coco.inka 07.03.03, 14:10 Jestem mlodą kobieta i potrzebuje kupic psa, obronnego.Psa jakiej rasy powinnam kupic??? Mam nadzieje,że mi pomozecie w dokonaniu wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adam.67 Tylko ratlerek :) 07.03.03, 14:19 no bo jak napadnie Cię (czego nie życzę) jakiś bandzior, to komendą "bierz go!" powinnaś rozłożyć każdego przestępcę (padnie ze śmiechu). "Brutus! do nogi" jak w Karierze Nikodema Dyzmy :)))) A tak poważnie: Czy do mieszkania? czy do domu? czy agresywnego czy tylko "wyglądającego na..." Zapytaj fachowców w Związku Kynologicznym, a broń boże nie na bazarze, gdzie sprzedadzą Ci szczeniaczka, który "jak wyrośnie to ho ho ho" (niespodzianka z kategorii "pożywiom - uwidim". Odpowiedz Link Zgłoś
coco.inka Re: Jaki pies jest najlepszy???? 07.03.03, 15:00 Najgorsze,ze własnie obawiam sie "bandziorów" i własnie dlatego muszę sobie kupic psa. W Krakowie chyba nie ma siedziby Zw. kynologiczny Odpowiedz Link Zgłoś
adam.67 Re: Jaki pies jest najlepszy???? 07.03.03, 15:06 > Najgorsze,ze własnie obawiam sie "bandziorów" i własnie dlatego muszę sobie > kupic psa. W Krakowie chyba nie ma siedziby Zw. kynologiczny Hm, no to chyba rzeczywiscie musisz. W Krakowie był kiedyś jakiś oddział (okręgowy?) Związku Kynologicznego, mieli siedzibę na Straszewskiego (między Podzamcze i Filharmonią, bliżej Wawelu). Nie wiem, czy jest tam nadal? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
m.in pies najlepszy 07.03.03, 15:13 to ten, nad którym zapanujesz wiesz, jeśli on będzie "głową rodziny" to.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 15:15 coco.inka napisała: > Najgorsze,ze własnie obawiam sie "bandziorów" i własnie dlatego muszę sobie > kupic psa. W Krakowie chyba nie ma siedziby Zw. kynologiczny I wszędzie będziesz chodziła z tym psem? Czy ten pies ma chronić domu? Bo jak pierwsze to jakoś sobie nie wyobrażam iść z psem do knajpy na piwo:)) Odpowiedz Link Zgłoś
m.in zbigniewie! 07.03.03, 15:18 widac ze mało chodzisz do knajp :)) chodzenie z psem czy dzieckiem na piwo jest częste przynajmniej w Kraku (gdzie indziej nie chodze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Re: zbigniewie! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 15:24 m.in napisał: > widac ze mało chodzisz do knajp :)) Ja wiem czy mało:)) > chodzenie z psem czy dzieckiem na piwo jest częste > przynajmniej w Kraku (gdzie indziej nie chodze) Jakoś nie zauważyłem, ja z dziećmi nie chadzam. Chociaż niektórzy tak, był kiedyś taki wątek:)) Odpowiedz Link Zgłoś
coco.inka Re: Jaki pies jest najlepszy???? 07.03.03, 15:25 To oczywiste ,ze nie bede z nim wszędzie chodzic,chociaz pies w knajpie nie jest ewenementem. Tym bardziej,ze mój będzie dobrze wychowany i wytresowany:-) Ale nadal nie wiem jaka rasę powinnam wybrac??? Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: Jaki pies jest najlepszy???? 07.03.03, 15:46 Tak poważnie to lepiej sobie nie kupuj psa:( Pies nigdy nie będzie Twoim obrońcą, nawet ten najlepiej wytresowany.!! Pies, wielki pies to wielki obowiązek a na pewno nie obrońca. A na temat psów wiem coś mam psa, wielkiego duchem psa, jamnika!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobita1 Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 16:05 Drogi SKKS laczy na nie tylko upodobanie do trunkow.... JAMNIK....Coz to za niezwykle stworzenie!!! Wyjatkowe!!! Odwazny do nieprzytomnosci, dzielny, inteligentny tak, ze az mu zazdroszcze!!! Ale tez czuly, slodki, towarzyski. Moj jamnik odstraszyl kiedys dwa (slownie DWA!!!) wilczury, szczekaniem odgonil zlodziei (mysleli pewnie,ze to wilczur :-), kiedy ktos z jego stada - to znaczy mojej rodziny - chorowal, dbal o niego nie odstepujac na krok...Poszedl do psiego nieba kilka miesiecy temu, a nas -sierotki - nie ma kto wyprowadzac na spacery... Odpowiedz Link Zgłoś
jottka tow. kynologiczne 07.03.03, 16:11 jest na floriańskiej 53, tel nie pamiętam, ale jest w książce tele (trzeba szukać pod 'krakowskie tow czy stow' :) a psa się kupuje nie tylko w zależności od potrzeby (ma nas bronić), ale i od naszych możliwości/ umiejętności - psy obronne mają silny charakter i trzeba umieć takiego psa wychować, żeby się przydał, a nie zagrażał nam i otoczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: Jaki pies jest najlepszy???? 07.03.03, 16:33 Mój Fafik, jeszcze żyje:) ma już 10 lat, jest bardzo!! kochany, odwazny i bezczelny:) co wieczór jak siedam do komka to musi!! wyłożyć się - jki długi z ryjem na kolanach i fuczeć:) A jak jest ciepło to wyprowadza mnie na długie biegania takie dla zdrowia:) A co On juz przezył! 1. Rozjechałem go własnym samochodem - miał robiona trepanacje czaszki ma we łbie blachę. 2. Przez pół przejechałgo motocykl - miałodbity protektor i nic:) 3. Ze dwa razy złamał nogę. 4. Miał "paraliż jamniczy" by właściciel zapomniał o fafie i zostawił go na 30-sto stopniowym mrozie:(((na całą godzinę!!:(((( 5. I cały czas się musi odchudzać - ma 117cm "wzrostu" i 12kg wagi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobita1 Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 16:14 Jottka - a jaki twardy charakter maja jamniki!!! Zapomnialam jeszcze dopisac, ze moj jamnik byl niezwykle piekny.... Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Jaki pies jest najlepszy???? 07.03.03, 16:16 ale w razie czego silnego charakterem jamnika wsadzisz do łazienki, żeby sobie tam przemyślał brzydkie postępki, a z cane corso czy innym bulterierem dyskusja może być trudniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
crocart_ Re: Jaki pies jest najlepszy???? 07.03.03, 16:23 proponuję wyżła węgierskiego. Jest strasznie towarzyski, wyglada poważnie a kiedy się zdenerwuje to niełatwo jest mu uciec :) poza tym to okrutnie mądra bestia. szkolony od szczeniaka kocha właściciela miłością szczerą i bezwarunkową. sam miałem takiego.. niestety juz nie mam... pozdr /crocart Odpowiedz Link Zgłoś
jottka crocart, 07.03.03, 16:26 bądź przytomny, toż każdy zaproponuje Najwspanialszego Na Świecie Pieseczka, tj takiego, jakiego miał lub ma :) only spaniels i cockers - w razie czego zaliże na śmierć Odpowiedz Link Zgłoś
crocart_ jestem przytomny 07.03.03, 16:47 uwielbiam tą rasę więc czemu mam jej nie reklamować? :) staralem sie być obiektywny (haha) i trafić w wymagania żeby nie byc gołosłownym proponuję jeszcze owczarka francuskiego (ma go mój kolega :)). przeogromny i prześliczny - polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobita1 Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 16:42 Zarty zartami ale...kazdy pies wymaga opieki, hmmm...ludzkiego traktowania. Wymaga takze tresury!!! Szczegolnie psy z grupy gladiatorow: bulteriery, rotwailery itp. Maja w swojej naturze obnizony prog reakcji na bol, potrzebe walki, potrzebe dominacji nad stadem... Sa to psy, ktorych ODPOWIEDZIALNYMI wlascicielami powinni byc wytrawni znawcy tych ras!!! I jednorazowe szkolenie w szkolce nie wystarczy...Nasz dobry, wyszkolony piesek najczesciej w 12 - 15 miesiacu zycia wsciekle rzuca sie nam do gardla... Jesli wlascicielowi uda sie wyjsc z tej opresji calo mniej lub bardziej okrutnie pozbywa sie psa sadzac,ze bydle doznalo ataku szalu...Tymczasem pies wcale nie zwariowal - on tylko walczyl o dominacje nad stadem... Wiec moze wilczur??? Duzy, wzbudzajacy szacunek... Tylko nalezy pamietac iz jest to pies wyjatkowo glopi, posluszny, bez charakteru. I jeszcze jedno - jesli sie nie ma domu z kilkoma hektarami ogrodu - mosi sie ,podkreslam, musi zapewnic mu codziennie, podkreslam, codziennie okolo dziesieciokilometrowy spacerek.... Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: Jaki pies jest najlepszy???? 07.03.03, 18:07 Bo inaczej jak KAŻDY pies bedzie wyzywał sie na swoim stadzie:( a to jest mało przyjemne! Pies jako OBROŃCA to całkim głupi pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.03, 21:34 Gość portalu: kobita1 napisał(a): > > Wiec moze wilczur??? Duzy, wzbudzajacy szacunek... Tylko nalezy pamietac iz > jest to pies wyjatkowo glopi, posluszny, bez charakteru. Oj, kobito :((((((((((((((((((((( Wilczur to był profesor, a psy są owczarkami: niemieckimi, alzackimi, belgijskimi etc. tak gwoli ścisłości. Chyba ślepa miłość do jamników popchnęłą Cię do wygłoszenia wyjątkowo niesprawiedliwej oceny. Owczarki nie są ani glupie ani bez charakteru.Posłuszne bywaja jeśli są dobrze ułożone. Niestety chciwość i głupota pewnych "hodowców" sprawiła, że skutkiem chowu wsobnego zdarzały sie osobniki niezrównoważone psychicznie.Nie głupie, ale poprostu chore. To samo dotyczy dysplazji czy kłopotów gastrycznych. To niestety cena jaką zapłaciły psy za "modę" na rasę. "Głupota" psa (zdrowego)zależy wyłącznie od właściciela. Rasa nie ma znaczenia, choć oczywiście może determinować pewne zachowania np. agresję.Odpowiedzialny właściciel wie jakich zachowań może się spodziewać i wie też jak zapanować nad nimi. Szkoda tylko, ze czesto psa kupuje człek nieodpowiedzialny. Wracając do tematu głownego - kazdy pies (jeśli oczywiście panuja zdrowe stadne warunki) będzie bronił swego stada. Jamnik czy owczarek nawet pudel. W przypadku autorki wątku chyba lepiej bedzie zapisać się na kurs aikido czy innego judo, nabyć broń gładkolufową (bez zezwolenia) a psom dać spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobita1 Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 22:19 Na wstepie - wybacz!!! Nie chcialam swoimi uwagami urazic wlascicieli i milosnikow (co racja to racja) owczarkow! I prawda jest to, ze jestem zaprzysiegla milosniczka jamnikow!!!Ale tez przyznaje ci racje: tak naprawde nie ma znaczenia to jakiej rasy jest nasz pies. Znaczenie ma to czy rozumnie sie nim opiekujemy. Co do uczuc - to pewne - nasz pies bedzie nas kochal BARDZIEJ niz my jego, poniewaz bardziej niz my to potrafi. Osoba zamieszczajaca ten post nigdy nie miala psa, wiec nic o tym nie wie... sztuki walki - bardzo dobry pomysl!!! Chwala milosnikom psow - czyli nam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.03, 00:15 Gość portalu: kobita1 napisał(a): > Na wstepie - wybacz!!! Nie chcialam swoimi uwagami urazic wlascicieli i > milosnikow (co racja to racja) owczarkow! I prawda jest to, ze jestem > zaprzysiegla milosniczka jamnikow!!!Ale tez przyznaje ci racje: tak naprawde > nie ma znaczenia to jakiej rasy jest nasz pies. Znaczenie ma to czy rozumnie > sie nim opiekujemy. Co do uczuc - to pewne - nasz pies bedzie nas kochal > BARDZIEJ niz my jego, poniewaz bardziej niz my to potrafi. Osoba zamieszczajaca > > ten post nigdy nie miala psa, wiec nic o tym nie wie... sztuki walki - bardzo > dobry pomysl!!! > > Chwala milosnikom psow - czyli nam!!! :)) przeprosiny przyjęte. Każda rasa czy wielość ras w jednym ma swoje zalety. Jamniki są wielkie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobita1 FAFIK!!!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 16:49 SKKSie - szczesliwy posiadaczu Fafika - poglaskaj go ode mnie po brzuszku :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
bluetab70 jest takie forum.... 07.03.03, 19:22 Czas wolny - Zwierzęta. wejdź tam, poszukaj wśród starszych wątków: pamiętam, że było kilka nt wyboru rasy psa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dogus Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 21:05 Njlepszy pies to martwy pies. Precz z psami w mieście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekha Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.chello.pl 07.03.03, 21:13 polecam jamniki-mialem kiedyś takiego wariata:-) co prawda nie są to psy obronne ale za to mysliwskie:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) a jakie słodkie są szczeniaczki jamników............. Odpowiedz Link Zgłoś
dreamlover Re: Jaki pies jest najlepszy???? 07.03.03, 21:17 Gość portalu: tomekha napisał(a): > polecam jamniki-mialem kiedyś takiego wariata:-) co prawda nie są to psy > obronne ale za to mysliwskie:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) > a jakie słodkie są szczeniaczki jamników............. Jak dla mnie każdy oprócz jamnika i może pudla. Wszystkie szczeniaczki są słodkie, a małe kociątka jeszcze bardziej ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekha Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.chello.pl 07.03.03, 21:24 DREAMLOVER LITOŚCI!!!!!!!!! Nie stawiaj w jednym rzędzie jamników z jakimiś zapyziałymi i ``zniewiesciałymi`` pudlami-jamniki są jedyne w swoim rodzaju.Jeżeli chodzi o koty to moj jamnik byl na nie zdecydowanie uczulony...........:-)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanonik. Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 22:11 Jeżeli chodzi o szybkość znalezienia się przy pieniądzach ,to polecam księży katolickich.Sprawdzili się już wielokrotnie,są bezkompromisowi,bezkonkurencyjni i najszybsi.Jednym słowem najlepsi.Do tej misji nie znajdziesz nigdzie lepszego stworzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekha Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.chello.pl 08.03.03, 11:33 ależ znajdziesz lepszych od księży-np. cymbałów którzy uogólniaja i wrzucają wszystkich do jednego worka........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanonik. Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.03.03, 23:47 Gość portalu: tomekha napisał(a): > ależ znajdziesz lepszych od księży-np. cymbałów którzy uogólniaja i wrzucają > wszystkich do jednego worka........... >Niestety nie zgadzam się z tobą,nikt w tym nie dorówna księżom,nawet największy cymbał,nie mówiąc już o złodziejach,pedałach i degeneratach wszelakiej maśći.To fachowcy wykształceni w najlepszych uczelniach wybudowanych za narodowe pieniądze,przez najlepszych fachowców kształconych w tym celu w Watykanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ileana Re: Rasa nie gra roli 09.03.03, 08:05 W kazdej rasie trafiaja sie lepsze i gorsze psy. Dla mnie rasa nie gra roli(to w sumie snobizm czlowieka). Mam 2 wspaniale,szkolone dobermany,jeden tchorz ale straszy pieknym wygladem (czarny)o imieniu Fuga "nomen omen" i brazowa Tokata z wrodzona cecha obrony . Ale przybleda(ktoregos dnia znalazlam go wybiedzonego pod brama domu)jest jest lepszy ,mam wrazenie cieplejszy dla domownikow,i bez szkolenia ,swietnym naszym obronca. Jesli chodzi o obrone ,to niestety jak sie bandzior uprze,to i pies nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekha Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.chello.pl 09.03.03, 09:11 drogi kanoniku-chyba nie do końca mnie zrozumiałeś-pisząc o cymbale który uogólnia i wrzuca wszystkich do jednego worka miałem na myśli konkretną osobę pisząca na krakowskim forum gazeta.pl........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanonik. Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 09.03.03, 13:13 Gość portalu: tomekha napisał(a): > drogi kanoniku-chyba nie do końca mnie zrozumiałeś-pisząc o cymbale który > uogólnia i wrzuca wszystkich do jednego worka miałem na myśli konkretną osobę > pisząca na krakowskim forum gazeta.pl........... >Sz.Panie tomekha,nawet ta osoba-cymbał,uogólniająca i wrzucająca wszystkich do jednego worka,pisząca na krakowskim forum,też nie będzie lepsza od księdza występującego w roli psa.Jak pisałem wcześniej,księżom w takich i innych rolach nikt nie jest w stanie dorównać i nikt nawet nie powinien próbować,to strata czasu.Są oni przygotowani, nawet do najtrudniejszych ról,przez najlepszych specjalistów watykańskich,a rola proponowana wcześniej, tym bardziej nie sprawi im kłopotu,bo związana jest z ich cechami genetycznymi.Jak czują gdzieś pieniądze,mogą występować nawet w roli gówna,a co dopiero psa.Sądząc po stylu formułowanych i przekazywanych myśli,stanowisz "cząstkę" tej wielkiej czarnej bandy i pełnisz dyżur, czuwając nad bezpieczeństwem swoim i swoich braci pedałów i złodziei. Niech będzie pochylony!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekha Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.chello.pl 09.03.03, 09:13 ...............z całym szacunkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekha Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.chello.pl 09.03.03, 16:08 drogi kanoniku-po twoich wypowiedziach jestem pewien ze rodzice porzucili cie w dziecinstwie a następnie zostaleś adoptowany przez jerzego urbana i izabellę sierakowską albo inną wandę wasilewską..........a wyzywać cie nie mam zamiaru bo jesteś zbyt żałosny........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekha Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.chello.pl 09.03.03, 16:15 a zresztą-głupiś jest kanoniku jak but z lewej nogi...............:-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanonik. Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 09.03.03, 21:02 Gość portalu: tomekha napisał(a): > a zresztą-głupiś jest kanoniku jak but z lewej nogi...............:-))))))) >Jak widzę,próbujesz na siłę wcielić się w inną skórę,aby odwrócić uwagę od trafnego spostrzeżenia.Nic Ci to nie pomoże,degeneratów w czarnych sukienkach rozpoznaję na odległość mimo ich starannych kamuflaży.Wydzielacie specyficzny smród i aurę,która przenika wszędzie i jest nie do ukrycia.Ale właściwie dlaczego to robisz,powinieneś być dumny z wybranej drogi życia,podobnie jak geje,którzy manifestują swoje zboczenie i są ze swojego pedalstwa dumni.Muszę Cię zmartwić,smród wasz będzie się powiększał,bo zobaczyliście przed sobą "zakręt",który się szybko zbliża i nie wróży dla Was nic dobrego,to efekt strachu, o utratę tego co z "takim trudem wydarliście narodowi".Już niedługo,żeby żyć,trzeba będzie podwinąć sukienki i wziąć się do roboty,a to dla Was takie trudne.Z głęboką uwagą i uśmiechem na ustach będę obserwował wasze dylematy-być,czy mieć. Niech będzie pochylony!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekha Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.chello.pl 10.03.03, 00:58 kanoniku-jezeli jesteś taki czujny i wszechwiedzący to moze sie spotkamy live a nie on line i wtedy zobaczysz jaki ze mnie ksiądz................ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanonik. Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.03.03, 11:59 Gość portalu: tomekha napisał(a): > kanoniku-jezeli jesteś taki czujny i wszechwiedzący to moze sie spotkamy live a > > nie on line i wtedy zobaczysz jaki ze mnie ksiądz................ Jeżeli się pomyliłem w tym stwierdzeniu,to jeszcze gorzej dla ciebie,bo świadczy,że cierpisz na kompleks niezrealizowanych marzeń bycia księdzem.Kompleks ten jest tak głęboki,że zaczynasz tracić zdrowy rozsądek,w ocenie faktów i rzeczywistości,jaka przez tą bandę jest stworzona.Broniąc ich zażarcie i z chorym wręcz zaangażowaniem, stawiasz się na pozycji im równych,a w tym przypadku moja ocena Twojej osoby nie może być inna.Spotkał bym się z tobą chętnie i o każdej porze,ale aktualnie ma autko z bardzo małym bagażnikiem i nie będę na darmo tracił czasu.Ale poczekaj cierpliwie,niedługo auto zmieniam.Skontaktuję się z Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekha Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.chello.pl 10.03.03, 01:00 ..........a poza tym mam wrażenie ze ty jesteś po prostu popierdol.........;- ))))))))))))))))))) drogi kanoniku......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.otenet.gr 10.03.03, 06:47 A mialo byc o psach... rzeczywiscie moze lepiej sie spotkac niz tu sie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekha Re: Jaki pies jest najlepszy???? IP: *.chello.pl 10.03.03, 08:07 z całym szacunkiem,ale ja początkowo jak najbardziej pisałem o psach...:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś