Gość: mazbk IP: *.chello.pl 08.07.04, 17:00 Ma ktoś podobne doswiadczenia mam minolę 505Si i standartowe filtry na obiektywach zmienić na jakieś inne ze względu na słońce. Egipt od 01.08 a więc będzie gorąco i słonecznie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miriam_73 Re: Czy i jaki filtr na obiektyw aparatu 08.07.04, 17:44 Korzystałam w Egipcie z Minoty XXX (nie pamiętam jaki mam numer) i używałam UV oraz polaryzacyjnego. Na pustyni wschód słońca robiłam z ... (choroba nie pamiętam jak toto się nazywa, delikatnie różowy), ze dwa razy (na wodzie, w słońcu) zakładałam szary, bo miałam zbyt czuły film. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TRAXX Re: Czy i jaki filtr na obiektyw aparatu IP: 212.160.172.* 08.07.04, 17:48 ja korzystam z UV i polaryzacyjnego (uważam, że super wychodzi woda i kolor nieba, choć trzeba "mocno skręcać" polara) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pioterek Re: Czy i jaki filtr na obiektyw aparatu IP: *.revers.nsm.pl 13.07.04, 11:29 A jakich negatywów używaliście? Podzielcie się opiniami. Ja mam zamiar zabrać Fuji Superia 100. Jak radziliście sobie z przechowywaniem negatywów w tak wysokiej temperaturze? Czy w Egipcie można kupić baterie CR2? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagr Re: Czy i jaki filtr na obiektyw aparatu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 11:51 Film setka i polar. I nie robić przy "lampie". Ja używam kodak profoto, na gieldzie ok 10zł. A i chyba warto zrobić też bw, wbrew pozorom, np.górki na Synaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pioterek Re: Czy i jaki filtr na obiektyw aparatu IP: *.revers.nsm.pl 13.07.04, 13:02 A są gdzieś w sieci twohje zdjęcia? Jak oceniasz kolorystykę Fuji? Dla mnie kodak jest zbyt ciepły. Polarka własnie sobie zakupiłem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Czy i jaki filtr na obiektyw aparatu 13.07.04, 14:45 Ja robiłam przede wszystkim na Agfie Professional oraz na Kodaku. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac do Miriam_73 13.07.04, 14:55 Trafiłem w Twojej kolekcji stronie www.webshots.com super ujęcie - Egicjanin ze znakiem Ankh na tle posągów Ramzesa II w Abu Simbel. Problem jednak w tym, że zdjęcie zostało zeskanowane z morą. Czy nie mogłabyś spróbować zeskanować go ponownie na innych ustawieniach skanera lub jakoś je przefiltrować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Czy i jaki filtr na obiektyw aparatu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 11:57 cześć, przy polaryzacyjnym jak korygowałeś przysłoną ? pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagr Re: Czy i jaki filtr na obiektyw aparatu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 15:53 Co korygować chcesz przesłoną? Chyba głębię ostrości? Ekspozycję mierzysz z filtrem normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś