Gość: kibic IP: *.krakow.pl / *.vrak.krakow.pl 19.04.06, 11:05 Wojsko trzeba otoczyć i oblegać, aż rzucą broń i opuszczą naszą ziemię z podniesionymi rękami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: BRAT/2brat3 Darmo brali, niech darmo zwracają ! IP: *.ket.agh.edu.pl 20.04.06, 09:24 Spora część terenów wojskowych była przez całe lata nieodpłatnie "pobierana" z zasobów miejskich ( i nie tylko), pod hasłem poprawy obronności kraju. Teraz, kiedy część terenów jest już armii niepotrzebna, trafiają one do dyspozycji różnych pasożytniczych agencji wojskowych i są sprzedawane z korzyścią dla... Dlaczego deweloperzy mają kupować od agencji mienia wojskowego, a nie od dawnego własciciela tych terenów ? Najwyższy czas (póki coś zostało), by zrobić pełny spis terenów NIEODPłATNIE ZAWłASZCZONYCH PRZEZ WOJSKO i zadbać żeby to co wojsko zwraca, było oddawane społeczeństwu RÓWNIEŻ NIEODPŁATNIE do czasu zbilansowania się powierzchni (lub wartości )z tym co wojsko wcześniej wzięło. Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Święte oburzenie 24.04.06, 10:30 jakkolwiek uzasadnione w przypadku Ludowego Wojska Polskiego - nie znajduje uzasadnienia w przypadku armi austriackiej, która za potrzebne sobie grunty płaciła, i to nieźle. I tak np teren pod koszary przy Warszawskiej - dziś Politechnika - odsprzedała ok r. 1870 Taida hr. Rzewuska nie komu innemu jak C u.K Geniedirektion. Były to dwie działki stanowiące jej ogród, będący wtedy częścią folwarku Szlak, należącego do rodziny Rzewuskich. A że i w przypadku Wrocławskiej - Głowackiego mowa o koszarach austriackich, więc nie bardzo wiem, komu chciałbyś te tereny oddawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Projekt zagospodarowania terenów wojskowych w IP: *.dkds.dk 23.04.06, 19:13 Bardzo podoba mi sie sam pomysl angazowania studentow w planowanie Krakowa. Powinno sie organizowac wiecej takich akcji na szersza skale. Wlaczajac w to rowniez studentow z innych kierunkow. Odpowiedz Link Zgłoś