farfale 07.06.10, 11:55 Dziewczęta mam krótkie pytanie: jak rozwiązujecie sprawę noclegów? Czy rezerwujecie gościom pokoje i je same opłacacie czy sprawę noclegów pozostawiacie gościom? Mam na myśli gości którzy muszą dojechać jakieś 150 km, dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneta-skarpeta Re: noclegi gosci 07.06.10, 12:08 czasem jako gosc mialam oplacane noclegi- bardzo milo a czasem musiala oplacic- wtedy sytuacje rozumialam- bo wiem ze to duzy wydatek- ale noclegi mielismy znalezione tanie i tez nie był to dla nikogo problem Odpowiedz Link Zgłoś
solniczka14 Re: noclegi gosci 07.06.10, 12:14 Rezerwuję wszystkim przyjezdnym (ok. 80 osób) do trzech noclegów (to dla tych co mają powyżej 400 km). Dla 20 osób, które mają dojechac ok. 60 km rezerwuje 1 nocleg. Opłacam sama, koszt straszny. Odpowiedz Link Zgłoś
asiu-la83 Re: noclegi gosci 07.06.10, 12:47 Ja na szczescie nie bede miala az tak duzo dojezdnych, wiec jestem w stanie sama oplacic nocleg tym kilku osobom. W miare mozliwosci czesc bedzie spala tez u rodzicow i mojej siostry. Dla reszty hotel. Odpowiedz Link Zgłoś
cheeringup Re: noclegi gosci 07.06.10, 13:15 ja wywożę gości 60 km od miejsca zamieszkania i mam wesele dwudniowe. wszystkim gościom zapewniam nocleg, i tym którzy przyjeżdżają z Polski i tym, którzy mieszkają bliżej. Poza tym zapewniam też dojazd i odwiezienie po imprezie. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczzola Re: noclegi gosci 07.06.10, 13:24 My mamy tylko kilak osob, ktore dojezdzaja i zapewniamy im nocleg w domu rodzicow oraz rodziny (sami sie zadeklarowali, ze chetnie przyjma). Wesele jest pod Warszawa i niestety nie ma mozliwosci powrotu taksowka dlatego zapewniamy tez busik, ktory bedzie kursowal co 1h do Warszawy (zgramy czas odjazdu busow z kursami lini metra). Goscie, ktorzy z jakiegos powodu nie chca wracac do domow maja mozliwosc wykupienia noclegow na sali ale my tego nie oplacmy. Cena jest przystepna i na naszej stronie slubnej podalismy telefony, pod ktorymi mozna dokonac rezerwacji. Wynajmujemy tylko 1 wiekszy pokoj dla matek z dziecmi (bedzie ponad 10 dzieciakow ponize 3 roku) aby mialy je gdzie przewinac, przebrac a nawet polozyc spac. Odpowiedz Link Zgłoś
cheeringup Re: noclegi gosci 07.06.10, 13:34 dokładnie, jesli jest możliwość gości można ulokować u rodziny. pamiętajmy, że nasz ślub jest też dla gości sporym wydatkiem. Prawdę mówiąc gdybym była zaproszona do innego miasta na ślub i wesele i jeszcze miała płacić za nocleg pewnie bym rozważyła przybycie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: noclegi gosci 07.06.10, 15:53 jesli PM znajdzie tanie noclegi to mozna to przełknąc np raz mielismy wypozyczony domek- pensjonat- pokoje stadne, ale akurat byli to sami znajomi, a ja po weselu marze tylko o spaniu, a nie apartamentach wiec płacilismy 45 zl za parę w drugiej sytuacji mielismy zalatwiony nocleg w motelu- po 2 pary w pokoju zeby bylo taniej i tez placilismy grosze w sumie rozumiem, ze dla Pm wesele to jest ogromny wydatek i ciesze sie jak postaraja sie zalatwic tani nocleg Odpowiedz Link Zgłoś
bubster Re: noclegi gosci 07.06.10, 13:55 Zarezerwować trzeba wszystkim (potrzebującycm). Opłacić - pewnie zależy od budżetu, choć ja się nie spotkałam z tym, żeby goście płacili za nocleg. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_mujer Re: noclegi gosci 07.06.10, 14:03 zarezerwowalismy i oplacilismy wszystkie pokoje w malym hotelu o podstawowym standardzie (dla praktycznie calej mojej rodziny + znajomych)- fajne pokoje, czysto, ale nie ma lazienki w kazdym pokoju beda we wlasnym gronie, powinni sie dogadac podajemy tez informacje o hotelach o wyzszym standardzie dla chetnych wielu znajomych juz nam powiedzialo, ze wola sami za siebie zaplacic - byli zdziwieni, ze proponowalismy noclegi Odpowiedz Link Zgłoś
farfale Re: noclegi gosci 07.06.10, 14:08 tak tez zrobilismy, pokoje zarezerwowane , sami je oplacamy, tylko kilku gosci zaczelo mi mieszac ze "nie chca nas na koszta narazac wiec sami zaplaca" - tylko tak mysle ze jak sie zorjentuja w cenie to moga stwierdzic ze sami znalezliby cos tanszego...... A jak w zeszłe wakacje jechałam na wesele na drugi koniec kraju to mialam oplacony pokoj wiec uwazam ze to mile iz PM pomysleli o tym wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: noclegi gosci 07.06.10, 15:57 pewnie, ze to bardzo miłe ze ktos opłaci hotel ale wszystko zalezy od sytuacji np mielismy wesele w zamosciu- a my z w-wy. PM sama wszystko opłacała, a za bogaci nie byli, zalezalo im zeby cała paczka znajomych była na weselu- 16 osob i teraz dla mnie te 50 czy 100 ł to niewielki wydatek, a dla nich jakas masakra i rozumiem ze ich nie stac poza tym było to skromne wesela, ale na zadnym nie bawiłam sie tak dobrze, ze jak zaczelismy tance o 20stej, to o 22 tanczyłam bez butów i do białego rana Odpowiedz Link Zgłoś
arwena84 Re: noclegi gosci 07.06.10, 15:05 Goście z Polski są w całości z jednego miasta. Tym spoza kraju będziemy oferować noclegi w hotelu opłacone przez nas. Choć już teraz z luźnych rozmów wynika, że kilka osób woli sobie znaleźć nocleg samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: noclegi gosci 07.06.10, 15:40 Noclegi rezerwujemy w hotelu gdzie będzie wesele(prawie dla wszystkich gości bo 60 z 80) i płacimy za nie. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzikiszka Re: noclegi gosci 07.06.10, 16:17 Dla kilku osób przyjezdnych rezerwujemy pokoje w hotelu, w którym jest wesele. Pokrywamy koszty noclegów. W cenie jest też śniadanie. Pozostałym gościom zapewniamy transport do cywilizacji Hotel jest na odległych peryferiach miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczzola Re: noclegi gosci 07.06.10, 16:18 Ja bylam na 3 weselach poza moim miastem 1. wesele kolegi ze studiow - mielismy noclegi (po weselu i po poprowinach czyli razem 2) w domu kolegi - spalismy na materacach po kilka osob w pokoju, nikt nie narzekal 2. wesele kolezanki ze studiow - noclegi byly zapewniane tylko dla najblizszej rodziny, znajomi placili juz sami (Para Mloda znalazla i zarezerwowala dla nich tani pensjonat, poprowin nie bylo ale znajomi zostali zaproszeni na sniadanie. Ja z nimi nie zostalam bo musialam wracac do Warszawy na samolot - zapewniono mi transport na dworzec, wracalm pociagiem o 5 rano. 3. wesele w rodzinie N w osrodku wypoczynkowym, dla mlodych ludzi domki letniskowe (po 8 osob w domku, niekoniecznie znajomi, ale nikt nie narzekal). Dla starszyl byly pokoje w tym samym osrodku a dla reszty gosci zapewniono autokar powrotny do Warszawy (wesele bylo w Rozanie) Jak juz napisalam wczesniej my noclegi zapewniamy u rodziny, hotel to za duzy wydatek. Ale teraz tak sobie mysle, ze moglam wesele zaplanowac np. na mazurach i razem z noclegami i transportem dla wszystkich wyszlo by taniej niz pod Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
cheeringup Re: noclegi gosci 07.06.10, 20:48 dokladnie. mnie wesele w niezłym hotelu na kaszubach kosztuje tyle samo co w Sopocie. opłaca mi się bardziej gości na 2 dni wywieźć niż jeden dzień nad morzem Odpowiedz Link Zgłoś
anoussshka Re: noclegi gosci 07.06.10, 20:45 Nasze wesele odbedzie sie ok 15km od miejsca zamieszkania wiekszosci rodziny. Berzemy slub cywilny w tym samym miejscu, gdzie odbedzie sie pozniej zabawa, wiec dojechac trzeba tylko w jedno miejsce. A wiec zakladamy, ze wiekszosc dojedzie sama i wroci (chocby taksowka). Zamawiamy i oplacamy noclegi dla rodziny i znajomych, ktorzy mieszkaja dalej. Mamy rowniez gosci z zagranicy, ktorzy koszty noclegu zawsze pokrywaja sami i jest dla nich naturalne, ze trzeba ten koszt doliczyc do kosztu wyjazdu. Wiec troche to dyskryminacja, ale i oszczednosc i nikt nie czuje sie urazony... Odpowiedz Link Zgłoś