Gość: bart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 23:58 nieruchomości przy Kopernika to niezły kąsek!!! Piękna ulica, (coraz bardziej) w centrum miasta! Suma inwestycji też robi wrażenie. Oby się powiodło!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rozumny I tu wychodzi ogłupinie prezydenta i radnych !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 08:45 Zamiast przeznaczyć pieniądze na rozwój krakowskiej bazy szpitalnej, proponuje się budowę kopca, który tak po prawdzie, zda się psu na buty. Poziom ogłupienia Rady Miasta jest niżej krytyki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
radnybk POZIOM GŁUPOTY NIEKTÓRYCH FORUMOWICZÓW JEST ...... 24.05.05, 09:37 To już przekracza moją cierpliwość . Człowieku, Rada Miasta na razie nie podjęła żadnej decyzji ws budowy kopca .Owszem ,dyskutuje się ,owszem rozważa różne warianty ale nikt na razie nie podjął takiej decyzji . W sprawie budowy szpitala - to też nie jest domena ustawowa rady Miasta . Możemy oczywiście ,i powinniśmy współpracować z Ministrem ,ustalać i wdrażąć infrastrukturę ale nie możemy budować uniwersyteckiego szpitala.Obecnie Gmina współpracuje z UJ ws tzw Nowego Kampusu i myślę że równie efektywnie będzie współpracować przy ewentualnej budowie szpitala . Ale nie rób bydła i nie obarczaj Rady Miasta odpowiedzialnością za wszystko .Także za swoją niegramotę . Człowieku ,więcej myślenia ,myślenie naprawdę ma przyszłość .Poziom ogłupienia niektórych forumowiczów jest zatrważający !!!!.Mogę podjąć dyskuję merytoryczną ,także z (nie ) rozumnym ale na bazie faktów i prawa a nie na bazie niewiedzy i złej woli . Niestety człowieku - rozumny ( ??? ) - pokazałeś się z zupełnie innej, przeciwnej strony .Jeszcze raz ,najpierw myśl ,czytaj i dowiaduj się a potem dawaj ujście swoim emocjom.Uff,przepraszam ,uniosłem się .... Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: POZIOM GŁUPOTY NIEKTÓRYCH FORUMOWICZÓW JEST . 24.05.05, 09:54 a mnie intryguje poziom lewicowych idiotów, jak pana tak boli marnowanie publicznych pieniędzy czemu nie zaprotestuje pan przeciwko KRRiTV... tam marnowana jest wielokrotnie większa kwota, ale żaden z was nie zaprostestuje! Podobnie pieniądze marnowane są na każdym kroku ciągle rozrastającej się urzędowej machiny i wszyscy mają to gdzieś... to co pan uprawia to czysta DEMAGOGIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozumny Poziom ogłady niektórych radnych jest jak raszpla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 10:27 To, że Rada nie podjęła decyzji to fakt. Niemniej nie słyszałem jak dotąd, aby ktoś przeciw propozycjom generującym niemałe koszty zaprotestował. W mieście jest chyba wytarczająca ilość niezaspokojonych potrzeb. Sformułowanie: Radni nie przesądzili wczoraj, jak Kraków powinien upamiętnić Ojca Świętego. Nie mają jednak wątpliwości, że "mieszkańcy oczekują tego od nich". Być może oczekują, ale na pewno nie w taki sposób /vide ankieta/ i nie wszyscy. Co do poziomu - każdemu wolno mieć swój sposób myślenia - to po pierwsze. Po drugie - jakkolwiek większość wypowiedzi mego szlachetnego przedmówcy jest sensowna, to zdarzają mu się posty, które sugerują, iż w szczególnych wypadkach, myślenie jest dlań czynnością wysoce bolesną. W ramach podsumowania - nie przypominam sobie abyśmy byli na ty, i jak na razie nie odczuwam takiej potrzeby! Odpowiedz Link Zgłoś
radnybk Poziom rozumnych jest taki sobie ..... 24.05.05, 11:24 Witam .każdy mysli wg siebie,to fakt .Ale jak już uzewnętrznia swoje przemyślenia to powinien trzymać się prawdy a nie bujać w obłokach i obrażać innych bo jest anonimowy . Dziękuję za uznanie za większość moich wypowiedzi i zapewniam ,że jak myślę to mnie nie boli . Zresztą każdy ocenia wg siebie.Bolesność myślenia mojego przedmówcy jest wyleczalna i myslę ,że warto podjąć takie działanie .A tak na poważnie - osobiście wielokrotnie dawałem dowód ,że upamiętnienie Wielkiego Jana Pawła jest konieczne ale kopce to pomysł zbyt archaiczny i nie przydatny ,a prawie na pewno nie akceptowany przez naszego wielkiego Polaka . Myślę ,że bardziej właściwe było by np stworzenie jakieś instytucji opiekującej się Polakami ,szczeg olnie tymi którzy nie dają sobie rady w obecnej rzeczywistości .Dobry pomysł ,a o nim słyszałem, to nazwanie osi komunikacyjnej Krakowa od Dworca do Sanktuarium Traktem Jana Pawła II i dokomponowanie na tej osi ważnych ,przydatnym miastu a w szczególności ludziom obiektów .Jak więc widac są i mogą być inne pomysły upamiętnienia JPII. Na razie tylko Pan Prezydent wyraził swoje zainteresowanie i wstępne poparcie ale od poparcia do realizacji daleka droga . Na koniec ,też nie odczuwam potrzeby tykania nieznajomych , zresztą za uniesienie przeprosiłem i obrażać na pewno nie chciałem . A do myślenia ,nawet bolesnego jeszcze raz zachęcam ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozumny I co do kopca panuje między nami zgoda !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 11:57 Cieszy mnie niezmiernie fakt: "że jak myślę to mnie nie boli", bo przy czasie oczekiwania na wizytę u specjalisty można zemrzeć. Swą reakcję mogę wytłumaczyć tym, że w końcu ma się dosyć, kiedy przy każdej nadarzającej się okazji, radni wyskakują z pomysłami tylko po to aby zaistnieć. I jakkolwiek zostali legalnie wybrani, nie upoważnia to ich do "wycierania sobie gęby wyborcą", do swoich doraźnych celów. I jak na razie wg. mnie jedyny sensowny pomysł to: "stworzenie jakieś instytucji opiekującej się Polakami ,szczególnie tymi którzy nie dają sobie rady w obecnej rzeczywistości". Co do nazewnictwa, sądzę, że tego typu upamiętnianie jest już po prostu śmieszne. Mamy już między innymi: Międzynarodowy Port Lotniczy im. Jana Pawła II, Instytut im. Jana Pawła II, Krakowski Szpital Specjalistyczny im. Jana Pawła II, ul. Jana Pawła II, Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Gaju. Aktualnie spośród placówek prowadzonych przez Gminę Kraków imię Jana Pawła II noszą: Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 11 (w tym Gimnazjum nr 5, XXIV Liceum Ogólnokształcące) i Gimnazjum nr 29. Może wystarczy??? A co do myślenia - nie trzeba mnie zachęcać, czynię to na bieżąco, i zapewniam, że jeśli mnie coś boli to tylko głowa, gdy słyszę o kolejnych "genialnych" pomysłach, które się lęgną w niektórych łapetynach. Przeprosiny proszę uznać za przyjęte. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: I co do kopca panuje między nami zgoda !!! 24.05.05, 14:01 Biegunka nazewnicza to już temat na zupełnie inną dyskusje, wydaje się, że decyzje na temat nazwania jakiejś instytucji czy szkoły zapadają raczej demokratycznie (chciałby Pan zabronić? Czy może wprowadzić konstytucyjny limit na km2?). Co do tekstu, że miasto ma wiele innych potrzeb. Miasto zawsze będzie miało potrzeby, nie wiem dokładnie jak kształtuje się koszt takiego kopca (5-10 mln.?), proszę sobie doczytać ile kosztowało (zupełnie chybione wg mnie) wdrożenie Krakowskiej Karty Miejskiej... bardzo dużo. Przy wprowadzaniu owego wynalazku nikt nie lamentował, że dzieci głodują, nie ma na szpitale i tym podobne oczywiste mądrości. Proszę się zastanowić, czy aby pańskim rozumowaniem nie rządzi ideologia. Tak na marginesie: Zupełnie nie zależy mi na budowie kopca JP2, natomiast chciałbym, żeby Kraków rozwijał się i przyciągał coraz więcej turystów, jeśli kopiec jako punkt widokowy czy miejsce spaceru byłby kolejną atrakcją... CZEMU NIE?? Polecam odwiedzenie jednego z naszych 'archaicznych' kopców w weekend, może się pan nieco zdziwić ilością już nieco mniej archaicznych odwiedzających. myślenie ma przyszłość, tylko proszę spróbować na spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozumny Istnieje różnica między głupotą a zdrowym rozsądki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 15:43 em. Nie mam ani ochoty niczego zabraniać, ani wprowadzać kartek na nazewnictwo. Jeśli tzw. decydenci chcą się ośmieszać, to ich sprawa. Ale nie na mój rachunek - ja tego osobiście nie popieram. Poza tym, jak pisałem, ilość rosnących, nie tylko w Krakowie, różnej maści instytucji, ulic, placów, etc., pod "patronatem" JP II, jest sama w sobie już paranoidalna. Jeszcze trochę, a będziemy jeździć z ulicy Jana Pawła II na Krowodrzy, na ulicę jana Pawła II w Podgórzu. Co do Krakowskiej Karty Miejskiej. Nie mam czasu śledzić wszystkich głupot popełnianych w tym mieście, bo chyba życia by mi brakło. Gdybym był zideologizowany, nie zajmowałbym takiego właśnie stanowiska. Każdemu należy się szacunek, ale taka nadgorliwość prowadzi do karykatury. Proszę mnie nie zachęcać; kopce odwiedzam, widoki z nich piękne, a kiedy jest dobra przejrzystość powietrza można zrobić z nich wspaniałe zdjęcia. Myślę spokojnie, choć daję upust swym przymyśleniom w sposób złośliwy. Czy myślenie ma przyszłość - patrząc na tzw. "całokształt" mam poważne wątpliwości !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Poziom rozumnych jest taki sobie ..... IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 25.05.05, 13:15 Pan nawet po tym jak przeprosil za uniesienia to obraza - moze nie w perfidny i doslowny sposob, ale jednak! Jako ze podpisuje sie w sposob umozliwiajacy Panska identyfikacje (wprawdzie niejednoznaczna) - w RM jest sa conajmniej dwie osoby o inicjalach B.K. mam pytanie cyz nei boi sie Pan tego ze ktos przekopiuje panskie wypowiediz w ktorych niejednokrotnie jezdzi Pan po ludziach jak sie Panu podoba i zaneisie je do Prezydenta lub komisji etyki (o ile taka w RM jest)? Moze Pan mi odpowiedziec na to pytanie, nie traktujac go jako wniosku o udzielenie informacji publicznej :> :P Odpowiedz Link Zgłoś
radnybk Re: Poziom rozumnych jest taki sobie ..... 25.05.05, 14:27 SZANOWNY PANIE !.A JAKŻE JA PANA OBRAŻAM ? NAZYWAJĄC MĘDRCEM ? TŁUMACZĄC ZAWIŁOŚCI PRAWA I REALIÓW EKONOMICZNYCH ? I PROSZĘ MNIE NIE STRASZYĆ PREZYDENTEM CZY KOMISJĄ ETYKI , BO NIKOGO NIE OBRAŻAM .JEDNAK NIE MOGĘ OBEJŚĆ OBOJĘTNIE OBOK ATAKÓW OPARTYCH NA NIEPRAWDZIE . CZY ATAKOWANIE RADY W TEN SPOSÓB NIE JEST OBRAŻANIEM RADY ? CZY INSYNUOWANIE DZIAŁAŃ KANAPOWYCH NIE JEST OBRAŻANIEM ? CZY OŚMIESZANIE NIE JEST OBRAŻANIEM ? OCZYWIŚCIE RADA WIELOKROTNIE SAMA SIĘ OŚMISZAŁA ALE MÓWIĆ O OGŁUPIENIU NIE JEST OBRAŻANIEM ? WIĘC ZAKOŃCZMY TEN WĄTEK BO TO DO NICZEGO NIE PROWADZI .JAK PAN POCZUŁ SIĘ OBRAŻONY EPITETEM - MĘDRZEC - TO PRZEPRASZAM,ALE KTO SIEJE WIATR ZBIERA BURZĘ .JESTEM GOTÓW DO MERYTORYCZNEJ DYSKUSJI I TAKĄ PROPONUJĘ .POZDRAWIAM I ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO .ALE ŻYCZĘ TEŻ WIĘKSZEGO ZAINTERESOWANIA DLA FAKTÓW I PRAWA .POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Poziom rozumnych jest taki sobie ..... IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 26.05.05, 00:10 Ale prosze nie krzyczec!(czytaj netykieta). Po drugie naprawde kto jak kto ale Pan nie musi mnie pouczac co do prawa i ekonomii - jesli Pan wykarze odpowiednie wyksztalcenie ku temu wtedy ewentualnie bedize Pan mogl wyglaszac takie opinie! Co wiecej ja nie obrazam rady tylko pisze jak jest. Pisanie o dzialaniach kanapowych jest tym co z perspektywy mieszkancow miasta robi rada i tyle - nei moja wina ze tak jestescie postrzegani w spoleczenstwie, jakos malo widac efektow Waszych dzialan - wiecej prezydenta. Ludzie z RM to w gazecie sa tylk ojak sie o kopcach debatuje etc! Jak juz pisalem - nei osmieszam tylko opisuje! Prosze zwrocic uwage ze to nie ja (w najgorszym przypadku nie ja pierwszy) pisalem o oglupieniu RM! Zgodze sie z Panem - zamknijmy ten watek i przejdzmy do dyskusji (to ten watek ponizej?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: POZIOM GŁUPOTY NIEKTÓRYCH FORUMOWICZÓW JEST . IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 24.05.05, 23:05 Nie unos sie czlowieku. Po pierwsze o kopcu to debatuja,a o bardziej potrzebnym szpitalu to juz nei laska. A RM i UMK maja duzo do gadania - moga przyspieszyc wydanie WZiZT, moga pomoc w gromadzeniu gruntow, moga wreszcie dac dotacje z budzetu miasta, pomoc poszukac spoksorow, gwarantowac kredyt. Wiec prosze cie bardzo - najpierw pomysl a potem pisz i nie obrazaj rozumnego, ktor wg. mnie ma racje! Odpowiedz Link Zgłoś
radnybk Re: POZIOM GŁUPOTY NIEKTÓRYCH FORUMOWICZÓW JEST . 25.05.05, 00:21 Kolejny Mędrcu , Rada Miasta nie może przyspieszyć wydania wzizt bo nie ma do tego prawa , szpital jest państwowy i nie bardzo można na jego rzecz kupować gruntów , nie słyszałem też o dotacji na państwowy szpital ,szczególnie kiedy gmina ma swoje szpitale i musi je oddłużyć . Gwarantowanie kredytu też jest tylko teoretyczne ,bo gminne szpitale potrzebują swoje a poziom zadłużenia gminy nie pozwala na zwiększanie zaadłużenia w nieskońćzoność . Szukanie sponsorów - no cóż ,chyba kolega żyje w innych czasach i liczy że kopalnia ufunduje NMG , huta salę operacyjną a miejskie przedsiębiorstwo karetkę pogotowia . Tego typu sprawy wyglądają zupełnie inaczej , owszem są sponsorzy ale gmina nie ma z tym nic wspólnego . I tak oto myśląc długo i boleśnie dochodzę konkluzji ,że kolega chyba wszystkiego nie przemyślał .A o kopcu Rada Miasta Krakowa nie debatowała ,także samo o szpitalu uniwersyteckim bo sprawa jest sprzed dwóch dni , więc ani okazji ani możliwości.Rzeczywiście ,najpierw pomyśl a potem pisz . Przecież najpierw muszą przygotować sprawę fachowcy , specjaliści określający realne potrzeby takiego szpitala i możliwości jego realizacji a dopiero potem powinni dyskutować politycy .Tak jest przynajmniej tam gdzie działa się z głową i skutecznie a nie emocjonalnie i ze słomianym zapałem . Na temat racji już się wypowiadałem , na temat obrażania też .Jeżeli jednak ktoś pisze jawną nieprawdę ,także Pan,Panie eso , to muszę ją prostować . Jeżeli ktoś obraża mnie- że jestem nie rozumny itd - to też muszę reagować . Jeszcze raz powtórzę, RM nie dyskutowała nt kopca,nie dyskutowała też nt szpitala , bo sprawa wybuchła 2 dni temu . Natomiast i jeden i drugi temat powinien i będzie przez samorząd analizowany ,ale bez obrażania kogokolwiek . Tak jak np udział miasta w budowie nowego kampusu UJ .To tyle i na koniec ,więcej rozwagi Panowie ,bo pewnie jesteście rozumni tylko złe emocje przeważyły .A można spokojnie , bez nerwów , skutecznie i racjonalnie .I tego Wam i sobie życzę .Dobranoc Panom !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: POZIOM GŁUPOTY NIEKTÓRYCH FORUMOWICZÓW JEST . IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 25.05.05, 13:15 I jak tu ufac politykierom? Pare postow wczesniej pisal Pan :"Owszem ,dyskutuje się ,owszem rozważa różne warianty ale nikt na razie nie podjął takiej decyzji.", a jako ze ma pan nicka radnybk i tak zaciekle broni RM moge domniemywac ze Pan w niej zasiada. Skoro Pan pisze ze sie dyskutuje i rozwaza warianty napisalem dlatego napisalem ze sie debatuje. Papiez umarl stosunkowo niedawno, wiec sprawa kopca owszem mogla wybuchnac dwa dni temu, ale szpital! Dwa dni temu to to GW naglosnila, a mysle ze conajmniej od naszego wejscia do UE (o ile nie wczesniej) Polska podpiswala umowy przedwstepne z UE na temat rozmaitych standardow (m.in higienicznych) mysle ze juz wtedy bylo wiadomo, ze Szpital Uniwersytecki nie bedzie mogl dzialac w dotychczasowych pomieszczeniach. Tylko ze RM (i nie tylko RM) zamiast dzialac dyskutuje sobie, a dopiero jak media cos naglosnia, albo spoleczenstwo sie uniesie to wszyscy nagle wiele robia, albo dopiero co sie o sprawie dowiedzili! Skonczcie panowie z tymi kanapowymi posiedzeniami i papomania i wezcie sie za robote - przeciez ktos Was tam po cos wybral! Nie tylko po to zebyscie pobierali "diety"! Jesli chodzi o WziZT, sponsorow i inne kwestie to jakos UMK dziala aktywnie przy rozbudowie stadionu Wisly (on jest chyba prywatny) i jakos przy zalatwiania formalnosci i spraw z gruntami pomagali nawet nei wiem czy nei dofinansowuja wiec prosze mi nie pisac ze RM i UMK nie moga kupic/pomoc przy kupnie gruntow dla instytucji PUBLICZNYCH, a podczas rozbudowy sie dalo?? Pisze Pan "poziom zadluzenia gminy..." - ciekawie zarzadzacie pieniedzmi, niedano mowilo sie ze Krakow jest jednym z najwiecej zarabiajacych miast (jest 2.), i ze mamy nadwyzke budzetowa, ale rozumiem zamiast latac dziure lepiej jest przeciez to wydac wszelkie nadwyzki! Szukanie sponsorow, akurat dac sie da - na AGH na wydziale ceramicznym wszystkie lazienki sa darami od fabryk ceramiki (wiec da sie dla publicznych celow znalesc sponsorow/darczyncow), tylko chyba RM tego nie umie - widac roznica pokolen - Pan zyje w innych czasach! Jak tak patrze na dzialania rady i wypowiedzi na tym forum to jakos czarno to wszystko widze! BTW Kiedy nastepne wybory? Odpowiedz Link Zgłoś
radnybk Re: POZIOM GŁUPOTY NIEKTÓRYCH FORUMOWICZÓW JEST . 25.05.05, 14:06 Trochę cienka ta dyskusja ,bo Pan nie chce niczego zrozumieć i odczytuje każde moje pisanie jak Pan chce . Jeszce raz ,DRUKOWANYMI LITERAMI - RADA MIASTA NICZEGO W SPRAWIE UPAMIĘTNIENIA OJCA ŚWIĘTEGO NIE DYSKUTOWAŁA.OWSZEM ,PAN PREZYDENT,OWSZEM URZĄD,OWSZEM RADNI ALE NIE RADA A O TYM BY ŁA W POSTACH MOWA . TO PO PIERWSZE .I PO DRUGIE - WS SZPITALA - NAJPIERW MUSZĄ WYPOOWIEDZIEĆ SIĘ FACHOWCY ,OKREŚLIĆ PARAMETRY ,POTRZEBY I MOŻLIWOŚCI A POTEM DOPIERO POLITYCY . A NIE - WIELKI KRZYK I SŁOMIANY ZAPAŁ . PRZECIEŻ COLL MEDICUM NIE MA JESZCZE PLANU . W SPRAWIE DOTACJI - GDYBY PAN ESO CZYTAŁ TO BY WIEDZIAŁ ,ŻE ABY MÓC PŁACIĆ NA STADION WISŁY TRZEBA BYŁO ZROBIĆ SPECJALNY "WEHIKUŁ FINANSOWY" BO POZA GMINNYCH INSTYTUCJI FINANSOWAĆ NIE MOŻNA. JEŚLI CHODZI O SPONSORING TO SAM NIESKROMNIE MAM W TYM SWÓJ UDZIAŁ ALE NIE JAKO RADNY TYLKO PRYWATNA OSOBA . GMINA NIE MOŻE SPONSOROWAĆ ,NIE MOŻE NAWET FORMALNIE SZUKAĆ ,BO TO JEST ROLA ORG POZARZĄDOWYCH . SĄ PRZEPISY O FINANSACH PUBLICZNYCH I ŁAMAĆ PRAWA NIE WOLNO .POZIOM ZADŁUŻENIA - NO TU JUŻ NAPRAWDĘ WIELE NAPISANO ,ALE ZNOWU WYTŁUMACZĘ - GMINA MA DUŻE I DOBRE DOCHODY,ALE I POTĘŻNE WYDATKI ,SZCZEGÓLNIE INWESTYCYJNE .WIELKI PROGRAM INWESTYCYJNY , MOSTY , ESTAKADY , ULICE , OCZYSZCZALNIE ITD FINASOWANY JEST Z TZW DŁUGU PUBLICZNEGO ,STĄD NIE MOŻEMY WIĘCEJ .NIE WIEM ,CZY PAN OCZEKIWAŁ ŁAMANIA PRAWA ? SAMOBICZOWANIA ? RÓWNIE EMOCJONALNEGO OBRAŻANIA ? A MOŻE WARTO POMYŚLEĆ ,POCZYTAĆ ,POPYTAĆ SIE INNYCH A NIE MÓWIĆ CZEGO SIĘ NIE WIE ,NIE ROZUMIE , NIE ZNA ? TO NA TYLE , ZGODNIE Z KLASYKIEM NASZEGO POKOLENIA - PRZY TAKIM ZROZUMIENIU TYCH SPRAW NIE CHCE MI SIĘ GADAĆ .NA KONIEC ,TO MIESZKAŃCY ZDECYDUJĄ KTO BĘDZIE W RM , MNIE JUŻ WIELOKROTNIE ZWERYFIKOWAŁY WYBORY ,I Z WYBORÓW NA WYBORY DOSTAWAŁEM CORAZ WIĘCEJ GŁOSÓW . A RADNI SĄ TACY JAK WYBORCY ,A JAK WYBORCY NIE ZNAJĄ REALIÓW I PRAWA TO TRZEBA TO WYJAŚNIAĆ .I TO ZROBIŁEM ,ZRESZTĄ JAKO JEDYNY RADNY .I NIE OICZEKUJĘ POPARCIA TYLKO ZROZUMIENIA PRAWA I REALIÓW . I TYLE .I JUŻ NIE DYSKUTUJMY ,BO PO PRAWDZIE NIE MA O CZYM !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: POZIOM GŁUPOTY NIEKTÓRYCH FORUMOWICZÓW JEST . IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 26.05.05, 00:16 Naprawde prosze mi nie pisac ze nie znam prawa i realiow, bo Pan nawet nei wiek jakie mam wyksztalcenie i kim jestem. Jesli chodzi o realia to zaraz moge wyciagnac plan inwestycji w miescie i wypunktowac ile NIE udalo sie zrobic, wiec prosze mi nie pisac ze nie znam realiow, pozatym jak jzu pisalem chyba od dawna wiadomo ze Unijne przepisy moga byc ostrzejsze i powinno sie zaczac planowac z chwila ich poznawania - i kto tu nie zna prawa, a nie zaczynac jakakolwiek dyskusje gdy gazeta o tym napisze. A jesli chodiz o prawo to prosze mi wskazac konkretne ustawy ktore zabraniaja gmina szukac sponsowrow, zachecac do inwestowania w dobro publiczne - konkrety! Odpowiedz Link Zgłoś
radnybk Re: POZIOM GŁUPOTY NIEKTÓRYCH FORUMOWICZÓW JEST . 26.05.05, 10:08 Może Pan wyciągać co Pan chce ale jest ustawa o finansach jednostek samorządu terytorialnego i ona dokładnie mówi ,na co jednostki samorządu mogą płacić.Pan myli samorządd z Państwem ,szpital unowersytecki jest państwowy a somorząd ma swoje szpitale . Każdy musi dbać przede wszystkim o swoje , i to najpierw Państwo,stosowny minister ,zarząd,dyrektor nmusi określić co chce i może. Samorząd,czy to się Panu podoba cy nie ma swoje zadania ,określa to ustawa o samroządzie terytorialnym . Nie można mylić podmiotów prawa , to tak jakby AGH miało decydować o akademikach UJ ,bo tam też mieszkają,czasem na waleta , studenci AGH. Plan inwestycyjny miasta ? Oczywiście wiele nie zrobiono ,ale też i sporo udało się zrobić . Może Pan sobie myśleć co chce ale gołym okiem widać jak zmienił się Kraków . Gmina może zachęcać inwestorów i szukać sponsorów ale przede wszystkim na swoje mienie .Choć już z tymi sponsorami to znowu ustawa stanowi zasadnicze ograniczenia ,zresztą wielokrotnie pisała o tym prasa . I na koniec - nie wiem jakie ma Pan wykształcenie i kim Pan jest ,ale jak się pisze o jakiś sprawach to nie wystarczy wyciągać fragmentaryczne wiadomości a jak się takie wyciąga to dobrze czasem posłuchać co inni mają do powiedzenia . Prawo jest prawo i nie wolno go łamać nawet w dobrej sprawie . Naszą dyskusję uznaję za wyczerpaną,przynajmniej w tym temacie ,zresztą poza nami ona nikogo nie interesuje ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Podsumowanie? IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 26.05.05, 14:42 "Może Pan sobie myśleć co chce ale gołym okiem widać jak zmienił się Kraków " no troche sie zmienil, ale jak juz cos sie buduje to albo hipermarkety, albo kolejne pozal sie Boze "galerie", ktore tak naprawde sa przybytkami blichtru i komercji i nic a nic nie wnosza dla miasta. Piszac o tej dyskusji napisal Pan "zresztą poza nami ona nikogo nie interesuje !" - czyli jak nie ma publiki, nie ma poklasku to juz nei warto rozmawiac - i jaki obraz politykow mzoe z takiej rozmowy wyciagnac postronna osoba? Widac jak sie jest na stanowisku to sie ludzi nie traktuje indywidualnie tylko jako ogol. Coz takie podejscie - "ten typ tak ma" Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: Podsumowanie? 26.05.05, 15:38 heheheh... zabawny jesteś (w mało pozytywnym znaczeniu tego słowa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Podsumowanie? IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 26.05.05, 22:35 Masz jakies uklady z panem radnym, a moze sam jestes tymze radnym :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Podsumowanie? IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 26.05.05, 23:11 Aha, moze jeszcze napiszesz czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: Podsumowanie? 27.05.05, 14:35 w każdym (nawet najbardziej neutralnym) zdaniu potrafisz znaleźć coś niepozytywnego, to naprawdę wielka sztuka tak btw Może zamast jechać po BK, doceniłbyś (chociaż tak minimalnie), że chce mu się z tobą "gadać" [jak byś poczytał oświadczenie majątkowe to pewnie byś się dowiedział, że człowiek to zaiste bardzo w życiu zajęty]. :) tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Podsumowanie? IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 27.05.05, 14:42 No nie - chcialem zebys napisal czemu uwazasz ze jestem zabawny. A do oswiadczen majatkowych nie mam zamiaru zagladac bo i po co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Podsumowanie? IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 27.05.05, 16:05 Coz N/C Odpowiedz Link Zgłoś
radnybk Re: Podsumowanie? 26.05.05, 20:56 Podsumowując,ten typ jako jedyny zareagował na ,jego zdaniem, nie merytoryczną i pozbawioną wiedzy dyskusję. Ten typ potraktował Pana jako osobę któej trzeba wiele wyjaśnić,ten typ wreszcie jako jedyny rozmawiał z Panem o Pana niewiedzy a ponieważ nikogo to już jak widać nie interesuje to zamknął dyskusję . I tu nie chodzi o poklask tylko zainteresowanie .Szanowny Panie , nie chodzi o publikę tylko o podstawy , możemy oczywiście dalej dyskutować o szczegółach ,ale jak z moimi studentami - radzę im,aby przeczytali coś ,co opisuje podstawy funkcjonowania danej sprawy i dopiero potem dyskutowali . I dlatego też Panu to radziłem ,nie wiem czy jest Pan studentem ,adiuntkem czy profesorem , inżynierem czy lekarzem ale wiem ,że aby dyskutować ws samorządowych trzeba mieć jakieś podstawy . Inaczej jest tylko goła krytyka ,z któej nic nie wynika ,a może inaczej - wynika taka ocena negatywna rady i pozytywna prezydenta . W sprawach miejskich to chyba oprócz hiperów widzi Pan mosty,estakady ,obwodnice ,widzi Pan Motorolę,ECE, Delphi , a teraz Lufthanse, Cap Gemini , IBM itd,itd. I nie byłó by tego gdyby nie samorząd ,w tym i rada i prezydent . Oczywiście , zrobiliśmy też wiele głupich rzeczy i to trzeba poprawiać .Ale w ocenie takich spraw trzeba być sprawiedliwym . Pogubił się Pan w swoich enucjacjach ,najpierw atak ,mało merytoryczny ale emocjonalny , potem obrażanie a potem obrażanie się że nie chcę dalej gadać . No chyba trudno się dziwić , i jeszcze ostatnie - różnimy się w ocenie rzeczywistości ,Pan widzi tylko blichtr i porażki , ja widzę też i skucesy . I pewnie nie był Pan nigdy moim wyborcą ani pewnie Pan nie będzie , tym niemniej możemy dla siebie mieć szacunek . Pozdrawiam i to już naprawdę jet koniec . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Podsumowanie? IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 26.05.05, 23:12 Owszem szacunek mozemy miec. Gwoli scislosci w opisie RM tylko radna Brygida Kuźniak pracuje na UJ i to ona moze pisac co mowi swoim studentowm, wg. informacji ze strony Krakowa zaden inny radny o inicjalach BK nie jest zatrudniowy na wyzszej uczelni -wiec jak jest z tym co Pan pisze? Co wiecej co to za gwarowe okreslenia - typu "typ"? I dlaczego pisze Pan ten "typ" costam, ten "typo" costam - ma Pan jakies rozdwojenie jazni? Przeciez ja rozmawialem o tym z Panem. Cos tu jest nie tak! Odpowiedz Link Zgłoś
kubek41 Re: Podsumowanie? 27.05.05, 11:57 Czytajac ta dyskusje nie dziwie sie wcale dlaczego p. marszalek Cimoszewicz tak sie wypowiadal o "klasie" politycznej i stylowi uprawiania polityki w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czekan Re: Podsumowanie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 13:17 A mnie sie ta dyskusja podobala , powazanie dla pana radnegobk ktory sporo sie zaangazowal w tlumaczenie,co i jak jest ustawione w samorzadzie i finansach publicznych . I jeszcze raz powazanie za udzial w tej dyskusji ,mimo atakow na rade miasta i jego osobiscie . Pan radny jest znany z aktywnego udzialu w internecie / zreszta jako jedyny / .A jesli chodzi o studentow to sam kiedys chodzilem na jego zajecia z finansow publicznych i czytalem artykuly pana radnego .I reczywiscie,dyskusje na jego zajeciach byly bardzo interesujace ale warunkiem byla znajomosc tematu . Jak tej znajomosci nie bylo to student odchodzil z zajec i musial potem zdac egzamin ze znajomosci tych tematow. W temacie samego szpitala to z tego co wiem - wstepnie uzgodniono dlugoterminowa przeprowadzke na Prokocim .Problem jest ekologiczny i pewnie tez bedzie rozwiazany. Jeszcze raz pozdrawiam pana radnego - jego student - Czekan - grupa seminaryjna z 2002 roku !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Podsumowanie? IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 27.05.05, 14:45 Moze napiszesz ktory to konkretnie radny, zeby dalo sie zweryfikowac to czy naprawde wyklada, bo jak juz pisalem tylko jedna radna o inicjalach B.K. pracuje w szkole wyzszej (a przynjamniej tak wynika z informacji na stronie Miasta) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Molibden Re: Podsumowanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 20:57 Witam Pana Panie Radny !, widzę że jakiś element się Panu przyczepił i żąda dowodów ,że Pan wykłada .Ale jaja , Pan ma się tłumaczyć ? . Zaraz zwołam kolegów i zaspamujemy tego elementa . Nie przejmuj się Pan , z wyrazami szacunku - Molibden z semestru letniego 2003 .Ps - ten pomysł z SPV jest naprawdę super ,czemu nie jest ralizowany ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Podsumowanie? IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 28.05.05, 11:29 A haha przykre to ze wszystkie studenciaki bezinteresownie sie wpisuja, ale nieomieszkaja dodawac swojego podpisu. Molibden jak planujesz zaspamowac :>. Zdolniacha jestes! Co pan radny wam daje namiary na to forum na wykladach, czy sami tak bezinteresownei czytujecie gazeta, a moze pan radny zniza sie do tego poziomu, ze pisze posty pod innymi nickami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar Re: Podsumowanie? IP: *.chello.pl 31.05.05, 12:14 Gość portalu: eso napisał(a): > a moze pan radny zniza sie do tego > poziomu, ze pisze posty pod innymi nickami. Kto wie, prosze zwrócić uwagę na spacje obok znaków interpunkcyjnych ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
radnybk Re: Podsumowanie? 31.05.05, 15:20 Nie pisze postów pod innymi nickami i zawsze jestem pod swoim.I to na tyle.Aha,praktycznie przez ostatni weekend nie bykem w Krakowie .Pozdrawiam normalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Podsumowanie? IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 31.05.05, 21:07 Hehe mnie tez zdarza sie dawac spacje po znakach interpunkcyjnych. To jeszcze niczego nie dowodzi ;) Moze pan radny rozwieje watpliwosci i powie czego i gdzie wyklada :> Rozwiez pozdrawiam normalnych :D Odpowiedz Link Zgłoś
radnybk Re: Podsumowanie? 31.05.05, 22:59 Witam , widzę w tym wątku tak wiele toksyczności ,że zdecydowanie mnie odrzuca ale na koniec - trochę wyjaśnię. Owszem ,prowadzę zajęcia w kilku szkołach zarządzania w Małopolsce , zajęcia są z tzw inżynierii finansowej , część to zajęcia bez wynagrodzenia ,część prowadzę jako podmiot ,stąd nie wykazuję ich jako szczegółowych źródeł i zajęć .SPV to Special Purpose Vehicle - narzędzie to specjalnego prowadzenia projektu ,jeden z moich koników . Panowie Czekan i Molibden to moi byli studenci ,jeden jest analitykiem bankowym ,drugi pracuje w finansach dużej firmy zagranicznej w Krakowie . I od swoich studentów zdecydowanie wymagan znajomości podstaw tego co mówią . A jak mówimy o obowiązkach gminy i jej możliwościach finansowania - to kłania się ustawa o finansach publicznych i ustawa o jednostkach samorządu terytorialnego z wszelkimi zmianami . I te ustawy stanowią co można , co trzeba a co nie wolno Na koniec przypominam temat wątku - Szpital Uniwersytecki w Krakowie a sprawa kopca Jana Pawła II . Napisałem co można , co trzeba i czego nie wolno . I tyle . Wątek uważam za zamknięty ,choć oczekiwałbym przedstawienia się mojego rozmówcy.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert DOBRY POMYSŁ! IP: *.um.krakow.pl 24.05.05, 08:46 warunki w obecnej klinice są dramatyczne, ale grunty w cetrum miasta z istniejącą zabudową są warte fortune!!! tylko... ...czy nowy rząd, który będzie musiał oszczędzać - poprze taką inwestycję???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Nowy szpital jest potrzebny, ale ... IP: 80.51.176.* 24.05.05, 09:16 Nowy szpital jest bezsprzecznie potrzebny, tylko dlaczego na jego lokalizację przeznacza się las? Zeby wybudować szpital w tym miejscu trzeba wyciąć prawie 5.000 drzew. Tych których nie przekonują rację ekologiczne, może przekonają racje ekonomiczne - za wycięcie tych drzew trzeba bedzie zaplacić ok. 100 mln. złotych. Trzeba pomysleć o innej lokalizacji. Ekolodzy sugerowali prezydentowi miasta wymiane gruntów, aby uratować las a jednocześnie wybudować szpital - niestety pan prezydent ma to w ... (jego pojmowanie ochrony przyrody polega na tym że lepiej posadzić gdzieś kilka małych drzewek niż zachować hektar 30- letnego lasu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOREWA Re: Potrzebny nowy Szpital Uniwersytecki w Krakow IP: *.ma.krakow.pl 24.05.05, 10:31 a moze tak zakończyć budowę szpitala na Piaskach Nowych i przeznaczyć go na potrzeby CM UJ ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: Potrzebny nowy Szpital Uniwersytecki w Krakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 11:33 Zastanawiam się po co komu nowy szpital? Może lepiej byłoby zlikwidować jeden z nierentownych szpitali i zaadoptować go dla CM UJ? To raz, a dwa jak medycy z CM chcą szpitala niech przeznaczą na niego łapóweczki, a nie od razu sięgać po publiczne pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inż. Re: Potrzebny nowy Szpital Uniwersytecki w Krakow IP: *.net.pl / 80.51.253.* 24.05.05, 12:01 jeśli koleś się nie znasz na rzeczy to się nie wypowiadaj potrzebny jest nowy szpital - odpowiednio zaprojektowany i wybudowany od początku do końca wg. odpowiednich standardów, a nie adaptacja jakiegoś starego budynku poza tym to nie medykom potrzebny nowy szpital tylko chorym ludziom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Re: Potrzebny nowy Szpital Uniwersytecki w Krakow IP: *.ghnet.pl 24.05.05, 23:12 Przede wszystkim należy zwolnić całą traumatologię na czerwonej chirurgii. Niekompetencja i chamstwo idą tam pięknie w parze. Nigdzie nie doświadczyłem w tak intensywnym stopniu jednego i drugiego. Dotyczy to i lekarzy i pielęgniarek, wyjątek stanowią młodzi, jeszcze nie zdeprawowani lekarze po studiach. Oczywiście to co Tam zrobiono musiałem potem gdzie indziej poprawiać i nie jestem tu wyjątkiem. Budynek można wybudować, ale co zrobić z tymi dyplomowanymi znachorami? Uciekajcie stamtąd natychmiast, jeżeli was tam zawiozą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starry inżynier Re: Potrzebny nowy Szpital Uniwersytecki w Krakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 12:20 Że Kopernnika sie sypie wiadomo od prawie pół wieku. Juz w latach 50-tych były plany i dyskusje budowy nowego kompleksu w Prokocimiu. Wybudowano bibliotekę, akademiki i chyba coś dla farmacji. O chorych jak zawsze zapomniano.Brawo władze CMU-ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AE Re: Potrzebny nowy Szpital Uniwersytecki w Krakow IP: *.air-net.com.pl 24.05.05, 22:47 Aaaaaaaaaaa A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator nfz Re: Potrzebny nowy Szpital Uniwersytecki w Krakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 08:59 Szpital potrzebny jest natychmiast. Kto widział Kliniki to o tym wie. Tylko, żeby przy okazji budowy nie zdublowano zarządów i nie powoływano dyrektora szpitala w budowie itd np.niezatapialnego Jacka Kukurby obeznie p.o dyrekytora jednego z krakowskich szpitali. Jak można pełnić taką funkcję bez kwalifikacji merytorycznych to jest zagadka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: Potrzebny nowy Szpital Uniwersytecki w Krakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 14:39 www.parade.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś