Dodaj do ulubionych

Gwiazdka 2016

15.11.16, 18:52
Po raz kolejny rozpoczynamy akcję Gwiazdka na Pomocnych emamach.
Tegoroczną Akcję prowadzą: Gosia, Iza i Blanka.
Zasady nieco inne, niż w ubiegłym roku w ubiegłym roku: zmienił się mail i bierzemy pod uwagę, że nie wszyscy teoretycznie uprawnieni otrzymują 500+, zatem prosimy o zapoznanie się z Regulaminem. Zgłoszenie jest równoznaczne z akceptacją tegoż.

Do Akcji przyjmowane są dzieci, które ukończyły pierwszy rok życia, a dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 900,-
Wartość prezentów ok. 90,-

REGULAMIN

POTRZEBUJĄCY
1. Zgłaszanie dzieci będzie się odbywać w dniach od dzisiaj do 10.12.2016 r., wyłącznie na adres 2016gwiazdka@gmail.com
2. Zgłoszenie powinno zawierać:
- nick gazetowy, jeśli taki jest bądź dane osoby zgłaszającej/opiekuna;
- opis sytuacji rodziny, dotyczy to także rodzin biorących udział w poprzednich Akcjach;
- aktualne dokumenty poświadczające trudną sytuację [decyzje o zasiłku rodzinnym, celówkach etc.]
Osoby, które przyślą zgłoszenie bez dokumentów nie zostaną zakwalifikowane do Akcji!
3. W tytule zgłoszenia należy wpisać „zgłoszenie dzieci”, w treści zaś umieścić, według poniższego szablonu:
- imię dziecka/dzieci,
- wiek,
- zainteresowania, jeśli ma jakieś szczególne,
- adres, na jaki ma być wysłana paczka,
- dane rodzica i numer telefonu dla ewentualnego kuriera.
4. Koordynatorki zastrzegają sobie prawo do poproszenia o dodatkowe wyjaśnienia; w przypadku braku odpowiedzi na pytania wyjaśniające dzieci nie zostaną zakwalifikowane do Akcji.
a) Potrzebujący zgadza się na przedstawienie przez koordynatorki ogólnej sytuacji Darczyńcy i
przekazanie danych adresowych niezbędnych do dostarczenia paczki.
5. Po otrzymaniu paczki osoba zgłaszająca dzieci jest zobowiązana do poinformowania o tym mailowo na adres Akcji. Brak potwierdzenia otrzymana przesyłki może spowodować wykluczenie Potrzebującego z kolejnych Akcji!
6. Osoby zgłaszające nie swoje dzieci są zobowiązane do przesłania zgody rodziny na udział w Akcji i aktualnych dokumentów potwierdzających sytuację.
7. Prezenty dla dzieci wysyłane są na Gwiazdkę mają się znaleźć pod choinką, a nie być wręczone 6.12 przez Mikołaja.
8. Prosimy nie zgłaszać wszystkich potrzebujących znajomych i krewnych. Bardzo chciałybyśmy pomóc każdemu, ale mamy ograniczone możliwości.

DARCZYŃCY
1. Zgłaszania odbywają się w dniach od dzisiaj do 15.12.2016 r.
2. Darczyńca zgłasza się wysyłając maila na adres 2015gwiazdka@gmail.com w tytule wpisując „Darczyńca”, a w treści następujące informacje:
- nick z forum (jeśli posiada);
- wiek, płeć i liczbę dzieci, którym Darczyńca chce sprawić radość;
- informacje dodatkowe (czy Darczyńca woli zanieść paczkę osobiście czy woli rodzeństwo lub może obdarować dwoje różnych dzieci, preferowany wiek lub płeć itp.).
3. Darczyńca zobowiązuje się potwierdzić swój przydział dzieci w ciągu 3 dni od wysłania przez nas maila.
4. Darczyńca zobowiązuje się do wysłania na swój koszt prezentu do dziecka, najpóźniej 18.12.2016 r. (pamiętajmy, że przed Świętami poczta jest bardzo obłożona przesyłkami, że firmy kurierskie nie chcą przyjmować zleceń indywidualnych itd.)
5. Darczyńca zobowiązuje się potwierdzić mailowo na adres Akcji wysłanie paczki.
6. Paczki wysyłamy po 6.12, Akcja dotyczy prezentów pod choinkę!
Pierwszeństwo mają zgłoszenia od stałych użytkowników portalu Gazeta.pl.

Staramy się w miarę możliwości sprawdzać potrzebujących, ale nie możemy zagwarantować, że absolutnie wszyscy zgłaszający dzieci są uczciwi. Jesteśmy tylko ludźmi. Jeśli zatem ktokolwiek ma podejrzenia, wątpliwości, albo wiedzę odnośnie prób wyłudzenia i oszustwa – prosimy o zgłaszanie tego koordynatorom na maila Akcji!!!

TABELA POTRZEBUJĄCYCH

TABELA DARCZYŃCÓW

Koordynatorki wspólnie decydują o Akcji, zastrzegają sobie prawo do wprowadzania drobnych zmian oraz nie gwarantują absolutnie sztywnego stosowania Regulaminu i mają ostateczny głos decydujący.
Wątek Akcji nie służy dyskusjom dotyczącym sposobów działalności koordynatorek i paskudnych charakterów użytkowniczek forum. Wszelkie pretensje, zastrzeżenia i pomysły prosimy zgłaszać na maila Akcji
Obserwuj wątek
    • gwiazdka2016 Re: Gwiazdka 2016 15.11.16, 19:30
      Errata:
      Darczyńcy mail
      2016gwiazdka@gmail.com
    • olez Re: Gwiazdka 2016 25.11.16, 15:41
      Akcja jest bardzo fajna i w poprzednim roku brałam w niej udział, ale uważam, że wyznaczona kwota 90zł na prezent jest zbyt wygórowana. Fajny prezent można spokojnie kupić za 50zł. Kwota 90zł może zagrozić zakończeniu akcji sukcesem. Dla mnie to za dużo.
      • gwiazdka2016 Re: Gwiazdka 2016 26.11.16, 10:17
        Licząc koszt wysyłki,opakowania automatycznie wartość samego prezentu bardzo się obniża.Kwota jest adekwatna do cen w sklepie.Nie wiem czy jest Pani świadoma jak ceny wzrosły.Pozdrawiam
        • ale_to_ja Re: Gwiazdka 2016 26.11.16, 17:39
          gwiazdka2016 napisał(a):

> Licząc koszt wysyłki,opakowania automatycznie wartość samego prezentu bardzo si
          > ę obniża.Kwota jest adekwatna do cen w sklepie.Nie wiem czy jest Pani świadoma
          > jak ceny wzrosły.Pozdrawiam

Zgadzam się smile no może dla małego dziecka 2-3 lata to się taniej coś kupi ale dla 15 latki? Za 50 zł ?
          Już nie.
        • hugo43 Re: Gwiazdka 2016 26.11.16, 18:51
          To wyraźnie o tym napiszcie.ja zawsze kupowałam za wyznaczona kwotę+ koszty wysyłki i opakowania były dodatkowym wydatkiem.tez uważam,ze kwota jest za wysoka.
          • gwiazdka2016 Re: Gwiazdka 2016 26.11.16, 21:08
            Służymy informacją pod adresem @.Zapraszamy .Pozdrawiam
            • katriel Re: Gwiazdka 2016 28.11.16, 01:24
              Ej, ale co ta odpowiedź ma znaczyć?
              "Jak masz wątpliwości, czy 90zł ma być za sam prezent, czy za prezent z opakowaniem i wysyłką, to napisz maila i my wyjaśnimy"?
              Ależ ja nie mam żadnych wątpliwości, dla mnie jest absolutnie oczywiste, że "wartość prezentów ok. 90,-" oznacza, że tyle powinnam wydać na zawartość paczki - a wszelkie ewentualne koszty przesyłki (zarówno od sprzedawcy do mnie, jeśli kupuję wysyłkowo, jak i ode mnie do obdarowywanych) są na dokładkę do tego. Gdybym nie przeczytała w tym wątku zdania "Licząc koszt wysyłki,opakowania automatycznie wartość samego prezentu bardzo się obniża" - przez myśl mi nie przeszło, że ktokolwiek (z organizatorkami akcji na czele) może to rozumieć inaczej.
              Tak samo zresztą interpretowałam proponowany koszt prezentu w obu poprzednich akcjach, w których brałam udział, i jak widać nie tylko ja.
              • gwiazdka2016 Re: Gwiazdka 2016 28.11.16, 10:23
                Katriel .
                Staram się ustosunkować do tego co napisałaś .
                Ale zupełnie nie rozumiem treści.
                Mogłabyś to przełożyć na język wspólny? .
                Bo niby jest oczywiste a nie jest .
                Nam jako organizatorkom akcji wydaje się że najważniejszy jest prezent i uśmiech dziecka w wigilijny wieczór a nie kwota za którą został zakupiony i czy ktoś wliczy koszty wysyłki czy też nie .Bo czasem ludzie bardzo chcieliby pomóc i uszczęśliwić jakieś dziecko ale mając ograniczone finanse musi wliczyć koszty wysyłki i my to również musimy uwzględnić .Poza tym nikt nigdy nie rozliczał darczyńców z kwot za które kupili prezenty .
                To wola darczyńcy .My musiałyśmy podać kwotę .Sprawiedliwą dla Wszystkich .
                W razie pytań służę pomocą i odpowiedzią na mailu .Pozdrawiam Izabela .
                • katriel Re: Gwiazdka 2016 29.11.16, 00:46
                  Ale czego nie rozumiesz? Ja piszę po polsku, ale spróbuję zrekapitulować ostatnią wymianę maili prościej.

Olez wyraża wątpliwość: 90zł to za dużo.
                  Gwiazdka odpowiada: jak odejmiesz koszty przesyłki, wyjdzie znacznie mniej, ledwo starczy na prezent, musi być 90zł.
                  Hugo wyraża zdziwienie: to trzeba odejmować koszty przesyłki? Nie wiedziałam, nigdy nie odejmowałam.
                  Gwiazdka nie potwierdza ani nie zaprzecza, tylko odsyła na priv. Dalej nie wiadomo, czy 90zł z wysyłką, czy bez.
                  Ja protestuję przeciw odsyłaniu na priv: po pierwsze, sprawa dotyczy wszystkich, a nie tylko Hugo; po drugie (i to jest to co próbowałam przekazać), nie ma sensu odsyłać na priv z wątpliwościami ludzi, którzy nie mają wątpliwości. Ja ich nie miałam i Hugo też nie: byłyśmy pewne, że to ma być 90zł plus koszty wysyłki. Z tego, co pisze nick gwiazdka, można było domniemywać, że organizatorki myślały raczej o 90zł z wliczonymi kosztami wysyłki. Ale tylko domniemywać, bo nie wiadomo dlaczego nie chcecie tego jawnie napisać w regulaminie ani w wątku.
                  Teraz dla odmiany piszesz, że można wliczać albo nie wliczać, jak komu pasuje. Przecież w tym momencie cała idea podawania sugerowanej, wspólnej dla wszystkich kwoty traci sens, bo jeśli niektórzy odliczą koszty przesyłki a inni nie, to wartość prezentu przestaje być wspólna dla wszystkich!
                  Czy to ma znaczenie? Trudno powiedzieć, ale może mieć.
                  Jeśli osoba A pomyśli "90zł? i jeszcze koszty wysyłki? wyjdzie ponad stówa, na tyle to mnie nie stać" - to akcja straci darczyńcę.
                  Jeśli osoba B pomyśli "90zł? i jeszcze koszty wysyłki? to może w tym roku zgłoszę się tylko do jednego dziecka zamiast dwóch" - to o jedno dziecko mniej będzie obdarowane.
                  Jeśli osoba C pomyśli "90zł? ale z tego z 15-20 to koszty przesyłki, czyli prezent za jakieś 70zł", a organizatorki następnie przydzielą dwoje rodzeństwa osobom B i C, to rodzeństwo dostanie prezenty o różniącej się wartości. Czy to źle? Niekoniecznie, ale - jak rozumiem - celem podawania sugerowanej wartości prezentu jest właśnie uniknięcie takich sytuacji.
                  I tak dalej.

Teraz
                  • gwiazdka2016 Re: Gwiazdka 2016 29.11.16, 08:47
                    Ok .Masz odrobinę racji .
                    Koleżanka nie doprecyzowała o co jej chodzi .A powinna .
                    Darczyńcy kupi i tak co będzie chciał i za kwotę za którą ma ochotę wydać .
                    I nie będzie zupełnie patrzył czy to kwota 89.99 czy 69.99 po prostu postara się zrealizować marzenie dziecka .
                    Poza tym w regulaminie jest wyraźnie napisane że ok .90 zł .To nie jest sztywna kwota .
                    Faktycznie może się wydawać dużą kwotą .Ale ...ceny drastycznie podskoczyły w górę ,jest atrakcyjny sezon na zabawki itd to i sprzedawcy prześcigają się w tym by tylko sprzedać najwięcej .To też szaleją z cenami .
                    Jeśli chodzi o koszty wysyłki a dokładnie wliczanie bądź też nie .Co do "bo darczyńca pomyśli " no przykro mi bardzo ale ja zupełnie nie wiem kto i w jaki sposób myśli .Miło by było gdybyś nie sugerowała mi żebym wiedziała .Dokładnie po to jest podany mail .Zawsze można dopytać .Po to jesteśmy .
                    To w gestii darczyńcy .Bo my jako prowadzące akcję w żaden sposób nie "rozliczamy " darczyńców .Jest informacja że wysłane -dostarczone i się cieszymy .
                    Też nie wiemy czy prezent jest za 30,50 czy 300 zł .
                    Nie nie chcemy a nie możemy "tego jawnie napisać" w regulaminie bo zwyczajnie nie my go pisałyśmy i technicznie nie jesteśmy w stanie nic dodać ani zmienić w nim .Stąd koleżanka odesłała na priv .Bo tam mamy możliwość odpowiedzieć na pytania bądź wątpliwości darczyńców /potrzebujących .
                    Tak więc jak dla mnie ta dyskusja jest zupełnie zbędna bo to szukanie problemu na siłę .

• bj32 Re: Gwiazdka 2016 29.11.16, 14:04
      Widzę, że pojawił się problem i drobne nieporozumienie, więc wyjaśniam:

Zasady są właściwie jak zawsze. Czyli kwota 90,- nie jest ani minimalna, ani maksymalna. jest orientacyjna. Nikt bowiem nie będzie sprawdzał, czy zakupione i wysłane dobra będą kosztować 70,- czy 110,-. To własnie znaczy określenie "ok. 90,-", a nie "90,- i dokładnie tyle".

Być może część osób nie zwróciła uwagi, że po wejściu cudu 500,- nie tylko zaczęło brakować w OPSach i innych na elementarne świadczenia rodzinne i opiekuńcze, ale ceny podstawowych produktów i innych rzeczy też dość znacząco poszły w górę, zatem i ową orientacyjną ustalono tak, a nie inaczej.

Dodajmy, ze akcja jest dobrowolna, a pieniaczenie w wątku, szczególnie ze strony osób niezainteresowanych udziałem uważam za bezzasadne, koleżanko Katriel.
      Inaczej ma się sprawa z Hugo, która od lat jest mocno zaangażowana i rozumiem, że chaos, który jedna z koordynatorek niechcący wprowadziła - uznała za chaos.

"a wszelkie ewentualne koszty przesyłki (zarówno od sprzedawcy do mnie, jeśli kupuję wysyłkowo, jak i ode mnie do obdarowywanych)" można zmniejszyć, prosząc sprzedawcę o zapakowanie i wysłanie do odbiorcy, co też oszczędzi Ci konieczności pakowania i dwukrotnego pokrywania kosztów przesyłki. O ile w ogóle masz zamiar cokolwiek komukolwiek wysyłać.

Podsumowując:
      "Wartość prezentów ok. 90,-" znaczy dokładnie to, co zostało napisane, czyli:
      wartość
      prezentu
      około
      dziewięćdziesiąt złotych

I jeśli przekracza to czyje możliwości o 40 - 50 złotych, to zwyczajnie nie angażuje się w akcję, bądź szuka towarzysza do ściepki, jak już nieraz bywało, a jeśli przekracza o 20 złotych, to też Darczyńcy nikt łba nie urwie, bo nikt nie będzie prowadził kontroli.

Ludzie, zlitujcie się, jest przecież zdanie "Koordynatorki (...) nie gwarantują absolutnie sztywnego stosowania Regulaminu", a skoro dają takie prawo sobie, to i Wam. Nie ma co dziwaczyć i siać fermentu. Święta idą i po licho się wzajemnie denerwować?
      • infinitka Re: Gwiazdka 2016 04.12.16, 13:53
        Chciałabym przygotować dziecku prezent ale jestem prawie nowa ( na tym forum). Napisałam na podany mail.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka