Dodaj do ulubionych

Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora

IP: 57.66.197.* 09.11.06, 12:07
Raczej tego konserwatora trzeba zbuzyc!!!! Nic sie nie da zrobic przez
niego!!!!! DOSC!!! Jesli ten budynek bedzie dobrze zaprojektowany to nie
bedzie szpecil miasta i jego panoramy !!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Zdzich Re: Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 12:45
      Warto żeby Kraków maił również inne oblicze niż zabytkowa część tak doskontale
      sprzedająca sie turystom. Z samej turystyki całe miasto nie wyżyje, a biurowce
      zawsze sie przydadzą. W przyszłości biuro w szklietorze bedzie świadzczyć o
      duzym prestizu firmy. Popieram i nie moge sie doczekac wynikow konkursu.
      • Gość: derg Re: Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 17:25
        Chyba sobie jaja robisz!
        • Gość: rade AjaBymSzkieleraZostawiłiZawiesiłB aner IV RP IP: *.gdynia.mm.pl 13.11.06, 20:07
          :)
      • Gość: mieszkaniec BRAWO panie konserwatorze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 17:30
        A jak stawiali ten koszmarny supermarket zwany galerią krakowską (aż nie napiszę
        z dużej litery), to gdzie Pan był?? Jak to porównać z jakimś tarasem na 4
        piętrze, o który tyle szumu było, a który widać zapewnej jedynie z lotu ptaka. A
        ten stalowy szkieletor Panu nie przeszkadza?? Lepszy niż wykończony nowoczesny
        budynek?? Może by Pan jednak ruszył szare komórki (liczę, że jakieś Pan ma) i
        postarał się konstruktywnie wziąć udział w dyskusjach o nowym projekcie, a nie
        ograniczał się do dziecięcego "nie bo nie".
        Ale założę się, że ma Pan o sobie baaardzo wysokie mniemanie , jako o człowieku,
        który najlepiej wie, jak ma się rozwijać Kraków, a mieszkańcy to motłoch, który
        nie ma o tym pojęcia.
        • Gość: paweł Re: BRAWO panie konserwatorze IP: *.ak7.petroinform.com 09.11.06, 19:35
          Tylko dlaczego nikomu w takim razie nie przeszkadzają blokowiska?
          Rozumując na tej zadadzie trzeba by wyburzeć 3/4 Krakowa
          • helenka17 Dojdziemy i do tego. 12.11.06, 02:05
            Tyle, że z blokowiskami jest miejszy kłopot, bo się same zawalą, albo grunt pod
            nimi podrożeje do tego stopnia,że zastosuję się metodę "lipską" (bummm), a na
            uwolnionych od tego koszmaru działkach będzie się budować normalne budynki.
            • gagapapa Re: Dojdziemy i do tego. 14.11.06, 00:54
              najlepiej żeby budowali galerie i markety.
              A gdzie zrobić taras widokowy, ktoś spyta?
              Najlepiej na mięsnym.
        • Gość: Anna Z. i tak wygra Loegler, jak zawsze IP: 195.94.195.* 09.11.06, 19:55
          taki juz nasz los, ze kukla ktora zmonopolizowala wszystko otrzymuje wszystkie
          zlecenia
          • Gość: TM Re: i tak wygra Loegler, jak zawsze IP: *.acn.airbites.pl 16.11.06, 00:23
            Anno - nie wygra zaufaj mi ;)
        • helenka17 Mieszkańcu? 12.11.06, 02:03
          Założysz się?
          No dobra.
          A o co?
        • crogool Re: BRAWO panie konserwatorze 12.11.06, 11:01
          > A jak stawiali ten koszmarny supermarket zwany galerią krakowską (aż nie napisz
          > ę
          > z dużej litery), to gdzie Pan był??

Rozumiem, Mieszkańcu, że zdecydowanie bardziej podobała Ci się "oryginalna
          tkanka" z unikatowym dworcem autobusowym, ciągiem budynków użyteczności
          publicznej oraz autochtonami ...
          • Gość: mieszkaniec Re: BRAWO panie konserwatorze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 12:48
            Oczywiście, że nie. Ale to nie jest tak, że mieliśmy do wyboru smoka, albo ten
            supermarket. O wiele ciekawszy był pierwotny projekt. który zakładał, że
            powstanie praktycznie nowa dzielnica, niestety po zmianie inwestora pozostal
            supermarket. W dodatku z zerowym pomysłem na architekturę, sześcian ze szkłem i
            marmurem. A o ile pamiętam, to miasto się bardzo starało, żeby tą działkę oddać,
            nie wiem czy miasto nawet na niej cokowliek zarobiło. Podobne grunty w centrum
            Wrocław sprzedał teraz za bajońskie pieniądze. Jak powstanie supermarket,
            przynajmniej mają satysfakcję, że coś na tym zarobili.
            • crogool Re: BRAWO panie konserwatorze 12.11.06, 18:40
              Widzi Mieszkaniec, żyję chwilkę w tym mieście i naprawdę od tego co "moglibyśmy
              mieć" boli mnie głowa. Nie wiem czy to dotyczyło również Ciebie ale zanim dobrze
              gmach Galerii wydobył się spod rusztowań już grono szanownych mlaskaczy typowało
              Archiszopę 2006. Broń Boże, budynku nie nazwałbym w żadnym razie wybitnym.
              Neutralny.
              Ani mnie razi ani mnie wzrusza. Jedyne co mogę stwierdzić - odcina się
              schludnością (być może niewyszukaną) od reszty otoczenia. Dlatego nie zgadzam
              się z ludźmi zniesmaczonymi budowlą. Dziwne że nie przeszkadzają budynki po
              lewej stronie Pawiej, rudery na Warszawskiej etc, etc. Do tego miałby architekt
              równać???
              Wracając do ciekawszych projektów: też wolałbym widzieć "Nowe Miasto" wedle
              oryginalnej koncepcji(wolałbym również, żeby w 44 Ruskie zatrzymali się na Bugu
              a Polskę odbili Amerykanie. I kilka innych rzeczy też bym wolał ;)). Trochę
              inaczej pamiętam starania decydentów odnośnie oddawania działki. I rumieńcem się
              oblewam gdy pomyślę, że od 1898 roku Tishman tylko raz wycofał się z kontraktu...
              ale to już zupełnie inna bajka.
              pozdrawiam
              • Gość: Moja Re: BRAWO panie konserwatorze IP: *.chello.pl 29.11.06, 19:04
                > Widzi Mieszkaniec, żyję chwilkę w tym mieście i naprawdę od tego co "moglibyśmy
                > mieć" boli mnie głowa. Nie wiem czy to dotyczyło również Ciebie ale zanim dobrz
                > e
                > gmach Galerii wydobył się spod rusztowań już grono szanownych mlaskaczy typował
                > o
                > Archiszopę 2006. Broń Boże, budynku nie nazwałbym w żadnym razie wybitnym.
                > Neutralny.
                > ..
                > ale to już zupełnie inna bajka.
                > pozdrawiam
                ...Masz racje
        • Gość: steffka Re: BRAWO panie konserwatorze IP: 62.111.245.* 13.11.06, 23:38
          niech Pan Konserwator zobaczy jak sie komponuje to "cudo" zwane galerią
          Krakowską z bryła dworca kolejowego i pałacykiem w ktorym jest poczta? Jak sie
          super toto ogłada od strony 1- wszego peronu.A wieżowec wcale nie bedzie taki
          zły,niech go tylko dobrze zaprojektują
          • gagapapa Re: BRAWO panie konserwatorze 14.11.06, 00:59
            strasznie szpeci to pudełko.
            • gagapapa Re: BRAWO panie konserwatorze 14.11.06, 01:03
              a dworca to prawie nie widać - niedawno słyszałem od kogoś kto był w Krakowie,
              że dworca juz nie - "chyba rozebrali" - nie zauważył tego ładnego, kilka
              (naście) lat temu odremontowanego budynku.
            • Gość: Moja Re: BRAWO panie konserwatorze IP: *.chello.pl 29.11.06, 19:07
              ...Bar smok i budki przed nim szpeciły mniej i dodawały kolorytu, usposabiały
              również sielsko przybyszów.... nie dalej nie mogę :))). Kurcze dlaczego jest
              tylu krytykantów w tym mieście ?
        • Gość: Lucusia Re: BRAWO panie konserwatorze IP: 212.244.186.* 14.11.06, 07:29
          Galeria mu nie przeszkadza, no dobrze zapłacona, a zagraniczni właściciele szkieletora nie kapnęli się, że ktoś chce bakszyszu. Jak się kapną, to powstanie kolejna w Krakowie szklana ściana (może dla odmiany brązowa, bo do tej pory zazwyczaj były niebieskie - może szkło tańsze). Jedynym wyjściem dla konserwatora jest tak długie gnębienie inwestora, aż weźmie jedynego słusznego architekta (może tego od galerii, albo Sheratona, albo bloku koło Villi Decjusza), który będzie się umiał podzielić z kolegami.
    • Gość: Barbara Polo Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.pools.arcor-ip.net 09.11.06, 12:46
      Tak sie bardzo ciesze, ze to co jest bedzie dalej utrzymane!!!Tyle wspanialych
      architektow jest na calym swiecie, dla ktorych ten "szkielet-budynek" bedzie
      wezwaniem.To bedzie najpiekniejsza budowa w Polsce, a moze i na swiecie???Glowa
      do gory, a wszystko bedzie dobrze.Trzeba dac tez innym "klocki" zeby sie
      pobawili.Pozrowienia z Hamburga
      • Gość: szym Re: Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.gb.net.pl 11.11.06, 23:17
        24 pietra to nie przelewki:) naprawde ogromne mozliwosci, ale bez wyburzenia z
        tej konstrukcji raczej niewiele sie zrobi. mam nadzieje ze zanim wejda tam
        ochroniaze to uda mi sie tam wpasc ze znajomymi i winem zeby ostatni raz
        zobaczyc za darmo taki widok (normalnie za wejcscie do kawiarni na takiej
        wysokosci placi sie np. w katowicach 10zl). musze sie spieszyc zeby wyczaic
        jakas dziure w plocie. idziecie ze mna?
        • Gość: allo Re: Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 22:53
          mala rada - wchodzac na teren szkieletora miej caly czas pewnosc ze masz sie gdzies wspiac w razie ataku tamtejszych pieskow:)to z doswiadczenia. Ale za to na gorze - rewelka powodzenia
      • helenka17 wyzwaniem 12.11.06, 02:07
        , nieprawdaż?

Pozdrownienia dla Polaków z Hamburga
        ( wraz z zapewnieniem, że HH to nie znaczy jednak "heil Hitler" ale "Hansastadt
        Hamburg" (c: )
    • flamengista zburzyć - za co? 09.11.06, 12:48
      Zaręczam, że gdyby szkieletora dało się stosunkowo tanio wyburzyć, już dawno w
      tym miejscu stało by coś nowego i znacznie ładniejszego.

Problem polega na tym - co zresztą i w GW podkreślane było wielokrotnie - że
      stalowa konstrukcja budynku i gęsto zabudowane sąsiedztwo wykluczają najtańszy
      sposób rozbiórki - poprzez wysadzenie.

Jedyny sposób to mozolna, długotrwała i bardzo kosztowna ręczna rozbiórka -
      piętro po piętrze.
      • Gość: pilot Re: zburzyć - za co? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 17:27
        Te nasze "nowe" F-16 mogą na nim poćwiczyć celność strzałów.
        • helenka17 Ale tylko przy założeniu 12.11.06, 02:08
          , że Ciebie posadzimy na najwyższym pietrze. Zgoda?
    • Gość: bartek Re: Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: 83.175.180.* 09.11.06, 13:18
      panie konserwatorze, niech pan odkupi szkieletora, wtedy bedzie pan mogl
      postawic tam sobie nawet kiosk
      oburza sie pan na 1 cm wysokosci a gnijacy, zardziewialy trup w centrum miasta
      panu nie przeszkadza, szkoda slow...
      • helenka17 Bartku? 12.11.06, 02:11
        Czy zetknąłeś się w swoim długim i pełnum doświadczeń zyciu z takim zjawiskiem
        jak prawo?
        Konserwator nie musi sobie kupować szkieletora, a inwestorzy i właściciele i tak
        będą go słuchać. A im bardziej ten zapyziały kraj będzie w Europie, tym bardziej
        będą go słuchać.
        Na tym między innymi polega cywilizacja.
    • Gość: mi_ma Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.net.autocom.pl 09.11.06, 14:04
      No wlasnie to jest typowy sposob dzialania krakowskich faryzeuszy od
      architektury. Ciekawym gdzie byli jak umocowany w kurii niejaki dzwigaj oszpecil
      wyglad placu Marii Magdaleny stawiajac tam nielegalnie swojego koszmarnego
      gniota ktory woła o skargę do nieba. Podobnie z galeria Krakowska - lokalni
      koryfeusze wyklinali na "komiksowa architekture" ktorą zaproponował oryginalnie
      Tischman, (w tle byly argumenty rangi "nie beda nam tu zydzi z Nowego Jorku
      dyktowali jak mamy budowac") ale gladko przełkneli nijakiego grzmota w wykonaniu
      niemieckiej firmy ECE stawiajacej seryjnie suprmarkety. Ot polactwo, małośc,
      zawiść, zaściankowość.
      • helenka17 Przykro to pisać 12.11.06, 12:10
        ...ale masz rację w każdym słowie.
        • Gość: Irek Re: Przykro to pisać IP: *.chello.pl 14.11.06, 17:21
          Helenko (z całym szacunkiem): tylko nie w każdym (słowie)!
          Za "polactwo" daję w pysk przy bezpośrednim spotkaniu.
          Kobiety, rzecz jasna, oszczędzam. Ale jak kochałem niejaką - cudownie śpiewającą i grającą przy tym (aktorsko) - Ewę D., tak za "Polaczków" ją znielubiłem i przestałem słuchać (że o patrzeniu nie wspomnę). Bacz więc, proszę, bym się i od Ciebie nie odwrócił. Uważam Cię za osobę godną szacunku i przyjmuję, że to tylko niedopatrzenie (niedostrzeżenie tego "polactwa") w ferworze dyskusji. Pozdrawiam.
          • helenka17 Dziękuję za dobre słowo 14.11.06, 20:31
            ...ale zjawisko polactwa nie zostało wymyslone na uzytek tej polemiki. Ono
            istnieje naprawdę.
            Ewa D. nie jest dla mnie autorytetem oświatowym i do jej poglądów wolałabym się
            nie odnosić;niestety złe cechy narodowe zbiorowości polskiej zaciązyły na losach
            Nowego Miasta, co oboje doskonale wiemy( choć podobno coś takiego jak charakter
            narodowy nie istnieje). Nie jest przypadkiem ani tez cudownym zbiegiem
            okoliczności, że Polacy jako diaspora są zwykle skonfliktowani ogromnie, a inne
            diaspory - nie. Lub też bez szkody dla głównych prądów aktywności.
            I że termin "polskie piekło" (Wańkowicz?) nie jest fikcją, ale smutną
            rzeczywistością.
            Ktoś wyskoczył z okna hotelu, inny zginął w Gibraltarze, na tego pisali donosy
            do warszawy, inny z nów z warszawy te donosy pisał.
            Wyższy oficer SS spojony alkoholem przez piekne kobiety na usługach AK wyznał
            kiedyś (świętokrzyskie, r. 1944, wiem z pierwszej ręki), że czerpiąc z samych
            tylko donosów pisanych przez jednych Polaków na drugich można by zamknąć w
            Auschwitz jedną czwartą wszystkich Polaków.
            Polactwa nie nalezy za żadne skarby mylić z polskością, nie jest też wszysto
            jedno, gdzie się tego terminu używa, i KTO go używa.
            Jeśli używa go niemiecki komik w niemieckiej telewizji, to możemy spokojnie
            (zdenerwowanie szkodzi w precyzyjnym celowaniu) rozglądnąć się za narzędziem
            marki "Dragunow" albo za zwykłym drylingiem.
            A jeśli patrzę sobie z mojego Krakowa na poczynania pp. Moskala (Ś.P.)lub
            Kobylańskiego to słowo "polactwo" (opcja amerykańska- polandziorstwo)ciśnie mi
            się nieodmiennie.
            Kiedy czytam lub słyszę w emigracyjnych wykwitach, że Giedroyć i Nowak -
            Jeziorański pracowali dla PRL-u albo dla gestapo, albo że Turowicz był Żydem
            albo masonem, to to własnie jest dla mnie polactwo.
            Nie wiem, czy miałeś okazję delektować się dolną strefą stanów średnich takich
            zagłebi jak Greenpoint lub Jackowo...

A skoro już wspomniałeś o skłonności do natychmiastowego wykonania kary, to z
            pewnych względów - które jednak nie zostaną tu ujawnione - poszłabym na Twoim
            miejscu po kolegów, do pomocy... (c:

H.
    • Gość: Borewicz nie wiem jak mozna robic 20 rzeczy w jednym budynk IP: *.autocom.pl 09.11.06, 14:19
      u co za kretynizm albo hotel albo budynek mieszkalny albo biurowiec !!!
      osobiscie najlepper by byl biurowiec albo hotel
      • helenka17 Pan - Panie poruczniku, to nie wie 12.11.06, 10:07
        wielu podstawowych rzeczy. Oczywiście, że mozna realizować wiele funkcji w
        jednym budynku. To daje zjawisko znane jest pod nazwą "7/24" i sprawia, że
        budynek zyje przez całą dobę.
        Tak samo, jak dobra dzielnica.
    • Gość: ass Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: 83.17.225.* 09.11.06, 14:45
      A ja uwarzam że w tm miejscu powino powstać więcej takich wieżowców a tego
      konserwatora wywieść na taczkach bo się niezna PYTAM SIĘ ILE INWOSTORÓW WYCOFAŁA
      SIĘ Z KRAKOWA PRZEZ TEGO IDIOTE
    • Gość: p.cc Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 15:57
      macie rację. kraków stał się małą dziurą architektoniczną. po nas też coś musi
      zostać. spieprzaj dziadu!
    • Gość: marcia Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.lucent.com 09.11.06, 16:07
      ciekawe, kto wydal pozwolenie na nadbudowe hotelu Monopol? a na te szpetna
      Galerie Krakowska? to jakos nie psuje panoramy miasta...
      • helenka17 Psuje, psuje 12.11.06, 12:15
        A wydał Pan Gaczoł - poprzedni konserwator, który dziś pracuje sobie spokojnie u
        p. Kadłuczki profesora, speca od hotelu Sheraton i remontu Rynku na potrzeby
        braci L.
        Jeszcze jakieś pytania?
    • Gość: spec;] Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 17:17
    • Gość: lll Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 17:22
      ciagle cos jest za wysokie, psuje panorame miasta.najlepiej zbudowac w miejscu
      szkieletora 2-pietrowa galicyjska bude.zastanawia mnie tylko fakt powstawania w
      okolicy wawelu wielu inwestycje-glownie hoteli.podpisuje zgody kolega-np ten
      hotel przy mandze-przeciez to skandal-wszystkie nowe budynki mialy nawiazywac
      do mangii a ten jest surowa bryla.raz protestuje w sprawie podziemnego rynku a
      tera zsie zgadza.pieknie!!
      • helenka17 Też się nie zgodził 12.11.06, 12:17
        Nie bij piany.
        A w Krakowie trudno jest wystawić galicyjską budę, bo Kraków nie leżał w
        Galicji. Nigdy (c:
    • Gość: paweł Re: Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.ak7.petroinform.com 09.11.06, 19:32
      Czy np. coś takiego...
      www.barcelonagallery.com/eng/menu2%BF5-11.htm
      ... zepsułoby panorame Krakowa. Myślę, że nie całkiem
      • czesiekkk Re: Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora 09.11.06, 19:43
        Galeria Krakowska, oświetlenie nad Cracovią nie przeszkadza, a szkieletorek na
        rondzie Mogilskim, poza ścisłym centrum już tak.
        • Gość: wolf Re: Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.aster.pl 09.11.06, 21:15
          konserwatora na taczkach wywiezc i pod trybunal miejski...
          • morszuk Re: Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora 09.11.06, 21:28
            Czyzby rebuchy nie dostał, bo tak szczeka. O 1 centymetr.
        • helenka17 Oświetlenie nad Cracovią 12.11.06, 12:25
          jest CZASOWE. I też mi przeszkadza. Jak fix.
          A szkieletor nie jest czasowy.
          "Prawie" robi wielką różnicę.
      • Gość: Oko Obserwatora Re: Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.chello.pl 09.11.06, 23:37
        No bez jaj, to coś z Barcelony jest paskudniejsze od samego szkieletora. Daj na
        luz. Ale jasne jest że skoro stoi szkieletorek to coś trzeba z nim zrobić - a
        jak ktoś pomyśli to nawet ładne coś może stanąć. Ale więcej drapaczy w Krakowie
        przynajmniej tak blisko centrum to bym jednak nie chciał.
        • helenka17 Re: Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora 12.11.06, 12:25
          Otóż to.
      • Gość: sim Re: Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 08:55
        O LITOŚCI, przecież to jest ohydne!!! Wolę szkieletora! :D
        • gagapapa Re: Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora 14.11.06, 01:02
          Pasowałoby to do GK.
      • helenka17 Samo w sobie 12.11.06, 12:23
        z pewnościąby nie zepsuło.
        Mam jednak dwa pytania:
        1. czy sądzisz - podobnie jak większość tej opłacanej przez architektów
        hałasliwej młodzieży z brakami w wychowaniu - że wysokie budynki nalezy lokować
        byle gdzie, a widok miasta to nie jest towar? Pytam dlatego, że uważam inną
        okolicę za udaną do budowy wysokich budynków. Dowodem projekt Ingarden/Buma na
        Prądniku.
        Albo Bonarka, ale tam zrobią coś innego.
        2. KTO ZA TO ZAPłACI (w Krakowie) ?? Najpierw za projekt najlepszego architekta
        z pierwszej dziesiątki, a później za realizację i eksploatację, która będzie
        droga jak cholera.
    • Gość: Linka z nh Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.chello.pl 10.11.06, 00:36
      Galeria niszczy panoramę i odwraca uwagę od zabytkowego dworca, ale najgorsza
      nie jest! Ma swój nwoczesny i tetniący życiem charakter. Wygląda prawie tak jak
      hotel Admiral w Złotych Piaskach.
      A co do szkieletorka. Z jednej strony super, że się nim "zajmą", ale z drugiej
      będzie mi brakowało jego upiornego widoku --> jadąc nocą w tamtych rejonach
      jest to widok dprady tajemniczy! Albo jadąc samochodem ulica Bora-Komrowskiego
      też ślicznie go widać:D
      • Gość: veriita Re: Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.kn.vutbr.cz 14.11.06, 12:26
        naprawde tak niewielu jest wrażliwych na aurę tego budynku?
        Mieszkam bardzo blisko ronda i nie wyobrażam sobie widoku z okna bez szkieletora.
        Kraków przecież słynie z klimatycznych miejsc, jeśli przerobią go na kolejną
        bezduszną bryłę chyba sie wyprowadzę. Czemu nie zajmą się tym artyści?
    • Gość: normal Nowoczesny wieżowiec jest potrzebny w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 08:52
      Brawo właściciele szkieletora! Tak trzymać. Może uda się go nawet trochę
      podwyższyć. Będzie to najwyższy i najładniejszy budynek w małopolsce.
      Konserwator niech się zajmuje wyłącznie zabytkami.
      • helenka17 A komu? Tobie jest potrzebny? 12.11.06, 02:14
        Bo mnie np nie jest potrzebny.
        Jest natomiast BAAAARDZO potrzebny do napchania pychy architektów. A ta jest
        nieograniczona.
        Jeśli chciałbyś pogadać o ekonomicznym uzasadnieniu dla budowania wysokich
        budynków w centrach takich miast jak Kraków, to możemy pogadać. Ale rzeczowo -
        z łaski swojej.
        • Gość: normal Wieżowce w okolicy Ronda Mogilskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 16:45
          powinny powstawać jak najwyższe,ponieważ jest to śródmieście prawie milionowego
          miasta,które szybko się rozwija. Mam nadzieje że tak będzie,obok zabytków -
          nowoczesność. Centrum Krakowa jest wewnątrz Plant. Ceny i dostępność gruntów
          uzasadniają te plany. Jest początek XXI wieku - Helenko ,twoja argumentacja
          mnie powala, ręce mi opadły do samej ziemi.
          • Gość: Ashka Re: Wieżowce w okolicy Ronda Mogilskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 11:18
            każde większe miasto europejskie ma swoją nowoczesną część, dlaczego kraków ma
            stać się skansenem przeszłości,pozbawionym możliwości rozwoju ekonomicznego i
            informacyjnego przez jednego konserwatorskiego wataszke!?
          • helenka17 Podłóż sobie coś miękkiego 14.11.06, 20:46
            , żeby Ci sięręce nadto nie potłukły. A później objedź sobie może kilka
            europejskich miast historycznych średniej wielkości - takich, jak Kraków - i
            zobacz, czy gdzieś w takiej (mniej niż 3 km, na głównych osiach widokowych)
            stoją wieżowce. Nie mam na myśli Sofii ani Kijowa. Moskwy też.
    • Gość: slav Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.chello.pl 10.11.06, 10:00
      ja to najchetniej poznalbym pana ktory pozwolil na budowe Galerii Krakowskiej w
      centrum miasta.... zycze mu takiej samej inwencji tworczej w relacjach z rodzina:)
      • Gość: Bartolomeo Re: Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.broker.com.pl 11.11.06, 12:22
        Nalepiej to wywiesić panu konserwatorowi tabliczkę - "zabytek" i umieścić go w
        jakimś skansenie. W okolicy jest ich pełno, tam to dopiero będzie mógł się
        zajmować tymi swoimi zabytkami :)
        • helenka17 Wolałabym 12.11.06, 10:02
          wywiesić na kimś innym tabliczkę "sowiecki tumanek", a Panu Konserwatorowi
          pozwolić się zajmować moimi zabytkami.
          Bo one są takze moje, jesli rozumiesz, co Helenka ma na myśli.
          A może jesteś koleżką PP. Likusów i ustepującego Prezia, którzy załatwili sobie,
          żeby konserwatora zamknąć do aresztu na 48, bo zrobił coś co im się nie
          spodobało i zepsuło interesy (Rynek)?
          I próbowali go "na chama" przyszyć do skandalu na Szerokiej, z którym de facto
          nie miał do czynienia?
      • helenka17 Ooooo - lista bohaterów jest długa. 12.11.06, 02:15

• Gość: PUNKracy Re: Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.stanet.pl 12.11.06, 01:24
      ciekawe gdzie byl ten konerwatorzyna/sorki za slowo/,jak wydawano zgode na
      budowe M1,albo Geanta?czyz nie mogloby byc w tych miejscach fajnych dzielnic z
      biurowcami,hotelami,wiezowcami?i daleko od rynku i ozywienie innych czesci
      Kraka.i polaczenie nowego ze starym,co tylko dodaloby splendoru naszemu
      miastu.ale,nie..tam pajaca nie ma.lepiej gledzic i popisywac sie
      nad "szkieletorem".a cos zrobil lachmyto przez te lata,by nie szpecil widoku-w
      takiej formie jak jest dzisiaj-?najlepiej wydac zgode na budowe stacji
      benzynowych i blaszanych supermarketow.faktycznie,masz sie chlopie czym
      pochwalic...moze czas juz na rente?!
      • helenka17 Nie był jeszcze konserwatorem 12.11.06, 02:20
        a żaden z tych blaszanych magazynów nie stoi w strefie ochrony konserwatorskiej.
        Ponadto - w przeciwieństwie do szkiletora, lub tego , co go zastąpi - te budy
        blaszane są tylko czasowym zajęciem terenu. Nadejdzie taki dzień, że te budy
        staną się nieopłacalne i zastąpi je coś innego.
        Ze sposobu argumentacji widać wyraźnie, (łachmyto) że nie bardzo się
        orientujesz, na czym polega proces inwestycyjny. I to niezaleznie od tego, czy
        budowana jest stacja paliw czy blaszany garaż, tyle że duzy.
        • Gość: PUNKracy Re: Nie był jeszcze konserwatorem IP: *.stanet.pl 12.11.06, 19:45
          no,ok.to co pisalem nie jest w strefie ochrony konserwatora.ale ogolnie mialem
          na mysli wogole podejscie urzedasow do sprawy.i budowa smieci na atrakcyjnych
          terenach.mowisz,e minie zapotrzebowanie.dobrze,ale co dalej?gdzie jest jakas
          mysl na dluzsza mete?by obok zabytkowego centrum zbudowac nowoczesna
          dzielnice,ktora moznaby sie pochwalic?i ktora absolutnie by sie nie klocila z
          zabytkowym Krakowem.widac,ze ty za to masz duze pojecie znawco...
          • helenka17 Spokojnie, spokojnie 14.11.06, 20:41
            Nie żywię się konfliktem. Oczywiście, że jest kilka przynajmniej takich miejsc,
            w których mozna taką dzielnicę wybudować. Zważ, że LaDefence stoi 7 (siedem)
            kilometrów od Luwru.
            A tu mamy do czynienia z propozycją zepsucia dobrego towaru miejskiego. I
            dlatego uważam, że np rondo Polsadu nadaje się na tę dzielnicę IDEALNIE, Bonarka
            też jest niezła. A otoczenie dworca - NIE.
            Nierozważne ulokowanie wysokiego - jak na skalę krakowską - budynku na
            Pielęgniarek skasowało prosperity całej dzielnicy i prowadzi do jej zabudowy bez
            ładu i składu. Zamienia ją w zwykłe blokowisko. Obniżyło też atrakcyjnośc widoku
            miejskiego (a to właśnie on jest wymieniany we wszystkich reklamach)od strony
            Zielonek, gdzie - jak słyszałam - przeniosło się dobre kilka tysięcy krakusów.
            Uważam tak dlatego, że studiuję rózne dziwne książki polskie i niepolskie. Oraz
            dlatego, że mam poglądy.
            A nie szajbę.
            (c:
            • Gość: PUNKracy Re: Spokojnie, spokojnie IP: *.stanet.pl 14.11.06, 22:39
              No,ale o tym tez ja mowie!nie ma pomyslu.zadnego.na zabudowe zabytkowego
              centrum,jak i na budowe nowoczesnych dzielnic.a czy ja napisalem,ze nowa
              dzielnica ma byc blizej niz np.7km?nie!
              a szkieletor jest.stoi.i straszy.od 20stu paru lat.i chodzi mi o to,ze jesli
              ktos chce by przynajmniej wygladal ladnie-skoro juz jest-to zawsze sa
              prostesty.i to jest totalnie bez sensu.wyburzyc go miasto i tak nie wyburzy,bo
              nie ma pieniedzy.wiec on dalej bedzie stal.wiec niech przynajmniej stoi
              ladny.chyba,ze tobie sie taki podoba...
              • helenka17 Nie, no odejdź ode mnie 15.11.06, 01:26
                , gdzież taki i się podoba!?
                Taki jak dziś jest do natychmiastowego skasowania.
                Natomiast.
                Natomiast, jakkolwiek do chopakóf z GDK mam zaufanie ograniczone (nigdy nie
                pojmę, jak i po co tak inteligentny facet jak Gaertner mógł się zadać z braćmi
                L? Po co mu to było?)i uważam, że palma letko im odbiła (szczególnie temu z
                włosami za uszy) - mimo, że im zyczę by żyli i tworzyli sto lat! - to fakt, że
                akuratnie oni wzięli się za szkieletora jest dobrym sygnałem. Mają tam np
                niejakiego Obarzanowskiego, o którym - jeśli go jakaś zagranica nie wciągnie -
                usłyszymy jeszcze niejedno. Raczej z pewnością coś dobrego.
                Usłyszelibyśmy już i do tej pory, gdyby nie fakt, że jego starszy "kolega"
                posłużył się jego pracą i wziął za to nagrodę (II po Fosterze) w międzynarodowym
                konkursie. Ale zapomniał zaznaczyć, kto był autorem.
                Kto ma wiedzieć, ten wie o kogo chodzi.

Do rzeczy: przecież to znaczy, że ktoś IM właśnie zaufał, a światowe pieniążki
                byle komu nie ufają. Oj nie-nie.
                I pomysł z międzynarodowym konkursem uważam za dobry, a może nawet za bardzo dobry.
                i uważam także , jako Helenka, że w tym miejscu powinien pozostać jeden,
                szykowny i reprezentacyjny budynek, bo on sprawi, że obok niego, ani w jego
                sąsiedztwie już się drugiego takiego nie wystawi.
                Bo będzie wstyd.
                Przypominam, że spec od marek. Wally Ollins odwiedziwszy Kraków wskazał, że
                przydałby się nam promocyjnie JEDEN wysoki budynek.
                No to jazda.
                Dlatego zyczę szkieletorowi w nowym zyciu jak najlepiej. Lepiej niech go nie
                podwyższają, bo jako ołówek jest dośc duży i zamyka kilka przynajmniej osi w
                mieście.
                Natomiast wg posiadanych przeze mnie informacji moża gościa nieco POGRUBIĆ - ok
                3 metrów w każdym wynmiarze rzutu.
                Jestem ciekawa jak to się zrobi konstrukcyjnie, i w ogóle jestem ciekawa. Bo to
                ważne miejsce.
                I niech tam zrobią taras dla gawiedzi z oddzielnymi windami, i niech wejście
                kosztuje tyle, zeby się ten taras z knajpą i najlepszymi lunetami zwrócił szybko.
                Sama będę tam latać z przyjemnością. Widok stamtąd jest rzeczywiście ekstra. Ale
                ma i wady - widać poziom zanieczyszczeń. Wiem, bo bywałam.
        • Gość: statystyk Re: Nie był jeszcze konserwatorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 20:48
          16 postów w jednym dniu, w tym 8 w nocy. Wtedy się śpi. Cierpisz na bezsenność,
          czy z nudów - bo nikogo obok nie ma - budzisz się w środku nocy i głupoty
          wypisujesz na forum?
          • Gość: PUNKracy Re: Nie był jeszcze konserwatorem IP: *.stanet.pl 14.11.06, 14:55
            nie twoj interes,co robie w nocy.i nie do ciebie nalezy ocena tresci
            postow.popatrz na swoje glupoty .niech zyje wybiórcza cenzura!
        • Gość: taki jeden Do Helenki IP: *.bie.lama.net.pl 13.11.06, 20:08
          bardzo się wszyscy cieszymy że robisz dobrze pod biurkiem panu konserwatorowi
          ale możesz go już przestać bronić na tym forum
          • Gość: taki drugi do takiego jednego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 20:59
            Ciekawe jak wyglądasz, kiedy się już nie ruszasz na ziemi i masz rozkwaszoną
            mordę oraz złamaną protezkę (górną). Pewnie tak, jak każdy za.s.rany architekt,
            który odważny jest tylko wtedy, kiedy trzeba naubliżać kobiecie przez Internet.
            Tak, jak to jest w tych kręgach przyjęte.
            Boże, co za szmaciarze.
            I prowadź tu z nimi dyskusje o szkieletorze.
            Won.
            • Gość: niemacki Re: do takiego jednego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 21:09
              och jakis ty grozny
              palancie jeden
              nie wzniecaj pyskowek, i ty tam przedpiszca tez
              piszcie merytorycznie albo spi.er:da.laj
              a kobiecosc Helenki juz nieraz kwestionowana byla na tych forach, cwoki,
              zobaczcie se w archiwum
    • Gość: papież Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 13:22
      Dopiero w zeszłym roku GD&K Group kupiła go wraz z działką za 30 mln zł...
      Teoretycznie 30 mln = 10-20 tzw "luksusowych apartementów" na najwyższych
      piętrach - chociaż miejsce jest marne - kiepska okolica (panorama na miasto
      tylko od strony zachodniej), fatalny dojazd, brak zieleni... ale przy
      odpowiedniej reklamie (np. mieszkaj w najmodniejszym miejscu w Krakowie - sam
      znam z tuzin dorobkiewiczy którzy to łykną!!!!) - chętnych noworyszów nie
      zabraknie, a więc zysk jest gwarantowany. Pozostałe piętra wypełnią hotele,
      sklepy, biura itp, itd - w sumie firma zarobi na tym 500-2000%. Wcześniej taka
      inwestycja się nie opłacała, teraz z miejskiego wychodka można zrobić
      apartamentowiec a noworysze będą walić dzwiami i oknami.....
      • Gość: verti-Go Re: Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.devs.futuro.pl 13.11.06, 20:55
        o LOL :) tyle głupot w jednym poście

> chociaż miejsce jest marne - kiepska okolica
        > panorama na miasto tylko od strony zachodniej

ROTFL a jak ty sobie wyobrażasz, żeby mieć panorame z kilku stron naraz :) no
        chyba, ze chcesz mieszkac w wierzy w kościele Mariackim, skoro nie mieszkasz w
        ścisłym centrum zawsze będziesz miał widok z jednej strony

> fatalny dojazd
        no przecież to praktycznie centrum :) więc gdzie ty chcesz dojeżdżać a poza tym
        dojazd tam jest bardzo dobry zarówno samochodem jak i komunikacją zbiorową.

> brak zieleni
        ROTFL :) 1 ogród botaniczny na przeciwko, 2 park Strzeleckiego (chyba tak się
        nazywa) ...

• Gość: eljon Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.acn.airbites.pl 13.11.06, 14:18
      mam nadzieje, ze po nowych wyborach owy konserwator zniknie z urzedu miejskiego
      bo widac, ze najchetniej to by widzial krakow cofniety do sredniowiecza,
      przeksztalcic w swoisty megaskansens. czy komus widok super nowoczesnego
      wiezowca przeszkadza??? czy jakby byl mniejszy to by byl atrakcyjniejszy??
      wlasnie nie, bo megalityczne budowle sa zdecydowanie atrakcyjniejsze. zwlaszcza
      jesli jest szansa na naprawde zaskakujacy projekt a nie jedynie szklo i stal jak
      budynek BPH. pan konserwator powinien skupic sie na centrum miasta, gdzie sa
      same zabytki a pozwolil na budowe galerii krakowskiej, ktora jest
      pretensjonalnym klockiem. nowoczesna architektura ma wiele mozliwosci, nie kazdy
      ja lubi, ale nie oszukujmy sie, ze bedziemy budowac tylko jak w sredniowieczu, z
      drugiej strony powinnismy czerpac z pozytywnych przykladow jak opera w sydney.
      budynek nowoczesny, ale jednak zwala z nog kazdego i jest wizytowka australii i
      to na tyle, ze kazdy mysli, ze sydney to stolica tego kraju.
    • Gość: dajcie spokój rewitalizacja trupa? dajcie spokój IP: 62.233.211.* 13.11.06, 19:39
      pezecież to wrak. 30 lat na deszczu, małe powierzchnie na piętrach,
      przestarzały układ i konstrukcja.

no chyba że to się tylko będie nazywało reanimacją trupa a tak naprawdę stanie
      coś w 100 procentach nowe [podczas 'remontu' zostanie wymienione 100%
      konstrukcji.
      • Gość: l; Dokładnie tak będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 01:09
        Rewitalizacja hehe
    • Gość: zdegustowana A nie lepiej rozebrac go i wybudowac np IP: *.chello.pl 13.11.06, 19:44
      kolejne super apartamenty dla wyzszej elity krakowiaków??;/
    • Gość: XXI wiek Nowoczesny Kraków - TAK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 20:08
      to jest normalne miasto, a nie skansen ! trzeba odbudować ten wieżowiec, bo
      innego pan skonserwator( hamulcowy) nie pozwoli... Szkoda czasu na dyskusje.
      • Gość: loreno Re: Nowoczesny Kraków - TAK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 20:25
        ilekroć byłem w Krakowie i przejeżdżałem w pobliżu "szkieletora" zastanawiałem
        się co to własciwie jest, teraz już wiem :D
    • Gość: sasa Re: Coraz bliżej do rewitalizacji szkieletora IP: *.autocom.pl 13.11.06, 20:38
      Awantura w pipidowce :)))
    • Gość: dr granat no cóż, pozostaje jedno wyjście: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 21:04
      wysadzić.
    • pendrek_wyrzutek A co z glowa Mitoraja? 13.11.06, 21:24
      Czy dalej straszy na Rynku?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka