2daniel1982 08.01.10, 15:33 mam pytanie odnosnie Safari na quadach. czy ktos z was wybral sie na ten fakultet z 6-scio latkiem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mkk88 Re: Safari na quadach. 08.01.10, 15:42 odradzam. to nie jest wycieczka dla 6-latków. Odpowiedz Link Zgłoś
darek2213 Re: Safari na quadach. 08.01.10, 17:02 mkk88 jeśli byleś na takich kladach to opisz jak to się odbywa bo jestem zainteresowany. Odpowiedz Link Zgłoś
2daniel1982 Re: Safari na quadach. 08.01.10, 18:53 tez chcialbym sie dowiedziec jak to sie odbywa jesli ktos moglby to opisac i co jest w tym takiego ze nie mozna wziasc dziecka ze soba. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
agasz301 Re: Safari na quadach. 13.01.10, 17:09 witaj , bylismy na takiej imprezie rok temu własnie z 6 letnia córka. jipami jakos dojechała choc juz pod koniec tak trzesło ze była tym zmeczona.mielismy na miejscu z qudów zrezygnowac, ale mielismy tyle szczescia, ze jedna pani ze wzgledu na swoja chorobe nie mogła jechac i nam jej popilnowała. bardzo sie ucieszylismy, bo była swietna zabawa. ale potem córka korzystała z dalszej imprezy czyli przejazd wielbładem kolacja i pokazy beduinske i bardzo jej sie podobało. wracajac jipami go hotelu kierowca jechał ostroznie ze wzgledu na nia. takze jezeli jedziesz z zona to np. jedno z was musi zrezygnowac z qudów a reszta imprezy dla 6 latka do przezycia, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Safari na quadach. 08.01.10, 19:45 Ja wprawdzie byłam na Safari w Turcji z 8-latkiem, ale była to jego ulubiona wycieczka, na którą zresztą wybralismy się drugi raz. To była naprawdę duza frajda dla dzieci, w Egipcie tez wybieramy się na Safari. Szkoda, że nikt nie opisał, jak to dokładnie wygląda :( Odpowiedz Link Zgłoś
mikkka30 Re: Safari na quadach. 08.01.10, 20:06 Ja bylam na Safarii w Hurghadzie i mojemu synkowi mial 6 lat podobalo sie. U nas wygladalo to tak: Zabieraja cie jeepami spod hotelu,jazda po pustyni,pozniej wioska beduinska i poczestunek,a na koniec ok 40 min jazdy quadami po pustyni. Dzieci od 15 lat mogly jezdzic same ,mlodsze z rodzicami. Linki w tych quadach sa tak podkrecone,ze nawet jak ktos nigdy nie jezdzil to sobie poradzi:)Polecam zabrac okulary i arafatki na glowe bo kurz niesamowity( w koncu to pustynia) .My w tym roku znow zaliczymy quady,bo w zeszlym jakos czasu na nie zabraklo:) pozdrawiam wszystkich Egiptomaniakow! Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Safari na quadach. 08.01.10, 20:15 Dzięki, słyszałam że w Sharm zamiast quadów jest przejażdżka wielbładami. Są też różne wersje Safari. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Safari na quadach. 08.01.10, 20:13 Jezdzilam w Egipcie na quadach. Byłam na dwóch róznych wycieczkach tego typu. Jedna była zorganizowana z hotelu. Zwerbował nas mlody chlopak ktory sie tym zajmowal. Wycieczka ta trwala jakies 3 godziny. Jechalismy quadami gesiego przez pustynie do takiego fajnego miejsca nad Morzem Czerwonym... tam byl krotki odpoczynek i podziwianie widoków... itd...I pozniej powrot do hotelu. Druga to był juz calodniowy fakultet. Byly tam m.in. quady, wielbłądy, wypad jeepami do Wioski Beduinskiej... itd Generalnie jazde quadami wspominam jako swietna przygode. Dzieci tez braly w tym udzial ale musialy siedziec z osoba dorosła na jednym quadzie... Mysle, ze rezolutny 6-sciolatek moze juz w tym brac udzial.. Pod warunkiem ze nie bedzie to jazda jakas wyczynowa... Takie spokojne wycieczki sa tez organizowane i dzieci takie juz szkolne jak najbradziej moga brac udzial ale pod opieka osoby doroslej... Tam gdzie ja bylam widzialam takie dzieci wiec mysle, ze mozna je spokojnie zabrac na taka wycieczke... Dla dzieciakow to najwieksza frajda... Odpowiedz Link Zgłoś
daniel_korzeniowski Re: Safari na quadach. 09.01.10, 09:18 A ktore biuro wybrac w sharm na ten fakultet aaba czy e-sharm. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Safari na quadach. 09.01.10, 10:05 Ja akurat korzystałam z tego fakultetu w Hurghadzie od rezydenta Tui/Scan i impreza ta nazywała sie Badawaya - pustynna wyprawa. Była to impreza całodniowa i naprawde warto zabrac na nia dzieci bo jest to super przygoda.. A wczesniejsze quady to byla calkiem przypadkowa impreza... organizowana przez kogos w hotelu. tez warto bylo :)) Co do Sharm el Sheikh to nie wiem bo dopiero tam pojade we wrzesniu wiec wtedy bede sie zastanawiac. Wydaje mi sie, ze sa tam podobne wyprawy wiec napewno warto skorzystac :)) Odpowiedz Link Zgłoś
darek2213 Re: Safari na quadach. 09.01.10, 14:53 Kasia_p45 czy może nurkowalas w H. lub może ktoś inny móglby opisać jak to przebiega i ile orientacyjnie kosztuje pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Safari na quadach. 09.01.10, 15:08 forum.gazeta.pl/forum/w,622,103082389,103082389,Nurkowanie_intro_w_Sharm.html Tu masz caly fajny wątek o nurkowaniu. Poczytaj szczegolnie posty od miriam... ona jest specjalstką w tej dziedzinie.. Jest jeszcze sporo zapalonych nurków na tym forum ale w tej chwili nie podam nickow bo poprostu nie pamietam.. Ja niestety jestem "zielona" w tej materii. Dopiero mam zamiar spróbowac jak bede latem w Sharm.. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Safari na quadach. 13.01.10, 18:04 Bez przesady Kasiu, nie jestem specjalistą, dopiero sie uczę. Wojtek ma w tym wzgledzie daleko wieksze doswiadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Safari na quadach. 13.01.10, 19:43 Wcale w to nie wątpie :)) Ale z twoich opisów tez sie duzo dowiedziałam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: Safari na quadach. 10.01.10, 15:08 darek2213 napisał: > Kasia_p45 czy może nurkowalas w H. lub może ktoś inny móglby opisać > jak to przebiega i ile orientacyjnie kosztuje > pozdrawiam Transferują Cię na łódź nurkową , tam zaraz po wypłynieciu łodzi w morze , zostaniesz przeszkolony krotko w zakresie tego jak masz się zachowywać pod wodą , jaki sprzęt będziesz miał załozony na siebie i bardzo pobieżny sposób jak się go obsługuje . Po dopłynięciu na miejsce nurkowe w swojej kolejności , zostajecie zaproszoni do przebrania się i założenia sprzętu - załoga w czynny sposób w tym pomaga , nstępniu skok do wody , tam z reguły zostaje do roboty tylko oddychać i podziwiać , resztę może za Ciebie robić twój opiekun - zawodowy nurek , bedzie pokazywał Ci co ciekawsze rzeczy pod wodą , bo pierwsze wrażenia samego przebywania pod wodą są tak silne , że otoczenia można początkowo nie zauważać . Taki introdiving nurek trwa około 20 minut i jest realizowany do 12 m , ale z reguły nie przekracza się 8-10m . Po zakończonym nurkowaniu wychodzicie z wody , jest przerwa na obiad i napoje , opalanie itd. Następnie po przerwie jest drugie zejście pod wodę w jakimś innym miejscu , wszystko przebiega jak poprzednio . Przed nurkowaniem wypełniasz dokumenty o przebytych chorobach i posiadanych schorzeniach . Ważny jest fakt , że niektóre rzeczy mogą Cię wyeliminować z nurkowania , więc warto abyś załatwiając sobie ten fakultet , powiedział wcześniej o jakiś sprawach zdrowotnych które Cie dotyczą . Intro na wodach otwartych powinno odbywać się w stosunku 1:1 i być prowadzone przez certyfikowanego zawodowego nurka . Co do cen rozpietość jest od około 40-45$ do 70-80$ i powinieneś dostać za to : transfer z i do hotelu , przszkolenie , dwa nurkowania itrodiving , lunch i napoje , oraz miłą atmosferę na łodzi Podam jeszcze linka do baz nurkowych w Hrg i Sharm może będą aktualne ceny forum.gazeta.pl/forum/w,51391,90453363,93287563,Re_SHARM_EL_SHAIKH.html Odpowiedz Link Zgłoś
darek2213 Re: Safari na quadach. 10.01.10, 15:29 Wojtek37k bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Safari na quadach. 10.01.10, 18:53 Wojtek widze, ze jestes obeznany w tym temacie.. Mozesz powiedziec cos wiecej na temat jakie np choroby czy przypadlosci moga wyelimonowac czlowieka z nurkowania??? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: Safari na quadach. 10.01.10, 22:26 Tu są oba kwestionariusze z organizacji PADI w języku polskim , które podpisuje się przed nurkownaiem intro i każdym kursem realizowanym w tej organizacji , pierwszy dotyczy odpowiedzialność , drugi kwestionariusz , to kwestionariusz zdrowotny . www.tourclub.pl/download/druki/39.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Safari na quadach. 13.01.10, 20:04 kasia_p45 napisała: > Wojtek widze, ze jestes obeznany w tym temacie.. Kasia!Tu chlapnęłaś trochę.Wiadomo że jeśli idzie o nurkowanie to najlepiej do Wojtka.Może czasami za bardzo zawodowo i niezrozumiale,czasami ma nie swój dzień,ale od nikogo raczej nie otrzymasz bardziej wiarygodnych podpowiedzi w tym temacie.Nic też nie ujmuję Miriam.Też się zna na tym dobrze tyle że akurat tu (chciała) robić za skromnisię.To tak do moich poprzednich bardziej fantazyjno-literackich wypowiedzi na którymś z wątków z których wiadomości powielasz.A tak swoją drogą.Pytasz i pytasz a i tak się boisz i nic z tego Twojego nurkowania nie będzie.Poza tym jak to dziwnie ten wątek faluje.Z qadów na nurki.Koła na płetwy.Qrde nie ogarniesz wszystkiego,pogubisz się w sprzęcie i uwarunkowaniach.Powietrze na tlen można pewno by od biedy zamienić, (dajmy spokój już innym substytutom)tylko potem problem zdrowotny.Ale płetwy na koła?Chyba ratunkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Safari na quadach. 13.01.10, 21:31 Janan no i o to chodzi, zeby przy okazji bylo wesoło :)) A to, ze Wojtek ma wieksza wiedze na temat nurkowania to skad mialam wiedziec?... Zreszta Miriam tez mi wszystko fajnie objasnila...akurat to co chcialam wiedziec :)) A pogubic w tym calym sprzecie pewno i tak sie pogubie...wazne tylko aby te rafy na mnie poczekaly :)) Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Safari na quadach. 13.01.10, 22:00 kasia_p45 napisała: > Janan no i o to chodzi, zeby przy okazji bylo wesoło :)) Oby nie za wesoło,(jeszcze wykraczę) raczej lekko bez popadania w skrajności. > A to, ze Wojtek ma wieksza wiedze na temat nurkowania to skad mialam > wiedziec?. <Pisałem.> > objasnila...akurat to co chcialam wiedziec :))No i dobrze.Nie zrób tylko z tego doktoratu.Nie taki problem straszny i zawsze do przejścia.A warto. > A pogubic w tym calym sprzecie pewno i tak sie pogubie...wazne tylko Nie pozwolą Ci się pogubić.Dadza co trzeba i przypilnują.No,tylko trzeba się zdecydować. > aby te rafy na mnie poczekaly :)) Poczekają jeszcze,ale te przybrzeżne coraz "chudsze".Ale jak już wypłyniesz dalej(po odważnej decyzji) to uważaj z tym sprzętem.Uśmiercisz przypadkiem(tym kołem)koralowce jak Ci się urwie, a one "rosną"setki lat.Zresztą jest opiekun,nie pozwoli na wybryki. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Safari na quadach. 13.01.10, 22:17 Janan moze i pisales to czy tam to... ale wiesz... ja mam czasem skleroze :)) Odpowiedz Link Zgłoś