Dodaj do ulubionych

sukienka dla światkowej - gdzie szukac?

14.12.05, 10:10
W kwietniu będę światkiem na ślubie mojej przyjaciólki. Jak myślicie w jakich
sklepach warto szukać odpowiednich sukienek? Dzięki za wszelkie podpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • kasia_na_102 Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 10:18
      Myślę, że z sukniami wieczorowymi smile Albo w młodzieżowych czasami coś
      wystrzałowego można dostać. A skąd jesteś?
      Kasia
      • michalina_80 Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 15:07
        Jestem z okolic Poznania.Wiedzie może od kiedy w sklepach będzie można znależć
        nowe wiosenne kolekcje?
    • shamsa Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 15:10
      a kto to jest światkowa?
      • agao_72 Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 15:18
        Napisała przecież, że będzie "światkiem swojej przyjaciółki" tj. małym światem
        dla niej. Dziewczyny widocznie są blisko związane.
        Więc światkowa to mieszkanka światka - chyba.
      • michalina_80 Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 15:29

Świadkowa - pomyłka każdemu może się zdarzyć, prawda? smile

shamsa napisała:

> a kto to jest światkowa?
        • agao_72 Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 15:46
          To nie pomyłka typowa. 2x się zdarzyła, raczej w zbieg okoliczności trudno
          uwierzyć. Proponuję procedurę:
          a) myślimy nad tym, co chcemy napisać
          b) piszemy, myśląc w trakcie
          c) czytamy po napisaniu
          d) jak mamy wątpliwości, to sięgamy po słownik orograficzny
          e) wysyłamy posta
          (i bardzo proszę bez argumentów, że to jest net i się może zdarzyć, dla mnie
          tego typu błędy to brak szacunku dla czytelnika)
          a na dodatek, w wolnych chwilach czytamy książki, ucząc się poprawnej pisowni.

michalina_80 napisała:

>
          > Świadkowa - pomyłka każdemu może się zdarzyć, prawda? smile
          >
          > shamsa napisała:
          >
          > > a kto to jest światkowa?
          • klerken Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 15:48
            Otóż to!
            • lolaa Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 15:56
              Nie bądźmy dla siebie takie niemiłe! Po co to wszystko? Nie rozumiem....sad
              • agao_72 Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 16:02
                Napiszę krótko i mam nadzieję, że zrozumiale.

Jesteśmy Polkami (tu na tym forum wypowiadają się w większości kobiety) i w
                języku narodowym chyba wypada pisać poprawnie?
                A poza tym nauka ortografii była w szkole podstawowej - a szkoła podstawowa
                jest jak wiadomo i ogólnie dostępna, i o.b.o.w.i.ą.z.k.o.w.a. w naszym kraju.

Jeżeli mamy zdiagnozowane różne dys..., to np. korzystamy z worda i sprawdzamy
                pisownię.
                • shamsa Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 18:17
                  albo ze slownika
                  • agazyn Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 18:20
                    Świetnie świetnie, ale nadal brak porad gdzie szukać sukienki dla świadkowej...
                    • shamsa Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 14.12.05, 20:56
                      w sklepie?
                      • lolaa Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 15.12.05, 08:37
                        Autorka postu właśnie pyta w jakim sklepie!
                        Ja poszukałabym w Simple, Hexe Line, Waliis, M&S, Deni Cler - jak zależy Ci na
                        czymś eleganckim.
                        Wszystko zależy od charakteru samej uroczystości i preferencji Pary Młodej.
                        lepiej zapytaj jak ma cała uroczystość wyglądać.

• krysiulka Brawo Agao! 14.12.05, 21:18
            • evelisia Re: Brawo Agao! 14.12.05, 22:30
              jestescie beznadziejne
            • lolaa Re: Brawo Agao! 15.12.05, 08:34
              Brawo??!!!??? Ależ ta Agao musi się nudzić, że jej się chce takie rzeczy na
              forum wypisywać.Pouczać innych jak mają pisać?!?
              Autorka wątku pomyliła się. Normalne.Ja też się mylę, jak każdy.Pewnie I Agao
              nie jest omylna.

A odpowiedzi na pytanie zawarte w temacie nadal nie ma. Są tylko przytyki,
              uwagi i komentarze...
              • agao_72 Re: Brawo Agao! 15.12.05, 12:38
                Agao się nigdy nie nudzi, Agao źle znosi błędy ortograficzne i uważa, że
                trzeba mieć szacunek dla czytelnika.
                Agęo do bialej gorączki doprowadza leniwość umysłowa wielu kobiet. Po prostu
                takie kobiety psują PR kobiecemu rodowi jako takiemu.
                • lolaa Re: Brawo Agao! 15.12.05, 14:11
                  Zastanawia mnie co Ty tu w takim razie robisz? Przecież większość z nas raz po
                  raz popełni jakiś błąd. A forum jest przecież po to aby dzielić się
                  informacjami, pomagać sobie. Ty zamiast pomagać pouczasz, jesteś niemiła.
                  Celowo musisz komuś sprawić przykrość?Nie po to wymyślono forum... Pouczać i
                  wymądrzać się można gdzie indziej...
                  • klerken Re: Brawo Agao! 15.12.05, 14:16
                    Choć opowiadam się za poprawną polszczyzną w internecie i takie błędy mnie
                    rażą, proponuję zakończyć powyższą wymianę zdań. Każda wie swoje i już.
              • krysiulka Re: Brawo Agao! Brawo brawo brawo! 16.12.05, 18:09
                > Autorka wątku pomyliła się. Normalne.Ja też się mylę, jak każdy.Pewnie I Agao
                > nie jest omylna.

Nie jest omylna czy jest omylna???
                I właśnie o to chodzi - nigdy nie zdarzą Ci sie takie lapsusy, jak powyżej, gdy
                będziesz za pan brat ze słownikiemsmile

BTW: inteligencja, kindersztuba, precyzja - czyżby kłuła w oczy?
            • vinea Re: Brawo Agao! 15.12.05, 15:14
              Przyłączam się, brawo agao! smile

Nie rozumiem, czemu niektórzy mówią, że Agao w niemiły sposób wytyka błędy -
              raczej bym powiedziała, że obróciła to w żart (światek - mały świat smile)...

A błędy typu "korąkowa suknia" czy "będę światkową" naprawdę rażą.
    • karol_ka66 Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 15.12.05, 10:38
      ja w Poznaiu poszukałabym sukienki takze np. w takim skiepiku na dole św.
      Marcina, przed besscelerem, mamamiją, z eleganckimi sukienkami, ale przyznami
      się, ze ja jakos specjalnie nie przejęcłam sie swoim strojem gdy byłam świadkiem
      (świadkową) mojej siostry, sukienkę uszyłam , a marynarkę kupiłam w solarze (o!
      solar to kolejny sklep do którego warto sie wybrać), warto też zaglądac do zary ...
      jak czytam wasze wywody "poprawnościowe" to naprawde smaić mi sie chce; rażą
      mnie błędy ortograficzne (zawód wyuczony: filolog polski), ale wybierając taka
      forme komunikowania się godzimy sie tym samym na "rozluźnienie normy", nie
      stosujemy pewnych zasad, oczywiście nie zwalnia nas to z obowiązku stosowania
      zasad ortograficznych i warto zwracac uwagę na poprawność swoich postów, ale jeżeli
      • karol_ka66 Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 15.12.05, 10:42
        komuś zdarzy się błąd może wystarczy w odpowiedzi użyć formy poprawnej, a nie
        ostro krytykować w osobnych postach, jakby to tutaj było najważniejsze. Ludzie,
        trochę więcej luzu i dystansu!!!!
        • karol_ka66 Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 15.12.05, 10:44
          pewnie zaraz zostaną mi wytknięte wszystkie literówi jakie popełniłam...ale cóż,
          tym sie akurat nie przejmuję
    • sloneczko151 Re: sukienka dla światkowej - gdzie szukac? 26.12.05, 18:51
      w sklepie moze?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka