michalina_80 14.12.05, 10:10 W kwietniu będę światkiem na ślubie mojej przyjaciólki. Jak myślicie w jakich sklepach warto szukać odpowiednich sukienek? Dzięki za wszelkie podpowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia_na_102 Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 10:18 Myślę, że z sukniami wieczorowymi Albo w młodzieżowych czasami coś wystrzałowego można dostać. A skąd jesteś? Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
michalina_80 Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 15:07 Jestem z okolic Poznania.Wiedzie może od kiedy w sklepach będzie można znależć nowe wiosenne kolekcje? Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 15:10 a kto to jest światkowa? Odpowiedz Link Zgłoś
agao_72 Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 15:18 Napisała przecież, że będzie "światkiem swojej przyjaciółki" tj. małym światem dla niej. Dziewczyny widocznie są blisko związane. Więc światkowa to mieszkanka światka - chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
michalina_80 Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 15:29 Świadkowa - pomyłka każdemu może się zdarzyć, prawda? shamsa napisała: > a kto to jest światkowa? Odpowiedz Link Zgłoś
agao_72 Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 15:46 To nie pomyłka typowa. 2x się zdarzyła, raczej w zbieg okoliczności trudno uwierzyć. Proponuję procedurę: a) myślimy nad tym, co chcemy napisać b) piszemy, myśląc w trakcie c) czytamy po napisaniu d) jak mamy wątpliwości, to sięgamy po słownik orograficzny e) wysyłamy posta (i bardzo proszę bez argumentów, że to jest net i się może zdarzyć, dla mnie tego typu błędy to brak szacunku dla czytelnika) a na dodatek, w wolnych chwilach czytamy książki, ucząc się poprawnej pisowni. michalina_80 napisała: > > Świadkowa - pomyłka każdemu może się zdarzyć, prawda? > > shamsa napisała: > > > a kto to jest światkowa? Odpowiedz Link Zgłoś
lolaa Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 15:56 Nie bądźmy dla siebie takie niemiłe! Po co to wszystko? Nie rozumiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
agao_72 Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 16:02 Napiszę krótko i mam nadzieję, że zrozumiale. Jesteśmy Polkami (tu na tym forum wypowiadają się w większości kobiety) i w języku narodowym chyba wypada pisać poprawnie? A poza tym nauka ortografii była w szkole podstawowej - a szkoła podstawowa jest jak wiadomo i ogólnie dostępna, i o.b.o.w.i.ą.z.k.o.w.a. w naszym kraju. Jeżeli mamy zdiagnozowane różne dys..., to np. korzystamy z worda i sprawdzamy pisownię. Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 18:17 albo ze slownika Odpowiedz Link Zgłoś
agazyn Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 18:20 Świetnie świetnie, ale nadal brak porad gdzie szukać sukienki dla świadkowej... Odpowiedz Link Zgłoś
lolaa Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 15.12.05, 08:37 Autorka postu właśnie pyta w jakim sklepie! Ja poszukałabym w Simple, Hexe Line, Waliis, M&S, Deni Cler - jak zależy Ci na czymś eleganckim. Wszystko zależy od charakteru samej uroczystości i preferencji Pary Młodej. lepiej zapytaj jak ma cała uroczystość wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
lolaa Re: Brawo Agao! 15.12.05, 08:34 Brawo??!!!??? Ależ ta Agao musi się nudzić, że jej się chce takie rzeczy na forum wypisywać.Pouczać innych jak mają pisać?!? Autorka wątku pomyliła się. Normalne.Ja też się mylę, jak każdy.Pewnie I Agao nie jest omylna. A odpowiedzi na pytanie zawarte w temacie nadal nie ma. Są tylko przytyki, uwagi i komentarze... Odpowiedz Link Zgłoś
agao_72 Re: Brawo Agao! 15.12.05, 12:38 Agao się nigdy nie nudzi, Agao źle znosi błędy ortograficzne i uważa, że trzeba mieć szacunek dla czytelnika. Agęo do bialej gorączki doprowadza leniwość umysłowa wielu kobiet. Po prostu takie kobiety psują PR kobiecemu rodowi jako takiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
lolaa Re: Brawo Agao! 15.12.05, 14:11 Zastanawia mnie co Ty tu w takim razie robisz? Przecież większość z nas raz po raz popełni jakiś błąd. A forum jest przecież po to aby dzielić się informacjami, pomagać sobie. Ty zamiast pomagać pouczasz, jesteś niemiła. Celowo musisz komuś sprawić przykrość?Nie po to wymyślono forum... Pouczać i wymądrzać się można gdzie indziej... Odpowiedz Link Zgłoś
klerken Re: Brawo Agao! 15.12.05, 14:16 Choć opowiadam się za poprawną polszczyzną w internecie i takie błędy mnie rażą, proponuję zakończyć powyższą wymianę zdań. Każda wie swoje i już. Odpowiedz Link Zgłoś
krysiulka Re: Brawo Agao! Brawo brawo brawo! 16.12.05, 18:09 > Autorka wątku pomyliła się. Normalne.Ja też się mylę, jak każdy.Pewnie I Agao > nie jest omylna. Nie jest omylna czy jest omylna??? I właśnie o to chodzi - nigdy nie zdarzą Ci sie takie lapsusy, jak powyżej, gdy będziesz za pan brat ze słownikiem BTW: inteligencja, kindersztuba, precyzja - czyżby kłuła w oczy? Odpowiedz Link Zgłoś
vinea Re: Brawo Agao! 15.12.05, 15:14 Przyłączam się, brawo agao! Nie rozumiem, czemu niektórzy mówią, że Agao w niemiły sposób wytyka błędy - raczej bym powiedziała, że obróciła to w żart (światek - mały świat )... A błędy typu "korąkowa suknia" czy "będę światkową" naprawdę rażą. Odpowiedz Link Zgłoś
karol_ka66 Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 15.12.05, 10:38 ja w Poznaiu poszukałabym sukienki takze np. w takim skiepiku na dole św. Marcina, przed besscelerem, mamamiją, z eleganckimi sukienkami, ale przyznami się, ze ja jakos specjalnie nie przejęcłam sie swoim strojem gdy byłam świadkiem (świadkową) mojej siostry, sukienkę uszyłam , a marynarkę kupiłam w solarze (o! solar to kolejny sklep do którego warto sie wybrać), warto też zaglądac do zary ... jak czytam wasze wywody "poprawnościowe" to naprawde smaić mi sie chce; rażą mnie błędy ortograficzne (zawód wyuczony: filolog polski), ale wybierając taka forme komunikowania się godzimy sie tym samym na "rozluźnienie normy", nie stosujemy pewnych zasad, oczywiście nie zwalnia nas to z obowiązku stosowania zasad ortograficznych i warto zwracac uwagę na poprawność swoich postów, ale jeżeli Odpowiedz Link Zgłoś
karol_ka66 Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 15.12.05, 10:42 komuś zdarzy się błąd może wystarczy w odpowiedzi użyć formy poprawnej, a nie ostro krytykować w osobnych postach, jakby to tutaj było najważniejsze. Ludzie, trochę więcej luzu i dystansu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
karol_ka66 Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 15.12.05, 10:44 pewnie zaraz zostaną mi wytknięte wszystkie literówi jakie popełniłam...ale cóż, tym sie akurat nie przejmuję Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko151 Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 26.12.05, 18:51 w sklepie moze? Odpowiedz Link Zgłoś