mtq 07.11.02, 21:31 Już wiem, że UFo to 3x105Na Melon to zdaje się taki krotki Autosan, Bulwy to takie zdziwaczałe 105 ale reszty za nic nie rozszyfruję... np. taki skunks :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malopolanin Re: Nazewnictwo :-)) 07.11.02, 21:33 mtq napisał: > taki skunks :-) Bombek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yzb Re: Nazewnictwo :-)) IP: *.ksk.net.pl / 192.168.3.* 07.11.02, 22:00 malopolanin napisał: > mtq napisał: > > > taki skunks :-) > > Bombek. Autobusy: Melon = Autosan H9 Ogorek = baaardzo stary Jelcz, nie znam modelu Tramwaje: Bomba = Skunks = NGT6 = nowy "szybki" (hahaha) tramwaj Akwarium = wagon 105N/Na Zelazko = nieco przerobiony 105Na (kwestia oslon na kola), ma nr 787 Bulwa = calkiem przerobiony 105Na, maxymalnie brzydki UFO = 3x105N/Na - potrojny sklad zlozony ze 105N/Na Solowka = pojedynczy wagon 105N/Na (nie odnosi sie do pojedynczych GT6) Jeszcze byly jakies okreslenia na Ikarusy i stare wycofane juz tramwaje Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Nazewnictwo :-)) 07.11.02, 22:49 Gość portalu: Yzb napisał(a): > Tramwaje: Norymberga - GT6 przegub - 102Na (ale nie jestem pewien) > > Jeszcze byly jakies okreslenia na Ikarusy i stare wycofane juz tramwaje SN1 - Gratzówka SN2 - Sanok 102N - kanciok/kanciatka Odpowiedz Link Zgłoś
mtq Re: Nazewnictwo :-)) 07.11.02, 23:05 pavlack napisał: > 102N - kanciok/kanciatka To moje :-))) Dzięki Wam!! Ale niektóre też wiedziałem, np. Ogórek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clint Re: Nazewnictwo :-)) IP: Odrzanska4:* 08.11.02, 14:28 a ja slyszalem ze 102Na to gąsienica :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Nazewnictwo :-)) 08.11.02, 16:27 Gość portalu: Clint napisał(a): > a ja slyszalem ze 102Na to gąsienica :))))) Gąsienicą to się chyba nazywa przerobioną stopiątkę, która jeździ w Poznaniu. Sa to 2 wagony 105 połączone kawałkiem trzeciego (ma to 2 przeguby). W środkowym członie jest obniżona podłoga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clint Re: Nazewnictwo :-)) IP: Odrzanska4:* 08.11.02, 16:35 na gąsienice na 102Na moi dziadkowie mowili juz 15 lat temu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yzb Re: Nazewnictwo :-)) IP: *.ksk.net.pl / 192.168.3.* 08.11.02, 16:53 pavlack napisał: > Gość portalu: Clint napisał(a): > > > a ja slyszalem ze 102Na to gąsienica :))))) > > Gąsienicą to się chyba nazywa przerobioną stopiątkę, która jeździ w Poznaniu. > Sa to 2 wagony 105 połączone kawałkiem trzeciego (ma to 2 przeguby). W > środkowym członie jest obniżona podłoga. Bardzo prosze o link do zdjec i parametrow technicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Nazewnictwo :-)) 08.11.02, 17:15 Gość portalu: Yzb napisał(a): > pavlack napisał: > > > Gość portalu: Clint napisał(a): > > > > > a ja slyszalem ze 102Na to gąsienica :))))) > > > > Gąsienicą to się chyba nazywa przerobioną stopiątkę, która jeździ w > Poznaniu. > > Sa to 2 wagony 105 połączone kawałkiem trzeciego (ma to 2 przeguby). W > > środkowym członie jest obniżona podłoga. > > Bardzo prosze o link do zdjec i parametrow technicznych. Prosze: www.bimba.iq.pl/index.php?a=32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yzb Re: Nazewnictwo :-)) IP: *.ksk.net.pl / 192.168.3.* 08.11.02, 17:43 Thx, ale: - wyprodukowali tylko jeden? - dlugosc prawie tyle co 2x105 i tylko 161 miejsc?? - max 65 km/h??? 105 u nas 90 wyciagaja :) - szkoda ze na tych zdjeciach nic nie widac Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Nazewnictwo :-)) 08.11.02, 19:14 Gość portalu: Yzb napisał(a): > Thx, ale: > - wyprodukowali tylko jeden? Tak. Wyprodukowały, a raczej przerobiły to zakłady HCP w Poznaniu > - dlugosc prawie tyle co 2x105 i tylko 161 miejsc?? Nie wiem... różne źródła różnie podają. Np. www.tramwaje-poznanskie.prv.pl/ - tam jest napisane, że 245 miejsc. > - max 65 km/h??? 105 u nas 90 wyciagaja :) Heh :-) To była konstrukcja prototypowa, więc w sumie może być te 65. > - szkoda ze na tych zdjeciach nic nie widac :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yzb Re: Nazewnictwo :-)) IP: *.ksk.net.pl / 192.168.3.* 08.11.02, 19:25 pavlack napisał: > > - dlugosc prawie tyle co 2x105 i tylko 161 miejsc?? > > Nie wiem... różne źródła różnie podają. Np. > <a href="http://www.tramwaje-poznanskie.prv.pl/"target="_blank">www.tramwaje- po > znanskie.prv.pl/</a> - tam jest napisane, że 245 miejsc. No to juz bardziej mi sie realne wydaje. Czemu u nas nie ma tych GT8? Nie maja ich w Norymberdze? :( I jakie sa roznice miedzy GT6 a M i GT8 i N? I co to jest RT6N1? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Nazewnictwo :-)) 08.11.02, 20:07 Gość portalu: Yzb napisał(a): > Czemu u nas nie ma tych GT8? Nie maja ich w Norymberdze? :( No chyba nie :-( Ale IMHO nasze GT6 są dużo ładniejsze od poznańskich GT6. > I jakie sa roznice miedzy GT6 a M i GT8 i N? Nie wiem :-) > I co to jest RT6N1? :))) To jest tramwaj Tatra, których 10 kupiło MPK kilka lat temu. Były to pierwsze nowoczesne tramwaje w Polsce. Są jednak straaaaaasznie awaryjne :-) MPK Poznań chciało je nawet oddać producentowi, ale ten w międzyczasie splajtował :-) Teraz MPK będzie kupowało 14 nowych Combino produkcji Siemensa. Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Nazewnictwo :-)) 08.11.02, 21:11 mtq napisał: > Nasze MPK? To co się z nimi dzieje? Ej mtq, czy Ty naprawdę jesteś taki ciężko rozumujący? :-) Chodzi przecież o MPK Poznań :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mtq Re: Nazewnictwo :-)) 08.11.02, 21:15 Mnie się tylko za szybko wątki urywają :-( :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yzb Re: Nazewnictwo :-)) IP: *.ksk.net.pl / 192.168.3.* 09.11.02, 01:02 mtq napisał: > Mnie się tylko za szybko wątki urywają :-( :-) Nie pij tyle. A moim zdaniem tylko te jedne w Poznaniu sa ladne (te z R w nazwie :) ), a reszta jest koszmarnie brzydka, zwlaszcza w takiej kolorystyce. Ten w reklamie Netii jeszcze jakos wyglada :) Odpowiedz Link Zgłoś
mn Re: Nazewnictwo :-)) 08.11.02, 17:45 102ka to oczywiście "jaskinia". Czyż nie jest podobna do tego tworu geologicznego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekw74 Re: Nazewnictwo :-)) IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 08.11.02, 20:53 mn napisał: > 102ka to oczywiście "jaskinia". Czyż nie jest podobna do tego tworu > geologicznego? Mnie zawsze, gdy wsiadałem do 102ki, wydawało się, że się za chwilę rozleci. Więc może: np. "złomek"? Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Nazewnictwo :-)) 08.11.02, 22:18 mtq napisał: > Przestańcie już :-)) No no, nie poznaję kolegi, jaki się obrońca Stodwójek zrobił... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Nazewnictwo :-)) 08.11.02, 22:39 mtq napisał: > NAWRACAM SIĘ, coś nie podoba? :-))) Oczywiście, że się podoba :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Nazewnictwo :-)) 08.11.02, 23:13 pavlack napisał: > Oczywiście, że się podoba :-) Właśnie, podoba się, my się tylko cieszymy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mtq Re: Nazewnictwo :-)) 08.11.02, 23:18 To jak wina tragiczna: zrozumiałem swój błąd i teraz zadośćczynię Wam Kubo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Nazewnictwo :-)) 08.11.02, 23:28 mtq napisał: > To jak wina tragiczna: zrozumiałem swój błąd i teraz > zadośćczynię Wam Kubo :-) Ty mi tu o winie tragicznym nie gadaj, tylko kiedy przyjdzie oczyszczenie (katharsis)? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Nazewnictwo :-)) 09.11.02, 17:24 Hehe, to ja jeszcze dołożę swoje 3 grosze. 102Na to kiełbasa lub parówa. Czasami "odrzutowiec" (posłuchajcie pracy wszystkich przetwornic). A w Łodzi spotkałem się z określeniem "jednooki bandyta". :) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Nazewnictwo :-)) 08.11.02, 22:20 Gość portalu: Yzb napisał(a): > Melon = Autosan H9 Melon to Autosan H6!!! H9 to jest popularny "pekaes" :))) > UFO = 3x105N/Na - potrojny sklad zlozony ze 105N/Na Wagonów 105N nie da się łączyć w składy potrójne, stąd to określenie odnosi się tylko do 105Na :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yzb Re: Nazewnictwo :-)) IP: *.ksk.net.pl / 192.168.3.* 09.11.02, 01:06 kuba203 napisał: > > Melon = Autosan H9 > > Melon to Autosan H6!!! > H9 to jest popularny "pekaes" :))) Ups, a to mi sie pomylilo :) Faktycznie jak zwiedzalem strone Autosana, to mi cos nie pasilo :) A teraz juz nie ma H6 tylko H7 :P > > UFO = 3x105N/Na - potrojny sklad zlozony ze 105N/Na > > Wagonów 105N nie da się łączyć w składy potrójne, stąd to określenie odnosi się > tylko do 105Na :))) O a tego nie wiedzialem. A czemu nie da sie laczyc w potrojne? A czy 105Na mozna w poczworne? Bo ja kiedys widzialem jakies zepsute cos, co zjezdzalo do Zajezdni Podgorze - 2 ostatnie wagony mialy pelne tablice z 15, a dwa pierwsze nie wiem. I do tej pory nie wiem co to bylo - stukneli sie i sie rozlaczyc nie dalo czy co? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Re: Nazewnictwo :-)) IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 09.11.02, 09:00 A "Świniak"? Czy chodzi może o Ikarusa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yzb Re: Nazewnictwo :-)) IP: *.ksk.net.pl / 192.168.3.* 09.11.02, 10:08 Gość portalu: Locutus napisał(a): > A "Świniak"? Czy chodzi może o Ikarusa? Ehem - jeszcze o tym zapomnielismy. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Nazewnictwo :-)) 09.11.02, 11:50 Gość portalu: Yzb napisał(a): > A teraz juz nie ma H6 tylko H7 :P Pokaż fotki :))) > O a tego nie wiedzialem. A czemu nie da sie laczyc w potrojne? Nie wiem dokładnie, chodzi o instalację elektryczną, chyba byłyby problemy ze sterowaniem. > A czy 105Na > mozna w poczworne? Można, nawet w Poznaniu kiedyś testy robili, bo się przymierzali do wprowadzenia takich składów. Tylko, że to byłoby zupełnie niepraktyczne, bo taki skład nie zmieściłby się na żadnym przystanku, i miałby spore trudności na skrzyżowaniach. :))) > Bo ja kiedys widzialem jakies zepsute cos, co zjezdzalo do > Zajezdni Podgorze - 2 ostatnie wagony mialy pelne tablice z 15, a dwa pierwsze > nie wiem. I do tej pory nie wiem co to bylo - stukneli sie i sie rozlaczyc nie > dalo czy co? :) Pewnie zwykłe holowanie, składu jako takiego na pewno nie połączyli. Odpowiedz Link Zgłoś
yzb Re: Nazewnictwo :-)) 09.11.02, 12:03 kuba203 napisał: > > A teraz juz nie ma H6 tylko H7 :P > > Pokaż fotki :))) www.jelcz.com.pl i tam jest link do strony autosana :) > > O a tego nie wiedzialem. A czemu nie da sie laczyc w potrojne? > > Nie wiem dokładnie, chodzi o instalację elektryczną, chyba byłyby problemy ze > sterowaniem. W sensie ze trzeci wagon skrecalby w przeciwna strone niz 2 poprzednie? :) > > A czy 105Na > > mozna w poczworne? > > Można, nawet w Poznaniu kiedyś testy robili, bo się przymierzali do > wprowadzenia takich składów. Tylko, że to byłoby zupełnie niepraktyczne, bo > taki skład nie zmieściłby się na żadnym przystanku, i miałby spore trudności na > skrzyżowaniach. :))) Nie no na przystankach u nas by sie miescil. Na trasie 24 bylby problem tylko z Kablem, Cmentarzem, Starowislna :) > > Bo ja kiedys widzialem jakies zepsute cos, co zjezdzalo do > > Zajezdni Podgorze - 2 ostatnie wagony mialy pelne tablice z 15, a dwa > pierwsze > > nie wiem. I do tej pory nie wiem co to bylo - stukneli sie i sie rozlaczyc > nie > > dalo czy co? :) > > Pewnie zwykłe holowanie, składu jako takiego na pewno nie połączyli. No wiem, zwlaszcza ze to bylo ok. 8 rano na Matecznym w kierunku Podgorza. ZdZ o tej porze nie jezdzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Nazewnictwo :-)) 09.11.02, 12:16 yzb napisał(a): > W sensie ze trzeci wagon skrecalby w przeciwna strone niz 2 poprzednie? :) Nie, chyba nie o to chodziło :))) > Nie no na przystankach u nas by sie miescil. Na trasie 24 bylby problem tylko > z Kablem, Cmentarzem, Starowislna :) A jak ze skrętem w Karmelicką? :))) Chyba by się nie zmieścił... Śmieszny ten H7 :))) Odpowiedz Link Zgłoś
yzb Re: Nazewnictwo :-)) 09.11.02, 12:20 kuba203 napisał: > A jak ze skrętem w Karmelicką? :))) Chyba by się nie zmieścił... Nie rozumiem, czemu? Co za roznica ile wagonow przejezdza przez skrzyzowanie? No oprocz tego, ze moglby sie nie zmiescic na zielonym, ale teraz i tak sie nie miesci :) > Śmieszny ten H7 :))) Obejrzyj Jelcza M081MB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clint Re: Nazewnictwo :-)) IP: Odrzanska4:* 09.11.02, 12:53 Ten H7-20 i Jelcz M081MB jezdza w komunikacji miejskiej w Kętach. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Nazewnictwo :-)) 09.11.02, 13:26 yzb napisał(a): > Nie rozumiem, czemu? Co za roznica ile wagonow przejezdza przez skrzyzowanie? Różnica jest zasadnicza, bo motorniczy musi przecież widzieć w lusterku koniec składu... Na tej zasadzie to można od razu puścić 20*105Na, też się zmieści :))) > Obejrzyj Jelcza M081MB Widziałem na żywo, też mi się podoba :))) Odpowiedz Link Zgłoś
yzb Re: Nazewnictwo :-)) 09.11.02, 13:47 kuba203 napisał: > Różnica jest zasadnicza, bo motorniczy musi przecież widzieć w lusterku koniec > składu... > Na tej zasadzie to można od razu puścić 20*105Na, też się zmieści :))) Sorry, ale na cholere mu widziec ten koniec akurat na skrzyzowaniu? Moze sobie go obejrzec na prostej :) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Nazewnictwo :-)) 09.11.02, 16:48 yzb napisał: > Sorry, ale na cholere mu widziec ten koniec akurat na skrzyzowaniu? Moze sobie > go obejrzec na prostej :) Myślenie nie boli... :))) A jak np ktoś/coś wpadnie pod koła czwartego wagonu, a motorniczy tego nie zauważy? Odpowiedz Link Zgłoś
yzb Re: Nazewnictwo :-)) 09.11.02, 16:54 kuba203 napisał: > A jak np ktoś/coś wpadnie pod koła czwartego wagonu, a motorniczy tego nie > zauważy? No tak. Ale to mozna cos z lusterkiem zrobic. Poza tym po pierwsze nie wierze, zeby pod Bagatela motorniczy widzial w tym lusterku koniec trzeciego wagonu, a po drugie, skrecajac w lewo widzi tylko lewo strone, a w prawo - prawa. Wiec w sumie niewiele to zmienia... Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Nazewnictwo :-)) 09.11.02, 16:58 yzb napisał: > No tak. Ale to mozna cos z lusterkiem zrobic. Nic się nie da zrobić, bo domy zasłaniają :))) > Poza tym po pierwsze nie wierze, > zeby pod Bagatela motorniczy widzial w tym lusterku koniec trzeciego wagonu, > a > po drugie, skrecajac w lewo widzi tylko lewo strone, a w prawo - prawa. Wiec w > sumie niewiele to zmienia... Ale takie są przepisy, cóż ja na to poradzę... :))) Zgodzę się, że nawet potrójne składy są w tym miejscu za długie (ale to chyba dobrze, że jeżdżą, nie?). Odpowiedz Link Zgłoś
yzb Re: Nazewnictwo :-)) 09.11.02, 17:01 kuba203 napisał: > Ale takie są przepisy, cóż ja na to poradzę... :))) > Zgodzę się, że nawet potrójne składy są w tym miejscu za długie (ale to chyba > dobrze, że jeżdżą, nie?). No ciekawe co by bylo jakby puscili na 13 i 4 2x105 argumentujac przepisami :D Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Nazewnictwo :-)) 09.11.02, 17:29 Nie lepiej solówki? Wyobrażasz sobie te winogrona we współczesnym wydaniu? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
yzb Re: Nazewnictwo :-)) 09.11.02, 17:46 michal.ch napisał: > Nie lepiej solówki? Wyobrażasz sobie te winogrona we współczesnym wydaniu? :))) A tak solowki na 4 i 13. Mhm. I melony na 173. Odpowiedz Link Zgłoś