub kogoś z redakcji.
      10. Do zobaczenia na akcji! Kupujcie już znicze, bo potem mogą być kłopoty.
      • Gość: krakus mała poprawka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 10:27
        Te 7 kilometrów liczy cała trasa (od Ronda do Palcu), a nie sama Aleja JP II.
      • Gość: krakus PIĄTEK !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 21:22
        Trudna sprawa, bo w podjęciu decyzji, to specjalnie nie pomagacie. Odzew też
        jest dosyć skromny i trochę zniechęcający. Za czwartkiem przemawia
        ogólnopolska, medialna promocja pomysłu – która już „poszła w świat”.
        Przeciwko – czwartkowy, szeroko rozumiany natłok wydarzeń oraz
        robienie „konkurencji” samym sobie.

Wobec tego – ryzyk fizyk – niech będzie PIĄTEK!
        Zdążymy odpocząć po uroczystościach i spokojnie, wieczorowa porą, zamknąć je
        naszym lokalnym, może już mniej podniosłym, ale równie swojskim, obywatelskim i
        dobrosąsiedzkim akcentem.
        ---
        Zatem – do zobaczenia na zbiórkach w piątek, o godzinie 20.
    • Gość: krakus ZGŁOSZENIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 09:31
      Tutaj wpisujcie swoje zgłoszenia (to bardzo ważne!), uwagi, propozycje itp.
      • Gość: marek_k Re: ZGŁOSZENIA IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.05, 09:56
        Gorąco popieram i stawiam się z całą rodziną w czwartek o 20 na mogilskim.
        • aniya Re: ZGŁOSZENIA 06.04.05, 10:13
          ja również popieram i będę na Mogilskim...
        • Gość: dos W czwartek na Błoniach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 10:14
          Zaraz - przecież w czwartek o 17 będzie Biały Marsz i msza na Błoniach, potem
          czuwanie aż do 21.37 - godziny Jego śmierci. Tam bądźmy wszyscy, razem, jak
          wtedy, gdy do nas przyjeżdżał.
          • Gość: krakus Re: W czwartek na Błoniach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 10:23
            Trudno – przecież jest nas na tyle. I nie można już robić bałaganu ze zmianą
            terminu. Ponadto być może części z nas bardziej odpowiada taka „świecka” forma
            manifestacji. Zostaje CZWARTEK.
            • Gość: kraków A w piątek na trasie K - NH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 22:50
              jednak w piątek!
      • Gość: krakus Co tam słychać w Nowej Hucie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.05, 11:04
        Zbierzecie się jakoś?
    • pilly Poza tą fajną akcją... 06.04.05, 11:02
      ..może także jakieś trwalsze symbole powiązania krakowsko-nowohuckiego? Skoro
      już w pierwszym wpisie do dyskusji i realizacji tego pomysłu zostali
      zaproszeni politycy szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Krakowscy radni są
      ambitni, obciążmy ich im nowym zadaniem.

Park Lotników potrzebuje kładki pieszo-rowerowej łaczącej nad aleją jego obie
      części i ponoć nawet ma coś takiego powstać. Z drugiej strony, wspomniany
      wyżej radny Twaróg chce rozszerzyć obchody 750-lecia o część nowohucką i m.in.
      zbudować w parku fontannę-symbol.
      Te zamierzenia można połączyć gdyby taką kładkę zaprojektował porządny
      architekt (oczywiście wyłoniony w drodze konkursu). Uzyskalibyśmy i
      funkcjonalne połączenie między oboma częściami parku i symboliczną bramę
      łączącą Kraków z Nową Hutą w miejscu, które zostało zaprojektowane by
      oddzielić te dwa miasta w razie ataku nuklearnego. Ale czy miasto znalazłoby
      na coś takiego środki?

Pomysł akcji zniczowej podoba mi się, ale w czwartek nie dołączę; będę w tym
      czasie na Rynku i Błoniach. Nowa Huta była bliska sercu Karola Wojtyły i Jana
      Pawła właśnie dlatego, że nie dała się zlaicyzować (polecam miejsca wymienione
      przez hm_taka) i wiem, że jako nowohuciak jestem winien papieżowi przede
      wszystkim obecność na Mszy Św. w jego intencji - bez względu na religijność.
      On w takie spotkania wierzył.

Życzę by wystarczyło Wam ludzi nawet na odcinki Rynek-Rondo i
      pl.Centralny-Mogiła, a jeśli akcja będzie miała miejsce w piątek - przyjdę.
      • Gość: wodzu Re: Poza tą fajną akcją... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 22:25
        spoko skoro bedzie tyle luda i troche jak muwicie politykow to moze zaczniemy
        po akcji sypac kopiec no "swoim "(politykom) chyba nic nie zrobia ,
        alokalizacja coz moze gdzies w pol drogi .......................
    • Gość: krakus FORUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 14:23
      Pojawiają się opinie, że w czwartek dzieje się już zbyt dużo, i że lepszy byłby
      inny termin. Z tych innych pozostaje jedynie piątek. To co robimy? I czy w
      ogóle robimy?
      • Gość: ola Re: FORUM IP: *.krakow.pl / *.podkowa.krakow.pl 06.04.05, 14:32
        pewnie trzeba dzialac!!!moze nawet w piatek w nocy, nie wiem ale robimy
    • piotr11111 Re: dzieją się dziwne rzeczy 06.04.05, 14:44
      Jo ni rozumiem. Że co? Ustaweczka na granicy. Ogrzmimy sobie twarze w piatek?
      Jo ni wiem komu kibicuje, ale puje i bede grzmiał ile sił. Świetny pomysł.
      Cracowia jest święta!!!!Ni. Machnę kilka napisów na murach. Nie wiem jakich,
      bom niezrównoważony...
      • Gość: ata KIEDY? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 14:58
        no to czwartek czy piątek zdecydujcie wkońcu bo niewiemy kiedy przyjść
        • Gość: krakus Re: KIEDY? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 15:04
          Jeszcze trochę cierpliwości - na razie "obowiązuje" czwartek - ale poczekajmy
          na inne głosy. Najdalej dziś wieczorem potwierdzimy to ostatecznie. OK?
    • Gość: qq kiedy IP: *.chello.pl 06.04.05, 20:42
      wiadomo juz kiedy?
    • Gość: krakus UWAGA! AKCJĘ ROBIMY W PIĄTEK!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 21:26
      reszta bez zmian
      • Gość: m. A Onet podal, ze... wczoraj... IP: *.net.autocom.pl 07.04.05, 09:03
        Zobaczcie:
        info.onet.pl/1078481,11,item.html
        Zapalaliscie wczoraj? Dobrze, tylko szkoda, ze nie wszyscy wiedzieli.
        Proponuje powtorzyc w piatek, bo dzis Bialy Marsz.
    • Gość: wadii ja dzis IP: *.chello.pl 07.04.05, 07:53
      a dziś idziecie ja ide
      • Gość: krakus Re: ja dzis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.05, 11:00
        To idź (napisz jak było), ale przyjdź też w piątek. OK?
        • hm_tak O to, to... w piątek. O 20.00 na Rondzie Mogilskim 07.04.05, 15:39
          Obywatele Nowej Huty, nasi Bracia Młodsi( a kto wie, czy Młodsi) -wołam do Was
          tak głośno, jak potrafię: gdzie się zbieracie?
          • Gość: llll dostałam emaila IP: *.chello.pl 07.04.05, 18:08
            POZEGNANIE Jana Pawła II :
            W czwartek 07.04 ustawiamy znicze na dlugosci
            wszystkich ulic Jana Pawla II w Polsce.

Zaczynamy o 21.00 i trwamy razem do 21.37.
            Przekaz te wiadomosc dalej, do jak najwiekszej ilosci osob.
          • ja.s Re: O to, to... w piątek. O 20.00 na Rondzie Mogi 07.04.05, 18:13
            Idziemy za Tobą Starszy Bracie !?
            • Gość: llll Re: O to, to... w piątek. O 20.00 na Rondzie Mogi IP: *.chello.pl 07.04.05, 18:24
              chodzmy dziś i jutro tez
            • hm_tak Re: O to, to... w piątek. O 20.00 na Rondzie Mogi 08.04.05, 18:20
              Starszy od kogo? (c:
              • ja.s Re: O to, to... w piątek. O 20.00 na Rondzie Mogi 08.04.05, 19:54
                Od braci z Nowej Huty - Twoje słowa.
    • Gość: krakus DZIŚ – W PIĄTEK O 20 !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.05, 18:16
      Spotykamy się na Rondzie Mogilskim i Placu Centralnym. Co dalej – to wiadomo.

Przyjdziecie?
      • hm_tak Re: DZIŚ – W PIĄTEK O 20 !!! 08.04.05, 18:19
        Przyjdziecie, przyjdziecie.
      • Gość: irys Re: DZIŚ – W PIĄTEK O 20 !!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.05, 18:58
        za pół godzinki startujemy z małą ekipą
        • Gość: iza Re: DZIŚ – W PIĄTEK O 20 !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 19:05
          do której będziecie?
          • Gość: krakus Re: DZIŚ – W PIĄTEK O 20 !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.05, 19:09
            Trudno powiedzieć, ale chyba nie dłużej niż jakieś 1,5 – 2 godziny.
    • Gość: krakus nie wyszło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.05, 22:02
      trochę szkoda...
      a może pomysł był do bani...
      • Gość: eeeee Re: nie wyszło IP: *.server.ntli.net 09.04.05, 17:03

[']

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka