Dodaj do ulubionych

Potrzebny nowy Szpital Uniwersytecki w Krakowie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 23:58
nieruchomości przy Kopernika to niezły kąsek!!! Piękna ulica, (coraz
bardziej) w centrum miasta! Suma inwestycji też robi wrażenie. Oby się
powiodło!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: rozumny I tu wychodzi ogłupinie prezydenta i radnych !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 08:45
      Zamiast przeznaczyć pieniądze na rozwój krakowskiej bazy szpitalnej, proponuje
      się budowę kopca, który tak po prawdzie, zda się psu na buty. Poziom ogłupienia
      Rady Miasta jest niżej krytyki !!!
      • radnybk POZIOM GŁUPOTY NIEKTÓRYCH FORUMOWICZÓW JEST ...... 24.05.05, 09:37
        To już przekracza moją cierpliwość . Człowieku, Rada Miasta na razie nie
        podjęła żadnej decyzji ws budowy kopca .Owszem ,dyskutuje się ,owszem rozważa
        różne warianty ale nikt na razie nie podjął takiej decyzji . W sprawie budowy
        szpitala - to też nie jest domena ustawowa rady Miasta . Możemy oczywiście ,i
        powinniśmy współpracować z Ministrem ,ustalać i wdrażąć infrastrukturę ale nie
        możemy budować uniwersyteckiego szpitala.Obecnie Gmina współpracuje z UJ ws tzw
        Nowego Kampusu i myślę że równie efektywnie będzie współpracować przy
        ewentualnej budowie szpitala . Ale nie rób bydła i nie obarczaj Rady Miasta
        odpowiedzialnością za wszystko .Także za swoją niegramotę . Człowieku ,więcej
        myślenia ,myślenie naprawdę ma przyszłość .Poziom ogłupienia niektórych
        forumowiczów jest zatrważający !!!!.Mogę podjąć dyskuję merytoryczną ,także z
        (nie ) rozumnym ale na bazie faktów i prawa a nie na bazie niewiedzy i złej
        woli . Niestety człowieku - rozumny ( ??? ) - pokazałeś się z zupełnie innej,
        przeciwnej strony .Jeszcze raz ,najpierw myśl ,czytaj i dowiaduj się a potem
        dawaj ujście swoim emocjom.Uff,przepraszam ,uniosłem się ....
        • ruczaj.x Re: POZIOM GŁUPOTY NIEKTÓRYCH FORUMOWICZÓW JEST . 24.05.05, 09:54
          a mnie intryguje poziom lewicowych idiotów, jak pana tak boli marnowanie publicznych pieniędzy czemu nie zaprotestuje pan przeciwko KRRiTV... tam marnowana jest wielokrotnie większa kwota, ale żaden z was nie zaprostestuje!
          Podobnie pieniądze marnowane są na każdym kroku ciągle rozrastającej się urzędowej machiny i wszyscy mają to gdzieś...
          to co pan uprawia to czysta DEMAGOGIA.
          • ruczaj.x poprzedni oczywiscie do pana 'rozumnego' 24.05.05, 09:55
            ...
        • Gość: rozumny Poziom ogłady niektórych radnych jest jak raszpla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 10:27
          To, że Rada nie podjęła decyzji to fakt. Niemniej nie słyszałem jak dotąd, aby
          ktoś przeciw propozycjom generującym niemałe koszty zaprotestował. W mieście
          jest chyba wytarczająca ilość niezaspokojonych potrzeb. Sformułowanie: Radni
          nie przesądzili wczoraj, jak Kraków powinien upamiętnić Ojca Świętego. Nie mają
          jednak wątpliwości, że "mieszkańcy oczekują tego od nich". Być może oczekują,
          ale na pewno nie w taki sposób /vide ankieta/ i nie wszyscy. Co do poziomu -
          każdemu wolno mieć swój sposób myślenia - to po pierwsze. Po drugie -
          jakkolwiek większość wypowiedzi mego szlachetnego przedmówcy jest sensowna, to
          zdarzają mu się posty, które sugerują, iż w szczególnych wypadkach, myślenie
          jest dlań czynnością wysoce bolesną. W ramach podsumowania - nie przypominam
          sobie abyśmy byli na ty, i jak na razie nie odczuwam takiej potrzeby!
          • radnybk Poziom rozumnych jest taki sobie ..... 24.05.05, 11:24
            Witam .każdy mysli wg siebie,to fakt .Ale jak już uzewnętrznia swoje
            przemyślenia to powinien trzymać się prawdy a nie bujać w obłokach i obrażać
            innych bo jest anonimowy . Dziękuję za uznanie za większość moich wypowiedzi i
            zapewniam ,że jak myślę to mnie nie boli . Zresztą każdy ocenia wg
            siebie.Bolesność myślenia mojego przedmówcy jest wyleczalna i myslę ,że warto
            podjąć takie działanie .A tak na poważnie - osobiście wielokrotnie dawałem
            dowód ,że upamiętnienie Wielkiego Jana Pawła jest konieczne ale kopce to pomysł
            zbyt archaiczny i nie przydatny ,a prawie na pewno nie akceptowany przez
            naszego wielkiego Polaka . Myślę ,że bardziej właściwe było by np stworzenie
            jakieś instytucji opiekującej się Polakami ,szczeg olnie tymi którzy nie dają
            sobie rady w obecnej rzeczywistości .Dobry pomysł ,a o nim słyszałem, to
            nazwanie osi komunikacyjnej Krakowa od Dworca do Sanktuarium Traktem Jana
            Pawła II i dokomponowanie na tej osi ważnych ,przydatnym miastu a w
            szczególności ludziom obiektów .Jak więc widac są i mogą być inne pomysły
            upamiętnienia JPII. Na razie tylko Pan Prezydent wyraził swoje zainteresowanie
            i wstępne poparcie ale od poparcia do realizacji daleka droga . Na koniec ,też
            nie odczuwam potrzeby tykania nieznajomych , zresztą za uniesienie przeprosiłem
            i obrażać na pewno nie chciałem . A do myślenia ,nawet bolesnego jeszcze raz
            zachęcam ...
            • Gość: rozumny I co do kopca panuje między nami zgoda !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 11:57
              Cieszy mnie niezmiernie fakt: "że jak myślę to mnie nie boli", bo przy czasie
              oczekiwania na wizytę u specjalisty można zemrzeć. Swą reakcję mogę wytłumaczyć
              tym, że w końcu ma się dosyć, kiedy przy każdej nadarzającej się okazji, radni
              wyskakują z pomysłami tylko po to aby zaistnieć. I jakkolwiek zostali legalnie
              wybrani, nie upoważnia to ich do "wycierania sobie gęby wyborcą", do swoich
              doraźnych celów. I jak na razie wg. mnie jedyny sensowny pomysł to: "stworzenie
              jakieś instytucji opiekującej się Polakami ,szczególnie tymi którzy nie dają
              sobie rady w obecnej rzeczywistości". Co do nazewnictwa, sądzę, że tego typu
              upamiętnianie jest już po prostu śmieszne. Mamy już między innymi:
              Międzynarodowy Port Lotniczy im. Jana Pawła II, Instytut im. Jana Pawła II,
              Krakowski Szpital Specjalistyczny im. Jana Pawła II, ul. Jana Pawła II, Szkoła
              Podstawowa im. Jana Pawła II w Gaju. Aktualnie spośród placówek prowadzonych
              przez Gminę Kraków imię Jana Pawła II noszą: Zespół Szkół Ogólnokształcących nr
              11 (w tym Gimnazjum nr 5, XXIV Liceum Ogólnokształcące) i Gimnazjum nr 29. Może
              wystarczy??? A co do myślenia - nie trzeba mnie zachęcać, czynię to na bieżąco,
              i zapewniam, że jeśli mnie coś boli to tylko głowa, gdy słyszę o
              kolejnych "genialnych" pomysłach, które się lęgną w niektórych łapetynach.
              Przeprosiny proszę uznać za przyjęte.
              • ruczaj.x Re: I co do kopca panuje między nami zgoda !!! 24.05.05, 14:01
                Biegunka nazewnicza to już temat na zupełnie inną dyskusje, wydaje się, że decyzje na temat nazwania jakiejś instytucji czy szkoły zapadają raczej demokratycznie (chciałby Pan zabronić? Czy może wprowadzić konstytucyjny limit na km2?).

Co do tekstu, że miasto ma wiele innych potrzeb.
                Miasto zawsze będzie miało potrzeby, nie wiem dokładnie jak kształtuje się koszt takiego kopca (5-10 mln.?), proszę sobie doczytać ile kosztowało (zupełnie chybione wg mnie) wdrożenie Krakowskiej Karty Miejskiej... bardzo dużo. Przy wprowadzaniu owego wynalazku nikt nie lamentował, że dzieci głodują, nie ma na szpitale i tym podobne oczywiste mądrości.

Proszę się zastanowić, czy aby pańskim rozumowaniem nie rządzi ideologia.

Tak na marginesie:
                Zupełnie nie zależy mi na budowie kopca JP2, natomiast chciałbym, żeby Kraków rozwijał się i przyciągał coraz więcej turystów, jeśli kopiec jako punkt widokowy czy miejsce spaceru byłby kolejną atrakcją...
                CZEMU NIE??

Polecam odwiedzenie jednego z naszych 'archaicznych' kopców w weekend, może się pan nieco zdziwić ilością już nieco mniej archaicznych odwiedzających.

myślenie ma przyszłość, tylko proszę spróbować na spokojnie
                • Gość: rozumny Istnieje różnica między głupotą a zdrowym rozsądki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 15:43
                  em. Nie mam ani ochoty niczego zabraniać, ani wprowadzać kartek na nazewnictwo.
                  Jeśli tzw. decydenci chcą się ośmieszać, to ich sprawa. Ale nie na mój
                  rachunek - ja tego osobiście nie popieram. Poza tym, jak pisałem, ilość
                  rosnących, nie tylko w Krakowie, różnej maści instytucji, ulic, placów, etc.,
                  pod "patronatem" JP II, jest sama w sobie już paranoidalna. Jeszcze trochę, a
                  będziemy jeździć z ulicy Jana Pawła II na Krowodrzy, na ulicę jana Pawła II w
                  Podgórzu. Co do Krakowskiej Karty Miejskiej. Nie mam czasu śledzić wszystkich
                  głupot popełnianych w tym mieście, bo chyba życia by mi brakło.

Gdybym był zideologizowany, nie zajmowałbym takiego właśnie stanowiska. Każdemu
                  należy się szacunek, ale taka nadgorliwość prowadzi do karykatury.

Proszę mnie nie zachęcać; kopce odwiedzam, widoki z nich piękne, a kiedy jest
                  dobra przejrzystość powietrza można zrobić z nich wspaniałe zdjęcia.

Myślę spokojnie, choć daję upust swym przymyśleniom w sposób złośliwy. Czy
                  myślenie ma przyszłość - patrząc na tzw. "całokształt" mam poważne
                  wątpliwości !!!
            • Gość: eso Re: Poziom rozumnych jest taki sobie ..... IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 25.05.05, 13:15
              Pan nawet po tym jak przeprosil za uniesienia to obraza - moze nie w perfidny i
              doslowny sposob, ale jednak!
              Jako ze podpisuje sie w sposob umozliwiajacy Panska identyfikacje (wprawdzie
              niejednoznaczna) - w RM jest sa conajmniej dwie osoby o inicjalach B.K. mam
              pytanie cyz nei boi sie Pan tego ze ktos przekopiuje panskie wypowiediz w
              ktorych niejednokrotnie jezdzi Pan po ludziach jak sie Panu podoba i zaneisie
              je do Prezydenta lub komisji etyki (o ile taka w RM jest)?
              Moze Pan mi odpowiedziec na to pytanie, nie traktujac go jako wniosku o
              udzielenie informacji publicznej :> :P
              • radnybk Re: Poziom rozumnych jest taki sobie ..... 25.05.05, 14:27
                SZANOWNY PANIE !.A JAKŻE JA PANA OBRAŻAM ? NAZYWAJĄC MĘDRCEM ? TŁUMACZĄC
                ZAWIŁOŚCI PRAWA I REALIÓW EKONOMICZNYCH ? I PROSZĘ MNIE NIE STRASZYĆ
                PREZYDENTEM CZY KOMISJĄ ETYKI , BO NIKOGO NIE OBRAŻAM .JEDNAK NIE MOGĘ OBEJŚĆ
                OBOJĘTNIE OBOK ATAKÓW OPARTYCH NA NIEPRAWDZIE . CZY ATAKOWANIE RADY W TEN
                SPOSÓB NIE JEST OBRAŻANIEM RADY ? CZY INSYNUOWANIE DZIAŁAŃ KANAPOWYCH NIE JEST
                OBRAŻANIEM ? CZY OŚMIESZANIE NIE JEST OBRAŻANIEM ? OCZYWIŚCIE RADA
                WIELOKROTNIE SAMA SIĘ OŚMISZAŁA ALE MÓWIĆ O OGŁUPIENIU NIE JEST OBRAŻANIEM ?
                WIĘC ZAKOŃCZMY TEN WĄTEK BO TO DO NICZEGO NIE PROWADZI .JAK PAN POCZUŁ SIĘ
                OBRAŻONY EPITETEM - MĘDRZEC - TO PRZEPRASZAM,ALE KTO SIEJE WIATR ZBIERA
                BURZĘ .JESTEM GOTÓW DO MERYTORYCZNEJ DYSKUSJI I TAKĄ PROPONUJĘ .POZDRAWIAM I
                ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO .ALE ŻYCZĘ TEŻ WIĘKSZEGO ZAINTERESOWANIA DLA
                FAKTÓW I PRAWA .POZDRAWIAM
                • Gość: eso Re: Poziom rozumnych jest taki sobie ..... IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 26.05.05, 00:10
                  Ale prosze nie krzyczec!(czytaj netykieta). Po drugie naprawde kto jak kto ale
                  Pan nie musi mnie pouczac co do prawa i ekonomii - jesli Pan wykarze
                  odpowiednie wyksztalcenie ku temu wtedy ewentualnie bedize Pan mogl wyglaszac
                  takie opinie! Co wiecej ja nie obrazam rady tylko pisze jak jest. Pisanie o
                  dzialaniach kanapowych jest tym co z perspektywy mieszkancow miasta robi rada i
                  tyle - nei moja wina ze tak jestescie postrzegani w spoleczenstwie, jakos malo
                  widac efektow Waszych dzialan - wiecej prezydenta. Ludzie z RM to w gazecie sa
                  tylk ojak sie o kopcach debatuje etc! Jak juz pisalem - nei osmieszam tylko
                  opisuje! Prosze zwrocic uwage ze to nie ja (w najgorszym przypadku nie ja
                  pierwszy) pisalem o oglupieniu RM!
                  Zgodze sie z Panem - zamknijmy ten watek i przejdzmy do dyskusji (to ten watek
                  ponizej?).
        • Gość: eso Re: POZIOM GŁUPOTY NIEKTÓRYCH FORUMOWICZÓW JEST . IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 24.05.05, 23:05
          Nie unos sie czlowieku. Po pierwsze o kopcu to debatuja,a o bardziej potrzebnym
          szpitalu to juz nei laska. A RM i UMK maja duzo do gadania - moga przyspieszyc
          wydanie WZiZT, moga pomoc w gromadzeniu gruntow, moga wreszcie dac dotacje z
          budzetu miasta, pomoc poszukac spoksorow, gwarantowac kredyt. Wiec prosze cie
          bardzo - najpierw pomysl a potem pisz i nie obrazaj rozumnego, ktor wg. mnie ma
          racje!
          • radnybk Re: POZIOM GŁUPOTY NIEKTÓRYCH FORUMOWICZÓW JEST . 25.05.05, 00:21
            Kolejny Mędrcu , Rada Miasta nie może przyspieszyć wydania wzizt bo nie ma do
            tego prawa , szpital jest państwowy i nie bardzo można na jego rzecz kupować
            gruntów , nie słyszałem też o dotacji na państwowy szpital ,szczególnie kiedy
            gmina ma swoje szpitale i musi je oddłużyć . Gwarantowanie kredytu też jest
            tylko teoretyczne ,bo gminne szpitale potrzebują swoje a poziom zadłużenia
            gminy nie pozwala na zwiększanie zaadłużenia w nieskońćzoność . Szukanie
            sponsorów - no cóż ,chyba kolega żyje w innych czasach i liczy że kopalnia
            ufunduje NMG , huta salę operacyjną a miejskie przedsiębiorstwo karetkę
            pogotowia . Tego typu sprawy wyglądają zupełnie inaczej , owszem są sponsorzy
            ale gmina nie ma z tym nic wspólnego . I tak oto myśląc długo i boleśnie
            dochodzę konkluzji ,że kolega chyba wszystkiego nie przemyślał .A o kopcu Rada
            Miasta Krakowa nie debatowała ,także samo o szpitalu uniwersyteckim bo sprawa
            jest sprzed dwóch dni , więc ani okazji ani możliwości.Rzeczywiście ,najpierw
            pomyśl a potem pisz . Przecież najpierw muszą przygotować sprawę fachowcy ,
            specjaliści określający realne potrzeby takiego szpitala i możliwości jego
            realizacji a dopiero potem powinni dyskutować politycy .Tak jest przynajmniej
            tam gdzie działa się z głową i skutecznie a nie emocjonalnie i ze słomianym
            zapałem . Na temat racji już się wypowiadałem , na temat obrażania też .Jeżeli
            jednak ktoś pisze jawną nieprawdę ,także Pan,Panie eso , to muszę ją
            prostować . Jeżeli ktoś obraża mnie- że jestem nie rozumny itd - to też muszę
            reagować . Jeszcze raz powtórzę, RM nie dyskutowała nt kopca,nie dyskutowała
            też nt szpitala , bo sprawa wybuchła 2 dni temu . Natomiast i jeden i drugi
            temat powinien i będzie przez samorząd analizowany ,ale bez obrażania
            kogokolwiek . Tak jak np udział miasta w budowie nowego kampusu UJ .To tyle i
            na koniec ,więcej rozwagi Panowie ,bo pewnie jesteście rozumni tylko złe emocje
            przeważyły .A można spokojnie , bez nerwów , skutecznie i racjonalnie .I tego
            Wam i sobie życzę .Dobranoc Panom !!!
            • Gość: eso Re: POZIOM GŁUPOTY NIEKTÓRYCH FORUMOWICZÓW JEST . IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 25.05.05, 13:15
              I jak tu ufac politykierom? Pare postow wczesniej pisal Pan :"Owszem ,dyskutuje
              się ,owszem rozważa różne warianty ale nikt na razie nie podjął takiej
              decyzji.", a jako ze ma pan nicka radnybk i tak zaciekle broni RM moge
              domniemywac ze Pan w niej zasiada. Skoro Pan pisze ze sie dyskutuje i rozwaza
              warianty napisalem dlatego napisalem ze sie debatuje. Papiez umarl stosunkowo
              niedawno, wiec sprawa kopca owszem mogla wybuchnac dwa dni temu, ale szpital!
              Dwa dni temu to to GW naglosnila, a mysle ze conajmniej od naszego wejscia do
              UE (o ile nie wczesniej) Polska podpiswala umowy przedwstepne z UE na temat
              rozmaitych standardow (m.in higienicznych) mysle ze juz wtedy bylo wiadomo, ze
              Szpital Uniwersytecki nie bedzie mogl dzialac w dotychczasowych
              pomieszczeniach. Tylko ze RM (i nie tylko RM) zamiast dzialac dyskutuje sobie,
              a dopiero jak media cos naglosnia, albo spoleczenstwo sie uniesie to wszyscy
              nagle wiele robia, albo dopiero co sie o sprawie dowiedzili! Skonczcie panowie
              z tymi kanapowymi posiedzeniami i papomania i wezcie sie za robote - przeciez
              ktos Was tam po cos wybral! Nie tylko po to zebyscie pobierali "diety"!
              Jesli chodzi o WziZT, sponsorow i inne kwestie to jakos UMK dziala aktywnie
              przy rozbudowie stadionu Wisly (on jest chyba prywatny) i jakos przy
              zalatwiania formalnosci i spraw z gruntami pomagali nawet nei wiem czy nei
              dofinansowuja wiec prosze mi nie pisac ze RM i UMK nie moga kupic/pomoc przy
              kupnie gruntow dla instytucji PUBLICZNYCH, a podczas rozbudowy sie dalo??
              Pisze Pan "poziom zadluzenia gminy..." - ciekawie zarzadzacie pieniedzmi,
              niedano mowilo sie ze Krakow jest jednym z najwiecej zarabiajacych miast (jest
              2.), i ze mamy nadwyzke budzetowa, ale rozumiem zamiast latac dziure lepiej
              jest przeciez to wydac wszelkie nadwyzki! Szukanie sponsorow, akurat dac sie
              da - na AGH na wydziale ceramicznym wszystkie lazienki sa darami od fabryk
              ceramiki (wiec da sie dla publicznych celow znalesc sponsorow/darczyncow),
              tylko chyba RM tego nie umie - widac roznica pokolen - Pan zyje w innych
              czasach!
              Jak tak patrze na dzialania rady i wypowiedzi na tym forum to jakos czarno to
              wszystko widze!
              BTW Kiedy nastepne wybory?
              • radnybk Re: POZIOM GŁUPOTY NIEKTÓRYCH FORUMOWICZÓW JEST . 25.05.05, 14:06
                Trochę cienka ta dyskusja ,bo Pan nie chce niczego zrozumieć i odczytuje każde
                moje pisanie jak Pan chce . Jeszce raz ,DRUKOWANYMI LITERAMI - RADA MIASTA
                NICZEGO W SPRAWIE UPAMIĘTNIENIA OJCA ŚWIĘTEGO NIE DYSKUTOWAŁA.OWSZEM ,PAN
                PREZYDENT,OWSZEM URZĄD,OWSZEM RADNI ALE NIE RADA A O TYM BY ŁA W POSTACH
                MOWA . TO PO PIERWSZE .I PO DRUGIE - WS SZPITALA - NAJPIERW MUSZĄ WYPOOWIEDZIEĆ
                SIĘ FACHOWCY ,OKREŚLIĆ PARAMETRY ,POTRZEBY I MOŻLIWOŚCI A POTEM DOPIERO
                POLITYCY . A NIE - WIELKI KRZYK I SŁOMIANY ZAPAŁ . PRZECIEŻ COLL MEDICUM NIE MA
                JESZCZE PLANU . W SPRAWIE DOTACJI - GDYBY PAN ESO CZYTAŁ TO BY WIEDZIAŁ ,ŻE ABY
                MÓC PŁACIĆ NA STADION WISŁY TRZEBA BYŁO ZROBIĆ SPECJALNY "WEHIKUŁ FINANSOWY" BO
                POZA GMINNYCH INSTYTUCJI FINANSOWAĆ NIE MOŻNA. JEŚLI CHODZI O SPONSORING TO SAM
                NIESKROMNIE MAM W TYM SWÓJ UDZIAŁ ALE NIE JAKO RADNY TYLKO PRYWATNA OSOBA .
                GMINA NIE MOŻE SPONSOROWAĆ ,NIE MOŻE NAWET FORMALNIE SZUKAĆ ,BO TO JEST ROLA
                ORG POZARZĄDOWYCH . SĄ PRZEPISY O FINANSACH PUBLICZNYCH I ŁAMAĆ PRAWA NIE
                WOLNO .POZIOM ZADŁUŻENIA - NO TU JUŻ NAPRAWDĘ WIELE NAPISANO ,ALE ZNOWU
                WYTŁUMACZĘ - GMINA MA DUŻE I DOBRE DOCHODY,ALE I POTĘŻNE WYDATKI ,SZCZEGÓLNIE
                INWESTYCYJNE .WIELKI PROGRAM INWESTYCYJNY , MOSTY , ESTAKADY , ULICE ,
                OCZYSZCZALNIE ITD FINASOWANY JEST Z TZW DŁUGU PUBLICZNEGO ,STĄD NIE MOŻEMY
                WIĘCEJ .NIE WIEM ,CZY PAN OCZEKIWAŁ ŁAMANIA PRAWA ? SAMOBICZOWANIA ? RÓWNIE
                EMOCJONALNEGO OBRAŻANIA ? A MOŻE WARTO POMYŚLEĆ ,POCZYTAĆ ,POPYTAĆ SIE INNYCH A
                NIE MÓWIĆ CZEGO SIĘ NIE WIE ,NIE ROZUMIE , NIE ZNA ? TO NA TYLE , ZGODNIE Z
                KLASYKIEM NASZEGO POKOLENIA - PRZY TAKIM ZROZUMIENIU TYCH SPRAW NIE CHCE MI SIĘ
                GADAĆ .NA KONIEC ,TO MIESZKAŃCY ZDECYDUJĄ KTO BĘDZIE W RM , MNIE JUŻ
                WIELOKROTNIE ZWERYFIKOWAŁY WYBORY ,I Z WYBORÓW NA WYBORY DOSTAWAŁEM CORAZ
                WIĘCEJ GŁOSÓW . A RADNI SĄ TACY JAK WYBORCY ,A JAK WYBORCY NIE ZNAJĄ REALIÓW I
                PRAWA TO TRZEBA TO WYJAŚNIAĆ .I TO ZROBIŁEM ,ZRESZTĄ JAKO JEDYNY RADNY .I NIE
                OICZEKUJĘ POPARCIA TYLKO ZROZUMIENIA PRAWA I REALIÓW . I TYLE .I JUŻ NIE
                DYSKUTUJMY ,BO PO PRAWDZIE NIE MA O CZYM !!!!
                • Gość: eso Re: POZIOM GŁUPOTY NIEKTÓRYCH FORUMOWICZÓW JEST . IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 26.05.05, 00:16
                  Naprawde prosze mi nie pisac ze nie znam prawa i realiow, bo Pan nawet nei wiek
                  jakie mam wyksztalcenie i kim jestem. Jesli chodzi o realia to zaraz moge
                  wyciagnac plan inwestycji w miescie i wypunktowac ile NIE udalo sie zrobic,
                  wiec prosze mi nie pisac ze nie znam realiow, pozatym jak jzu pisalem chyba od
                  dawna wiadomo ze Unijne przepisy moga byc ostrzejsze i powinno sie zaczac
                  planowac z chwila ich poznawania - i kto tu nie zna prawa, a nie zaczynac
                  jakakolwiek dyskusje gdy gazeta o tym napisze.
                  A jesli chodiz o prawo to prosze mi wskazac konkretne ustawy ktore zabraniaja
                  gmina szukac sponsowrow, zachecac do inwestowania w dobro publiczne - konkrety!
                  • radnybk Re: POZIOM GŁUPOTY NIEKTÓRYCH FORUMOWICZÓW JEST . 26.05.05, 10:08
                    Może Pan wyciągać co Pan chce ale jest ustawa o finansach jednostek samorządu
                    terytorialnego i ona dokładnie mówi ,na co jednostki samorządu mogą płacić.Pan
                    myli samorządd z Państwem ,szpital unowersytecki jest państwowy a somorząd ma
                    swoje szpitale . Każdy musi dbać przede wszystkim o swoje , i to najpierw
                    Państwo,stosowny minister ,zarząd,dyrektor nmusi określić co chce i może.
                    Samorząd,czy to się Panu podoba cy nie ma swoje zadania ,określa to ustawa o
                    samroządzie terytorialnym . Nie można mylić podmiotów prawa , to tak jakby AGH
                    miało decydować o akademikach UJ ,bo tam też mieszkają,czasem na waleta ,
                    studenci AGH. Plan inwestycyjny miasta ? Oczywiście wiele nie zrobiono ,ale też
                    i sporo udało się zrobić . Może Pan sobie myśleć co chce ale gołym okiem widać
                    jak zmienił się Kraków . Gmina może zachęcać inwestorów i szukać sponsorów ale
                    przede wszystkim na swoje mienie .Choć już z tymi sponsorami to znowu ustawa
                    stanowi zasadnicze ograniczenia ,zresztą wielokrotnie pisała o tym prasa . I na
                    koniec - nie wiem jakie ma Pan wykształcenie i kim Pan jest ,ale jak się pisze
                    o jakiś sprawach to nie wystarczy wyciągać fragmentaryczne wiadomości a jak
                    się takie wyciąga to dobrze czasem posłuchać co inni mają do powiedzenia .
                    Prawo jest prawo i nie wolno go łamać nawet w dobrej sprawie . Naszą dyskusję
                    uznaję za wyczerpaną,przynajmniej w tym temacie ,zresztą poza nami ona nikogo
                    nie interesuje !
                    • Gość: eso Podsumowanie? IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 26.05.05, 14:42

"Może Pan sobie myśleć co chce ale gołym okiem widać jak zmienił się Kraków "
                      no troche sie zmienil, ale jak juz cos sie buduje to albo hipermarkety, albo
                      kolejne pozal sie Boze "galerie", ktore tak naprawde sa przybytkami blichtru i
                      komercji i nic a nic nie wnosza dla miasta.
                      Piszac o tej dyskusji napisal Pan "zresztą poza nami ona nikogo nie
                      interesuje !" - czyli jak nie ma publiki, nie ma poklasku to juz nei warto
                      rozmawiac - i jaki obraz politykow mzoe z takiej rozmowy wyciagnac postronna
                      osoba? Widac jak sie jest na stanowisku to sie ludzi nie traktuje indywidualnie
                      tylko jako ogol. Coz takie podejscie - "ten typ tak ma"
                      • ruczaj.x Re: Podsumowanie? 26.05.05, 15:38
                        heheheh...

zabawny jesteś
                        (w mało pozytywnym znaczeniu tego słowa)
                        • Gość: eso Re: Podsumowanie? IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 26.05.05, 22:35
                          Masz jakies uklady z panem radnym, a moze sam jestes tymze radnym :>
                        • Gość: eso Re: Podsumowanie? IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 26.05.05, 23:11
                          Aha, moze jeszcze napiszesz czemu?
                          • ruczaj.x Re: Podsumowanie? 27.05.05, 14:35
                            w każdym (nawet najbardziej neutralnym) zdaniu potrafisz znaleźć coś niepozytywnego, to naprawdę wielka sztuka

tak btw
                            Może zamast jechać po BK, doceniłbyś (chociaż tak minimalnie), że chce mu się z tobą "gadać" [jak byś poczytał oświadczenie majątkowe to pewnie byś się dowiedział, że człowiek to zaiste bardzo w życiu zajęty]. :)

tyle
                            • Gość: eso Re: Podsumowanie? IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 27.05.05, 14:42
                              No nie - chcialem zebys napisal czemu uwazasz ze jestem zabawny.
                              A do oswiadczen majatkowych nie mam zamiaru zagladac bo i po co.
                              • ruczaj.x Re: Podsumowanie? 27.05.05, 15:37
                                toż przecie Ci napisałem...

• Gość: eso Re: Podsumowanie? IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 27.05.05, 16:05
                                  Coz N/C
                      • radnybk Re: Podsumowanie? 26.05.05, 20:56
                        Podsumowując,ten typ jako jedyny zareagował na ,jego zdaniem, nie merytoryczną
                        i pozbawioną wiedzy dyskusję. Ten typ potraktował Pana jako osobę któej trzeba
                        wiele wyjaśnić,ten typ wreszcie jako jedyny rozmawiał z Panem o Pana niewiedzy
                        a ponieważ nikogo to już jak widać nie interesuje to zamknął dyskusję . I tu
                        nie chodzi o poklask tylko zainteresowanie .Szanowny Panie , nie chodzi o
                        publikę tylko o podstawy , możemy oczywiście dalej dyskutować o
                        szczegółach ,ale jak z moimi studentami - radzę im,aby przeczytali coś ,co
                        opisuje podstawy funkcjonowania danej sprawy i dopiero potem dyskutowali . I
                        dlatego też Panu to radziłem ,nie wiem czy jest Pan studentem ,adiuntkem czy
                        profesorem , inżynierem czy lekarzem ale wiem ,że aby dyskutować ws
                        samorządowych trzeba mieć jakieś podstawy . Inaczej jest tylko goła krytyka ,z
                        któej nic nie wynika ,a może inaczej - wynika taka ocena negatywna rady i
                        pozytywna prezydenta . W sprawach miejskich to chyba oprócz hiperów widzi Pan
                        mosty,estakady ,obwodnice ,widzi Pan Motorolę,ECE, Delphi , a teraz Lufthanse,
                        Cap Gemini , IBM itd,itd. I nie byłó by tego gdyby nie samorząd ,w tym i rada i
                        prezydent . Oczywiście , zrobiliśmy też wiele głupich rzeczy i to trzeba
                        poprawiać .Ale w ocenie takich spraw trzeba być sprawiedliwym . Pogubił się Pan
                        w swoich enucjacjach ,najpierw atak ,mało merytoryczny ale emocjonalny , potem
                        obrażanie a potem obrażanie się że nie chcę dalej gadać . No chyba trudno się
                        dziwić , i jeszcze ostatnie - różnimy się w ocenie rzeczywistości ,Pan widzi
                        tylko blichtr i porażki , ja widzę też i skucesy . I pewnie nie był Pan nigdy
                        moim wyborcą ani pewnie Pan nie będzie , tym niemniej możemy dla siebie mieć
                        szacunek . Pozdrawiam i to już naprawdę jet koniec .
                        • Gość: eso Re: Podsumowanie? IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 26.05.05, 23:12
                          Owszem szacunek mozemy miec.
                          Gwoli scislosci w opisie RM tylko radna Brygida Kuźniak pracuje na UJ i to ona
                          moze pisac co mowi swoim studentowm, wg. informacji ze strony Krakowa zaden
                          inny radny o inicjalach BK nie jest zatrudniowy na wyzszej uczelni -wiec jak
                          jest z tym co Pan pisze?
                          Co wiecej co to za gwarowe okreslenia - typu "typ"?
                          I dlaczego pisze Pan ten "typ" costam, ten "typo" costam - ma Pan jakies
                          rozdwojenie jazni? Przeciez ja rozmawialem o tym z Panem. Cos tu jest nie tak!
                      • kubek41 Re: Podsumowanie? 27.05.05, 11:57
                        Czytajac ta dyskusje nie dziwie sie wcale dlaczego p. marszalek Cimoszewicz tak
                        sie wypowiadal o "klasie" politycznej i stylowi uprawiania polityki w tym kraju.
                        • Gość: Czekan Re: Podsumowanie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 13:17
                          A mnie sie ta dyskusja podobala , powazanie dla pana radnegobk ktory sporo sie
                          zaangazowal w tlumaczenie,co i jak jest ustawione w samorzadzie i finansach
                          publicznych . I jeszcze raz powazanie za udzial w tej dyskusji ,mimo atakow na
                          rade miasta i jego osobiscie . Pan radny jest znany z aktywnego udzialu w
                          internecie / zreszta jako jedyny / .A jesli chodzi o studentow to sam kiedys
                          chodzilem na jego zajecia z finansow publicznych i czytalem artykuly pana
                          radnego .I reczywiscie,dyskusje na jego zajeciach byly bardzo interesujace ale
                          warunkiem byla znajomosc tematu . Jak tej znajomosci nie bylo to student
                          odchodzil z zajec i musial potem zdac egzamin ze znajomosci tych tematow. W
                          temacie samego szpitala to z tego co wiem - wstepnie uzgodniono dlugoterminowa
                          przeprowadzke na Prokocim .Problem jest ekologiczny i pewnie tez bedzie
                          rozwiazany. Jeszcze raz pozdrawiam pana radnego - jego student - Czekan - grupa
                          seminaryjna z 2002 roku !!
                          • Gość: eso Re: Podsumowanie? IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 27.05.05, 14:45
                            Moze napiszesz ktory to konkretnie radny, zeby dalo sie zweryfikowac to czy
                            naprawde wyklada, bo jak juz pisalem tylko jedna radna o inicjalach B.K.
                            pracuje w szkole wyzszej (a przynjamniej tak wynika z informacji na stronie
                            Miasta)
                            • Gość: Molibden Re: Podsumowanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 20:57
                              Witam Pana Panie Radny !, widzę że jakiś element się Panu przyczepił i żąda
                              dowodów ,że Pan wykłada .Ale jaja , Pan ma się tłumaczyć ? . Zaraz zwołam
                              kolegów i zaspamujemy tego elementa . Nie przejmuj się Pan , z wyrazami
                              szacunku - Molibden z semestru letniego 2003 .Ps - ten pomysł z SPV jest
                              naprawdę super ,czemu nie jest ralizowany ?
                              • Gość: eso Re: Podsumowanie? IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 28.05.05, 11:29
                                A haha przykre to ze wszystkie studenciaki bezinteresownie sie wpisuja, ale
                                nieomieszkaja dodawac swojego podpisu. Molibden jak planujesz zaspamowac :>.
                                Zdolniacha jestes! Co pan radny wam daje namiary na to forum na wykladach, czy
                                sami tak bezinteresownei czytujecie gazeta, a moze pan radny zniza sie do tego
                                poziomu, ze pisze posty pod innymi nickami.
                                • Gość: ar Re: Podsumowanie? IP: *.chello.pl 31.05.05, 12:14
                                  Gość portalu: eso napisał(a):
                                  > a moze pan radny zniza sie do tego
                                  > poziomu, ze pisze posty pod innymi nickami.

Kto wie, prosze zwrócić uwagę na spacje obok znaków interpunkcyjnych ;-)
                                  • radnybk Re: Podsumowanie? 31.05.05, 15:20
                                    Nie pisze postów pod innymi nickami i zawsze jestem pod swoim.I to na
                                    tyle.Aha,praktycznie przez ostatni weekend nie bykem w Krakowie .Pozdrawiam
                                    normalnych.
                                  • Gość: eso Re: Podsumowanie? IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 31.05.05, 21:07
                                    Hehe mnie tez zdarza sie dawac spacje po znakach interpunkcyjnych. To jeszcze
                                    niczego nie dowodzi ;)
                                    Moze pan radny rozwieje watpliwosci i powie czego i gdzie wyklada :>
                                    Rozwiez pozdrawiam normalnych :D
                                    • radnybk Re: Podsumowanie? 31.05.05, 22:59
                                      Witam , widzę w tym wątku tak wiele toksyczności ,że zdecydowanie mnie odrzuca
                                      ale na koniec - trochę wyjaśnię. Owszem ,prowadzę zajęcia w kilku szkołach
                                      zarządzania w Małopolsce , zajęcia są z tzw inżynierii finansowej , część to
                                      zajęcia bez wynagrodzenia ,część prowadzę jako podmiot ,stąd nie wykazuję ich
                                      jako szczegółowych źródeł i zajęć .SPV to Special Purpose Vehicle - narzędzie
                                      to specjalnego prowadzenia projektu ,jeden z moich koników . Panowie Czekan i
                                      Molibden to moi byli studenci ,jeden jest analitykiem bankowym ,drugi pracuje w
                                      finansach dużej firmy zagranicznej w Krakowie . I od swoich studentów
                                      zdecydowanie wymagan znajomości podstaw tego co mówią . A jak mówimy o
                                      obowiązkach gminy i jej możliwościach finansowania - to kłania się ustawa o
                                      finansach publicznych i ustawa o jednostkach samorządu terytorialnego z
                                      wszelkimi zmianami . I te ustawy stanowią co można , co trzeba a co nie wolno
                                      Na koniec przypominam temat wątku - Szpital Uniwersytecki w Krakowie a sprawa
                                      kopca Jana Pawła II . Napisałem co można , co trzeba i czego nie wolno . I
                                      tyle . Wątek uważam za zamknięty ,choć oczekiwałbym przedstawienia się mojego
                                      rozmówcy.Pozdrawiam
    • Gość: Norbert DOBRY POMYSŁ! IP: *.um.krakow.pl 24.05.05, 08:46
      warunki w obecnej klinice są dramatyczne, ale grunty w cetrum miasta z
      istniejącą zabudową są warte fortune!!! tylko...

...czy nowy rząd, który będzie musiał oszczędzać - poprze taką inwestycję????
      • Gość: Mariusz Nowy szpital jest potrzebny, ale ... IP: 80.51.176.* 24.05.05, 09:16
        Nowy szpital jest bezsprzecznie potrzebny, tylko dlaczego na jego lokalizację
        przeznacza się las? Zeby wybudować szpital w tym miejscu trzeba wyciąć prawie
        5.000 drzew. Tych których nie przekonują rację ekologiczne, może przekonają
        racje ekonomiczne - za wycięcie tych drzew trzeba bedzie zaplacić ok. 100 mln.
        złotych. Trzeba pomysleć o innej lokalizacji. Ekolodzy sugerowali prezydentowi
        miasta wymiane gruntów, aby uratować las a jednocześnie wybudować szpital -
        niestety pan prezydent ma to w ... (jego pojmowanie ochrony przyrody polega na
        tym że lepiej posadzić gdzieś kilka małych drzewek niż zachować hektar 30-
        letnego lasu)
    • Gość: BOREWA Re: Potrzebny nowy Szpital Uniwersytecki w Krakow IP: *.ma.krakow.pl 24.05.05, 10:31
      a moze tak zakończyć budowę szpitala na Piaskach Nowych i przeznaczyć go na
      potrzeby CM UJ ?
      • Gość: lukas Re: Potrzebny nowy Szpital Uniwersytecki w Krakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 11:33
        Zastanawiam się po co komu nowy szpital? Może lepiej byłoby zlikwidować jeden z
        nierentownych szpitali i zaadoptować go dla CM UJ? To raz, a dwa jak medycy z
        CM chcą szpitala niech przeznaczą na niego łapóweczki, a nie od razu sięgać po
        publiczne pieniądze
        • Gość: inż. Re: Potrzebny nowy Szpital Uniwersytecki w Krakow IP: *.net.pl / 80.51.253.* 24.05.05, 12:01
          jeśli koleś się nie znasz na rzeczy to się nie wypowiadaj
          potrzebny jest nowy szpital - odpowiednio zaprojektowany i wybudowany od
          początku do końca wg. odpowiednich standardów, a nie adaptacja jakiegoś starego
          budynku
          poza tym to nie medykom potrzebny nowy szpital tylko chorym ludziom
        • Gość: pacjent Re: Potrzebny nowy Szpital Uniwersytecki w Krakow IP: *.ghnet.pl 24.05.05, 23:12
          Przede wszystkim należy zwolnić całą traumatologię na czerwonej chirurgii. Niekompetencja i chamstwo idą tam pięknie w parze. Nigdzie nie doświadczyłem w tak intensywnym stopniu jednego i drugiego. Dotyczy to i lekarzy i pielęgniarek, wyjątek stanowią młodzi, jeszcze nie zdeprawowani lekarze po studiach. Oczywiście to co Tam zrobiono musiałem potem gdzie indziej poprawiać i nie jestem tu wyjątkiem. Budynek można wybudować, ale co zrobić z tymi dyplomowanymi znachorami? Uciekajcie stamtąd natychmiast, jeżeli was tam zawiozą.
    • Gość: starry inżynier Re: Potrzebny nowy Szpital Uniwersytecki w Krakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 12:20
      Że Kopernnika sie sypie wiadomo od prawie pół wieku. Juz w latach 50-tych były
      plany i dyskusje budowy nowego kompleksu w Prokocimiu. Wybudowano bibliotekę,
      akademiki i chyba coś dla farmacji. O chorych jak zawsze zapomniano.Brawo
      władze CMU-ja.
    • Gość: AE Re: Potrzebny nowy Szpital Uniwersytecki w Krakow IP: *.air-net.com.pl 24.05.05, 22:47
      Aaaaaaaaaaa A
    • Gość: Obserwator nfz Re: Potrzebny nowy Szpital Uniwersytecki w Krakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 08:59
      Szpital potrzebny jest natychmiast. Kto widział Kliniki to o tym wie.
      Tylko, żeby przy okazji budowy nie zdublowano zarządów i nie powoływano
      dyrektora szpitala w budowie itd np.niezatapialnego Jacka Kukurby obeznie p.o
      dyrekytora
      jednego z krakowskich szpitali. Jak można pełnić taką funkcję bez kwalifikacji
      merytorycznych to jest zagadka?
    • Gość: chris Re: Potrzebny nowy Szpital Uniwersytecki w Krakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 14:39
      www.parade.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka