Dodaj do ulubionych

objazd po Egipcie- ile kosztują wstępy do obiektów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 23:00
Witam.Czy ktoś kto wrócił może mi podać ceny biletów wstępu do:

1.Muzeum Egipskie w Kairze+Sala Mumii
2.Piramidy w Gizie+wejście do środka
3.Nekropolia w Sakkarze
4.Tel-al-Amarna+ Beni Hassan
5.Luxor-wsch.brzeg:
-Karnak
-Świątynia w Luksorze
-Muzeum w Luksorze
-Muzeum Mumii
-Fabryka Papirusu
6.Luxor-zach.brzeg:
-Dolina Królów+grobowiec Tutenchamona
-Świątynia Hatszepsut
-Rammeseum
-Madinat Habu
-Kolosy Memnona
7.Kom Ombo+Edfu+Esna
8.Asuan
-Obelisk
-Muzeum Elefantyny
-wyspa Kitchenera
Może sami opłacaliście wstępy,tak jak ja chcę zrobić.

Niech każdy napisze co wie.

Będę również wdzięczna za info na temat:
Ile kosztuje wynajęcie taxi na cały dzień w Kairze i tak samo w Luksorze-może
ktoś próbował?

A może po prostu znacie jakąś stronę/y www gdzie można odnaleźć te informacje.
Dzięki i pozdrawiam,
:-)
Gosia

Obserwuj wątek
    • pc_maniac Re: objazd po Egipcie- ile kosztują wstępy do obi 08.06.04, 07:23
      Wiele z tych cen podałem w wątku Egipt na własną ręke (wspomnienia w odcinkach).
      Nie chce mi się wymieniać ich ponownie.
      • corrina_f1 Re: objazd po Egipcie- ile kosztują wstępy do obi 08.06.04, 09:40
        Muzeum Egipskie w Kairze - 20 LE
        Fotografowanie jak juz wiadomo, wlasnie zostalo zabronione, ja jeszcze 3 tyg.
        temu trzaskalam foty za darmo... Wczesniej bilet kosztowal 10 LE i na ogol w
        wiekszosci obiektow bilet za aparat tyle wlasnie kosztuje (za kazdy aparat
        wniesiony, nawet nie dzialajacy), a za kamere na ogol 100 LE.

Piramidy - wejscie na teren- 20 LE
        Sfinx - 20 LE
        Piramida Cheopsa, o ile sie nie myle - 100 lub 130 LE, wejscie tylko kolo 8 czy
        9 rano i o 13:00 - ograniczona ilosc osob wchodzacych, dwie grupy op 150 osob
        moga tylko wejsc kazdego dnia.
        My bylismy tylko w malutkiej piramidzie jednej z krolowych (zon Cheopsa) i
        zalujemy, ze w Cheopsie nie bylismy, bo podobno naparwde warto.

Piramida Mykeryniusa - 40 LE
        Muzeum Lodzi Slonecznej - 30 albo 40 Le (nie pamietam)

To tyle pamietam, jakby co to pytaj dalej :)

pzdr
        Kasia
        • Gość: gośka Re: objazd po Egipcie- ile kosztują wstępy do obi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 11:43
          Wielkie dzięki za informacje.Bardzo mi pomogłaś.
          > Muzeum Egipskie w Kairze - 20 LE
          > Fotografowanie jak juz wiadomo, wlasnie zostalo zabronione, ja jeszcze 3 tyg.
          > temu trzaskalam foty za darmo... Wczesniej bilet kosztowal 10 LE i na ogol w
          > wiekszosci obiektow bilet za aparat tyle wlasnie kosztuje (za kazdy aparat
          > wniesiony, nawet nie dzialajacy), a za kamere na ogol 100 LE.

Czyli kamerka jeszcze aktualna-można korzystać?Szkoda,że nie można robić zdjęć
          bo bardzo się na to nastawiłam.A kamera droga jak piorun...

> Piramida Cheopsa, o ile sie nie myle - 100 lub 130 LE, wejscie tylko kolo 8
          czy
          >
          > 9 rano i o 13:00 - ograniczona ilosc osob wchodzacych, dwie grupy op 150 osob
          > moga tylko wejsc kazdego dnia.

W takim razie pojadę najpierw do Gizy podobno otwarte od 7.00(?)-chciałam
          najpierw do Sakkary,ale do Cheopsa trzeba wejść.

Sorki ,że tak Ciebie zamęczam pytaniami,ale czy może wiesz ile by mnie mogła
          kosztować taksówka na trasie: centrum Kairu -piramidy w Gizie-Sakkara-Memphis-
          centrum Kairu(razem z czekaniem kierowcy na pasażerów)?
          Z góry wielkie dzięki za info.
          pozdr,:-)
          Gosia
          • corrina_f1 Re: objazd po Egipcie- ile kosztują wstępy do obi 08.06.04, 12:00
            Gosienko, obawiam sie ze filmowac tez nie mozna.. :( Ale niech potwierdza ci,
            co byli po mnie.

Co do kosztu taksowki, z centrum, czyli okolice Midan Tahrir (Muzeum Egipskie)
            nie powinno kosztowac wiecej niz 10 LE jako sam kurs. Oczywiscie na poczatku
            krzyknie Wam conajmniej 30 LE i w zadnym wypadku nie godzic sie na taka cene !
            Jak sie dobrze potargujecie, to zejdziecie do tych 10, jesli sie nie uda, 15
            tez powinno byc ok.
            My jechalismy metrem z wyspy Gezira do Placu Giza i stamtad taksowka.
            Generalnie poczytaj sobie moje kairskie story, a wlasciwie tylko jego
            fragment ;) Tam wlasnie znajdziesz info, jak dostalismy sie do Piramid.
            W Sakarze niestety nie bylismy , znow nastepnym razem.. ;)
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=13031490&a=13031490pozdarawiam
            Kasia
            • Gość: gośka Re: objazd po Egipcie- ile kosztują wstępy do obi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 13:20
              Ale super te Twoje story!!!-tylko siedzieć i czytać.Masz wielki dar!
              Orientujesz się może od której otwierane są obiekty Nekropolii Tebańskiej na
              Zachodnim Brzegu Nilu w Luksorze?(podobno od 6.00,ale nie jestem pewna).Chcę
              zacząć zwiedzanie jak najwcześniej zanim upał da się we znaki...i zobaczyć
              koniecznie Dolinę Królów,św.Hatszepsut,Ramesseum,Grobowce Dostojników,Madinat
              Habu.
              Pozdr.:)
              • corrina_f1 Re: objazd po Egipcie- ile kosztują wstępy do obi 08.06.04, 13:39
                Dzieki za mile slowa ;)

Przykro mi Gosiu, ale w Luksorze bylam w zeszlym roku i niestety nie pamietm
                godzin otwarcia :(
                Moze Iwonka cos napisze, niedawno wrocila z rejsu i te okolice
                miala "obcykane" ;))

pozdrawiam
                Kasia
                • corrina_f1 Re: objazd po Egipcie- ile kosztują wstępy do obi 08.06.04, 13:41
                  Tak w ogole to bardzo podoba mi sie Twoja lista ;) Czy Ty to wszystko planujesz
                  aby zobaczyc w ciagu 2 tygodni ??? Boje sie, ze mozesz miec powazne problemy z
                  wyrobieniem sie na czas ;)
                  A to Twoj pierwszy wyjazd do Egiptu ?
                  Z listy wynika, ze dosc zorientowana jestes w temacie zabytkow :)
                  a
                  • Gość: gośka Re: objazd po Egipcie- ile kosztują wstępy do obi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 14:03
                    Tak, to będzie mój pierwszy wyjazd do Egiptu dlatego chciałabym zobaczyć jak
                    najwięcej-może się to nie udać dlatego pewnie wrócę tam ponownie.Wiem ,że
                    trochę "porywam się z motyką na słońce",ale dobrze jest mieć plany.Zakładam,że
                    moje zwiedzanie będzie intensywne(uwielbiam poznawanie nowych miejsc) dlatego
                    potrzebuję dużo przydatnych informacji,aby nie tracić niepotrzebnie czasu i
                    pieniędzy na miejscu.Jestem troszeczkę zorientowana w kwestii zabytków - staram
                    się czytać , oglądać na ten temat i... studiuję turystykę(przyjemne z
                    pożytecznym ;)-już praktycznie kończę studia...Myślę ,że zostanę następnym
                    miłośnikiem Kraju Faraonów.:-)
      • Gość: gośka Re: objazd po Egipcie- ile kosztują wstępy do obi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 11:45
        Dzięki!
        Pozdr,:)
        Gośka
    • Gość: Tomstar Re: wstępy IP: *.proxy.lucent.com 08.06.04, 10:03
      Cytadela Salladyna 20

1.Muzeum Egipskie w Kairze+Sala Mumii 20/40
      2.Piramidy w Gizie+wejście do środka 20/100
      3.Nekropolia w Sakkarze 20
      3a. Dahshur 10 (wejscie do czerwonej piramidy Snofru w cenie)
      3b. mastaba Ti 12
      4.Tel-al-Amarna+ Beni Hassan
      5.Luxor-wsch.brzeg:
      -Karnak 20
      -Świątynia w Luksorze
      -Muzeum w Luksorze
      -Muzeum Mumii
      -Fabryka Papirusu for free
      6.Luxor-zach.brzeg:
      -Dolina Królów+grobowiec Tutenchamona 30/40
      -Świątynia Hatszepsut
      -Rammeseum
      -Madinat Habu
      -Kolosy Memnona for free
      7.Kom Ombo+Edfu+Esna 10
      Abu Simbel 36
      8.Asuan
      -Obelisk 10
      -Muzeum Elefantyny
      -wyspa Kitchenera 5
      - File 20
    • Gość: Tomstar Cennik biletów IP: *.proxy.lucent.com 08.06.04, 10:10
      Polecam ten link:
      www.touregypt.net/egyptmonumentpricing.htm
      • Gość: gośka Re: Cennik biletów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 11:47
        Rzeczywiście praktycznie wszystko tam jest!
        Thanx,
        :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka