Dodaj do ulubionych

Hurgada - kilka pytań

18.05.11, 07:20
Witam
Zastanawiam się na wyjazdem do Hurgady. Byłem kilka lat temu w Sharm i do Naama Bay było kilka km. Czy w Hurgadzie jest taki sam układ ?
Jak wyglądają plaże przy hotelach ? chodzi mi konkretnie o pomosty i rafy. Czy również (jak w Sharm) trzeba kożystać z pomostów by dostać się na głębszą wodę ?
Obserwuj wątek
    • maoko Re: Hurgada - kilka pytań 18.05.11, 07:48
      "Zastanawiam się na wyjazdem do Hurgady. Byłem kilka lat temu w Sharm i do Naama Bay było kilka km."

- Kilka km, bo byłes poza Naama Bay, ale są hotele w samym Naama

"Czy w Hurgadzie jest taki sam układ ?"

- Podobny, wszystko zależy w której części - dzielnicy chcesz być, tam tez wybierz hotel, a nie będziesz miał np. kilka czy nawet kilkadziesiąt km do centrum czy wybranej części-dzielnicy

"Jak wyglądają plaże przy hotelach ? chodzi mi konkretnie o pomosty i rafy. Czy również (jak w Sharm) trzeba kożystać z pomostów by dostać się na głębszą wodę ?"

- zależy jaki hotel wybierzesz, są hotele z pomostami i głębszą woda dostepną z pomostu, ale są i takie, gdzie wchodzi sie do wody podobnie jak w Bałtyku, no może nieco inne dno - czasem z resztkami raf (tez zależy od miejsca)

Nie wiem czy szukasz podpowiedzi co do miejsca wyjazdu, jeśli tak, to skonkretyzuj swoje preferencje, a pewnie otrzymasz podpowiedzi. Poczytaj sobie troche o Hurgadzie i najpierw wybierz miejsce (Sakala, Dahar, Village Road czy inne), a potem proponuję wybrac, preferowane przez Ciebie, warunki hotelowe (plaża, rafa, ilość gwiazdek, inne udogodnienia...)
    • emka-cafe Re: Hurgada - kilka pytań 18.05.11, 07:50
      Wszystko zależy jaki hotel wybierzesz...
      Zazwyczaj do jakiegoś centrum i tak trzeba dojechać taxówką - za jakieś 2-3$
      Natomiast jesli chodzi o rafy są one dużo bardziej zniszczone niż w sharm a w niektórych to tylko jakieś szczątki raf - niestety.
      Najlepiej się zastanowić co jest celem wyjazdu?
      W Hurghadzie można poczuć prawdziwy Egipt- jest troche bardziej arabska, ten harmider...
      Sharm natomiast dobry do nurkowania przedewszystkim - taka troche enklawa turystyczna.
      Myśle, że warto zobaczyć jedno i drugie, jednakże ja osobiście wole Sharm (uwielbiam te rafy:)),
      Jak masz jeszcze jakieś pytania to śmiało pytaj.
      Pozdrawiam
      • native-hd Re: Hurgada - kilka pytań 18.05.11, 08:18
        Przede wszystkim bardzo dziękuję za podjęcie tematu :)

Wiecie - to jest tak, w Sharm generalnie zaliczyliśmy nurkowanie (Ras Mohammed), Izrael, Kair.
        Myślę o Hurgadzie ze względu na Karnak, Dolinę Królów lub Luxor czy też Abu Sinbel (choć nie wiem jak wyglądają wycieczki w te miejsca)
        Wiadomym jest również, że jakiś czas należy przeznaczyć na odpoczynek :) A jako że plaże w Sharm kompletnie mi się nie podobały ze względu na te pomosty :) to chciałbym tego unknąć :)
        • kasia.xxx Re: Hurgada - kilka pytań 18.05.11, 09:24
          jeśli chcesz uniknąć pomostów to wg mnie radziłabym hotele w południowej części Hurgady, od Village Road w kierunku Safagi, tam jest sporo hoteli z ładnymi piaszczystymi plazami.
          • niiktos pomosty - n/t 18.05.11, 09:35
            Co jest zlego w pomostach?
            • native-hd Re: pomosty - n/t 18.05.11, 10:39
              niiktos napisała:
              Co jest zlego w pomostach?

W samych pomostach nic, tyle że będą z mami dzieci i chodzi o to by mogły się pluskać przy plaży (nie po kostki jak w Sharm)
          • native-hd Re: Hurgada - kilka pytań 18.05.11, 10:38
            Dziękuje pięknie za info :)
            • mrozek20 Re: Hurgada - kilka pytań 19.05.11, 02:31
              Są w Hurghadzie hotele z pomostami, jednak służą one wyjściu na głęboką wodę (snurkowanie/cumowanie łodzi), z kolei zejście do morza jest z reguły łagodne.
              Co do wycieczki do Abu Simbel - to jest ona organizowana z Asuan'u. Z Hurghady jest tylko samolotem. Poza tym jeśli chcesz zwiedzać, to warto się zastanowić nad Rejsem po Nilu. Osobiście bardzo to polecam. Zwiedza się wszystko spokojnie i bez kiszenia się w autokarze godzinami.
              • native-hd Re: Hurgada - kilka pytań 19.05.11, 11:28
                No do Abu Sinbel to faktycznie jest daleko :(
                A do Doliny Królów i Karnaku ? Można autokarem ?
                • olianaa Re: Hurgada - kilka pytań 19.05.11, 11:37
                  Luksor, Karnak i Dolina Królów są w jednym miejscu. Można autokarem spokojnie, przekoś wyszukiwarką forum, tłuczono dziesiątki postów na ten temat.
                  • sanvean7 Re: Hurgada - kilka pytań 19.05.11, 11:59
                    Chyba każde BP ma z Hurgady wycieczkę do Luksoru (w programie oczywiście i Karnak i Dolina Królów). Również pełno jest lokalnych, ale na takie dalsze chyba jednak lepiej wybrać się z naszego BP. Lokalne mają czasami różne tricki, gdzie w ulotce czy na plakacie masz napisane (po Polsku) "DOLINA KROLOW." i otrzymujesz wycieczkę do Doliny Królowych.
                    • native-hd Re: Hurgada - kilka pytań 19.05.11, 20:12
                      Dzieki piękne za info :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka