Dodaj do ulubionych

Potrzebuję informacji

13.11.13, 11:20
Witam dziewczyny

Mam kilka pytań, bo już wypadłam z aktualności prawnych dotyczących zasiłków. Rodzina podana nam przez caritas do pomocy na gwiazdkę ( tzn RR ze szkoły mojej córki )
Na ten moment mam takie info od przewodniczącej, która u nich była:

Rodzina - samotna matka z 4 dzieci ( ojciec podobno odszedł i zostawił z długami - ostatnio spłacono ostatnie raty )
mieszka z nimi córka z córką ( czyli wnuczką tej matki z 4 dzieci smile )
Matka zarabia 1500 zł. Dzieci są duże ale się uczą ( nie znam jeszcze wieku ). Nie wiem czy uczy sie ta córka co ma dziecko.
I teraz pytanie. Rodzina ma wiele różnych potrzeb materialnych, ale o tym nie teraz ( spróbujemy sami załatwić najpierw ). O co powinnam się wypytać ( zasiłki alimenty stypendia itd ) i ewentualnie gdzie kierować tę matkę po pomoc. Pozdrawiam i liczę na szybkie odpowiedzismile
Obserwuj wątek
    • bj32 Re: Potrzebuję informacji 13.11.13, 18:26
      Alimenty - wysokość też, bo średnio teraz jest circa 400 - 500 złotych - na uczące się dzieci, ojcostwo i alimenty na wnuczkę, Rodzinny z dodatkami [za wielodzietność na przykład], dofinansowanie do czynszu, dofinansowanie do wyżywienia, celówki, stypendia socjalne.
      Jeśli jest niepełnosprawność: orzeczenie, zasiłek pielęgnacyjny i rehabilitacyjny.
      Kierować do MOPS, Caritas, PCK, PCPR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka