Dodaj do ulubionych

Jaka waluta ?

25.01.13, 22:03
Poradźcie mi jaka walutę zabrać do Egiptu ? Wiza przeliczana jest w dolarach i czy tam to jest taka optymalna opcja ? Jak z napiwkami chyba jest to na porządku dziennym ? Pozdrawiam Marcin
Obserwuj wątek
    • sobol74 Re: Jaka waluta ? 25.01.13, 23:12
      Czołem!!
      Jeśli mogę Co podpowiedzieć - weż ze sobą dolary.
      Euro czy Dolar - akceptują obydwie waluty. Różnica polega na tym że dla przykładu - w ichniejszych szopach wiele tanich prezentów ma cenę 1 fdolars lub 1 euro. W takim przypadku oczywiście warto mieć przy sobie dolary. Podobnie rzecz ma się z taxi.
      To co piszę to przykład wzięty z moich pobytów w egipcie - więc zdecydowanie proponuję zabrać dolary,
      Bardzo dobrze mieć przy sobie np 20 dolarów w banknotach jednodolarowych - takich do pozostawienia w pokoju jako podziękowanie za sprzątanie lub dla koleszki z plaży bądz z baru.
      Tak czy inaczej - wg mnie - zdecydowanie lepiej wziąć ze sobą dolary.

pozdrawiam
      sobol74
      • kasia_p45 Re: Jaka waluta ? 26.01.13, 10:44
        A wg mnie i dolary i euro. Na zakupy, napiwki dolary a na wymiane na ichnia walute euro :))
        • doral2 Re: Jaka waluta ? 26.01.13, 19:16
          a wg mnie, dolary wystarczą w zupełności.
          nigdy nie płaciłam w egipcie w euro.
          a przy tym tubylcy mają zapędy liczyć tak samo euro i dolary, a jak wiadomo różnica w kursie tych walut istnieje, zatem po co przepłacać w euro?
          • kasiolegiptomanka Re: Jaka waluta ? 28.01.13, 16:34
            Tylko dolary,nie musisz wymieniać na funty bo po co?przynajmniej wiesz ile płacisz nie trzeba przeliczać..ja zawsze biorę drobne na bakszysz ,zamawiam 1 dol w PKO bo w kantorach trudno kupić.
            • ola_dom Re: Jaka waluta ? 28.01.13, 17:01
              kasiolegiptomanka napisał(a):

> Tylko dolary,nie musisz wymieniać na funty bo po co?

po to, żeby nie płacić za "zaokrąglanie". niemal wszędzie bardziej opłaca się płacić w lokalnej walucie. a przelicznik w sklepach i na straganach nie jest specjalnie korzystny dla turysty...

> przynajmniej wiesz ile płacisz nie trzeba przeliczać

akurat funty egipskie łatwo przelicza się na złotówki - wystarczy podzielić na pół i prawie dokładnie wychodzi cena w złotych. o wiele łatwiej, niż przeliczać na dolary, a z dolarów na złotówki. no chyba, że zarabia się w dolarach.
          • kasiolegiptomanka Re: Jaka waluta ? 28.01.13, 16:40
            jeszcze jedna uwaga ,lekarz w razie wizyty kasuje 25 euro i to jest wkład własny w leczenie ,po powrocie zwraca ubezpieczenie na konto dlatego należy zabrać dokumenty potwierdzające wizytę.Na Rodosie płaciłam 100 euro za lekarza ale miałam od niego kwit oraz paragon za leki wszystko Europeische oddało na konto dlatego uważam,że trochę euro na lekarza warto też zabrać.
            • miriam_73 Re: Jaka waluta ? 28.01.13, 17:51
              Wszystko zależy od tego jaki ubezpieczyciel. umowa, i czy przewidziana jest franszyza, a także zasad rozliczeń (tzn. czy najpierw trzeba na miejscu zapłacić i potem ubezpieczyciel zwraca, czy też rozliczenie odbywa się bezgotówkowo lub częściowo bezgotówkowo. Sugestia zatem, żeby niekoniecznie słuchać koleżanki co była "na Rodosie" (kolosie rodyjskim???) tylko dopytać szczegółowo w swoim biurze podróży o zasady ubezpieczenia i ewentualne koszty własne na wypadek zachorowania oraz zajrzeć jednak do OWU. Bo potem może się zdarzyć niespodzianka, także finansowa (czego oczywiście nie życzę - wyłącznie udanego wypoczynku), a nie każdy bywa przygotowany.

Czasy, gdy Egipcjanie nie odróżniali EURO od dolarów na szczęście minęły i w większości wypadków nie ma różnicy, czy płaci się tą czy inną walutą. Przeliczają w sposób zbliżony do kursów bankowych. Gros turystów europejskich to ludzie ze strefy euro a Egipcjanie naprawdę nie są idiotami :)
            • janan2 Re: Jaka waluta ? 28.01.13, 19:38
              >Na Rodosie płaciłam 100 euro za lekarza.
              Nie bardzo kumam!To jaka to pozycja (gimnastyczna powiedzmy) musowo była,że przyszło ci jeszcze dopłacać!?Fakt,że "wielgaśny"ci on był(posąg, jak Kolosy Memnona w Egipcie),uszkodzenia na zdrowiu pewne przy nieprzemyślanym zbliżeniu.Ale ten monument pierdyknął jeszcze w starożytności w czasie trzęsięnia.Więc skąd ci on!?No chyba ,że idzie o wyspę i port gdzie stał,stoi czy już nie wiadomo o co w tym biega.Ale wyspa to grecka.Lokalna waluta to euro.Jaki to ma związek z Egiptem!?Tam z zasady wolą dolary choć i euro nie gardzą.Trzeba mieć na wszelki wypadek.Podobnie zresztą jak bardzo przydatne bywają paciorki i muszelki jak by cię dalej gdzieś poniosło poza hotel.
        • janan2 Re: Jaka waluta ? 28.01.13, 17:25
          >A według mnie i dolary i euro.

Nie każdy pracuje w banku,więc ma jakie chce.Sam przykładowo groszem nie śmierdzę,a jeszcze "łandolarami!?Zbytek uległości,podlizywania się i kurtuazji.Płacę w czerwonych złotych Jagiellonów,tudzież talarach lub srebrnych grzywnach Chrobrego o!.Wszystko kruszce.Czasami mam woreczek miedziaków na bakszysz.Tyle razy temat wałkowany i wraca

Poza tym jako bywała za granicami,no to wiesz,że płaci się najkorzystniej w "ichniejszej" walucie.Po co sobie utrudniać życie!?Z wymianą nie ma kłopotu.Na wizę,wolnocłówkę,czy rezerwę na konowała,trzeba wziąć.Ale płacić!?.Bakszysz w dolarach!?Raz że niezgodne z ich religią,bo portrety,no to grzesza, i jeszcze całkiem tęczówki im zzielenieją a potem traktują nas jak bankomat.Maja własną walutę,więc jakie przeciwwskazania, aby nią płacić!?Drobne "łan" to kupuje się na wolnocłówce wędrowniczka za 18 $ lub pośledniejszy gatunek coś za 7$ i musza wydać drobnymi.Bedzie jak znalazł na początek.A potem w chwilach po degustacji tychże trunków można się szarpnąć pościelowemu z tym "łandolarem".Taki akademicki temat.
          • kasia_p45 Re: Jaka waluta ? 28.01.13, 19:52
            No i dlatego biore troche euro coby przemienic na ichnie funciaki a dolarki jakies drobne (np 100 szt po 1 USD), zeby miec jak wołają "łan dolar, łan dolar!!"...
            :P
    • sfinks.wycieczki Re: Jaka waluta ? 29.01.13, 12:09
      Najlepiej weź dolary. Na lotnisku kwota za wizę podana jest w dolarach. Zdarza się często, że egipcjanie liczą dolara tyle samo co euro, więc jeśli za wizę zapłacisz w euro to wydadzą ci tak, jakbyś płacił w dolarach. I jesteś wtedy stratny. Druga sprawa - 1euro jest walutą niewymienialną, więc lepiej nie zabieraj. Oczywiście, jak poszukasz dobrego kantory to ci może i wymienią, ale dostaniesz mniej funtów niż powinieneś. Obojętnie czy weźmiesz dolary czy euro to i tak zawsze wymieniaj je na funty egipskie, bo najlepiej opłaca się płacić ich walutą. Obecnie kurs jest taki: 1 usd = 6.65 funta egipskiego, a 1euro = 8.55 funta.
      • brysia0 Re: Jaka waluta ? 29.01.13, 16:26
        Hej, a w ich "kantorach" przyjmuja też funty brytyjskie na wymianę? Teoretycznie chyba tak, ale wolę Was zapytac....
        • ola_dom Re: Jaka waluta ? 29.01.13, 16:29
          przyjmują, tam też przecież trochę Anglików jeździ.
        • doral2 Re: Jaka waluta ? 29.01.13, 19:09
          w niektórych nawet złotówki przyjmują.
    • pawelrejus Re: Jaka waluta ? 09.02.13, 10:33
      Najlepiej dolary i wymienić parę funtów na napiwki
    • exmarc Re: Jaka waluta ? 09.02.13, 11:28
      Dziękuję za informacje jutro wylatuję a ile ten ich funt na nasze pieniadze ? Pozdrawiam Marcin
      • ritazien Re: Jaka waluta ? 09.02.13, 13:23
        Najprościej liczyć 50gr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka