Dodaj do ulubionych

7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały?

13.04.07, 23:29
Pytam, bo nie mam dużego doświadczenia w chodzeniu na obcasach. Mam za to
oryginalne stopy, które najlepiej czują się w kapciach domowych typu kierpce
spod Gubałówki... Na wszystkich weselach przeżywalam katorgi, bo różne buty
cisneły mnie wszędzie, gdzie mogły, i obcierały. Teraz zamawiam te do tańca w
Akcesie. Jakie wy będziecie miały obcasy? A może jest jakaś reguła, że
najlepiej danej wysokości?
Obserwuj wątek
    • ala-81 Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 13.04.07, 23:32
      8cm chociaz na codzień chodzę w balerinkach
      • kassiekk Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 13.04.07, 23:35
        to ja was podziwiam!!!
        na co dzien chodze raczej na plaskim lub na niewielkim obcasiku i dlatego tez
        zdecydowalam sie na 5 cm , na wiekszym chyba nie dalabym rady... choc kto wie
        • ala-81 Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 13.04.07, 23:39
          chodzę w butach po domu i dobrze się czuję smile wygodnie
          jednak na codzień nie chodzę w stylu lolitki, bo jakoś sobie nie wyobrażam
          sprintu na przystanek w szpilkach smile męczy mnie taki sposób ubierania na codzień
    • agawia84 Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 14.04.07, 01:09
      5,5 cm. sandałki z arte di roma.
    • gina28 Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 14.04.07, 06:55
      Dzięki i proszę o więcej, bo na razie myślę, że może jednak za wysokie te 7-mio
      centymetrowe... A przymierzyć ich wcześniej nie mogę. Najwyższe, jakie dotąd
      miałam to 8,5 cm, oczywiście niewygodne. I nie wiem, czy gdyby były idealnie na
      miarę, to byłyby juz ok, czy...
    • kenzoania Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 14.04.07, 08:29
      ja będę miała 8,5 z Arte di Roma. Ale jak je przymierzałam w salonie to
      myślałam, że przez pomyłke Pani dała mi 5cm bo takie były wygodne smile
      Mam nadzieję, że mnie nie zawiodą.
    • anetina ja mam na 8 cm 14.04.07, 08:30
      a zapasowe buty mają 5 cm obcas
      • zaba002 Ja mam 9,5 cm 14.04.07, 08:40
        a to dlatego, że jestem niska 154 cm wink) Do pracy chodzę na 6 cm obcasie. Na
        zmianę (gdyby się ślubne popsuły wink)) mam 8 cm.
        • dottanovia Re: Ja mam 9,5 cm 14.04.07, 10:06
          Żaba, gdzie znalazłaś te o obcasie 9,5cm?
    • dottanovia planuję 9-10cm 14.04.07, 10:05
      i nigdzie, za nic, nie mogę takich znaleźć... sad. Jestem już zdesperowana.
      • zosiaczek25 Re: planuję 9-10cm 15.04.07, 16:10
        A jaki masz rozmiar buta? Mozna wiedziec? Bo ja ze swoim 35 w zyciu nie
        zalozylabym 10 cm obcasa. No chyba, ze buty bylyby na koturnie. Inaczej chyba by
        mi sie stopa zlamala... wink
        • zaba002 Re: planuję 9-10cm 15.04.07, 18:37
          Rozmiar ma 36-37. Akurat te z 9,5 cm mam rozmiar 35 wink)) Bardzo dobrze się chodzi.
      • zaba002 Re: planuję 9-10cm 15.04.07, 18:36
        Kupiłam w KDT w Warszawie.
    • inkageo 9 cm 14.04.07, 10:11
      Takich szukałam i znalazłamsmile Wysoki obcas to chyba najłatwiejszy sposób na
      poprawę wyglądu całej sylwetki, nie wyobrażam sobie siebie w dniu ślubu w 6
      cm.. Po pierwsze wygląd, wygoda na drugim planiewink Płaskie buty noszę tylko na
      wakacjachsmile Trzy wesela prztańczyłam do rana na 9 cm obcasie i było wszystko
      oksmile
      • dodkax Re: 9 cm 15.04.07, 15:21
        Inkageo, czy mogłabyś napisać gdzie zakupiłaś swoje buty? W salonie Flossmanna,
        czy w innym miejscu?
        • inkageo Re: 9 cm 15.04.07, 18:18
          Kupiłam w Prima Modzie w Galerii Dominikańskiejsmile
          • dodkax Re: 9 cm 19.04.07, 19:47
            Dziękuje smile.
    • mala_mi55 Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 14.04.07, 10:40
      Hej, ja bede miala na obcasie 8,5 cm z arte di roma. Jedyne buty jakie mi sie
      spodobaly chociaz na codzien chodze w cichobiegach (plaskie, wygodne).
      Nie ma rady trzeba cwiczyc przed slubem hihi

pozdrawiam
      • martyna1985 ja 7 cm 14.04.07, 11:31
        nt
        • karhar Re: ja 7 cm 14.04.07, 12:18
          ja zdecydowałam się na 6 cm. Od kilku miesięcy ćwiczę chodzenie na obcasach 8
          cm. Nawet nie jest źle, ale na weselu chcę się czuć komfortowo. Niska nie jestem
          bo mam 170 cm, więc wyższych butów nie potrzebuję. A bucików i tak nie będzie
          widaćsmileMam nadziejęsmile))
    • kamu2 Re:najważniejsze zeby były wygodne 14.04.07, 12:21
      Dla mnie liczy się elegancja ale przed wszytkim musza być wygodne,jeszcze się
      nie zastanawiałam,na co dzien chodze w płaskich butach,buty na obcasie zakładam
      raczej na imprezy,wiadomo musze w tych butach przetańczyc całą noc i na drugi
      dzień też musi byc wszystko ok.W ogóle jak pomyśle o tym ślubie i weselu to mam
      gule w gardle,zaczyna mnie ogarniać paniczny stres,ja nie znosze byc w centrum
      uwagiuncertain
    • mada.d.n Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 14.04.07, 17:35
      8,5cm. na co dzień chodze raczej na plaskich, ale w sandałkach na wysokim
      obcasie - a w takich idę do ślubu - wytrzymałam już niejedną noc i niejedne
      balety smile w razie czego mam inne na przebranie, na obcasie 3cm, ale to
      pozostawiam jako ostateczność

70 dni smile
      Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać,
      jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom.
      • karhar Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 14.04.07, 18:30
        dziewczyny a czy bierzecie pod uwagę fakt, że jak zmienicie buty na niższy obcas
        to długość sukienki też się zmieni?smile) tzn jeżeli długość sukni dobieracie do
        obcasa np 8 cm to jak zmienicie buty na 3 cm to będziecie deptały po suknismile
        • inkageo Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 14.04.07, 18:32
          Racjasmile Zostaje chodzenie na palcachsmile Ja właśnie siedzę w moich butach i
          niestety nie są najwygodniejsze..uncertain Muszę je rozciągnąć..
          • karhar Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 14.04.07, 18:37
            No ja Cię podziwiam za takie obcasysmile) Moje nie są piękne ale przynajmniej umiem
            w nich chodzićsmile Dzisiaj obleciałam całą Silesię w poszukiwaniu oczywiście
            butów, może znajdę jeszcze coś co powali mnie na kolanasmile ale niestety nic nie
            masad( Nie wiem czy to co jest w sklepach to już wszystko czy może dostaną
            jeszcze coś nowego. Chcę zobaczyć czy te buty będą pasowały do tej sukni bo jak
            nie to muszę zmienić wizjęsmile)
            • inkageo Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 14.04.07, 18:45
              Dla mnie 9 cm to standard, ale te są ciasne.. Chociaż zazwyczaj popełniam błąd
              bo kupuję buty za duże, które po miesiącu mi kłapiąsmile Nigdy nie mogę trafić
              idealnie w rozmiar jak nie ma połówek.. To Ty już trzeciej pary szukaszsmile Butów
              nigdy za wielewinkwinkwink Ja może też coś jeszcze kupię na zmianę.. Jakieś klapeczki
              na otarte nogi..
              Dzisiaj wyszłam na pół godziny się poopalać przed przymiarką i jestem różowa
              jak prosiak! Nie sądziłam, że takie ostre to kwietniowe słońce!
              Piękną pogodę miały ślubujące pary, widziałam dzisiaj dwa orszaki pod
              kościołemsmile Zaczął się sezonsmilesmilesmile
        • mada.d.n Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 15.04.07, 07:37
          biorę to pod uwagę, ale jak będą mnie bolały nogi na tyle, że będę zmieniać,
          buty, to myślę, że suknia już mniej będzie mnie obchodziła smile liczę na to, że w
          ogóle nie będzie takiej potrzeby, ale przygotowanym trzeba być smile

69 dni smile
          Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać,
          jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom.
    • ma-la Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 14.04.07, 18:33
      1 cm smile)
    • teskniaca_za_wilczyca Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 14.04.07, 18:34
      naszczescie kobieta która uczy nas tanczyc dała mi namiary na pana który szyje
      buty na zamówienie takie jak dla tancerek (cos jak akces tylko ze w poznaniu)
      i za 80 zł mam butki z satyny w stym samym wzorze i kolorze co sukienka, a krój
      butów sama wymysliłam...obcas 2 cale-5 cm..najwygodniejszy
    • folavril ok 3-4 cm, takie: 15.04.07, 15:25
      miszaki.blog.onet.pl/6,1,0,album.html
    • zosiaczek25 Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 15.04.07, 16:08
      Kapcie typu kierpce spod Gubalowki, to chyba najlepsze kapcie, jakie istnieja
      pod sloncem. Uwielbiam je. Tez nie nosze butow na wysokim obcasie. Los obdarzyl
      mnie mala stopa, na ktora ciezko jest znalezc eleganckie buty na obcasie. Na
      szczescie jestem wiecznym studentem, a i nawet moja wczesniejsza praca nie
      wymagala ode mnie kategorycznego noszenia tego typu butow, wiec bez problemu
      cale zycie smigam w butach sportowych. Gorzej teraz. O dziwo buty do slubu w
      swoim rozmiarze szybko znalazlam, ale sa wlasnie na 7 cm obcasie. Doswiadczen z
      tak wysokim obcasem nie mam zbyt duzych (najwyzszy mam 5 cm). Ale musze
      przyznac, ze nie przeszkadza mi ta wysokosc obcasa zupelnie. Jedyny problem jaki
      mam z tymi butami, to to, ze jeden troszke cisnie. Ale to zdaje sie kwestia
      rozchodzenia.
    • nionczka Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 15.04.07, 17:29
      Bede miala obcas 2,5 cm. O 2,5 cm wyzszy niz na codzien smile Gdyby miala krotka
      suknie pewnie bym sie zdecydowala na jakies 6 cm, ale przy dlugiej nie musze i
      bardzo sie z tego ciesze.
      • jola.pedagogspoleczny Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 15.04.07, 18:38
        Ja najpierw kupiłam sukienkę, a potem martwiłam się butami. Jak przymierzałam
        sukienkę w salonie to wyglądała idealnie na długość, ale potem okazało się, że
        pani dała mi do przymiarki do sukni butki własnie na siedmiocentymetrowym
        obcasie i... tak już zostało. Niedawno kupiłam właśnie i butki do tej suknienki
        (z obcasem celowałam na oko i sie udało) i mają te 7 cm...

PS Nigdy wcześniej nikt mnie nie widział na takim obcasie (poza studniówką,
        gdzie miałam 10cm), więc będzie to napewno wielkie zaskoczenie wink
        • paulina.galli Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 15.04.07, 19:35
          Z 5-6 cm smile
          Jestem dosyc wysoka - 170 cm
          Narzeczony - jak na faceta "srednio wysoki" - 178 cm
          Mysle ze te 5 ( max 6 cm ) bedzie w sam raz smile

ps. tak wogole uwielbiam baaardzo wysokie obcasy smileAle bardziej nie lubie byc od
          niego wyzsza smile wiec odkad jestesmy razem wybieram takie max 7-8 cm :0 z
          kozyscia dla mojego kregoslupa i stop smile
    • kasik_22 Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 15.04.07, 21:29
      Ja mam obcasy 6,5 cm i to w sam raz bo mam 175cm wzrostusmile
      • aniafania Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 15.04.07, 21:58
        Ja bym chciała 5-6cm, ale jest problem. Noszę rozmiar 35 (małe 35). Dziś miałam
        pierwsze podejście - nic nie znalazłam. No może jedne u Ryłko, ale z wielkim
        czubem. Może macie namiary na małe buciki?

Bo w Smyku ślubnych chyba nie mają wink
    • hanwar ja 3 cm,7cm dla mnie niewyobrażalne 15.04.07, 21:58

• gina28 Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 15.04.07, 22:12
      Ja chyba jednak te 7. Wtedy nie ma takiej dysproporcji między nami. Narzeczony
      jest słusznego wzrostu, a ja malutka smile Myślę, ze jak będą wygodne i dobrze
      będą trzymać, to 7 będzie w sam raz. Moje stopy sa krótkie, szerokie i o
      wysokim podbiciu - nie wybieram się nawet do sklepów, bo i tak nic nie znajdę.
      Zapasowych poszukam wśród komunijnych - już zresztą przymierzalam fajne - tylko
      własnie ta długość sukni...
      Fajnie było poczytac Wasze rozdrapy na temat obcasów smile
      • aniafania rozmiar 34/35 na obcasie - gdzie kupić? 16.04.07, 06:55
        Gina28, gzie kupiłaś małe butki na obcasie. Noszę małe 35 i znalazłam tylko
        jedne u Ryłko, które nie specjalnie mi się podobają. Dzięki za info.
        • gina28 Re: rozmiar 34/35 na obcasie - gdzie kupić? 19.04.07, 19:14
          Zamawiam w Akces - szyją buty na wymiar, czeka się 2 m-ce. Mozesz tez poszukac
          w Ryłko, mają małe, czasem sprowadzaja na specjalne zamówienie. Ja mam nie
          tylko małą, ale i szeroka stope na wysokim podbiciu. Nigdzie nie znajdę...
      • natalii_2 7 cm 19.04.07, 09:51
        ja wybrałam 7 cm.. wczoraj zamawiałam i chciałam się zdecydowac na 8 cm a
        myslałam nawet nad 9cioma, ale rozsądek wziąl górę. Mimo, że cały czas
        własciwie biegam na szpilkach do pracy i po pracy i nie mam z tym problemu,
        jednak z doświadczenia imprezowo weselnegho wiem, że dla moich stóp całonocne
        tańce to jednak cos innego niż podbiegnięcie do autobusu...

Wyciągnęłam z szafy buty, w których byłam u koleżanki na weselu, zmierzyłam
        obcas .. wyszło 8,5 .. pamiętam jak męczyłam się w trakcie imprezy .. wiec 9cio
        centymetrowy od razu odpadł.. a mój ukochany chociaż uwielbia mnie na bardzo
        wysokich obsasach sam powiedział, żebym lepiej wybrała taki obcas na jakim sie
        czuje lepiej.. moje buty do pracy i na codzień mają obcasy 7mio centymetrowe
        wiec wybór był oczywisty ... ten centymetr wiecej, czy mniej nie będzie się
        rzucał w oczy za to moim stopom bedzie zdecydowanie wygodniej smile

PS: zamówiłam w akcesie butki wczoraj .. jeszcze nikt nie zadzwonił czekam
        niecierpliwie wink
    • cler27 Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 19.04.07, 10:11
      Mam 2 pary butów ( ecru, skórka, zakryte palce, pasek na pięcie ) przygotowane
      na ślub. Obcasy : 5,5 cm i 7 cm. Do przymiarek sukni ubieram te niższe, więc
      nawet jak zdecyduję się wystąpić w wyższych, to nie zahaczę o suknię smile
      Pozdrawiam smile

P.S. Buciki kupiłam na Allegro. Są śliczne...
      • katia.seitz Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 19.04.07, 12:17
        coś koło 3 cm, w wyższych obcasach się potykam i zabijam...
        u mnie nie wchodzi w grę tańczenie w długiej ciężkiej sukni na niestabilnym
        obcasie, czego żałuję, bo nie jestem zbyt wysoka, a za to trochę przysadzista, i
        pewnie poprawiłoby mi to sylwetkę sad
        • tequilla78 Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 19.04.07, 12:25
          8,5 cm z arte di roma. Siedzę w nich w pracy i na razie chyba OK. Nie wiem tylko
          jak przy dłuższym chodzeniu i tańcach.
    • agusia1801 Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 19.04.07, 19:21
      Ja zdecydowałam sie na maleńkie obcasiki bo tylko 3,5 centymetra. Na codzien
      chodze w balerinkach wiec nie dałabym rady na wysokim obcasie.
    • strzygula Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 21.04.07, 14:03
      ja bede miala 4-5 cm. mam problem z kolanem i ze wzgledu na to ale tez bedzie
      mi wygodniej jak mam przetanczc w nich cala noc

mój suwaczek
    • gatta26 Re: 7 cm obcas - ok? Jakie będziecie miały? 21.04.07, 14:41
      Maksymalnie 3 cm smile
    • karolin-k kupiłam 10 cm 21.04.07, 19:13
      nie zakładałam,że będa tak wysokie, ale to jedyne jakie mi się podobały.

Muszę przejśc króttki kurs poruszania się w nich.

Plusem jest to, że mój M jest w niebo wzięty, bo ubóstwia wysokie obcasy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka