Dodaj do ulubionych

Ludzie co wy piszecie o cenach leków w Eg

11.07.11, 14:19
Pojawiła sie dyskusja na temat cen leków w wątku o Jungle.
Ja nie rozumiem tego co piszecie. Jeździcie na wczasy bez ubezpieczenia???

W zeszłym roku byliśmy dwa tygodnie z TUI w Iberotel Makadi Sarya. W ramach ubezpieczenia mieliśmy lekarza na miejscu wraz z lekami!
W czasie naszego naszego pobytu 2 osoby dorosłe miały dolegliwości żołądkowe a 8 dzieci (wszystkie z naszej grupy) miały zapalenie uszu. Antybiotyk i wszystkie leki na uszy oraz kroplówki i tablety na zemstę były w ubezpieczeniu i nic za nie nie płaciliśmy.

Kupujecie gó...ane oferty niby w super cenach a potem was kroją a to na zjeżdżalni a to u lekarza, albo nie dają rezydenta! Porażka

Obserwuj wątek
    • kamelia1985 Re: Ludzie co wy piszecie o cenach leków w Eg 11.07.11, 14:56
      no tak ubezpieczenie jest, ale na miejscu itak musisz zapłacic z własnej kieszeni a pozniej ci zwracaja z polisy i to itak nie wszystki bo pobieraja prowizje 25e
      ja za 3 godz w clinice ,opieke lekarska i leki zaplaciłam 370e
      • sushi69 Re: Ludzie co wy piszecie o cenach leków w Eg 11.07.11, 14:59
        NIe wydałem złamanego LE ani na lekarza ani na leki!
        • maoko Re: Ludzie co wy piszecie o cenach leków w Eg 11.07.11, 15:37
          Nie korzystałam z lekarza, ale nie zawsze trzeba płacić, a potem zwracają. Mogę tylko powiedzieć na postawie moich wyjazdów i tego, co mówili rezydenci na spotkaniu informacyjnym na temat opieki lekarskiej.W Egipcie byłam 4 razy, za każdym z innym biurem. W trzech z nich można było bezpłatnie korzystać, jednak należało dzwonić pod podany numer, podjeżdżał samochód i zawoził chorego do kliniki/lekarza, z którym biuro/ubezpieczyciel miał umowę. Raz - lekarz był w hotelu. Tylko jedno biuro informowało (każdy pewnie wie, jakie), że trzeba ponieść przy każdej wizycie koszty własne 25 euro.
          • janusz.amir Re: Ludzie co wy piszecie o cenach leków w Eg 11.07.11, 15:45
            Co wy za pierdoły piszecie!
            Leżałem w klinice w Sharmie 6 dni i nie zapłaciłem ani grosza.
            Ani za terapię ,ani za medykamenty.
            Rachunek opiewał na 12,000 euro!!
            Zapłacił ubezpieczyciel - co do grosza.
            • maoko Re: Ludzie co wy piszecie o cenach leków w Eg 11.07.11, 16:04
              Janusz nie denerwuj się tak, bo czasem niestety jest tak jak pisze kamelia1985. Twój przykład jest jednorazowy, jedno biuro - raz opieka medyczna, więc nie można generalizować. Trafiłeś akurat na takie, które ubezpieczyciel wszystko pokrywał i nic Cie nie interesowało. Niestety z moich doświadczeń wiem, że jest przynajmniej jedno i to podobno znane i duże biuro, które ma takie ubezpieczenie, że ponosisz częściowy koszt wizyty tzw. wkład własny w wysokości 25 euro. Nie wiem jednak jak to jest do końca tzn. z ta odpłatnością za całość, czy ja pokrywam, a potem ubezpieczyciel wraca? Tu się nie wypowiadam, bo nie musiałam na szczęście korzystać. Ale skoro ktoś miał takie doświadczenie, to dlaczego od razu piszesz, że plecie bzdury.
            • janan2 Re: Ludzie co wy piszecie o cenach leków w Eg 11.07.11, 16:15
              Najlepiej nie chorowac.A jeśli już to ubezpieczenie zwraca.Czasami (chyba częściej niż rzadziej) trzeba płacić z własnej kieszeni jeśli kwota jest mniejsza od dolnej granicy ubezpieczenia.Ale to raczej nie występuje przy wizycie u lekarza lub w klinice,więc trzeba rachunek za usługę i zwracają po pewnym czasie w kraju.A poważne przypadki,no to refundują,bo nie stać by było nikogo zapłacić takich kwot.Poza tym z każdą pierdoła latać do lekarza? Na zwykłą sraczkę,czy bół gardła wystarczy do apteki.Oni wiedza doskonale,co komu podać aby przeszła typowa lub drobna dolegliwość.To mniej kosztuje w efekcie niż zawracanie sobie dooopy lekarzami czy ubezpieczeniami.
              • kamelia1985 Re: Ludzie co wy piszecie o cenach leków w Eg 11.07.11, 18:13
                zemsta to nie zwykła sraczka, zreszta ze sraczka to ma mało wspólnego. Objawami sa oslabienie organizmu, goraczka i silny ból brzucha(ale taki ze mniej mnie poród bolał)
                sa czasami sytuacje ze dopada w dzień wylotu i nie ma wyjscia trzeba do lekarza, który w 3 godziny przywraca do żywych;)
                zapłaciłam 370 euro gotówką w jasmin clinik, ubezpieczyciel Europejskie zwrócił wszystko (po odliczeniu 25 euro jakis tak kosztów własnych)
              • 2podroznik2011 Re: Ludzie co wy piszecie o cenach leków w Eg 16.07.11, 22:29
                Tak naprawdę to zależy od ubezpieczenia. Gdy ja byłem na [url=www.zobacz-swiat.pl - moje podróże.]wakacjach w Egipcie[/url] gdy dopadła mnie zemsta faraona zostałem skierowany do lekarza. Lekarz zaaplikował mi leki, m.in. kroplówkę i nie zapłaciłem ani grosza. Jedynie musiałem wykonać telefon do Polski do call center ubezpieczyciela.
            • zetka73 Re: Ludzie co wy piszecie o cenach leków w Eg 31.07.12, 13:22
              Wszystko zalezy z jakiego biura TUI jest biurem niemieckim i takie pewnie jest ubezpieczenie. Polskie biura podróży mają w umowie ubezpieczeniowej zapis o kosztach własnych w wysokości 25 E. Dlatego taką kwotę turysta w razie leczenia musi pokryć. Powyżej tej kwoty dostaje zwrot albo w kraju po złożeniu dokumentacji lekarskiej albo na miejscu jest to załatwiane przez centrum medyczne
    • o0madziawka0o Re: Ludzie co wy piszecie o cenach leków w Eg 11.07.11, 16:09
      Witam,
      Odnośnie ubezpieczenia to wiem, że jekieś minimalne jest w ofertach biura. Natomiast jeżeli chodzi o leczenie w klinice czy tym podobne to musialam w tym roku wykupić osobno za ok. 160 zł.
    • maoko Re: Ludzie co wy piszecie o cenach leków w Eg 11.07.11, 16:30
      A tu masz wychwalane TUI, gdzie obecnie ponosisz koszt własny:

www.tui.pl/public/repozytorium/dokumenty/instrukcja1_egiptTUI2011.pdf
      Ma takie samo ubezpieczenie, jak większość tych niby gó...nych biur - jak to określiłeś.
      • sushi69 do maoko 11.07.11, 18:02
        no i jakie jest w związku z ty twoje pytanie??
        • kamelia1985 Re: do maoko 11.07.11, 18:18
          pewnie takie że twoje super biuro Tui i moje gó...ane mają tego samego ubezpieczyciela:)
          a w przypadku zachorowania akurat biuro nie ma zadnego znaczenia bo pozniej wszystkie formalnosci zalatwiasz z ubezpieczalnią
        • maoko Re: do maoko 11.07.11, 21:00
          Pytanie... hmmm... takie samo, jak Twoje w założonym wątku... A Twoje jakie było?
          • andi_ha Re:Ubezpieczenie 13.07.11, 14:13
            Nie widzę powodu aby w tym wątku nie pisać jak jest lub było w konkretnym biurze podróży ze sprawami leczenia. Byłe w E 3 razy.
            1. Exim - rezydentka uprzedziła że jest udział własny (tak samo było napisane w OWU) - byłem u lekarza wskazanego przez ubezpieczyciela z Polski - nic nie płaciłem - dostałem poradę i leki.
            2. Sp. Selectours - znajomi byli w klinice z problemiami żoładkowymi - dostali kroplówkę i leki do hotelu - nic nie płacili.
            3. Oasis - inni znajomi korzystali z lekarza (jakieś drobiazgi) - nic nie płacili.
            Dodam, że 1,2 i 3 w ramach STANDARDOWEGO ubezpieczenia.
            Dodam też, że ZAWSZE następował kontakt z rezydentem biura - późniejsza produra wyglądała już różnie ale ZAWSZE obyło się bez pieniędzy.
            Jeśli macie inne (gorsze) wspomnienia - piszcie nazwę biura. Niech inni wiedzą na co mają być gotowi.
            Zorganizowanie wizyty u lekarza itp. to też część oferty danego biura a nie tylko hotel, transfery itp...
            Piszcie.

• mamunia68 Re:Ubezpieczenie 30.07.12, 18:46
              a wiec w sierpniu 2012 bylismy w Hurghadzie hotel super!! PREMIER LE REVE -oczywiscie rozchorowałam sie (wiedziałam ze mnie to dopadnie)Zemsta Faraona..Maz poszedł a raczej pobiegł do apteki -pan sprzedawca oszust dał mu leki za ktore kazał zaplacic 65$.wiec zapłacił....leki mi nie pomogły bo stan mój był coraz gorszy,ostry ból brzucha taki ze az płakałam z bólu! góra i dół oczywiscie leciało,b.wysoka gorączka -dreszcze ogólnie lezałam i myslałam ze umieram.zamówili dla mnie dr lecz wizyta dopiero na nastepny dzien na 12 godzine , co prawda mi pomógł ale ...zapłaciła 169 euro !!!za wizyte(+leki chyba) wystawił rachunek zapłaciłam przed wyjazdem w recepcji.Zaznaczyc chce ze nie zgłosiłam ze jestem chora do mojego ubezpieczyciela bo..nie miałam do tego głowy,a nawet tego nie wiedziałam ze gdzies tam w kopertach które lezały na szafkach nocnych o tym piszą.a teraz maja chyba na mnie haczyk!! ;(zadzwoniłam tak jak mi Pani w biurze poleciła do ubezpieczyciela EUROPA SA. wysłałam do Biura likwidacji Szkód Turyst.Coris Varsovie oryginał rachunku za leczenie i otóz otrzymałam zwrot w kwocie UWAGA...103,99 zł...to przeciez smiech na sali. Nie wiem co mam teraz z nimi zrobic? mam jeszcze ok 18 dni na odwołanie ale nie wiem rowniez czy to ma jakis sens by sie znimi szarpac,....Prosze pomózcie jesli wiecie jak moge odzyskac poniesine koszty.
              Pozdrawiam
              • zetka73 Re:Ubezpieczenie 31.07.12, 13:26

Jak to w sierpniu ??

mamunia68 napisał(a):

> a wiec w sierpniu 2012 bylismy w Hurghadzie hotel super!! PREMIER LE REVE
                • mamunia68 Re:Ubezpieczenie 31.07.12, 21:15
                  Ojejku pomyliłam miesiąc;)) w czerwcu 2012 -tak chciałam wszystko szybko opisac ... Dziekuje za uwage.
              • mamunia68 Re:Ubezpieczenie 31.07.12, 21:18
                Przepraszam za pomyłke -nie w sierpniu a w czerwcu 2012 ;)
    • miriam_73 Re: Ludzie co wy piszecie o cenach leków w Eg 13.07.11, 15:58
      Wszystko zalezy od konkretnego ubezpieczenia - przed podpisaniem umowy z biurem warto zajrzeć w OWU i sprawdzić, czy jest przewidziana franszyza (i czy integralna czy redukcyjna) a jesli tak to w jakiej wysokości. W TUI od kwietnia br. wydatki do 25 EUR trzeba sfinansowac z własnej kieszeni.
      • ami.ra Re: Ludzie co wy piszecie o cenach leków w Eg 13.07.11, 19:54
        Swego czasu moje dziecie wybiło sobie palca grając w basenie ,bylismy w AliBabie z Sun@Fun ..Poszlismy obok do kliniki zrobili mu zdjęcie załozyli szyne dostał leki i nie nie płaciliśmy....A ubezpieczenie mielismy te podstawowe...
      • sushi69 do miriam_73 14.07.11, 09:49
        małe kwoty trzeba zapłacić samemu na miejscu i w 100% zwracają po powrocie. tak było zawsze. Ciekawe dlaczego wprowadzasz zamieszanie..
        • miriam_73 Re: do miriam_73 14.07.11, 17:03
          To ty wprowadzasz zamieszanie - przeczytaj uważnie warunki oraz indtrukcje dot. ubezpieczen obowiązująca w TUI PL od kwietnia 2011 roku.
        • kamelia1985 Re: do miriam_73 14.07.11, 22:41
          małe kwoty, tylko 370 euro
          w kwietniu tego roku zwracali wszystko minus 25euro(100 zł)
        • sushi69 Re: do miriam_73 16.07.11, 21:58
          Miriam, zwracam honor. TUI wprowadziło udział własny w wydatakch na leczenie. Kompletnie tego nie rozumium. Dla mnie to dziadowskie oszczedności. Pllace za wyjazd 8 tys ina koniec mam jeszcze doplacic 100 zł. Nie zastawie tego bez reakcji.
          • andi_ha Re: do miriam_73 17.07.11, 14:09
            "Kupujecie gó...ane oferty niby w super cenach a potem was kroją a to na zjeżdżalni a to u lekarza, albo nie dają rezydenta! Porażka "

" Miriam, zwracam honor. TUI wprowadziło udział własny w wydatakch na leczenie. K
            > ompletnie tego nie rozumium. Dla mnie to dziadowskie oszczedności. Pllace za wy
            > jazd 8 tys ina koniec mam jeszcze doplacic 100 zł. Nie zastawie tego bez reakcj
            > i. "

W świetle powyższego - okazuje się że TUI nie jest już takie super....
            (Zwróć też pozostałym).
    • karuzela100 Re: Ludzie co wy piszecie o cenach leków w Eg 17.07.11, 06:36
      Moje przygody z lekarzami w egipcie zawsze kończyły sie bez wydatku za wszystko płacił ubezpieczyciel...:) pozdrawiam Karuzela100
      • andi_ha Re: Ludzie co wy piszecie o cenach leków w Eg 21.08.11, 22:52
        No kolego - byś się zdziwił.
        dodam do poprzedniej wypowiedzi (bo wróciłem) dane 2011:
        4. Triada: brawo - bez udziału własnego - ubezpieczyciel EUROPA SA
        Niestety poprzedni tour operatorzy nadal trzymają się firmy EUROPEJSKIE SA (jakoś nie lubię tej firmy) i tu ZONK (np. EXIM wiem od zaprzyjaźnionych osób) - jest już udział własny 25 €...:((
        Liczmy:
        Spotkany na nurkowaniu znajomy z Makadi zachorował wraz z rodziną - był z EXIM 3osoby x 25 € = 75 € = 300 PLN w plecy
        Jeszcze raz: (byliśmy zdrowi) BRAWO Triada, (za całokształt i Karolinę Z., która genialnie opiekuje się dziećmi) za brak udziału własnego
        • dianaro Re: Ludzie co wy piszecie o cenach leków w Eg 30.07.12, 22:34
          Byłam do tej pory z rodziną w Egipcie trzy razy - za każdym razem z innym biurem. Z racji małego dziecka zawsze zwracaliśmy uwagę, czy w wybieranym przez nas hotelu jest gabinet lekarski oraz jak w OWU wygląda sprawa wizyty. Otóż nigdy nie zdarzyło nam się płacić z własnej kieszeni za leczenie (w ubiegłym roku syn zachorował na zapalenie oskrzeli i przez kilka dni dostawał zastrzyki oraz syropy więc trochę mogło to nas kosztować, ale nie wydaliśmy ani grosza). Najpierw lekarz skontaktował się z biurem podróży aby potwierdzić nasz pobyt, a potem zajął się synem, dodał jeszcze że w razie pogorszenia stanu zdrowia może przybyć do naszego pokoju - oczywiście też w ramach ubezpieczenia. Po powrocie z wakacji miałam tylko jeden telefon z BP, aby potwierdzić, że rzeczywiście korzystałam z pomocy lekarskiej - pewnie wtedy mieli przelać kasę za ubezpieczenie. Nie wiem oczywiście jak jest w tym roku.
          • mamunia68 Re: Ludzie co wy piszecie o cenach leków w Eg 31.07.12, 00:33
            To znaczy ze miałam podwójnego pecha,mało tego ze sie rozchorowałam(zemsta faraona),to jeszcze sama za wszystko musiałam zapłacic, mówie tutaj o sumie za wizyte u lekarza w hotelu-168euro tyle mi wyliczył,acha zanaczył ze przyjmował mnie w niedziele a to u niego kosztuje (jak dobrze zrozumiałam tłumaczke )EKSTRA!!-najgorsze ze nie wiem co mam teraz zrobic ..
            • stefekq Re: Ludzie co wy piszecie o cenach leków w Eg 31.07.12, 07:40
              1. To nie kwestia pecha - niestety....
              2. Niedziela w kraju muzułamańskim jest NORMALNYM dniem roboczym...
              3. Teraz pozostaje przełknąć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka