Dodaj do ulubionych

ISOMIL 2 -pomożecie?

29.11.06, 22:38
Potrzebuje zdobyć recepte na to mleczko dla mojej Niuni gdyz ona bardzo je
polubiła a bez recepty musze płacic za nie az 15zł za puszkę.Jeśli któraś z
Was ma dziecko które dostaje takie mleczko na recepte moze by mogła dla mnie
takie coś załatwićsmile))))))?
Obserwuj wątek
    • maria_rosa Re: ISOMIL 2 -pomożecie? 29.11.06, 23:01
      A ty do lekarza po receptę iść nie możesz?

pozdrawiam,
    • ptapti1 Re: ISOMIL 2 -pomożecie? 30.11.06, 10:59
      Isomil2 jest mlekiem soiowym. Wskazany przy dość poważnej alergiina białko
      mleka krowiego. Jeśli lekarz nie zaleci tego produktu to nie ma sensu go
      podawać a nawet powiedziałabym, że to ryzykowne. Mlleko sojowe uczula!!!

A wogóle to moja Sara była na ISOMIL-u2 i w smaku jest on wstrętny. A dziecko
      ogólnie lubi mieszanki mlek modyfikowanych.
      Porozmawiaj z lekarzem na ten temat a nie szpicuj dziecka tym co dla niego moze
      być niewskazane
      pozdrawiam
      • akia_k Re: ISOMIL 2 -pomożecie? 30.11.06, 11:46
        Co do smaku to kwestia gustu. Mój synek pił to mleczko bardzo chętnie a i ja
        osobiście uważam że jest całkiem smaczne w porównaniu z innymi mleczkami
        stosowanymi przy alergii wink

Ale fakt jeśli dziecko nie ma zalecenia od lekarza, żeby takie mu podawać to nie
        ma sensu go stosować. A jeśli jest to zalecenie lekarza to przecież bez problemu
        dostaniesz recepty.
        Ja osobiście nawet nie chodziłam na wizyty tylko dzwoniłam do przychodni
        zgłaszałam Pani która rejestruje że potrzebuję recept na mleczko i np. po
        południu odbierałam sobie recepty które na mnie czekały.
        • karulka Re: ISOMIL 2 -pomożecie? 30.11.06, 14:33
          W smaku jak dla mnie to mleczko faktycznie nie jest rewelacyjne ale moja Niunia
          naprawde je lubismile Nie moge niestety otrzymac recepty od pediatry bo podobno
          wskazaniem jest tylko alergia na mleko krowie.Wiem ze córeczce nic po tym
          mleczku nie bedzie ponieważ jesteśmy wszyscy(ja,mąż i dzidzia) na diecie
          jarskiej wiec soja i produkty jej pochodne są nam dobrze znane a mleko takie
          napewno doskonale suplementuje jej białko które soja w sobie zawiera.Lekarka boi
          się kontroli a ja muszę dużo płacić za mleczko dlatego prosze o pomocsmile
        • ptapti1 Re: ISOMIL 2 -pomożecie? 30.11.06, 16:28
          Fakt w porównaniu z Bebilon Pepti to ISOMIL jest jak miód na podniebienie.
          Córci smakował ale ja tylko raz spróbowałam i miałam potworne wrażenie, ze
          zmuszam Małą do jedzenia paskudztw.
      • karulka Re: ISOMIL 2 -pomożecie? 30.11.06, 14:35
        Aha a podawanie mleczka tego to nie jest moja "samowolka "bo pytałam lekarki i
        powiedziała ze podawać dziecku mogę ale jej jest bardzo przykro ale recepty nie
        wystawi bo sie obaia kontroli.
        • ptapti1 Re: ISOMIL 2 -pomożecie? 30.11.06, 16:26
          Ale brak przeciwskazań nie jest wskazaniem.
          Faktycznie może się obawiać kontroli i pytania dlaczego przepisuje zdrowemu
          dziecku?
          Ale uwierz mi że białko soii uczula dzieci i to w większym stopniu jak jaja czy
          inne tego typu. Zapytaj alergologa. Jeśli chcesz mieć zdrowe dziecko nie
          eksperymentuj na Nim. Na przejście na dietę jarską będzie miało czas w
          przyszłości. Całe życie przed maleństwem a teraz powinnA Maleńka dostawać
          wszystko.
          Przykro mi Ja Ci pomuc nie moge, bo moja córeczka ma już 2 latka i dawno
          odstawiliśmy ISOMIL2 ale przemyśl jeszcze raz swoją decyzje. Porozmawiaj o tym
          z pediatrami na forum czy też z położnymi.
          Jestem przekonana, że podejmiesz słuszną decyzję.
          Pozdrawiam i życzę wszystkiego naj
        • pour - 01.12.06, 00:17
          Mówiąc prosto: Isomil jest refundowane przez NFZ czyli sprzedawane na receptą z
          dużą zniżką tylko w szczególnych przypadkach dla chorych dzieci (zdiagnozowana
          alergia, nietolerancja bądź zaburzenia metabolizmu tłuszczu, ale to sporadyczny
          przypadek wśród dzieci). W pozostałych przypadkach lekarz nie ma prawa wystawić
          recepty „p” (choroby przewlekłe) i to prawda, że jest ze zniżkowych recept
          rozliczany. Odmowa wystawienia przez lekarza recepty dla Twojego dziecka jest
          więc jak najbardziej uzasadniona.
          Zaś dieta wegetariańska, którą stosujesz u swojego rocznego dziecka jest Twoją
          wolną decyzją, która podjęłaś w jego imieniu, uważam zatem, że powinnaś
          odpowiedzialnie do niej podejść.
          • ominika Re: - 02.12.06, 14:18
            recepty na mleko przysługują dzieciom tylko do 2 r.ż., chyba, że sa to dzieci z
            bodajże fenyloketonurią, wtedy mleko na recepty mają dluzej. Alergia nie jest
            wskazaniem do przepisywania mleka na recepte u dziecka powyżej dwóch lat, gdyż
            po pierwsze - istnieja ogólnodostepne zamienniki bezmleczne, apoza tym - dieta
            mleczna nie jest wtedy dominujaca w jadłospisie dziecka. Tyle powiedziała mi
            lekarka gdy tez starałam sie o ewentualną refundacje preparatów bezlaktozowych
            dla niepelnosprawnej córki.
            • asia_nie hydrolizaty 05.12.06, 11:22
              Wszystko zalezy od lekarza...Moj syn ma 2 lata i 8 miesiecy. Kasze na
              hydrolizacie to 50% jego dziennej diety. Jest pacjentem poradni
              alergologicznej, ma alergie na bialko mleka krowiego ALE igeniezalezna, czyli
              niepotwierdzona wynikami badan krwi, czyli tak naprawde NIE MA jej
              potwierdzonej w inny sposob niz moje wlasne obserwacje. Recepty wypisuje mi bez
              problemu lekarz pediatra na rejonie. Alergolog powiedziala, ze zna przypadki
              podawania hydrolizatow nastolatkom z alergia wiec to nie prawda, ze jak dziecko
              konczy 2 lata to juz ich nie moze dostawac i ze sa na to jakies
              przepisy ...chodzi raczej o jakas nadinterpretacje, no i wiadomo...o pieniadze.

pozdr
              J

--------------------------------
              Quand le doigt montre le ciel,
              l'imbécile regarde le doigt.
    • maja_sara Re: ISOMIL 2 -pomożecie? 06.12.06, 14:09
      Czy 15 zł za puszkę mleka dla alergika to drogo?? Moj syn pije zwykły NAN
      Nestle i płacę za pudełko 13 zł.
      • akia_k cena 06.12.06, 16:24
        Ceny w aptece są różne, Isomil który ja kupowałam jakiś rok temu kosztował ponad
        17zł bez recepty.
        W sumie to panie w aptece raczej nie chcą sprzedawać tego mleczka bez recepty,
        przynajmniej w moim mieście tak jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka