Dodaj do ulubionych

Proszę o Pomoc dla Siostry

07.03.13, 23:22
Witam.
Moja siostra Oliwia urodziła się 9 marca 1997 roku z wadą serca ogólnie HLHS. Przeszła trzy skomplikowane operacje ratujące jej życie. Do 2011 roku rozwijała się i żyła normalnie jak rówieśnicy. Wiosna 2011 r. jej stan zdrowia zaczął się pogarszać pojechała na wizytę do Prokocimia , zdiagnozowano enteropatie wysiękową z utratą białka i jonów, wodobrzusze, zakrzepicę. Oliwia stale przyjmuje leki. Koszt miesięczny ok 1000 zł , do tego dieta wysokobiałkowa nisko-węglowodanowa , olej MCT , Protifar , odżywki . Mama jest na emeryturze, dostaje zasiłek pielęgnacyjny na Oliwie zasiłek rodzinny. Tata nie ma pracy, czasami gdzieś dorywczo dorobi parę groszy ( ale to w większości przepija bo jest alkoholikiem - mama nie ma siły na walkę z jego nałogiem). Ostatnio składała do mops o zasiłek celowy - otrzymała jednorazowo - 100zł sad Mamy założone konto w Fundacji Serce Dziecka od listopada do stycznia , nie było żadnych wpłat , chociaż prosimy gdzie się da sad Wszystkie pieniądze idą na rachunki i leki, mama z tatą i siostrą mieszkają w starym prawie 60-letnim domu który wymaga remontu, po śmierci babci mama chciała wymienić jedna deseczkę w podłodze bo była spróchniała , więc ją oderwała okazało sie ,że pod spodem jest grzyb i trzeba zerwać całą podłogę i wszystko zrobić od podstaw... i to taka codzienność ciągle gdzieś coś wyłazi do naprawy lub wymiany , a nie ma z czego tego zrobić bo nawet na lekarstwa brakuje. Proszę może ktoś będzie mógł pomóc tutaj link do fundacji Tekst linka
Obserwuj wątek
    • blue_adusia84 Re: Proszę o Pomoc dla Siostry 08.03.13, 10:42
      Dodam ,że najbardziej potrzebne są lekarstwa , większość jest na receptę ale te bez recepty to :
      Calcium Hasco - bezsmakowy- bo ma więcej jonów wapnia,
      Trilac , Magne B6 Max, Hepatil, Rutinoscorbin,Acesan,
      Nutridrink Protein- owoce leśne i czekolada tylko te smaki jej wchodzą- ale koniecznie musi to byc nutridrink protein ponieważ on ma najwięcej białka
      Protifar zużywamy 3 puszki miesięcznie
      W chwili obecnej musimy zakupić aparat do pomiaru INR ( mieliśmy wypożyczony z fundacji , ale tylko na 6 miesięcy i nie można przedłużyć tego okresu) ale będziemy się starać o założenie zbiórki na ten konkretny cel , potrzebny jest też pulsoksymetr.
      Oliwia jest na diecie - jej główne menu to mięso i ryż brązowy , owoce ( kiwi, cytryny) nie może jeść wszystkich owoców ponieważ reagują z lekami , ma też grzybice przewodu pokarmowego i nie może jeść nic słodkiego , a czasami ma na słodycze wielką ochotę bo domaga się tego organizm , wtedy kupujemy jej czekoladę naturalna w sklepie ze zdrową żywnością taką która nie zawiera cukru.
      Może ktoś z Was będzie mógł nam pomóc.
      Mieszkamy na podkarpaciu Dębica.

• prochottka1 Re: Proszę o Pomoc dla Siostry 08.03.13, 10:47
        forum.gazeta.pl/forum/w,615,127121701,127121701,jesli_oczekujesz_pomocy_przeczytaj.html
        zapoznaj sie z zasadami forum
    • bj32 Mam narazie 08.03.13, 11:59
      wyniki badań, epikryzy i tego typu medyczne.
      • bj32 Oraz mam: 08.03.13, 19:03
        Celówkę z lutego na leki. Jest dochód na osobę - o grosze przekracza progi.
    • natalek79 Re: Proszę o Pomoc dla Siostry 08.03.13, 22:51
      Historia Oliwii osobiście doskonale znana, chociaż to już nie moje miasto i zapomina się...mops bardziej dba o kombinujących romów, chociaż dobrze wiedzą że wcale tak im źle nie jest sad nie jestem rasistką absolutnie, ale tak opisała mi to znajoma pracownica pod kątem przepisów i tego co na piśmie a rzeczywistości...
      • bj32 Re: Proszę o Pomoc dla Siostry 10.03.13, 11:13
        Jeśli chodzi o większość Romów i Arabów - ja jestem rasistką. Szczególnie, że ci pierwsi są u nas traktowani, jak nietykalne, święte krowy... i to, co piszesz o traktowaniu ich przez MOPS i inne urzędy - ma miejsce nie tylko tam, ale niemal wszędzie... sad
    • anka7961 Re: Proszę o Pomoc dla Siostry 09.03.13, 07:12
      Ada, mogę pomóc jedynie radą.
      Leki najtańsze są na www.doz.pl tam się zamawia i odbiera w wybranej aptece stacjonarnej. Różnica w cenie jednego leku, to czasami nawet kilka złotych.
      Teraz jest okres odpisywania 1%, dobry czas na zbiórkę na konto fundacji. Stwórz może apel na fejsbuku z prośbą, aby ludzie udostępniali. Może macie w pobliżu zamieszkania jakieś biuro rachunkowe? Warto tam zanieść ulotki (nawet takie najzwyklejsze kartki odbite na ksero) z prośbą o odpisanie 1%. Można też rozpowszechnić apel wśród sąsiadów, bliższej i dalszej rodziny.... Być może już to wszystko zrobiliście, ale to takie pomysły na gorąco.
      • blue_adusia84 Re: Proszę o Pomoc dla Siostry 09.03.13, 08:02
        aptekę doz już przerabialiśmy wcale nie są tam najtańsze leki , ale dziękuję. Na facebooku od zeszłego roku błagamy o pomoc i o 1% podatku , z tym ,że fundacja 1% rozliczy najwcześniej we wrześniu a pieniądze są potrzebne już na lekarstwa. Ludzie chętnie udostępniaja jak widzą zdjęcie maluszka w inkubatorze ale jak zobaczą młoda uśmiechniętą dziewczyne to im się wydaje ,że to naciągactwo - bo z tym juz się spotkaliśmy. Generalni każdy deklaruje pomoc , w ciągu 1 dnia gdy udostępniłam na facebooku zdjęcie - ulotkę to było 20 ponownych udostępnień i na tym się skończyło, utworzyłam też wydarzenie odnośnie 1% Tekst linka
        • blue_adusia84 Re: Proszę o Pomoc dla Siostry 09.03.13, 08:07
          [img][URL=http://img834.imageshack.us/i/c3lkc1fd2.jpg/]http://img834.imageshack.us/img834/7323/c3lkc1fd2.jpg[/UR[img] Może ktos z Was będzie mógł udostępnić ulotkę

[img]http://img23.imageshack.us/img23/2738/48705944154348923740613.jpg[/img]
        • blue_adusia84 Re: Proszę o Pomoc dla Siostry 09.03.13, 08:09
          [img]http://img23.imageshack.us/img23/2738/48705944154348923740613.th.jpg[/img]

[img]http://img834.imageshack.us/img834/7323/c3lkc1fd2.th.jpg[/img]
    • ewencja Re: Proszę o Pomoc dla Siostry 09.03.13, 08:43
      hej,
      odezwij sie na priv do mnie prosze,ale na ten adres:ewencja11@wp.pl
    • ewencja Re: Proszę o Pomoc dla Siostry 09.03.13, 13:57
      zaoferowałam się kupić leki bez recepty dla Oliwki, postaram się to uczynić w nadchodzącym tygodniu, jeżeli ktoś planuje to samo to zapraszam do mnie na priv, podzielimy się, mam na @ listę leków od autorki,które są Oliwce potrzebne.
      Uwaga,korzystam z adresu:ewencja11@wp.pl
      Pozdrawiamsmile
      • anka7961 Re: Proszę o Pomoc dla Siostry 10.03.13, 09:02
        Ewencja piszę na prv - chciałabym się troszkę dorzucić jeśli mogę.
        • ewencja Re: Proszę o Pomoc dla Siostry 10.03.13, 09:40
          odpisałam
    • ewencja Re: Proszę o Pomoc dla Siostry 11.03.13, 16:25
      witamsmile
      Dzisiaj w godzinach późnych (ew.nocnych ) bede robila zakupy dla Oliwki w aptece internetowej, zgłosiły się do mnie dotychczas 2 osoby,które się dorzucą do leków,ew.nutri drinków dla Oliwki, jeżeli ktoś jeszcze jest chętny to zapraszam na privsmile
      Pozdrawiam!!!
      • blue_adusia84 Re: Proszę o Pomoc dla Siostry 11.03.13, 18:27
        Bardzo dziękujemy osobom które wyraziły chęć pomocy. Mama i Oliwia bardzo się ucieszyły jak im powiedziałam ,że dostaną od Was paczkę z lekami tym bardziej ,że właśnie kończą im się zapasy i trzeba znów odwiedzić aptekę. Pozdrawiamy i DZIĘKUJEMY smile
    • ewencja Re: Proszę o Pomoc dla Siostry 11.03.13, 22:21
      Witam,
      zakupy zrobione częściowo, resztę kupię w aptece w swoim mieście, to co było z listy w aptece internetowej jest zamówione,i przyjedzie kurierem do Oliwkismile mam wielką nadzieję, że jeszcze w tym tygodniusmile
      Osoby, które się zadeklarowały do składki na leki.nutri drinki dostały ode mnie już meile, autorka również.
      Pozdrawiam!
    • ewencja Re: Proszę o Pomoc dla Siostry 11.03.13, 23:00
      nutri drinki również zostały zakupione, szczegóły u "zainteresowanych" w meilusmile
      • blue_adusia84 Re: Proszę o Pomoc dla Siostry 12.03.13, 10:59
        Bardzo , bardzo dziękujemy wszystkim za pomoc. Mama i Oliwia strasznie się ucieszyły. Mama powiedziała ,że to niewiarygodne ,że obcy sobie ludzie tak potrafią się zjednoczyć i bezinteresownie pomóc potrzebującym, te zakupy ,które Panie zrobiły ogromnie nam pomogą. Mama zawsze pomagała i jeśli może to pomaga innym( nawet dzieląc się tym co wyrośnie na działce i ogrodzie) i ciągle powtarza ,że " dobro zawsze powraca" .
        Jeszcze raz DZIĘKUJEMY Z CAŁEGO SERCA smile
        Zapraszam do polubienia strony Oliwii na facebooku :
        Tekst linka
    • ewencja Re: Proszę o Pomoc dla Siostry 29.03.13, 14:34
      Witamsmile
      pozwolilam sobie sama napisać, bo autorka ma dużo na głowiesmile i raczej mnie nie zje, na fb zostało utowrzone wydarzenie:
      www.facebook.com/#!/events/552848344746470/553411631356808/?notif_t=plan_mall_activity
      W celu zebrania funduszy na aparat do badania INR (na polski przetłumaczyć mozna tak:aparat do pomiaru gęstości krwi), jest on bardzo bardzo potrzebny Oliwce, gdyby się ktoś mógł przyłączyć to zapraszamsmile
      Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka