Dodaj do ulubionych

proszę o poradę

11.01.12, 19:56
Do znawców tematu , mamy lecieć na wymarzone nasze pierwsze wakacje .
Obstawiliśmy termin wyjazdu na 15 czerwca do hotelu Titanic Palace .

No i posypały się zewsząd uwagi, że z dziećmi 7 i 10 latkiem nie damy rady wytrzymać w tych upałach które w Egipcie panują w tym okresie ,że przy basenach nie da się wysiedzieć ,w Hurghadzie plaża marna i nie da się skorzystać z kąpieli w morzu .

No i na koniec zamieszki ,broń boże nie wykupywać teraz wczasów bo do czerwca nie wiadomo co będzie ,no ale na nasza 4 osobową rodzinę ceny są dość kuszące teraz .

Myśleliśmy tez nad jungla ale Pan z bp powiedział, że to hotel na pustyni i nie ma tam tej wspaniałej orzeźwiającej bryzy jak w Titanic.

Kogo słuchać ,lecieć czy nie ,zbyt wymagający nie jesteśmy no ale za 9 tyś człowiek chciałby spędzić upojne 2 tygodnie ,no i żeby dzieciaki miały wspaniałe wakacje ,dlatego wybraliśmy hotel z parkiem wodnym.
Dodam iż czytałam forum dość porządnie ,no ale już sama nie wiem może obrać inny kierunek może Tunezja ??
Doradźcie proszę
Obserwuj wątek
    • kasia_p45 Re: proszę o poradę 11.01.12, 20:00
      Byłam w srodku lata w Egipcie i pomimo upału da sie spokojnie wytrzymac. Dzieci tez były i bawiły sie swietnie. Powiem tak... pojechałabym jeszcze raz latem :))
      A do Titanic Palace wybieram sie teraz przy okazji rejsu ( w lutym) to opisze pozniej jak było..
      • white_swan Re: proszę o poradę 11.01.12, 20:23
        Ja bardzo lubie jezdzic w czerwcu :) Jest bardzo ciepło ale bez takich upałów jak w srodku lata :) Osobiscie uważam, że bład zrobiliscie w wyborze hotelu. Jungle park jest hotelem niesamowitym dla dzieciakow, ale i dorosli mają niezłą zabawe. Aquapark jest rewelacyjny.Titatnic palace & beach to dla mnie kompletna porażka. Ale jak nie jestescie wymagający to może zle nie bedzie. Pozatym wszystko upchane na małym terenie ( nie jest to tak rozległy kompleks jak pokazuja na zdjeciach).
        • white_swan Re: proszę o poradę 11.01.12, 20:29
          Jezeli chodzi o plaże, to goscie jungle park korzystają z plazy przy hotelu dana beach, ktora jest prawdziwą plażą. A nie, fragmentem plazy z czerowną glinką jak przy titatnicu. Pozatym płycizna sięga co najmniej 500 metrów w głąb morza.
        • kasia2511 Re: proszę o poradę 11.01.12, 20:31
          Hotel jeszcze nie opłacony więc wszystko można zmienić ,to jest nasz wybór przede wszystkim ze względu na cenę ;)

O jungle pan z bp wypowiadał się , że i owszem jego synowi się bardzo podoba ale daleko jest od morza i trzeba się sporo nachodzić w upale no i że nie ma tej orzeźwiające bryzy bo jest na pustyni upał podobno strasznie doskwiera ,więc proszę opowiedzcie jak jest naprawdę.

No a jak sytuacja w Egipcie polityczna ,bezpiecznie jest ??
      • segregatorwpaski Re: proszę o poradę 11.01.12, 20:41
        Dla mnie Tunezja, Turcja są w lipcu dość ciężkie do wytrzymania - z powodu wilgotności.
        Egipt jest suchy, co za tym idzie bardziej komfortowy.
        Regularnie jeżdżę tam w lipcu (szkoła dziecka) i wciąż nie mam dosyć.
        Byłam w obu proponowanych przez Ciebie hotelach i raczej wybrałabym Jungle.
        Titanic Palace - jest wprawdzie nad morzem ale to morze nie jest za specjalne, tzn do głębokości pozwalającej na pływanie trzeba dość dobre 800 metrów betonowym pomostem. Poza tym aqua park w Titanic Palace jest w zasadzie aquaparkiem Titanic Beach, a to nie jest najnowszy hotel.
        W każdym razie Jungle ma nowszy i bardziej wypasiony aqua park.
        Poza tym obok Jungle jest hotel Alf Leila Wa Lejla, a tam jest trochę rozrywek dla Twoich dzieci - takie trochę 'cepeliowskie' cowieczorne pokazy, ale dzieciom się podobają konie, pokaz świateł itp. Jest tam jeszcze takie mini muzeum Egiptu, dla dzieci też ok.
        Będąc w Jungle nad morze trzeba dojechać busikiem, ale to żaden problem, kursują często. Za to plaża, z której korzystają Junglowi goście to plaża przy hotelu Dana Beach - szybciej głębsza woda, ładniejszy piasek.
        No i w końcu jedzenie: też plus dla Jungle, a bar na plaży hotelu Bana Beach (można oczywiście korzystać w ramach all) jak na bar plażowy dobrze wyposażony.
        No i w końcu ostatni plus: Jungle ma trochę bliżej do najbliższego 'centrum' ze sklepikami, można spokojnie wieczorem podreptać, droga krótsza i lepiej oświetlona niż z Palace do najbliższych sklepików.
        Jednak tak naprawdę to polecam któryś z aquaparków w Sharm, ze względu na rafę. Przy hotelach w Hurghadzie i okolicach jej nie znajdziesz, co najwyżej parę kolorowych rybek. Sharm pod tym względem nie do porównania, a dzieci paroletnie już snurkują z zapałem.
        Generalnie sam Egipt jako miejsce wypadu z dziećmi, nawet w lipcu-sierpniu, bardzo Ci polecam i nie przejmuj się czarnowidztwem 'życzliwych' :)
    • honorata_20 Re: proszę o poradę 11.01.12, 20:39
      Ja polecam czerwiec byliśmy w 2011 roku od 10 czerwca do 25 .06 i to z objazdówką i naprwdę jest super tego ciepła nie czuje sie tak jak w Polsce. Jeśli u nas jest 40 stopni to nieda się żyć nawet nad wodą tam jest zupełnie inaczej i bardzo znośnie tylko trzeba uwarzać na słońce bo jest bardzo ostre i palące. Byli nasi znajomi z dzieckiem 9 lat mały latał bawiał się pływał i nic nie narzekał na upał, a w hotelu były jeszcze młodsze dzieci i też super się bawiły. A co do zamieszek to w miastach turystycznych cisza tylko w Karze zamieszki. Ja bym na Waszym miejscu została jeśli chodzi o kierunek w Egipcie dzieci bedą napewno pod wrarzeniem kolorowych rybek a nawet delfinów my spotkaliśy na rejsie statkiem 5 sztuk. Szczerze polecam i życzę miłego wypoczynku.
      • segregatorwpaski Re: proszę o poradę 11.01.12, 20:47
        I jeszcze jedno: tak naprawdę gorzej czasami zasuwać 'z klapka' na plażę w rozległym hotelu, mając pokój w bardziej oddalonej części, w pełnym słońcu, obładowanym kółeczkami,maskami, materacami itp - niż usiąść w busiku podstawionym pod nos i za 5 minut znaleźć się na samej plaży z całym osprzętem.
        • kasia2511 Re: proszę o poradę 11.01.12, 20:53
          Dziękuję za podpowiedzi i proszę o więcej ,
          męża chciałam urobić na jungle no ale pan z bp nas przestraszył tym brakiem bryzy i strasznym upałem

a jeśli można podpytać jak się maja sprawy na przełomie kwietnia i maja ,bo jedną z opcji jest wyjazd na weekend majowy ,z tym że dzieciaki musiałyby więcej dni opuścić w szkole no i nie ma czasy na nadrobienie zaległości ,
          jak wygląda sprawa animacji ,czy klima jest potrzebna ,baseny i zjeżdżalnie czynne??
          • vicehrabiadebragelone Re: proszę o poradę 11.01.12, 21:19
            Tego pana z BP nieżle musiała przewiać ta bryza ,że takie farmazony opowiada.Dla dzieciaków Jungle jest rewelacyjny ,ma lepszy aqapark,jedzenie i plaże niż Titanic.Zobaczysz jak tego Titanica zjedzie w swojej relacji po powrocie twoja imienniczka Kasia:)
            • kasia_p45 Re: proszę o poradę 12.01.12, 10:10
              vicehrabiadebragelone napisał:

> Tego pana z BP nieżle musiała przewiać ta bryza ,że takie farmazony opowiada.Dl
              > a dzieciaków Jungle jest rewelacyjny ,ma lepszy aqapark,jedzenie i plaże niż Ti
              > tanic.Zobaczysz jak tego Titanica zjedzie w swojej relacji po powrocie twoja im
              > ienniczka Kasia:)

Nie mów HOP :P
          • zyyko Re: proszę o poradę 11.01.12, 21:21
            >pan z bp nas przestraszył tym brakiem bryzy i strasznym upałem

A pan z biura był tam w ogóle??
            Jeśli twierdzi że Jungle jest na pustyni to on chyba nie wie jak wygląda pustynia, co za bzdury.
            W titanicu bryzy też nie czuć, bo dzieciaki wolą baseny i aqapark niż plaże i bardzo słone morze, więc większość czasu właśnie spędza się przy basenie.
            Jeśli możecie zmienić na Jungle to zmieniajcie i to bez zastanowienia!!! nie będziecie żałować!
            A jeśli zapragniecie plaży to jeździ bezpłatny bus.
            • egiptosek Re: proszę o poradę 12.01.12, 10:07

• janan2 Re: proszę o poradę 12.01.12, 10:32
                Hmmm!O którą Kasię idzie!?Można się pogubić z tymi Kasiami.Do @egiptosek.
                • egiptosek Re: proszę o poradę 12.01.12, 10:40

--Jananie to proste o Kasie 2511 :) przecie to ona zadaje te pytania czy klima w egipcie jest potrzebna w czerwcu itp.

============================================
                  moje wspomnienia z egiptu :
                  forum.gazeta.pl/forum/w,622,108239471,108239471,Wspomnienia_2010_styczen.html
                  moje fotoforum - fotoforum.gazeta.pl/u/egiptosek.html
                  • janan2 Re: proszę o poradę 12.01.12, 10:52
                    @egiptosek
                    Tak wpadłem tylko.Napisałem zanim wszystko przeczytałem.Jednym słowem "błysnąłem" nadzwyczajnym intelektem.Sorki!.A, że wszystkie Kasie kojarzą mi się jakoś dziwnie z kaliber _45,więc tak dziwnie wyszło.
                    • kasia2511 Re: proszę o poradę 12.01.12, 11:18
                      do egiptosek forum czytałam i to dość obszernie ,wypowiedzi nawet z przed kilku lat , skoro uważasz ze moje pytania są dziwne i śmieszne to trudno ,podaję informacje które otrzymałam w BP od pana który niby był i w jungle i w Titanic.Więc powinny być wiarygodne.

Na wstępie napisałam iż to nasze pierwsze zagraniczne wakacje więc obaw co niemiara.

Odnośnie klimy to pytałam czy działa na przełomie kwietnia i maja, bo to dodatkowa opcja czasowa na wyjazd ,kto przeczytał mój post w całości to chyba zrozumiał ,pytałam czy baseny ciepłe ,czy zjeżdżalnie działają i czy klima jest potrzebna na przełomie tych miesięcy .
                      W katalogach BP jest napisane ze klima działa od 15 czerwca - stąd moje pytanie
                      • white_swan Re: proszę o poradę 12.01.12, 11:29
                        > W katalogach BP jest napisane ze klima działa od 15 czerwca - stąd moje pytanie

A w jakich biurach piszą takie głupoty ? Klimatyzacja w hotelach działa przez cały rok. Ograniczenia dotyczą jedynie podgrzewania basenów. Może zmień biuro na bardziej wiarygodne.
                        • kasia2511 Re: proszę o poradę 12.01.12, 11:51
                          Tak zrobię ,nic innego nie pozostaje ,dziękuje za informacje :)
                      • egiptosek Re: proszę o poradę 12.01.12, 11:54
                        kasia2511 napisała:

> do egiptosek forum czytałam i to dość obszernie ,wypowiedzi nawet z przed kilk
                        > u lat , skoro uważasz ze moje pytania są dziwne i śmieszne to trudno ,podaję in
                        > formacje które otrzymałam w BP od pana który niby był i w jungle i w Titanic.Wi
                        > ęc powinny być wiarygodne.

---
    • ami.ra Re: proszę o poradę 12.01.12, 10:41
      Byłam w Jungle w sierpniu wytrzymałam ja znajomi i nasze dzieci :) fakt czasami miałam dość tych odległosci pokoje mieliśmy spory kawałek od aqua parku ale było o niebo lepiej niż w Turcji w tym samym terminie..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka