Dodaj do ulubionych

najgorsze trasy rowerowe

IP: *.kra.cdp.pl, / *.crowley.pl 24.10.02, 11:08
zapraszam do dyskusji, które w waszej opinii trasy rowerowe są najgorzej
utrzymane.Ja typuję odcinek między halą Wisły a Piastowską. Popękane,
dziurawe płyty chodnikowe, gałęzie przed którymi trzeba się nisko kłaniać, a
aktualnie przejazd utrudniają zaspy z opadłych liści. Bardzo podoba mi się
również ścieżka na Dąbiu koło kościoła, która omija szerokimi łukami "drzewa"
o grubości palca.
wojo
Obserwuj wątek
    • gph Najgorsza to dopiero budują.. 24.10.02, 11:21
      pod WSP (to się AP teraz chyba nazywa) na skrzyżowaniu
      Królewska/Smoluchowskiego/Kazimierza Wlk. Żeby go przebrnąć trzeba : przejechać
      przez Smoluchowskiego, przejechać przez Królewską, przejechać przez Kazimierza
      Wielkiego. i jest się obok stacji CPN hehe. to dopiero będzie cudo!
      • Gość: wojo Re: Najgorsza to dopiero budują.. IP: *.kra.cdp.pl, / *.crowley.pl 24.10.02, 11:31
        to prawda, mieszkam obok i widziałem jak budowali odcinek przez park. Kiedy był
        już gotowy, krawężniki, posiana trawka itp, ekipa wróciła, rozkopała wszystko
        jeszcze raz i poszerzyli ścieżkę na całej długości o ok 20 centymetrów.
        • Gość: marcin ha Re: Najgorsza to dopiero budują.. IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 24.10.02, 15:58
          Gość portalu: wojo napisał(a):

> to prawda, mieszkam obok i widziałem jak budowali odcinek przez park. Kiedy był
          >
          > już gotowy, krawężniki, posiana trawka itp, ekipa wróciła, rozkopała wszystko
          > jeszcze raz i poszerzyli ścieżkę na całej długości o ok 20 centymetrów.

Wiecie czemu? W uchwale budżetowej Krakowa na 2002 rok byl zapis, że sciezka na Młynówce Królewskiej ma mieć
          2,5 metra szerokosci, a wybudowali o szerokosci 2,0 m (i to nie wszędzie). Zdaje sie, ze sie zorientowali... ;-)

Komentarz i zdjęcia tej scieżki są na krakow.rowery.org.pl - i tak trzeba ja bedzie przebudowac.

marcin ha
          • Gość: gph Re: Najgorsza to dopiero budują.. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.10.02, 16:38
            Gość portalu: marcin ha napisał(a):

> Gość portalu: wojo napisał(a):
            >
            > Wiecie czemu? W uchwale budżetowej Krakowa na 2002 rok byl zapis, że sciezka
            na
            > Młynówce Królewskiej ma mieć
            > 2,5 metra szerokosci, a wybudowali o szerokosci 2,0 m (i to nie wszędzie).
            Zdaj
            > e sie, ze sie zorientowali... ;-)

a teraz jeszcze WSP wstrzymało budowę, bo być może na jej terenie budują..
            swoja drogą dlaczego w urzędzie nie ma faceta, który się na tym po prostu zna?

strona niezła, gratuluję zapału
      • Gość: picipolo Re: Najgorsza to dopiero budują.. IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 24.10.02, 11:31
        jesien,zima za pasem ,deszcz ,chłód a wy tu teraz o rowerach?!

panowie MPK,samochodzik a nie rowerek.

pozdrawiam picipolo
        • Gość: wojo Re: Najgorsza to dopiero budują.. IP: *.kra.cdp.pl, / *.crowley.pl 24.10.02, 11:51
          przyjdzie śnieżek i wyrówna?
          czy ty piccipolo nie pracujesz przypadkiem w krakowskim magistracie?
          • Gość: picipolo Re: Najgorsza to dopiero budują.. IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 24.10.02, 11:55

> przyjdzie śnieżek i wyrówna?
            a oponki z kolcami potrzeba?
            > czy ty piccipolo nie pracujesz przypadkiem w krakowskim magistracie?
            oj przykro mi ale nie

pozdrawiam picipolo
    • Gość: marcin ha Re: najgorsze trasy rowerowe IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 24.10.02, 16:04

> zapraszam do dyskusji, które w waszej opinii trasy rowerowe są najgorzej
      > utrzymane.Ja typuję odcinek między halą Wisły a Piastowską. Popękane,
      > dziurawe płyty chodnikowe, gałęzie przed którymi trzeba się nisko kłaniać, a
      > aktualnie przejazd utrudniają zaspy z opadłych liści. Bardzo podoba mi się
      > również ścieżka na Dąbiu koło kościoła, która omija szerokimi łukami "drzewa"
      > o grubości palca.

W którym miejscu na Dąbiu? Tam było sporo kontrowersji, ale w końcu okazuje sie, że scieżka biegnie nieco inaczej,
      niz wyglądało to na początku, a problemy - i to spore - pojawiaja sie na niej gdzie indziej. Foto i opis na
      krakow.rowery.org.pl
      Moim osobistym typem jesli chodzi o najgorsze trasy rowerowe to AGH - Oleandry - Błonia - Kałuży - Włóczków. Na
      AGH scieżka jest zamykana na noc na kłódkę, stoi na niej znak zakazu jazdy rowerem, organizacja ruchu
      rowerowego na AGH i okolicy jest jakby... lewostronna (tak!), na Oleandry scieżka jest namalowana na chodniku i
      kluczy tak, ze nalezy ją jak najszybciej zlikwidować, bo zgodnie z Kodeksem Drogowym rowerzysta ma obowiązek
      (sic!) korzystac ze scieżki, na Kałuży podobnie, a na Włóczków - to już zupełna kompromitacja speców od ustawiania
      znaków drogowych.

Na całej tej trasie wystarczyłoby uspokoic realnie ruch samochodowy w sposób przyjazny dla roweru, jak ktos
      ciekawy to zapraszam - rowery.org.pl - dział infrastruktura.

pozdrower,

marcin ha

• Gość: wojo Re: najgorsze trasy rowerowe IP: *.kra.cdp.pl, / *.crowley.pl 25.10.02, 10:24
        Miałem na myśli odcinek w pobliżu miejsca gdzie Białucha wpada do Wisły, obok
        drewnianego płotu. Byłem tam ok. miesiąc temu, kontynuacja ścieżki była właśnie
        w trakcie budowy. Czy znasz Marcinie plany dokąd z Dąbia ścieżka poprowadzi
        dalej?
        pozdrawiam
        wojo
        • Gość: marcin ha Re: najgorsze trasy rowerowe IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 25.10.02, 12:55

> Miałem na myśli odcinek w pobliżu miejsca gdzie Białucha wpada do Wisły, obok
          > drewnianego płotu. Byłem tam ok. miesiąc temu, kontynuacja ścieżki była właśnie
          > w trakcie budowy. Czy znasz Marcinie plany dokąd z Dąbia ścieżka poprowadzi
          > dalej?

Czołem,

Tam koło płotu jest alejka asfaltowa, bardzo wąska, ale to jest... chodnik, nie sciezka rowerowa. Scieżka powstaje
          obok, zresztą zaraz potem biegnie bardzo dużym objazdem i trzeba będzie nadrabiać drogi, skręcając na bardzo
          ciasnych łukach - tak, jak na zdjęciach na krakow.rowery.org.pl Co gorsza, wszystko wskazuje na to, że będzie
          po zmroku zupełnie nieoswietlona - latarnie powstają koło chodnika, a scieżka będzie biegła kilkanascie metrów dalej.

Nie znam projektu. Martwi mnie to, że kilka tygodni temu widziałem nowe oznakowanie poziome na tym kawałku
          asfaltu, który w ogóle nie został wymieniony i jest dziurawy i koslawy - koło płotu, własnie w tym miejscu o którym
          piszesz.

Z tego, co rozumiem, scieżka ma biec dalej wzdłuż Białuchy, co jest ambicją jakichs lokalnych radnych, którzy chcą
          zrobić scieżkę nad całym potokiem, gdzie strach jeździć bo ciemno i dziwnie. Zadanie w budżecie miasta jest
          okreslone jako sciezka do Parku Lotników Polskich, czyli pewnie trafi gdzies w te krzaki między Aleją Pokoju a Jana
          Pawła II ;-)

Według koncepcji, która jest na krakow.rowery.org.pl scieżka na Dąbiu powinna być przedłużona jako scieżka
          rowerowa lub pieszo-rowerowa wzdłuż Alei Pokoju do Ronda Czyżyńskiego i dalej wzdłuż Bieńczyckiej i
          Kocmyrzowskiej oraz do Placu Centralnego. Na początek przynajmniej po jednej, tj. południowej i wschodniej stronie,
          bo tak jest taniej i prosciej i więcej celów i źródeł podróży.

Jesli następne władze miasta zdecydują się na finalizację wniosku do UE, to powinna ona być gotowa w 2006 roku.
          Jeden kandydat nawet się do tego zobowiązał.

marcin ha

• zamek Re: najgorsze trasy rowerowe 25.10.02, 09:31
      To Wy już macie tyle tras rowerowych, że możecie sobie
      wybierać najgorszą?! Pozazdrościć... :)
    • Gość: gaduła Re: najgorsze trasy rowerowe IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 25.10.02, 10:02
      moje typy;
      zjazd z mostu zwierzynieckiego w strone salwatora, skarpa jest, scieżka od
      biedy też ale na koncu sa schody i brak wjazdu od Salwatora!
      (nie lubie skarp !) i fatalne chodniki, a jazda ulica nie jest polecana !!!
      trasa z Kosciuszki przez Most Dębnicki - Rondo Grunwaldzkie Mateczny Borek
      Fałecki,prawie gotowa trasa do poprawy;
      chodniki ulica Konopnickiej i przy Zakładzie Kąpielowym Mateczny przystanek dla
      busów - tu jest goraco polecam bomba prawdziwa płaska trasa górska !, dalej
      Lagiewniki - Borek chodniki są rozjechane przez auta !!!
      trzeba przerobic też krąwęzniki obniżyć na Konopnickiej wyjazd z rynku
      Dębnickiego na rondo , dalej zjazdy do hotelu forum !
      reszta ujdzie,
      • Gość: wojo Re: najgorsze trasy rowerowe IP: *.kra.cdp.pl, / *.crowley.pl 27.10.02, 13:13
        wiele wrażeń dostarcza również jazda ścieżką na Grodzkiej, po koszmarnych
        kocich łbach, lawirując między japońskimi turystami i rozpędzonymi do 80/h
        taryfami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka