paewlek 17.11.10, 09:53 Czy jest różnica pod wzglem bezpieczeństwa, z którego sejfu korzystam - tego w pokoju czy w recepcji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
walet Re: Sejf w hotelu 19.11.10, 00:09 Nie zabierasz na urlop do Egiptu dorobku całego swego życia ,prawda? Więc te 100/200/300/400/500 EUR włóż do torebki plastikowej i wsadź ją nad panele sufitowe ,w przedpokoju , tam gdzie znajduje się automatyka klimatyzacyjna. Egipscy sprzątacze są niscy, nie wyjmą. Jeśli natomiast w Twoim hotelu klimatyzacja będzie prymitywna tzn. będziesz mieć klimatyzator indywidualny, zawieszony na ścianie nad łóżkiem i nie będzie za nim żadnej szpary to niestety musisz znaleźć inne miejsce; wtedy może na balkonie, w krześle, pod tapicerką ? Jeśli na balkonie tylko plastiki to warto wziąć z kraju taśmę klejącą; egipski sprzątacz jest leniwy i nie podnosi mebli "do góry nogami" ; nie dojrzy przyklejonego od spodu zawiniątka. Pokombinuj tak żeby Cię nie okradli ! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anjolka77 Re: Sejf w hotelu 03.02.11, 15:40 Ja pieniądze schowalam do książki, która leżała sobie spokojnie w walizce. Z kolei ta walizka zamknięta była w szafie. Nikt tam nie zaglądał, zreszta nie spotkałam się jeszcze z taką sytuacją żeby komuś jakieś pieniądze z pokoju zginęły. Odpowiedz Link Zgłoś
angelfree Nie te czasy 03.02.11, 18:07 Szperasz, Anjolko, po forum, żeby wyciągnąć wątki z czasow, kiedy w Egipcie bylo bezpiecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
staraara Re: Sejf w hotelu 19.11.10, 07:29 Otwarcie przez pracownika hotelu zamkniętego sejfu po poprzednich mieszkańcach trwało z 8 minut. Trwało to tak "długo" bo czarował żebym nie zorientował się jak on to robi - stałem za jego plecami. Otwarcie jest bardzo proste. Inna sprawa, że w Egipcie w hotelach nigdy mi nic nie zginęło. Okradziono mi natomiast bagaż nadany do przelotu w Hurghadzie. W hotelu dokumenty i część gotówki zostawiam w sejfie. Reszta gotówki przy sobie i w kilku różnych miejscach w pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
paewlek Re: Sejf w hotelu 19.11.10, 03:24 Po pierwsze - nie martwię się o pieniądze, tylko o dokumenty. Po drugie - czytałam posty osób, którzy mieli problemy związane z sejfami stąd moje pytanie. Po trzecie - nie wiem czym podyktowane jest, że sejfy są i w pokojach, i w recepcji. Odpowiedz Link Zgłoś
walet Re: Sejf w hotelu 19.11.10, 07:12 Odpowiadając już poważnie: -sejfy w pokojach to gadżet, ładnie wyglądający w katalogowym opisie hotelu ale nic nie gwarantujący; jeśli rzeczywiście jakaś lokalna szajka będzie chciała Cię okraść - otworzy go z łatwością (ale w dobrych hotelach to się zdarza bardzo rzadko) -sejfy w recepcji są po to by hotel dodatkowo zarobił na gościach,którzy zabierają na urlop zbyt dużo kasy Generalnie, jeśli pojedziesz do dobrego hotelu nie powinnaś mieć żadnych problemów z bezpiecznym trzymaniem paszportów w szufladce nocnego stolika. Alternatywa to pozostawienie paszportów w recepcji aż do wyjazdu; podczas większości wycieczek , które wybierzesz , nie są one potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
mila9910 Re: Sejf w hotelu 19.11.10, 07:13 Ja korzystam zawsze z sejfu w pokoju. Problem jaki może powstać to zablokowanie lub chwilowa awaria systemów hotelowych, ale to jest zawsze rozwiązywane w sposób dość szybki(jeśli nie odpuścisz w recepcji i będziesz stać dając do zrozumienia że nie odejdziesz jeśli ktoś się nie uda natychmiast, niestety w Egipcie czas załatwiania spraw ma dziwny wymiar).Jak dla mnie to wygodniejszy jest ten w pokoju bo otwierasz go kiedy chcesz nie absorbując nikogo z obsługi, a jeśli chodzi o bezpieczeństwo to nie zawiodłam się mimo, że czasami zostawialiśmy w pokoju na wierzchu komórki i PSP. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy96 Re: Sejf w hotelu 20.11.10, 22:43 Moim zdaniem najlepszym zabezpieczeniem jest sejf w recepcji.Aby go otworzyć potrzebne są dwa klucze: jeden nasz i drugi osoby obsługujacej sejf-najczęściej recepcjonisty.Poza tym wynajmując go otrzymujemy pokwitowanie wynajmu co stawia nas w lepszej sytuacji prawnej.Sejfy w pokojach należą do wyposażenia pokoju i są dość prymitywne.Otwiera się je przy pomocy szfru.Zamek sejfu jest zasilany baterią (tylko z takimi miałem doczynienia) ,która nie zawsze jest w dobrym stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
paewlek Re: Sejf w hotelu 21.11.10, 00:55 Dziękuję za podpowiedź. W te wakacje korzystałam z sejfu w recepcji, który był monitorowany i byłam spokojna. Do Egiptu wybieram sie po raz pierwszy i chętnie skorzystam z podpowiedzi innych. Odpowiedz Link Zgłoś