Gość: Iwonka IP: *.a.jawnet.pl 20.04.04, 12:06 Czy ktos byl w srodku? Jaka jest jego historia? bede wdzieczna za wszelkie info! Pozdrawiam cieplutko Iwonka (jeszcze 30 dni) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Iwonka Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.a.jawnet.pl 21.04.04, 16:38 Ej...nikt nic nie wie? Niemozliwe! Majac za plecami Meczet (w down town) idziemy jakies 100m i jest uliczka w prawo...zaraz na niej po lewej stronie stoi Kosciol. Ej..napiszcie cos o nim! I jeszcze jedno. Czy Meczet w Down Town mozna zwiedzac? Pozdrawiam cieplutko Iwonka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corrina_f1 Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.maqs.com 21.04.04, 17:17 Jeśli mówisz o tym dużym na tym skrzyżowaniu koło sklepu Lido, to można. Miałam sie tam z nim wybrać ostatniego dnia, ale oczywiście nieodpowiednio się ubrana , hehe :) Ale podobno jest fajny, widziałam kilka fotek. Iwonko, ile Tobie jeszcze zostalo ? Mi 16 !! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwonka Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.a.jawnet.pl 21.04.04, 18:14 Kasienko. Idac od Lido w kierunku suk-u dochodzi sie do skrzyzowania. Droga w lewo prowadzi na suk. W prawo do meczetu. prosto-w sklepowa dzielnice...tam po jakis 10m po lewej jest kosciol...jego mam na mysli. Raczej niska zabudowa (z tego co pamietam) z dosc wysokim murem. Czy to jest koptyjski kosciol? Qrcze...nie ma nigdzie info na jego temat. A w meczecie bylas? Buziaczki! Iwonka (jeszcze 29 dni!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corrina_f1 Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.maqs.com 21.04.04, 18:18 Myszko, ja właśnie o meczecie mówię, że go miałam odwiedzić ;) Koptyjski kościół widziałam zdaje sie w okolicach hotelu Shedwan, właściwie jeszcze wcześniej wjeżdżając od strony Kairu. Ale może się mylę, było po północy a ja po 2 dniach biegania po moim kochanym mieście :) A meczet, o którym mówię, to taki duży, na skrzyżowaniu, a właściwie w rozwidleniu 2 ulic (jedna z nich to ta, gdzie był sklep Lido), kiedyś chyba podsyłałam Ci zdjęcie tego meczetu. To tam właśnie nie weszłam :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruba Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: 62.135.62.* 21.04.04, 23:46 kosciol jest czynny codziennie, jesli jest zamkniety, to wystarczy poprosic pracownika i otworzy, msza w niedziele minimum 2,5 godz. kobiety siedza osobno i mezczyzni tez, o co Wam chodzi z tymi dniami, jesli moge zapytac, przepraszam jesli jestem wscibska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwonka Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.a.jawnet.pl 22.04.04, 09:05 Dziekuje za odpowiedz. To jest kosciol koptyjski? Msza jest po arabsku? Napisz mi cos wiecej, prosze... Jezeli chodzi o dni-to jest to odliczanie do wyjazdu do Egiptu :-) Buziaczki... Iwonka-jeszcze 28 dni Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie 22.04.04, 11:02 Gość portalu: Iwonka napisał(a): > To jest kosciol koptyjski? Msza jest po arabsku? Tak to jest kosciol koptyjski, a msza jest po... koptyjsku. Jest to jezyk martwy, uzywany wylacznie jako liturgiczny kosciola koptyjskiego, tak jak jeszcze w latach '70 w katolickim byla lacina. Psalmy, hymny, modlitwy - wszystko po koptyjsku. Msza jest bardzo dluga, ok. 2,5godz. i duza jej czesc to wlasnie spiew. Sa male fragmenty (np. kazanie) po arabsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maryla Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 11:18 Mam jedno zdjęcie z tego kościola, nienajlepsze technicznie ale za to z próbką pisma koptyjskiego pod obrazem Chrystusa. Moja sąsiadka byla na zaręczynach koptyjskich, ma kilka fajnych zdjeć z przyjęcia. Jesli podasz maila to pewnie sie zgodzi ci je wyslać. Koptowie sa bezpośrednimi potomkami "starożytnych" Egipcjan, dawno temu byli prześladowani i trzymali sie razem. Nawet z tych kilku amatorskich zdjęć widać jak bardzo wielu z nich jest do siebie podobnych. Dziewczyny, a nawet małe dziewczynki mają takie wspaniałe ogromne, migdałowe oczy jak ze starych egipskich malowideł.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwonka Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.a.jawnet.pl 23.04.04, 20:44 Marylo-bardzo prosze o zdjecia! bibulek@poczta.onet.pl dziekuje i pozdrawiam cieplutko! Iwonuś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maryla Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 23:19 Prosba zostala przekazana, zdjęcia nadejdą Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie 22.04.04, 09:23 Gość portalu: gruba napisał(a): > o co Wam chodzi z tymi dniami, jesli moge zapytac, przepraszam jesli jestem > wscibska Iwonka za 28 dni do Hurghady ja za 15 do Sharm :) pzdr Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.stansat.pl 24.04.04, 23:35 hej Iwonko, bardzo Ci polecam wziąć udział w niedzielnej mszy.. przezycie niesamowite! (ja byłam na jednej mszy w kościele koptyjskim, choć nie w Hurghadzie) na końcu mszy jest dzielenie się chlebem i też możesz podejść i otrzymać kawałek. pamiętaj tylko by siąść po prawej stronie (prawa strona- jeżeli stoisz przodem do "ołtarza") bo po lewej siedzą mężczyźni;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwonka Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.a.jawnet.pl 26.04.04, 09:40 dzieki Ana! :-) Postaram sie wybrac...a jak z ubiorem? Dluga spodnica i zakryte ramiona, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie 26.04.04, 11:23 Spodnica zakrywajaca kolana lub spodnie. Bluzka zakrywajaca ramiona, nie wydekoltowana, nie przeswitna. I dobrze miec jakas lekka chustke na glowe. Nie we wszystkich kosciolach jest to wymagane, ale lepiej byc przygotowana na taka ewentualnosc. Np. w kosciele w Sharm nakrycie glowy obowiazkowe w czasie mszy, ale w jednym z kosciolow koptyjskich w Kairze, gdzie bylam na mszy i to w Wielkanoc, wiele kobiet bylo z odkrytymi glowami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corrina_f1 A w Sharm ? IP: *.maqs.Com 26.04.04, 12:03 No własnie, częściowo już widze odp na swoje pytanie zanim je zadałam :) A gdzie w SSH jest kościół koptyjski ? Chętnie bym się do niego wybrała, Msze też chciałabym w takim miejscu przeżyć. pzdr Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: A w Sharm ? 26.04.04, 15:17 Jest w willowej czesci dzielnicy Hadaba (czyli mieszkalnej; mowi sie o niej Hadaba-villas, zeby sie nie mylilo z czescia hotelowa). Jak bedziesz w Amar Sinie, to jakies pol godzinny spaceru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corrina_f1 Re: A w Sharm ? IP: *.maqs.Com 26.04.04, 15:34 Ok, super, wielkie dzięki :) Mam nadzieję że trafię jakoś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: A w Sharm ? IP: *.stansat.pl 03.05.04, 19:30 trafisz bez problemu, wystarczy ze powiesz "kanisa" (kosciol) albo "church" i na pewno ludzie ci wskaza droge.. zreszta rezydent tez z pewnoscia ci powie jak dojechac, no problem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maryla Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.04, 23:50 Iwonko, czy zdjęcia doszły? Mam info, że zostały wysłane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwonka Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.a.jawnet.pl 04.05.04, 09:18 Tak, tak Marylo...doszly! Wielka Buzka! Wielkie dzieki! Pozdrawiam cieplutko :-) Wdzieczna Iw.... Odpowiedz Link Zgłoś
alinacy Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie 04.05.04, 00:21 Witaj!! Ja byłam w środku w styczniu tego roku, jest mały, skromny-podobny do naszych kościółków. Na zewnątrz była nawet szopka świąteczna-nieduża z ruchomymi postaciami.Mam zdjęcia ale nie zdążyłam ich jeszcze zeskanować. Niestety nie znam jego historii-mogę się jednak czegoś dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
alinacy Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie 04.05.04, 00:23 Witaj!! Ja byłam w środku w styczniu tego roku, jest mały, skromny-podobny do naszych kościółków. Na zewnątrz była nawet szopka świąteczna-nieduża z ruchomymi postaciami.Mam zdjęcia ale nie zdążyłam ich jeszcze zeskanować. Niestety nie znam jego historii-mogę się jednak czegoś dowiedzieć.Mieści się na północ od Sekkali-niedaleko centrum i Papas II. Odpowiedz Link Zgłoś