Dodaj do ulubionych

visa elektron pko bp

07.07.04, 12:57
Czy mozna w egipcie korzystac z tej karty?
konkretnie w hurgadzie?

pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: broziu Re: visa elektron pko bp IP: *.pkobp.pl 07.07.04, 13:14
      CZeść !!!
      żeby korzystać z karty za granicą musisz mieć tzw. kartę wypukłą tzn.
      przynajmniej kartę srebrną visa lub mastercard albo visa Classic zwykłą
      płatniczą jaką dostaje się do rachunku można płacić tylko na terenie kraju
      • ewamalecka Re: visa elektron pko bp 07.07.04, 15:31
        Bzdury opowiadasz! Visa electron i Maestro sa kartami do wyplat za granica z
        bankomatow wszedzie gdzioe jest takie logo, a w sklepach i restauracjach tam
        gdzie maja terminale laczace sie z bankiem gdzie wstukujesz PIN, oczywiscie
        wiekszy zasieg maja VISA i Mastercard i wiecej jest punktow ktore je akceptuja,
        tak ze nie bralabym tylko karty Visa Electron bez gotowki, bo moze sie okazac
        ze nigdzie nie wyplacisz swoich pieniedzy i bedziesz bez grosza, ale w
        Hurghadzie NA PEWNO sa bankomaty ktore akceptuja te karty, wiem bo pytalam juz
        nie raz o to na forum (a swoimi placilam w calej europie bez problemu).
        • pc_maniac Jeśli się wstrzymasz do 18:00 to dostaniesz ... 07.07.04, 15:51
          ... wyczerpującą odpowiedź. Tak sie składa, że moja żona jest pracownikiem PKO
          BP i co nieco wie o kartach magnetycznych. Również o korzystaniu z nich w
          Egipcie, bo byliśmy tam już kilka razy i korzystaliśmy z tej formy.
          • Gość: xtd Re: Jeśli się wstrzymasz do 18:00 to dostaniesz . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 16:50
            W bankomacie bez problemu, natomiast wypukła jest niezbędna np. do płacenia za
            wolnocłowe zakupy na pokładzie samolotu. Fakt, że jak wprowadzano Visy
            Elektron, to na początku były tylko krajowe.
      • imonate wezwana do tablicy odpowiem o kartach PKO BP SA 07.07.04, 19:05
        broziu, pracujesz w pko bp a takie głupoty wypisujesz; robisz firmie obciach.
        Oczywiście, że electronem można płacić w sklepach za granicą. Warunek jest
        jeden: w sklepie musi być terminal, a nie tzw. "żelazko". Jak ktoś słusznie
        zauważył w wątku, to w samolotach tylko karty embosowane (wypukłe) z prostej
        przyczyny - nie można tam uzywać terminali. Również na statkach na Nilu można
        płacić kartami tylko wypukłymi, a więc electron odpada.

Uważam, że jeśli ktoś wybiera się za granicę i chce płacić i wypłacać za ich
        pomocą, to powinien mieć przynajmniej dwie karty (najlepiej dwóch wystawców).

Wracając do brodzia, to być może electrona pomylił z błękitną kartą kredytową
        tego banku. Ta w istocie działa tylko na terenie Polski. Zwykły debetowy
        electron działa na całym świecie.

• Gość: zarki Re: wezwana do tablicy odpowiem o kartach PKO BP IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.07.04, 19:49
          Ok. Rozumiem ze Electronem z Inteligo tez wyplace .A jaka walute otrzymam ? USD
          czy egipskie funty?
          • imonate Re: wezwana do tablicy odpowiem o kartach PKO BP 07.07.04, 19:56
            otrzymasz walutę narodową Egiptu czyli funty egipskie, następnie Visa przeliczy
            LE na $$$, a te na PLN.

• Gość: zarki Re: wezwana do tablicy odpowiem o kartach PKO BP IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.07.04, 20:04
              Dzieki.Jednak karta to wygoda .A mialem brac "gore" dolarow ;-)
    • przemoa Re: visa elektron pko bp 07.07.04, 21:54
      Ktos napisal " w calej Europie place karta visa elektron". Zgadza sie, ale Egipt to Afryka. Przerobilem sprawe kart wiec pozwalam sobie odpowiedziec:

- W Egipcie karty typu elekton tzw. plaskie przydaja sie glownie do bankomatow ktorych ilosc jest znacznie ograniczona. Wyplacaja pieniadze w funtach egipskich. Nie nalezy sie bac po dojsciu do bankomatu "krzaczkow" egipskich na wyswietlaczu, po wlozeniu karty pojawia sie wybor jezykow angielski, niemiecki. Moze ta uwaga wydala sie komus smieszna ale ja pierwszy raz sie wystraszylem i pomyslalem co ja z Tymi "krzaczkami" poczne

- Z uwagi na ogolny brak czytnikow elektonicznych on-line w sklepach mozna uzywac glownie kart wypuklych, glownie kredytowych. Jednak trzeba miec swiadomosc ze ta forma platnosci jest zdecydowanie ograniczona. Nawet na statku nie chcieli przyjmowac platnosci kartami.

Wydaje mi sie ze to wszystko wynika z milosci Egipcjan do pieniadza i dlatego kazda inna forme platnosci uwazaja za mniej pewna.
      • pc_maniac Re: visa elektron pko bp 08.07.04, 01:03
        przemoa napisał:

> Nawet na statku nie chcieli
        > przyjmowac platnosci kartami.
        >

Krzywy statek mieliście. Myśmy przez cały rejs mieli zliczane zakupy, a na
        koniec przedstawiono nam łączny rachunek, który uregulowaliśmy właśnie kartą.
        Oczywiście w trakcie rejsu, przy każdym zakupie otrzymywaliśmy cząstkowye
        rachunki, które mogliśmy potem porównać z podsumowaniem.
        Wygodna sprawa.
        • przemoa Re: visa elektron pko bp 08.07.04, 17:08
          dokladnie PC trafnie ujete, to byl Akhnaton o ktorym pisalem ze mial miec 4*, a 45 osob ktore skierowaly reklamacje do dzis od Triady nie doczekalo sie wyjasnien
      • ewamalecka Re: visa elektron pko bp 08.07.04, 09:54
        Pozwolilam sobie napisać "w calej Europie", bo gość stwierdził, że karty visa
        electron i maestro działają tylko w Polsce, i bardzo dobrze wiem, że Egipt leży
        w Afryce, dlatego szczegółówo opisałam działanie kart na tym kontynencie,
        zresztą to samo potwierdzasz!
        • przemoa Re: visa elektron pko bp 08.07.04, 17:21
          zgadza sie ze w Europie nie ma problemow z kartami :-)
          • i_renka Re: visa elektron pko bp 09.07.04, 12:03
            Dzieki wielkie za pomoc!!!
            Dodatkowo przesylam odpowiedz na moje pytanie skierowane do pracownikow PKO
            BP "w Egipcie jest 14 tys. punktów akceptujących kart Visa Electron gdzie
            można dokonać transakcji bezgotówkowych orazi 750 bankomatów w których można
            pobrać srodki."
            pzdr
            irka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka