aire1 13.03.08, 18:06 Jak powyżej, ile płacicie fotografowi? Ile bierze niezły fotograf za ślub + wesele + plener? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wernicka.art.pl Re: Ile za fotografa w wawie? 16.03.08, 22:31 aire1 napisała: > Jak powyżej, ile płacicie fotografowi? Ile bierze niezły fotograf za > ślub + wesele + plener? Pełen zestaw: przygotowania+plener+ślub+wesele to od 1500 wzwyż, zależy jeszcze czy chcesz gotowy album ze zdjęciami, ile będzie z tego materiału gotowych odbitek i oczywiście od samego fotografa. Odpowiedz Link Zgłoś
melanika przegląd cen 25.03.08, 10:06 Jeśli pytasz o kogoś, kto to robi dobrze to za dobrego fotografa płaci się sporo: sam ślub, sam plener 1000-3000 ślub z weselem 2500-4000 ślub z plenerem i weselem 3000-8000 ceny oczywiście w złotych są to ceny DOBRYCH, sprawdzonych warszawskich fotografów. Niektórzy w cenie dają albumy. Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_brown_69 Re: Ile za fotografa w wawie? 18.03.08, 15:27 'Niezly' fotograf to pojecie wzgledne. Nie wiem jaki typ fotografii lubisz, ale w Wa-wie jest duzy wybor, wiec na pewno cos znajdziesz. Cenowa rozpietosc tez jest duza. Jak ja szukalam fotografa, to najczesciej sie spotykalam z cena 2,5 - 3,5 tys. zlotych. Ale w ramach tej ceny oferowane uslugi byly baaardzo rozne. Hitem byla oferta za ok. 3,5 tys., gdzie Mloda Para dostawala 75 zdjec (wywolanych) i to wszystko. Prawdopodobnie, finalnie przedstawiaja Mlodej Parze o wiele wiecej zdjec, a jak juz Mloda Para widzi te wszystkie piekne zdjecia, to placi znowu gruba kase, zeby miec wiecej fot. Mi przy wyborze fotografa opadaly rece, ale w koncu znalazlam to co chialam (mam nadzieje, bo slub dopiero przede mna ;] ) Chcialam fotografa, ktoremu zaplaca do 2 tys., i ktory bedzie robil piekne zdjecia. Najpierw urzekly mnie zdjecia, potem N., a po kontakcie mail'owym, oboje zakochalismy sie w cenie - 1.500,00 zl za sfotografowanie slubu, wesela do 1h oraz zrobienie krotkieg pleneru (2h) w dniu slubu. Dostaniemy 140 fot wywolanych w formacie 17x20 (czy cos takiego, w kazdym razie takie troszke wieksze) i kolejnych ok 140 'obrobionych' na plycie (w sumie ok. 280 zdjec na plycie). Fotograf ma bardzo duze portfolio, wiec mamy nadzieje, ze i nasze zdjecia beda udane. Nie zalamuj sie cenami - chcec to moc Jak masz slub zima lub latem nastepnego roku, to moge dokladniej powiedziec, czy polecam 'naszego' fotografa (ja mam slub w lipcu br.) Odpowiedz Link Zgłoś
sl-pl Re: Ile za fotografa w wawie? 24.05.08, 14:06 to dawaj namiary na niego please Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_brown_69 Re: Ile za fotografa w wawie? 12.06.08, 15:05 sl-pl napisał: > to dawaj namiary na niego please To jest likn do jego strony: www.fotosikorski.pl/sense/gal.html Zaznaczam tylko, ze jestem jeszcze przed slubem, nikt mi tego Pana nie polecal, a wybralam go wylacznie na podstawie portfolio. Natomiast w sierpniu (jak juz dostane zdjecia) bede mnogla sie wypowiadac dokladnie Odpowiedz Link Zgłoś
gerwazy76 Re: Ile za fotografa w wawie? 25.03.08, 09:08 Warto rozważyć zaproszenie fotografa spoza Warszawy, jakość ta sama a cena może być niższa .. Fotografia ślubna i nie tylko - moja fotografia Odpowiedz Link Zgłoś
marcinrusinowski Re: Ile za fotografa w wawie? 11.06.08, 21:32 gerwazy76 napisał: > Warto rozważyć zaproszenie fotografa spoza Warszawy, jakość ta sama a cena może być niższa zabawne, ja mam góra dwa śluby miesięcznie w Warszawie, reszta poza - czyli wychodzi na to że ludzi poza Warszawą stać na mnie a warszawiaków nie (żartuję - to wynika z tego, że dużo osób pracuje w Warszawie a śluby są tam skąd się pochodzi czyli w całej Polsce). Odpowiedz Link Zgłoś
nawarro Re: Ile za fotografa w wawie? 03.06.08, 18:50 z ceną za "fotografa" jest jak ze wszystkim innym, i często jednak cena idzie w parze z jakością, chociaż można liczyć na tzw. okazje: np. Ja - mam umięjętności (podobno talent) i bardzo dobry sprzęt, ale nie mam jeszcze portfolio ślubnego, i u mnie można mieć zdjęcia z wysokiej półki za ceną z bardzo niskiej... Ale tak konkretniej o cenach - patrząc jako klient (sam miałem wesele nie tak dawno) i jako fotograf: - klient myśli tak: za co taka kasa, kilka godzin pracy i tyle $, w głowach im się poprzewracało, może wziąść kogoś tańszego, a może kogoś spoza warszawy itp. albo: skąd te różnice w cenach, jeden bierze 800zł a drugi 3500zł ? A jaka jest prawda: praca fotografa to nie tylko pstrykanie na ślubie czy w plenerze, ale także: - kupno i serwisowanie sprzętu - baardzo drogiego, a posłuży on góra kilka sezonów, do tego po roku jest on wart 60% ceny (a niezły zestaw to ok. 20tys.) - działalność promocyjna (strony www itp.), targi - spotkania z klientami przed i po ślubie - koszty dojazdów, telefonów - podatki - czas poświęcony na OBRÓBKĘ zdjęć: dobry fotograf (taki któremu się jeszcze chce) poświęca na to więcej czasu niż na same zdjęcia Generalnie jeżeli ktoś robi sesję plenerową w innym dniu + ślub i wesele, to dla fotografa mniej więcej cały TYDZIEŃ PRACY !!! - poza tym sezon ślubny jest dość krótki - pomyślcie ile trzeba "zarobić" żeby wyjść na zero, czyli zarobić na sam sprzęt... A skąd różnice w cenie: - doświadczenie (portfolio) - nakład pracy: są tylko tacy co pstrykają i koniec, inni siedzą przy zdjęciach całymi dniami żeby je "dopieścić" - nakłady/koszty, głównie mówię tu o sprzęcie, bo jeżeli ktoś kupił sobie lustrzankę cyfrową i 2 słabe obiektywy łącznie za 5tys. jest w stanie zaproponować niższą cenę niż osoba która używa sprzętu z wyższej półki (dodam że dobre obiektywy to wydatek ok. 3-8tys. za sztukę !) do tego drogi aparat (body) Sama "amortyzacja" takiego sprzętu to gigantyczne koszty, ale za to przkłada się to na efekt pracy - o takich rzeczaj jak odbitki czy albumy nie wspominam, bo to najmniejszy pikuś i takie trochę mydlenie oczu klientom... MOJA RADA: wielu klientów nie dostrzega większych różnic pomiędzy dobrymi a średnimi zdjęciami - takim osobom polecam fotografów tańszych jeżeli jednak jakość jest dla was ważna (kolejne odbitki, np. na plakat, możecie zrobić za 30 lat) to niestety trzeba sypnąć kasą... życzę samych super ująć, bez względu ile zapłacicie Odpowiedz Link Zgłoś
emprex Re: Ile za fotografa w wawie? 04.06.08, 22:04 Znam dobrego fotografa i jeżeli chcecie to podam namiary na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
waforki Re: Ile za fotografa w wawie? 07.06.08, 21:55 Ja płacę w sumie 1600 PLN. Składają się na to: - zdjęcia na ślubie - zdjęcia na weselu - plener - album 100 zdjęć - płytka ze zdjęciami. Warto przed wyborem fotografa obejrzeć jego wcześniejsze prace i zapytać na jakim sprzęcie pracuje. Dodatkowo warto dowiedieć się, czy jest możliwość wyboru dowolnego pleneru - czasami zdarza się bowiem, że fotograf z gory narzuca, gdzie chce zrobić zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
marina111 Re: Ile za fotografa w wawie? 11.06.08, 22:40 Czy to sa tylko plenery czy zdjęcia w kościele rózniez? Nie zauwazyłam takich zdjęc na stronie Odpowiedz Link Zgłoś
aniusia822 Re: Ile za fotografa w wawie? 12.06.08, 07:55 Muszę przyznać,że te zdjęcia to rewelacja, po prostu bomba. Szkoda, bo mam już fotografa, ale znajomym na pewno polecę. Odpowiedz Link Zgłoś
nawarro Re: Ile za fotografa w wawie? 12.06.08, 17:28 o których zdjęciach mowa, bo nie idzę linka (a odpowiedź odnosi się do pytania głównego...) ? Odpowiedz Link Zgłoś