Dodaj do ulubionych

alergik - pare pytań

27.10.15, 10:29
Syn choruje przewlekle na niezyt nosa, ciągłe krwotoki, zatkany nos.
Od urodzenia był leczony na górne drogi oddechowe. Dopiero kilka lat temu zaczeliśmy jeździć po laryngologach - którzy wykluczyli raczej wszystko oprócz migdała, który jest powiększony ale nie do operacji. Podejrzewałam migdał, zatoki (które i tak musze zbadać) az do wczoraj.
Wczoraj zrobilismy testy alergologiczne i stwierdzono że jest alergikiem (roztocze, sierść).
Co teraz trzeba zrobić? Alergolog dał leki ale mówił o odczulaniu.
Powiedzcie co powinnam zrobić? Czy leki sa skuteczne, czy odczulanie powinnam zrobić?
Na razie dajemy leki i po skonczeniu mamy sie zgłosić do alergologa.

czy powinnam zmienić posciel z pierza na inna? co powinnam zrobic w domu żeby poprawiło sytuacje?
Obserwuj wątek
    • renata.36 Re: alergik - pare pytań 27.10.15, 13:01
      Ja mam alergika.Jest uczulony na kurz,rostocza,trawy,zioła i wszystkie drzewa oprócz...oliwki.Pierza nie mamy w domu.Mamy dywany,które w zimie ,jesli jest mróz to mrożę z lubościąsmileTak samo jak pościel.Na wiosnę stosuje spryskiwanie specjalnym preparatem, który kupuję zreszta w Przychodni Alergologicznej,Zabija to dziadostwo prawdopodobnie.generalnie cały czas mam katar,kichanie, zatkany nos, zatoki itp.teraz akurat jak jest byle jak,bo sezon grzewczy i to sie u nas wzmaga.Podawaj leki i odczulaj,Oczywiście,że tak,Ja niestety nie mogę,bomój panicznie boi sie igły i nie jestem w stanie nic na to poradzic. Polecam inhalacje przy zatkanych zatokach.
      Acha,Nie zrób w domu totalnej czystki ,bo trzeba miec świadomośc,że poza domem z róznym uczulającym świnstwem sie spotyka.Rozsądnie.
      • 0zalamana0 Re: alergik - pare pytań 28.10.15, 07:56
        Mamy inhalator, ale syn sie boi, bo przewaznie po inhalacji miał okropne krwotoki.
        Niestety dużo musimy zrobić zmian, szczególnie pościeli. Musimy czyścic materac, kilka razy w tyg, tak powiedziała alergolog, tylko nie mam pojęcia jak.
        Ja bym tak nad tym nie panikowała, bo alergia to nie koniec świata. Ale tak dokucza w zyciu codziennym że nie może normalnie funcjonowac. Przez zatkany nos bardzo się męczy na wf, czy jakimś sporcie, bo oddycha buzią. Cały dzien oddycha buzią. Są dni kiedy jest lepiej. Ale rzadko.
        Ma duże obrzęki w środku nosa od czyszczenia. Do tej pory czyściliśmy woda morską, ale alergolog dała oprócz leków jakiś spray do nosa.
        Syn nie chce już czyścic nosa, placze, bo go boli. Nie chce sobie sam czyścic ani pozwolic nikomu z rodziny. Jest cięzko. Być może te zatoki coś z tym mają wspólnego, bo ma czesto skrzepy.
    • alin9 Re: alergik - pare pytań 27.10.15, 17:29
      Sama mam alergię.Dziecię moje też.Tylko dziecko pokarmową.Nie robię nic nadzwyczajnego.Staram się unikać alergenów.Nie zawsze jest to możliwe.Ja mam uczulenie m. in. na sierść ale mam zwierzęta.Bo okropnie uczula mnie kot a pies już dużo mniej.Co do odczulania podobno skuteczne.Nie wiem bo ja nie mogłam stosować.Wszystko zależy jakie jest nasilenie alergii.Dobre leczenie może zdziałać cudasmile
      • misia910 Re: alergik - pare pytań 28.10.15, 09:42
        Pozbyć się pierzy. Kupić poduszki i kołdry antyalergiczne. Pozbyć się dywanów z domu. Często sprzatac i odkurzac co drugi dzień. Pozbyć się zasłon to zbieracz kurzu. Gdy zdiagnozowano u mnie alergie na kurz, roztocza, pierze, mama tego wszystkiego co opisalam pozbyła się z domu i tych innych pierdół co zbiera kurz.
        • misia910 Re: alergik - pare pytań 28.10.15, 09:44
          A odczulanie nie jest złe. Od zakończenia odczulania mam święty spokój i rzadko choruje.
    • penelopa40 Re: alergik - pare pytań 28.10.15, 10:06
      Co teraz trzeba zrobić? Alergolog dał leki ale mówił o odczulaniu.
      Powiedzcie co powinnam zrobić? Czy leki sa skuteczne, czy odczulanie powinnam zrobić?
      Na razie dajemy leki i po skonczeniu mamy sie zgłosić do alergologa.
      przede wszystkim postępować według zaleceń lekarza, dał leki to brać, poprawa nastąpi po kilku dniach, nie w godzinę. Pytasz czy leki są skuteczne? u jednego bardziej, u drugiego mniej, każdy organizm jest inny, jak nasilona jest ta alergia? tylko roztocza i sierść? co jeszcze?
      jakie leki macie? jakie inhalacje?
      w każdym razie poduszki z pierza można stopniowo wyrzucić, przynajmniej u syna, pozbyć się dywanów, dywaników, narzut, poduszek na kanapie, kilimów, zasłony i firanki zmienić na takie, które można prać w pralce, nawilżać pomieszczenie,
      odtykanie nosa - do spania na poduszkę nakropić olejku Inhalol lub Olbas (pod warunkiem,ze na nie nie jest syn uczulony, ja na pierwszy nie, na drugi już tak!).
      odczulanie: zdecydowanie polecam!!! ale to proces długi, żmudny i kosztowny (najpierw się chodzi co tydzień, potem co dwa, potem raz na miesiąc, od 3 do 5 lat...) mnie odczulanie bardzo pomogło..., uwaga na daty, odczulanie zazwyczaj rozpoczyna się późną jesienią lub zimą...
      dobrze dobrane leki, ewentualnie odczulanie + unikanie alergenów, jeśli się da, dają zazwyczaj dobry efekt
      p.s. ja jestem uczulona na wszystkie trawy, zboża, drzewa liściaste, kurz, orzechy, pleśnie, a z kontaktowych metale w tym nikiel, pallad i inne, żywica z drzew iglastych, kalafonia, wiele substancji chemicznych, wchodzących w skład kosmetyków i chemii domowej, konserwanty, koloranty, dodatki do żywności i kosmetyków, substancje zapachowe, dym z papierosa i wiele, wiele innych...
      zapach np pewnych perfum w sali koncertowej potrafi mnie doprowadzić do stanu kaszlu, duszności, migreny z koniecznością wyjścia z sali i zażycia inhalatora... na to nie ma odczulania,
      pozdrawiam i życzę polepszenia stanu zdrowia
      • 0zalamana0 Re: alergik - pare pytań 28.10.15, 10:35
        Narazie alergolog robił testy na wszystko oprócz pokarmowych. Nie wiem dlaczego, bo podejrzewam też, chyba najbardziej podejrzewałam że nabiał. Niew iem czy moze na nastepnej wizycie wykona te testy, albo nie?

Niestety mamy poduszki z pierza, pranie nic nie daje bo dlugo schną, a nieraz mi zgniła i wyrzuciłam. Inhalacje narazie solankowe. Alergolog nie mówił żeby cos innego - byc moze zapomniała. ale dowiem się na nastepnej wizycie.
        Dostał jovesto, awamys, xyzal. Ale mamy w piątek wizytę laryngologa i byc moze zmienimy te leki bo laryngolog obejrzy go. Nie wiem czy te leki są mocne, czy trzeba będzie zmienić coś.
        • penelopa40 Re: alergik - pare pytań 28.10.15, 13:48
          testy robi się partiami, nie wolno wykonywać wszystkich na raz, przynajmniej ja miałam kilkanaście rożnych w rożnych terminach... wziewne i pokarmowe na rękach w postaci nakłuć, kontaktowe na plecach, zostawały na 2 dni przylepione plastrem, też w dwóch rzutach, te robiłam w szpitalu dermatologicznym na ul Koszykowej w wwie
          jeśli podejrzewasz mleko i mleczne to odstaw na kilka dni i zobacz różnicę... ale nabiał raczej nie daje reakcji typu katar i zatkany nos,
          leki, które dostałaś od alergologa są lekami powszechnie stosowanymi w alergii, zapisał je lekarz, czemu chcesz je zmieniać ledwo zaczęliście stosować? na razie nawet nie wiesz czy i jak działają, trzeba zaczekać ok 2 tygodni... laryngolog nie powinien zmieniać leków alergologa,
          chodzę do wielu specjalistów, niektórzy pytają o leki przepisane przez innego specjalistę ale ich nie zmieniają, (chyba że pacjentowi ewidentnie dany lek szkodzi), gdyby tak każdy zmieniał leki poprzednika to byłby niezły galimatias lekowy...
          odrobinę cierpliwości myślę się przyda...
          poduszki i pościel chorego do wymiany, stopniowo, poszukaj w Lidlu, Jysku czy supermarketach, są wyprzedaże, na razie możesz jasiek zamrozić w zamrażarce, zakładać po kilka jedną na drugą i często prać poszewki...
          • 0zalamana0 Re: alergik - pare pytań 28.10.15, 14:26
            Do alergologa i laryngologa chodzimy w jednej przychodni. Dlatego alergolog powiedziala ze laryngolog powinien podjąc decyzje co do leków. Czy inne czy inna dawka.
            Odstawialismy nabiał i nic sie nie zmianiało. Z tym że duzo lubi jeść serów, pic mleka i inne, dlatego myslę cały czas że może z nadmiaru. Ale wychodzi na to że może jednak nie pokarmowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka