Dodaj do ulubionych

Nekropolia Rakowice.

10.10.02, 15:55
Niby cmentarz jak cmentarz.
Szukam ludzi, którzy wiedzą o tym cmentarzu coś więcej.
Chętnie ciekawostkowo. Tu leży jakiś malarz , który przyjechał z Hiszpanii i
zmarło mu się, a tu ten co zbudował...itd. itp. ...
Serio , szukam...
Temat jest poważny, ale przeciez nie śmiertelnie poważny...
( no chyba ,ze ktoś uzna że przesadzam...)
trudny
Obserwuj wątek
    • Gość: India Re: Nekropolia Rakowice. IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 10.10.02, 16:44
      A ciekawostek jest dużo. Wystarczy zebyś kiedyś przeszedł sie po jego
      najstarszej części. Swojego czasu takie wycieczki po cmantarzu organozowało
      krakowskie PTTK. Ja na takich bywałam i naprzwdę byłam zadowolona. NP niedaleko
      kaplicy cmentarnej jest maleńki nagrobek dziewczynki o nazwisku bodajże
      Królikowska. Zginęła ona w czasie Powstania styczniowego, kiedy przyszła do
      swojego ojca, uczestniczacego w przygotowaniach. Nagły wybuch zabił dziecko.
      Wiezs ciekawostek jest wiele. Ja od czasu do czasu zabieram ze soba przewodnik
      i zwiedzam sobie cmentarz. Bo wogóle interesuja mnie takie rzeczy. Uwielbiam
      odkrywac zagadki zagrzebane gdzieś tam w historii, a czasami w czasach które
      jeszcze nie sa od nas tak badzo odległe

Pozdrawiam

India
      • jottka Re: Nekropolia Rakowice. 10.10.02, 17:05
        prawdę mówiąc, to ja bym nie nazwała ciekawostką historii o przypadkowej
        śmierci dziecka.

oddalenie w czasie swoje robi, ale to raczej zdarzenie z gatunku ponurych
        tragedii.
      • trudny2002 Tio czemu mnie nie zabierzesz na taką przechadzkę. 10.10.02, 17:07
        Czemu?
        No widzisz, nie wiem.
        trudny
        • Gość: India Re: Tio czemu mnie nie zabierzesz na taką przecha IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 10.10.02, 17:15
          trudny2002 napisał:

> Czemu?
          > No widzisz, nie wiem.
          > trudny

Mozna kiedys zebrać jakąś grupke chetnych i sie wybrać

Pozdrawiam

India
          • trudny2002 Jak to grupkę? 10.10.02, 17:18
            To Ty chcesz połączyć temat z defiladowym?
            ;-))trudny
            • Gość: India Re: Jak to grupkę? IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 10.10.02, 17:20
              Defilować przez cmentarz? Hmm
              • Gość: skks Re: Jak to grupkę? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 10.10.02, 22:16
                W latach 1972-76 chadzałem do XIII LO koło Ronda Mogilskiego i większość
                wagarów spędzalismy na cmentarzyu Rakowickim i w Ogrodzie botanicznym!:)
                Pamiętam spacery z Małgorzatką po tym Cmentarzu w słoneczne, śniezne dni.
                Śnieg na drzewach, śnieg na alejkach, biało, cicho, spokojnie!!
                Dziś już nie ma takich dni:(((( a może to tylko ja nie mam 18 lat:((
                :-))) skks
    • Gość: hiena Re: Nekropolia Rakowice. IP: *.chello.pl / *.chello.pl 10.10.02, 22:44
      Idą żniwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka