witakul 28.07.13, 23:38 Słuchajcie czy mógłby ktoś step by step napisać jakie badania zrobić by potwierdzić/wykluczyć candidę? Niby jest sporo wątków na ten temat ale.... Mało konkretów Które laboratoria przyjmują materiał do badań i "hodują" więcej niż 3-5 dni? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nie.obecna Re: Badania 29.07.13, 11:27 Ja znam badania, w których bada się mocz na obecność arabinitolu (metabolitu grzyba), więc nie hoduje się Candida właściwie. A to jest bardziej diagnostyczne niż z kału, bo z kału może się okazać, że akurat nie sprawdzili konkretnej "partii" materiału zawierającej przerost grzyba. A poza tym badanie diagnozuje więcej niż jeden gatunek Candida, nie koniecznie albicans. Odpowiedz Link
robak.rawback Re: Badania 29.07.13, 23:33 no tez bym chcila wiedziec jakie po kolei badani zrobic - i moze mzna watek przypiac u gory zeby kazdy mogl latwo znalezc? - jak w wyszukiwarke wrzucilam to jakies bezsensowne i bez konkretow wyskoczyly posty. niech ktos powie lopatologicznie i spokojnie po kolei co sie bada, kompleksowo wszystko iewentualnie, gdzie mozna zrobic w warszawie. Odpowiedz Link
2apytalska Re: Badania 30.07.13, 11:05 ten arabinitol jest możliwy do zrobienia poprzez firmę Genom z Wrocławia, ale badanie można wykonać z każdego miasta w Polsce, bo wysyłają do Ciebie zestaw. A z kału, też od nich, można zrobić badanie bazowe jelit, bardziej kompleksowe nie tylko Candida - gdzieś jest na forum o tym badaniu. Z tego co wiem w Warszawie wykonują z moczu badanie, ale chyba tylko pod względem Candida albicans , a nie też innych gatunków. Ale nie wiem jak się nazywa firma. Odpowiedz Link