Dodaj do ulubionych

snurkowanie w Dahab_pytanie

03.10.12, 14:47
witam
w grudniu chciałbym wybrac się do egiptu do Dahab-czytam ze jest tam bardzo wietrznie? jak wygląda sprawa ze snurkowaniem w grudniu? czy da się snurkować? jakie warunki widoczności pod woda? czy naprawde mocno wieje?
dzieki za wszelki inf-szczegolnie od tych, ktorzy byli w grudniu w dahab
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: snurkowanie w Dahab_pytanie 03.10.12, 15:00
      Dahab jest wrednie wietrzne w zasadzie przez cały rok, niestety (lub stety, bo surferzy mogą szaleć na lagunie przez okrągły rok). Jak dotąd zdarzyła mi się w Dahabie tylko raz flauta (i to do tego stopnia, że stali bywalnce i rezydenci kręcili głową z niedowierzania) i było to we wrześniu.

Snurkować się da, tylko mogą w niektórych miejscach być problemy z wejściem do wody lub wydostaniem się z niej, bo trzepie po kamieniach przy brzegu na wszystkie strony. Ostatnim razem jak byłam w Dahabie to z nurków przy kanionie wyłaziliśmy na czworakach, snurkujący z mniejszym obciążeniem tak samo, ale mieli trudniej bo byli zdecydowanie lżejsi od nas. Niemniej - da się :) Tylko jak dla mnie woda zimna. Sugeruję, nawet do snurkowania, zabrać z PL piankę i to najlepiej długą (będzie wtedy chronić też przed otarciami na wypadek "turbulencji" przy brzegu ;-)
      • sztecher Re: snurkowanie w Dahab_pytanie 03.10.12, 19:31
        dzieki za info
        może jeszcze cos podpowiesz
        hotel Hotel Tropitel Oasis w dahab, jest tam pomost
        mam min grudniowe doswiadczenie z sharm-dreams vacation-zadnej fali i super rafav oraz tez grudzien marsa-tam w zatokach super ale z kolei fala i widocznosc z pomostow na glowkach rafy mi sie nie podobala
        czego spodziewac sie po dahab?
        co pod wodą? czytalem gdzies ze zolwie? plaszczki? jakies miejsca snurkowe? nurkowe? oczywiscie o blue hole wiem ale czy mozna tez pojechac tam posnurkowac? czy sa inne miejsca? moze cos w poblizu tego hotelu?
        tem wody? tak jak wszedzie czy np ewidentnie zimniejsza?
        dzieki
        • miriam_73 Re: snurkowanie w Dahab_pytanie 04.10.12, 10:06
          Tropitel jest OK. Nie zatrzymywałam się w tym hotelu, ale znajomi chwalili. Jedno zasadnicze "ale": Tropitel jest w zasadzie poza Dahab, już na trasie w kierunku Blue Hole, ale do centrum jest spory kawałek. Weź to pod rozwagę. Jeśli chcesz też trochę posiedzieć na świeżym powietrzu czy połazić, to zastanów się albo nad czymś w centrum Dahabu albo w tzw. City, nad Laguną, skąd nie ma problemu z dojazdem do starego Dahab, o którejkolwiek porze dnia czy nocy.
          Do widoczności ogólnie nie mam zastrzeżeń, gorzej jest tylko tam gdzie jest zupełnie piaszczyste dno i płytko. Zimą temperatura wody oscyluje w granicach 21-23 stopni.
          Moje zdanie na temat raf i życia w Dahab jest jednoznaczne: jest niestety dużo zniszczeń i w wielu miejscach nie można liczyć na jakieś szczególne atrakcje.
          Nieźle jest w ABu Galum - to jest jakąś godzinę drogi od Blue Hole wielbłądem na północ - bo to teren chroniony (park narodowy). Przy Blue Hole warto podpytać o to, na pewno da się z Beduinami dogadać na wypad tam i spowrotem. Z innych miejsc - Bells i ściana do wyjścia z Blue Hole (w samej BH na górze nie ma już w zasadzie nic), Golden Blocks, Three Pools, Islands okolice Lighthouse, zewnętrzne wybrzeże na lewo od Laguny.
          • dzioucha_z_lasu Re: snurkowanie w Dahab_pytanie 04.10.12, 11:00
            Tropitel jest bardzo fajnym hotelem - przepięknie położony, sympatyczna obsługa, dobre jedzenie. Rafa przy hotelu - przepiękna i mało zniszczona. Co do odległości do miasta - nie ma tragedii, wystarczy zamówić taksówkę, już na miejscu w mieście umówić się z taksówkarzem na telefon. Jeśli Ci się uda - na parkingu taksówek wypatruj kierowcy z nietypowo zawiązaną arafatką - jak bandama. To Mohammed Mohammed, szalenie sympatyczny, ciekawy człowiek, możecie się z nim umówić, że będzie Waszym kierowcą na czas wakacji. Przeciętny koszt kursu z hotelu do centrum ( promenada) to 20 funtów. Polecam odwiedzenie restauracji Frendis. W samym hotelu mogę polecić rejsy organizowane przez.. a jakże - Mohammeda, ma swój stolik w holu przy wyjściu na basen. Również niezwykle miły człowiek.
            • sztecher Re: snurkowanie w Dahab_pytanie 04.10.12, 11:33
              dzięki za wszystkie info-zdecydowałej, jade do dahab
              dzięki i pozdro
              • mirbex Re: snurkowanie w Dahab_pytanie 30.10.12, 10:03
                witaj, ja we wrzesniu byłam w dahabie na wasna rekę... jesli chodzi o snorkling zdecydowanie lepiej niz w sharm... jesli chodzi o hotele, moge Ci kilka polecic w centrum bo sama zwiedzalam. Nie wiem czy zalezy Ci na mniejszej kwocie, ja szukalam pod kąttem kosztow. nie wiem jakich warunków poszukukujesz ale jesli mi powiesz zdecydowanie moge cos Ci zasugerowac ew odradzic. Jesli dobrze wyjdzie to za tydzien znowu tam bede =) Jak masz jakies pytania z checia odpowiem.
                • sztecher Re: snurkowanie w Dahab_pytanie 30.10.12, 12:49
                  dzięki za info
                  już zdecydowałem sie na hotel tropitel dahab
                  jadę dopiero w swieta, w grudniu
                  ewentualnie interesują mnie wycieczki lokalne, może jakies nietypowe? oazy w gorach?
                  z bazy nurkowej skorzystam z planetdivers, chyba, że są jakies inne godne polecenia polskojęzyczne?
                  dzieki i pozdrawiam
                  • miriam_73 Re: snurkowanie w Dahab_pytanie 30.10.12, 13:46
                    Planeta jest OK ;-)
                  • mirbex Re: snurkowanie w Dahab_pytanie 31.10.12, 09:54
                    Jeśli lubisz cos nietypowego to polecam kolacje na pustyni z beduinami, dosc fajne przezycie. Z interesujących rzeczy jest jeszcze Kanion w Dahabie. Nie wiem za bardzo jesli chodzi o centra nurkowe polskojezyczne- ale jak teraz bede moge sie dopytac =)
                    • sztecher Re: snurkowanie w Dahab_pytanie 01.11.12, 09:17
                      hej
                      coś wiecej o kanionie? bo domyslam się ze nie chodzi o podwodny canyon?
                      dzieki i pozdro
                      • miriam_73 Re: snurkowanie w Dahab_pytanie 01.11.12, 11:58
                        Pewnie chodzi o Kolorowy lub Biały z mała oazą Ein Kudra
                        • mirbex Re: snurkowanie w Dahab_pytanie 01.11.12, 13:11
                          Dokładnie tak jak miriam_73 napisała- chodzi te kaniony =)
                          • sztecher Re: snurkowanie w Dahab_pytanie 01.11.12, 15:10
                            kolorowy to wiem, że muszę ewentualnie w sposób zorganizoiwany? a biały?
                            dzieki
                            • mirbex Re: snurkowanie w Dahab_pytanie 03.11.12, 21:47
                              sa 4 kaniony o ktorych wiem, kolorowy, biały, salama i zizag kanion =) ciezko okreslic ktory jest najlepszy bo wszystkie sa super.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka