Dodaj do ulubionych

Kościół Koptyjski w Hurghadzie

IP: *.a.jawnet.pl 20.04.04, 12:06
Czy ktos byl w srodku? Jaka jest jego historia?
bede wdzieczna za wszelkie info!
Pozdrawiam cieplutko
Iwonka (jeszcze 30 dni)
Obserwuj wątek
    • Gość: Iwonka Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.a.jawnet.pl 21.04.04, 16:38
      Ej...nikt nic nie wie? Niemozliwe!
      Majac za plecami Meczet (w down town) idziemy jakies 100m i jest uliczka w
      prawo...zaraz na niej po lewej stronie stoi Kosciol. Ej..napiszcie cos o nim!
      I jeszcze jedno. Czy Meczet w Down Town mozna zwiedzac?
      Pozdrawiam cieplutko
      Iwonka
      • Gość: corrina_f1 Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.maqs.com 21.04.04, 17:17
        Jeśli mówisz o tym dużym na tym skrzyżowaniu koło sklepu Lido, to można. Miałam
        sie tam z nim wybrać ostatniego dnia, ale oczywiście nieodpowiednio się
        ubrana , hehe :)
        Ale podobno jest fajny, widziałam kilka fotek.

Iwonko, ile Tobie jeszcze zostalo ?
        Mi 16 !! :)))
        • Gość: Iwonka Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.a.jawnet.pl 21.04.04, 18:14
          Kasienko. Idac od Lido w kierunku suk-u dochodzi sie do skrzyzowania. Droga w
          lewo prowadzi na suk. W prawo do meczetu. prosto-w sklepowa dzielnice...tam po
          jakis 10m po lewej jest kosciol...jego mam na mysli. Raczej niska zabudowa (z
          tego co pamietam) z dosc wysokim murem. Czy to jest koptyjski kosciol?
          Qrcze...nie ma nigdzie info na jego temat.
          A w meczecie bylas?
          Buziaczki!
          Iwonka (jeszcze 29 dni!)
          • Gość: corrina_f1 Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.maqs.com 21.04.04, 18:18
            Myszko, ja właśnie o meczecie mówię, że go miałam odwiedzić ;)
            Koptyjski kościół widziałam zdaje sie w okolicach hotelu Shedwan, właściwie
            jeszcze wcześniej wjeżdżając od strony Kairu. Ale może się mylę, było po
            północy a ja po 2 dniach biegania po moim kochanym mieście :)

A meczet, o którym mówię, to taki duży, na skrzyżowaniu, a właściwie w
            rozwidleniu 2 ulic (jedna z nich to ta, gdzie był sklep Lido), kiedyś chyba
            podsyłałam Ci zdjęcie tego meczetu. To tam właśnie nie weszłam :(
            • Gość: gruba Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: 62.135.62.* 21.04.04, 23:46
              kosciol jest czynny codziennie, jesli jest zamkniety, to wystarczy poprosic
              pracownika i otworzy, msza w niedziele minimum 2,5 godz. kobiety siedza osobno
              i mezczyzni tez,
              o co Wam chodzi z tymi dniami, jesli moge zapytac, przepraszam jesli jestem
              wscibska
              • Gość: Iwonka Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.a.jawnet.pl 22.04.04, 09:05
                Dziekuje za odpowiedz.
                To jest kosciol koptyjski? Msza jest po arabsku? Napisz mi cos wiecej, prosze...
                Jezeli chodzi o dni-to jest to odliczanie do wyjazdu do Egiptu :-)
                Buziaczki...
                Iwonka-jeszcze 28 dni
                • egipcjanka15 Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie 22.04.04, 11:02
                  Gość portalu: Iwonka napisał(a):

> To jest kosciol koptyjski? Msza jest po arabsku?

Tak to jest kosciol koptyjski, a msza jest po... koptyjsku. Jest to jezyk
                  martwy, uzywany wylacznie jako liturgiczny kosciola koptyjskiego, tak jak
                  jeszcze w latach '70 w katolickim byla lacina. Psalmy, hymny, modlitwy -
                  wszystko po koptyjsku. Msza jest bardzo dluga, ok. 2,5godz. i duza jej czesc to
                  wlasnie spiew. Sa male fragmenty (np. kazanie) po arabsku.
                • Gość: Maryla Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 11:18
                  Mam jedno zdjęcie z tego kościola, nienajlepsze technicznie ale za to z próbką
                  pisma koptyjskiego pod obrazem Chrystusa. Moja sąsiadka byla na zaręczynach
                  koptyjskich, ma kilka fajnych zdjeć z przyjęcia. Jesli podasz maila to pewnie
                  sie zgodzi ci je wyslać. Koptowie sa bezpośrednimi potomkami "starożytnych"
                  Egipcjan, dawno temu byli prześladowani i trzymali sie razem. Nawet z tych
                  kilku amatorskich zdjęć widać jak bardzo wielu z nich jest do siebie podobnych.
                  Dziewczyny, a nawet małe dziewczynki mają takie wspaniałe ogromne, migdałowe
                  oczy jak ze starych egipskich malowideł....
                  • Gość: Iwonka Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.a.jawnet.pl 23.04.04, 20:44
                    Marylo-bardzo prosze o zdjecia!
                    bibulek@poczta.onet.pl
                    dziekuje i pozdrawiam cieplutko!
                    Iwonuś
                    • Gość: Maryla Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 23:19
                      Prosba zostala przekazana, zdjęcia nadejdą
                      Pozdrawiam
              • corrina_f1 Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie 22.04.04, 09:23
                Gość portalu: gruba napisał(a):
                > o co Wam chodzi z tymi dniami, jesli moge zapytac, przepraszam jesli jestem
                > wscibska

Iwonka za 28 dni do Hurghady ja za 15 do Sharm :)

pzdr
                Kasia
    • Gość: ana Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.stansat.pl 24.04.04, 23:35
      hej Iwonko, bardzo Ci polecam wziąć udział w niedzielnej mszy.. przezycie
      niesamowite! (ja byłam na jednej mszy w kościele koptyjskim, choć nie w
      Hurghadzie) na końcu mszy jest dzielenie się chlebem i też możesz podejść i
      otrzymać kawałek. pamiętaj tylko by siąść po prawej stronie (prawa strona-
      jeżeli stoisz przodem do "ołtarza") bo po lewej siedzą mężczyźni;)
      • Gość: Iwonka Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.a.jawnet.pl 26.04.04, 09:40
        dzieki Ana! :-)
        Postaram sie wybrac...a jak z ubiorem? Dluga spodnica i zakryte ramiona, tak?
        • egipcjanka15 Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie 26.04.04, 11:23
          Spodnica zakrywajaca kolana lub spodnie. Bluzka zakrywajaca ramiona, nie
          wydekoltowana, nie przeswitna. I dobrze miec jakas lekka chustke na glowe. Nie
          we wszystkich kosciolach jest to wymagane, ale lepiej byc przygotowana na taka
          ewentualnosc. Np. w kosciele w Sharm nakrycie glowy obowiazkowe w czasie mszy,
          ale w jednym z kosciolow koptyjskich w Kairze, gdzie bylam na mszy i to w
          Wielkanoc, wiele kobiet bylo z odkrytymi glowami.
          • Gość: corrina_f1 A w Sharm ? IP: *.maqs.Com 26.04.04, 12:03
            No własnie, częściowo już widze odp na swoje pytanie zanim je zadałam :)

A gdzie w SSH jest kościół koptyjski ? Chętnie bym się do niego wybrała, Msze
            też chciałabym w takim miejscu przeżyć.
            pzdr
            Kasia
            • egipcjanka15 Re: A w Sharm ? 26.04.04, 15:17
              Jest w willowej czesci dzielnicy Hadaba (czyli mieszkalnej; mowi sie o niej
              Hadaba-villas, zeby sie nie mylilo z czescia hotelowa). Jak bedziesz w Amar
              Sinie, to jakies pol godzinny spaceru.
              • Gość: corrina_f1 Re: A w Sharm ? IP: *.maqs.Com 26.04.04, 15:34
                Ok, super, wielkie dzięki :)
                Mam nadzieję że trafię jakoś ;)
                • Gość: ana Re: A w Sharm ? IP: *.stansat.pl 03.05.04, 19:30
                  trafisz bez problemu, wystarczy ze powiesz "kanisa" (kosciol) albo "church" i
                  na pewno ludzie ci wskaza droge.. zreszta rezydent tez z pewnoscia ci powie jak
                  dojechac, no problem:)
    • Gość: Maryla Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.04, 23:50
      Iwonko,
      czy zdjęcia doszły? Mam info, że zostały wysłane...
      • Gość: Iwonka Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie IP: *.a.jawnet.pl 04.05.04, 09:18
        Tak, tak Marylo...doszly!
        Wielka Buzka! Wielkie dzieki!
        Pozdrawiam cieplutko :-)
        Wdzieczna Iw....
    • alinacy Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie 04.05.04, 00:21
      Witaj!!
      Ja byłam w środku w styczniu tego roku, jest mały, skromny-podobny do naszych
      kościółków. Na zewnątrz była nawet szopka świąteczna-nieduża z ruchomymi
      postaciami.Mam zdjęcia ale nie zdążyłam ich jeszcze zeskanować. Niestety nie
      znam jego historii-mogę się jednak czegoś dowiedzieć.
    • alinacy Re: Kościół Koptyjski w Hurghadzie 04.05.04, 00:23
      Witaj!!
      Ja byłam w środku w styczniu tego roku, jest mały, skromny-podobny do naszych
      kościółków. Na zewnątrz była nawet szopka świąteczna-nieduża z ruchomymi
      postaciami.Mam zdjęcia ale nie zdążyłam ich jeszcze zeskanować. Niestety nie
      znam jego historii-mogę się jednak czegoś dowiedzieć.Mieści się na północ od
      Sekkali-niedaleko centrum i Papas II.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka