pit-1 01.07.10, 13:47 W lipcu samoloty z Gdanska do Sharmu dalej latają z międzylądowaniem w krakowie.Jaki syfff.Czy exim jest tak cienki,że nie ma pełnego samolotu z GD do SSH w sezonie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gladi3 Re: Exim - Porażka 01.07.10, 15:52 a z itaki tez jest miedzyladowanie czy itaka jest taka cienka ze nie ma pelnego samolotu? poprostu ludzie kasy nie maja na wycieczki,sa wybory,powodz w kraju,sa wieksze problemy niz pelen samolot!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: Exim - Porażka 01.07.10, 17:53 To chyba trzeba napisać , jakie kiepskie te Trójmiasto , że nie można zebrać pełnego jednego samolotu turystów ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
netka_lubin Re: Exim - Porażka 01.07.10, 17:57 widzę ,ze nudzicie się skoro kłócicie się o takie bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
asiaaaa6 Re: Exim - Porażka 01.07.10, 18:34 W zeszłym roku wracaliśmy z Egiptu do Katowic z międzylądowaniem w Warszawie i jakoś przeżyliśmy, w sumie to nawet fajnie było, więc myślę, że gorsze rzeczy mogą nas spotkać ze strony biur podróży niż jakiekolwiek międzylądowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kadrom Re: Exim - Porażka 01.07.10, 19:45 Patriotyzm lokalny sie we mnie odzywa: ja Ci dam kiepskie 3miasto!!! A tak poważnie też nad tym ubolewam. Miejsce w samolocie z Gdańska to odwieczny problem. Pokoje w hotelach są, tylko odwiecznie ten sam problem: brak miejsca w samolocie. Z tego powodu mam ograniczone ruchy jeśli chodzi o takie prawdziwe lasty. 2 tygodnie temu wróciłem z Marsa z wylotem z W-wy. Trasa GDA-WAR to jednak pewne utrudnienie, szczególnie powrót. Ale dla marsjańskich nurków było warto po trzykroć !!! Pzdr Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: Exim - Porażka 01.07.10, 20:22 Kadrom ja przepraszam , mam nadzieje , że emotikon na końcu tamtej wypowiedzi , trochę jednak złagodzi Twój uzasadniony gniew :-) Bardzo lubię Trójmiasto , co rok je odwiedzam weekendowo w wakacje , w tym roku będę 4 dni 15-18 lpca i wiem że bez wględu na pogodę będę się dobrze bawił Miłego Odpowiedz Link Zgłoś
darek2213 Re: Exim - Porażka 01.07.10, 22:29 pit-1 z Gdańska do Krakowa masz po drodze a ja z Bydgoszczy lecę do Hurghady przez Szczecin to raczej w tym przypadku porażka hahahaa i co mam ja powiedzieć???? Odpowiedz Link Zgłoś
karuzela100 Re: Exim - Porażka 01.07.10, 22:31 Pięknie :) jeśli twoja wypowiedz jest opinią biura to gratulacje ................................................................ Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.xxx Re: Exim - Porażka 02.07.10, 11:01 Współczuję, ale na pocieszenie dodam, że o ile międzylądowanie z Gd w Krakowie to strata ok. pół godziny, o tyle międzylądowanie w Gdańsku, na trasie z Krakowa do Hurgady wydłuża nam podróż do 6 godzin, nie wspomnę już o absurdalności takiego kierunku podrózy. Tez lecimy z Eximu. Jakoś się nie popisali w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
blueazur Re: Exim - Porażka 02.07.10, 12:14 Właśnie wróciliśmy wczoraj z Hurghady i oczywiście w obie strony było międzylądowanie w Krakowie. Exim w tym roku zafundował nam super przelot a mianowicie wylot miał być o 9.00 rano Air Cairo bezpośrednio z Gdańska do Hurghady. Dzień przed wylotem telefon z biura że przesunięty na 21.20 i przez Kraków i liniami Koral Blue. Myślę no trudno przeżyjemy chociaż 2 godziny dłużej w samolocie z dzieckiem z chorobą lokomocyjną to masakra. Na lotnisku byliśmy o 19.00 czyli mniej więcej 2 godz. przed wylotem. Okazało się że wylot przesunięty na 22.10 później na 23.15 w efekcie wylecieliśmy 20 minut przed północą. W Hurghadzie po wszystkich formalnościach wsiedliśmy do autokaru ok. 8.00 ichniego czasu. Po 2 godzinach rozwożenia nas po hotelach ( nasz hotel był ostatni)o 10.00 dotarliśmy na miejsce gdzie w recepcji oświadczono że pokój będzie o 12.00. Dodam że był 25.06 godz. 10.00 a wczasy wykupione były od 24.06. Rozumiem że pierwszy dzień jest na przelot ale bez przesady żeby zabierać nam cały jeden dzień i jeszcze część następnego co przy tygodniowym pobycie ma kolosalne znaczenie. Na szczęście sam pobyt był rewelacyjny i pierwszy raz w Egiptowie spotkaliśmy się z tak dyskretną i miłą obsługą. Jak widać nasza podróż z Gdańska od wyjścia z domu trwała ponad 12 godzin. Dodam że na w dzień wylotu na stronie Eximu pojawił się drugi lot z Gdańska liniami AMC o tej samej porze który odbył się bez opóźnień i międzylądowań ( z powrotem też). Dzwoniłam do Warszawy do Eximu z zapytaniem skąd ten lot widmo i kto się na niego załapał. Krótko mówiąc olali mnie. Usłyszałam tylko że ktoś tak podzielił i już. Jestem wyleczona takim traktowaniem przez Exim, chociaż tak samo zostali potraktowani ludzie z Itaki i SunFun którzy z nami lecieli. SunFun jednak zrekompensowł opóźnienie fundując wycieczkę fakultatywną. Co prawda najtańszą ale zawsze to jakiś gest. Nasza rezydentka powiedział tylko że Exim i tak nam pewnie nie uzna reklamacji (brak jednego noclegu). Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.xxx Re: Exim - Porażka 02.07.10, 13:40 Blueazur, z tego, co piszesz, wynika, ze Gdansk ma miedzyladowania w Krakowie? Bo my lecimy z Krk i na stronie Eximu znalazlam taka perełke, ze wylatując z Krk do Hurgady mamy miedzyladowanie w Gdansku. W biurze potwierdzili, jednoczesnie nie umieli mi w zaden logiczny sposob wyjasnic, dlaczego robimy takie bezsensowne kółko. Ciekawe tez, jak nam policza doby hotelowe, bo teoretycznie mamy zaplacone od 8.07. a wylatujemy w tym dniu ok. 22-giej. Odpowiedz Link Zgłoś
blueazur Re: Exim - Porażka 02.07.10, 14:00 Tak właśnie jest. Wracając z Hurghady wylądowaliśmy w Krakowie gdzie część z Krakowa wysiadła po czym odczekaliśmy jakieś 20 min. i wsiedli ci którzy lecą do Hurghady. Następnie polecieliśmy do Gdańska gdzie wysiedliśmy my a wsiedli ludki z Gdańska do Hurghady. Tak to funkcjonuje. Z powrotem była wielka loteria i licytacja gdzie najpierw bo sama załoga samolotu nie bardzo się orientowała. No ale pierwszy był Kraków niestety........:) Odpowiedz Link Zgłoś
asiaaaa6 Re: Exim - Porażka 03.07.10, 14:51 Skoro wylatujecie o 22 to w Egipcie będziecie nad ranem. Dlatego dobra hotelowa policzona jest od 8.07 od 14 bo w przeciwnym razie musielibyście czekać do 12 dnia 9.07 więc o jakiej niewykorzystanej dobie i zwrocie kosztów w ogóle tu mówicie generalnie tak to zawsze jest, bez względu na biuru, że pierwszy i ostatni dzień przeznaczony jest na przeloty. Odpowiedz Link Zgłoś
blueazur Re: Exim - Porażka 03.07.10, 15:22 W umowie zapisane jest 7 noclegów. Więc gdzie jest ten nocleg z 24.06 na 25.06 skoro w hotelu zameldowano nas 25.06 o godz.10.30???? Zgadza się że pierwszy dzień jest na podróż i rozumiem że powinien to być dzień 24.06 do godz. 00.00 albo coś tu nie kumam. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Exim - Porażka 03.07.10, 15:46 Napisz reklamacje.. Co ci szkodzi?.. moze chocby pare zl zwroca :)) Odpowiedz Link Zgłoś
puma70 Re: Exim - Porażka 02.07.10, 15:34 strata noclegu= reklamacja= zwrot za 1 dobe Odpowiedz Link Zgłoś
dana_n Re: Exim - Porażka 02.07.10, 15:39 Ot,następna mądrość.....naprawdę brakowało na tym forum takiego autorytetu...;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
puma70 Re: Exim - Porażka 02.07.10, 19:46 No proszę kto to znowu się wtrąca może pani powinna pracować przy odprawie celnej;))) widać zjadła wszystkie rozumy i sie popisuje , a za nie wywiązanie się z umowy biuro zwraca droga mądrości tylko trzeba odpowiednie pismo wystosować ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
78dario Re: Exim - Porażka 02.07.10, 13:04 A ja lubie starty i uziemienia - w twoim przypadku to 2X więcej frajdy. A tak serio to nie mamy na to większego wpływu. O takich rzeczach dowiadujemy się i tak w ostatniej chwili o ile wogóle. Ciekawe czy Alfa Star też coś takiego mi zafunduje z Katowic. Za miesiąc sie przekonam. Dario. Odpowiedz Link Zgłoś
mirra9 Re: Exim - Porażka 02.07.10, 16:01 Nie wiesz, że samolotem lecą turyści z różnych biur?! Odpowiedz Link Zgłoś
kxjp Re: Exim - Porażka 02.07.10, 16:34 jakie linie lotnicze mają najczęściej międzylądowania? Odpowiedz Link Zgłoś
blueazur Re: Exim - Porażka 02.07.10, 16:56 Z moich obserwacji wynika że najlepsze linie egipskie to AMC. Jeżeli mają opóźnienia to niewielkie i międzylądowania tylko czasem. Lecieliśmy kilkakrotnie Koral Blue i zawsze były znaczne opóźnienia. Nie wiem jak z innymi liniami, chyba nie ma reguły. AMC wg mnie ma naljlepsze samoloty (wycieczki przeważnie z TUI i innych lepsiejszych biur) Odpowiedz Link Zgłoś
dana_n Re: Exim - Porażka 02.07.10, 20:40 Szanowna puma70, Nie wiem dlaczego akurat przy celnej odprawie miałabym pracować..;-)),ale Ty pewnie tez nie wiesz,bo nie rozróżniasz rodzajów odpraw/ale to tak na marginesie/.Forum,to miejsce,gdzie ci, co nie wiedza pytają,a ci, co wiedzą odpowiadają.Ja się tu niczym nie popisuję,tylko udzielam dokładnych, merytorycznych odpowiedzi na pytania,na które ZNAM odpowiedź.To forum ma pomóc początkującym,czy mniej doświadczonym turystom,a nie wprowadzać ich w błąd.Niestety zdarza się,że osoby takie jak Ty,po dwóch wyjazdach uważają się za ekspertów od podróżowania i wypisują tu głupoty nie poparte żadną wiedzą.Popisywałaś się w wątku o wizach,a teraz autorytatywnie stwierdzasz,że:"strata noclegu= reklamacja= zwrot za 1 dobe ".Jak można napisać coś takiego, nie znając treści umowy?nie znając przyczyny takiego stanu rzeczy?To,czy utrata noclegu rzeczywiście może być podstawą do reklamacji zależy od bardzo wielu czynników,które nawet nie przychodzą Ci teraz do głowy.Jeżeli raz Ci się zdarzyło,że złożyłaś reklamację i dostałaś zwrot kosztów za jedną dobę, to to wcale nie jest aksjomat. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: Exim - Porażka 03.07.10, 15:57 Tak jak to przestwił pokrzywdzony , to starcił dobę pobytu w hotelu , ja rozumiem , że niektóre biura robią bardzo różne numery w umowach , ale , może być to zapis , który przed sądem okaże się nieskuteczny . Trzeba być w takich wypadkach asertywnym i dochodzić swoich praw . Klient wykupił wczasy z konkretnym dniem i godziną odlotu oraz sprecyzowanym lotem , skąd do dokąd , można jakoś wytłumaczyć samo międzylądowanie , ale nie utrutę doby hotelowej . Doba hotelowa kończy około 12.00 w kazdym hotelu i takim świadczeniem jak sniadanie , Klient nie otrzymał żadnego z tych świadczeń tzn. nie dostał pokoju przed 12.00 i podejrzewam , że śniadania , więc nie ma nawet co dyskutować ..... :-( Miałem taką sytuację z innym biurem , na innej destynacji , nawet nie próbowali się wypierać / dyskutować , dostałem 35 euro od osoby , przeprosin , a Pani rezydentka zachowała się w tej sytuacji zupełnie inaczej . Opóźnienie nie było z powodu niedopatrzenia biura , przewoźnik nawalił i musiał podstwić inny samolot , na lotnisku spedziliśmy 8 godzin dodatkowo , były napoje , jedzenie , a na miejscu przeprosiny i pozytywnie (bez odwoływań) rozpatrzona reklamacja . To był wypadek , a tutaj biuro sobie pozwoliło samo zmienić , to co przed odlotem miał zapisane w umowie klient . Odpowiedz Link Zgłoś
monikakum Re: Exim - Porażka 04.07.10, 09:30 My też lecieliśmy 15.06 z exim do Hurghady, wylot przesunięty z 21.10 na 20.45. Natomiast powrót 29.06 zamiast o 17.10 odbył się o 7.00. Samolot leciał do Warszawy, miał na pokładzie ludzi wracających do Katowic, zabierał z Wawy lecących do Hurghady i dopiero potym leciał do Katowic.Lecieliśmy Koral Blue. Odpowiedz Link Zgłoś
puma70 Re: Exim - Porażka 04.07.10, 21:38 szanowna pani umowa jest wiazaca prawnie i jesli w umowie jest 7 noclegow to ma byc 7 a nie 6 to samo tyczy sie sniadan i obiadokolacji i nikt nie idzie do sadu tylko pisze reklamacje do biura takze nie mozna byc pomocnym we wszystkim , bo akurat w tej dzidzinie ekspertem pani nie jest pozdrawiam zycze udanych wakacji;) Odpowiedz Link Zgłoś
dana_n Re: Exim - Porażka 04.07.10, 22:13 droga pumo70. Jeżeli chcesz być pomocna na tym forum,to musisz jeszcze trochę dorosnąć,zdobyć więcej wiedzy, a nie kierować się wyłącznie emocjami.Umowy z biurami podróży są bardzo różne,są konstruowane przez prawników wiedzących na ten temat dużo więcej niż Ty.Czasem biuro nie wywiązuje się z warunków umowy i jest podstawa do reklamacji,a czasem umowa jest tak sprytnie napisana,że turysta nie ma żadnej szansy na reklamację,nawet jak jest święcie przekonany,że takie prawo mieć powinien.Nie wypowiadaj się ,że NA PEWNO coś przysługuje,jak nie czytałaś zawartej umowy.Jak chcesz się udzielać na tym forum,pisz o własnych wrażeniach...Jeśli napiszesz,że coś Ci się podobało,Twoje prawo.Jak napiszesz,ze było do niczego,też dobrze.Każdy ma prawo do subiektywnej opinii.Ale jeśli czegoś nie wiesz,to sprawdź..albo zaznacz,że tak Ci się wydaje...a nie zamieszczaj bzdur jako pewnych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
brolka35 wezyr - międzylądowanie 04.07.10, 23:36 My lecieliśmy z łodzi z międzylądowaniem we Wrocławiu, a wracalismy z międzylądowaniem w Warszawie. Biuro Wezyr linie Amc. Lot do Sharm przyspieszony był z 21 na 11 do południa, powrotny z 17.30 na 6 rano w tył. Nic nie stracilismy ale wiem, iz ludzie z Gdańska którzy z nami wracali stracilibo przylecieli z wtorku na środe w nocy i z poniedziałku na wtorek juz byli zabrani z hotelu bo lot o 6 rano. Tak więc - niefajnie - 6 dni wakacji, Zgadza się, że przyczyną jest pewnie zbiórka ludzi różnych biur lub róznych miast po to by leciał pełen samolot itp ale ze Scanem lub Tui takich niespodzianek nigdy nie miałam Odpowiedz Link Zgłoś
puma70 Re: Exim - Porażka 05.07.10, 08:00 no niestey nie mam o czy z toba dyskutowac , jak zdobedzie wyksztalcenie prawnicze porozmawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
aawonka1 Re: Exim - Porażka 15.07.10, 12:02 Pierwszy i ostatni raz z EXIMEM. Totalna klapa , oszukaństwo, wakacje wykupione w styczniu i na miejscu zamiana hoteli. Odpowiedz Link Zgłoś
aawonka1 Re: Exim - Porażka 15.07.10, 16:53 W styczniu wykupiłam w EXIMIE wakacje do TROPICANY GRAND AZURE , w maju i w czerwcu klkukrotnie kontaktowałam się z biurem gdyż na forach turystycznych pokazywały się informacje że biuro zamienia hotel Tropicana na Royal Grand Azure , wszystko miało byc o.k. i bez zmian. Dobę przed wylotem otrzymałam potwierdzenie rezerwacji i godzin wylotu z Eximu dodatkowo telefonowałam do biura i znowu otrzymałam informację że od dłuższego czasu nie zdarzają się już zmiany hoteli , proszę sobie wyobrazic moją minę gdy na lotnisku w Szarmie dziewczyna z rozbrajającym uśmieszkiem informuję nas że jedziemy do Royala zamiast do Tropicany , że powinniśmy wiedziec o tym już w Polsce bo przekwaterowania w tym konkretnym przypadku to nie rzadkośc. Więc jedziemy bo jesteśmy z dziecmi i widzimy że dyskusja z zadowoloną z siebie , wciąż uśmiechniętą panią nie ma sensu. To nasze pierwsze i ostatnie wczasy z Eximem , wcześniej jeździliśmy z SUN FUN i bez zarzutów.Od Eximu jako rekompensatę dostaliśmy wycieczkę na Tiran - snurkowanie gratis. Do Tiranu statek nie dotarł , zostaliśmy doczepieni do grupy nurków , mieliśmy w ciągu rejsu od 7,30 do 17,00 dwa zejścia po 30 minut na coś rafopodobnego , chyba sami mieliśmy robic za rybki , bo oprócz nas i paru żyjątek nie było co oglądac. Stracony dzień gratis od EXIMU. Hotel o.k łady , duży pokój , ale kto spędza urlop w pokoju. Sprzątający , leżakowi i kelnerzy super , a w barach totalna olewka - rozczarowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
robertela Re: Exim - Porażka 15.07.10, 17:41 No to lipa -sam w ubiegłym roku urlopowałem się w Tropicanie Grand Azure (super!!!)- i wiem czego żałujesz. Ja za dwa tygodnie wylayuję do Albatros Palace (Hurghada) i mam nadzieję ,że Exim nie wywinie takiego numeru. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaowiec81 Re: Exim - Porażka 16.07.10, 10:43 I jak wycieczka? Wszystko było wporządeczku? W ubiegłym roku byłem w Albatros Palace z Exim. hotel świetny, jak i obsługa rezydenta. W tym roku wybieram sie do Albatrosa w październiku, więc mam nadzieje, ze nie będzie podmianki. Choć jak byłem w ubiegłym roku, to niestety kilka osób wylądowało w innych hotelach. Mam nadzieje, że Exim nie nawali w tym roku, bo jak narazie jestem zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
dejnaa Re: Exim - Porażka 16.07.10, 22:57 Pierwszy i ostani raz z Eximem - porażka na całej lini !!! Odpowiedz Link Zgłoś
dejnaa Re: Exim - Porażka 16.07.10, 23:05 Potwierdzam wypowiedź aawonka1 chyba byliśmy w tym samy terminie My jednak wywalczyliśmy pobyt w Tropicanie nie ustąpiliśmy na żadne kompromisy ale czas stracony i koczowanie w lobby nikt nam już nie wynagrodzi. Z pewnych źródeł dzisiaj już wiem że z góry było wiadomo , ze nie trafimy do tego hotelu i uważam że Exim postąpił delikatnie mówiąc nie w porządku , bo ja tż dwa razy dzwoiniłam przed wyjazdem i tłumaczyłam im że nie interesuje mnie RoYal!!! a mimo to zafundowali przekwaterowanie.Wiedząc wczesniej nie zgodzilabym sie na wyjazd o czym biuro informowałam .Poprostu oszukali!!!!!! Czytałam tu opinie o tym biurze ale czasem informacje nie zawsze są zgodne !! tym przypadku co do biura zgadzam się w 100% nigdy więcej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malgonia1985 Re: Exim - Porażka 05.08.10, 08:40 a ja zgadzam się z opinią że stracona doba = zwrot za to pieniążków.. pracuje w sądzie gdzie rozpatrywane są niemal wszystkie sądowe sprawy z biurami (w naszej właściwości bardzo wiele z nich ma swoje siedziby) i nie spotkałam się z sytuacją żeby ktoś nie został zakwaterowany na dobę i nie dostał z tego tytułu zwrotu pieniążków... nie zapominajmy o tym że katalog jest integralną częścią umowy i jest wiążący i jeśli napisane jest 7 noclegów to 7... jedyna sytuacja w której można nie otrzymać zakwaterowania zaraz po przylocie to taka gdzie wyjazd zaplanowany jest powiedzy od 1 do 8 dnia miesiąca i doba zaczyna się pierwszego ale o 14 a np wylatujemy 1 o 1 w nocy i dojeżdzamy na miejsce o 10 to niestety musimy poczekać... a w innych przypadkach reklamacja jest uzasadniona i jeśli biuro jej nie uzna to w procesie nie spotkałam się z tym zeby nie zostało to uwzględnione... ja lece z Eximem już w sobote i mam nadzieję że niespodzianek nie będzie... na szczęscie wylot z Warszawy a tu chyba łatwiej jest zapełnić samoloty :) Odpowiedz Link Zgłoś