Dodaj do ulubionych

Rainbow Tours zapłaccie za przylot Polaka!!!!!

26.02.13, 22:27

Polak który ciepi w szpitalu w Sharm był na wycieczce z Rainbow Tours ,nigdy ,nigdy nie lećcie z nimi i pamiętajcie ,egipt jest ok ,jak nie ma problemu ,jest problem licz na siebie !!!!
Obserwuj wątek
    • dana_n Re: Rainbow Tours zapłaccie za przylot Polaka!!!! 27.02.13, 02:13
      Biuro turystyczne ma za to zapłacić? Z jakiej racji? Biuro turystyczne podczas sprzedawania imprezy turystycznej ma obowiązek zapewnić w pakiecie sprzedaż ubezpieczenia KL i NNW i to z pewnością Rainbow Tours zrobiło.
      Jeśli jedziesz samochodem bez odpowiedniego ubezpieczenia i masz wypadek, to żądasz od producenta samochodu pokrycia kosztów?
      Oczywiście zgadzam się, że sytuacja tego turysty jest dramatyczna...ale sadzę, że pod inny adres powinieneś kierować takie apele...
    • tuskania Ciepienia Polaka 27.02.13, 02:34
      jackylu napisał:

>
      > Polak który ciepi w szpitalu...<

Na co on ciepi i czy jest to zarazliwe?
      • ami.ra Re: Ciepienia Polaka 27.02.13, 08:18
        A wystarczyło ok 100 zł aby ubezpieczyć się dodatkowo na większą kwote.Dlaczego biuro ma pokrywać koszty ???Ludzie kupują podstawowe ubezpieczenie i uważają że to wystarczy .Słyszałam o tym panu w tv i musze przyznać ze mnie poniosło kurcze wiadomo żal faceta ale bez przesady takich wypadków jej bardzo wiele .Znajoma w Anglii miała wypadek zlamana noga,musiała w samolocie wykupić dodatkowe siedzenia i to z własnej kieszeni.Więc o co chodzi ??Samolot prywatny na koszt podatników ????
        • marekino78 Re: Ciepienia Polaka 27.02.13, 11:51
          Przy zakupie wycieczki warto pomyśleć o dodatkowym ubezpieczeniu. Ja zawsze kupuję podstawowe w biurze podrózy i 2 dodatkowe jedno w mBanku drugie w citibanku. Cały koszt tych ubezpieczeń do Egiptu dla 2 osób wynosi ok 200 zł. a daje dodatkowe 100.000 Euro zabezpieczenia.
    • miriam_73 Re: Rainbow Tours zapłaccie za przylot Polaka!!!! 27.02.13, 12:07
      Jeśli cierpiący Polak był przewlekle chory (a wszystko na to wskazuje) i nie raczył był zajrzeć do polisy, sprawdzić co i za ile ma ubezpieczone "w standardzie" oraz "zaoszczędził" na dodatkowym ubezpieczeniu, to trudno, żeby biuro za to odpowiadało. Z całym szacunkiem wobec tej osoby i współczuciem wobec zaistniałej sytuacji, ale trzeba zwracać uwagę na takie rzeczy, by potem nie było dramatów, takich jak ten. Zawsze doubezpieczam rodziców na wyjazdy poza UE, właśnie dlatego, że pakietowe ubezpieczenia są niskie i nie obejmują np. schorzeń przewlekłych.

Nie mam zamiaru bronić RT, ale biuro zrobiło co do niego należało: zapewniło pakiet ubezpieczeniowy na wymaganym przepisami poziomie, zorganizowało udzielenie pomocy medycznej. Na tym rola biura się kończy. To, że w tym wypadku jest to stanowczo za mało? To jeszcze nie powód by wieszać psy na biurze. Co według ciebie mają jeszcze zrobić? Sfinansować całość ot tak??? Przetransportować tę osobę na własny rachunek i ryzyko?
      • wp2013 [...] 27.02.13, 14:17
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • jackylu Re: do miriam 27.02.13, 15:24
          Trochę racji macie ale ...jak się prowadzi biuro podróży trzeba być człowiekiem ,bo odpowiada sie za ludzi ..sprowadzenie tego Pana do pl to koszty które stanowiły by kilka procent budżetu reklamowowego Rainbow Tours ,a efekt oprócz aspektu humanitarnego miałby też kolosalne przełożenie na wizerunek firmy . Ale tak jak napisałem trzeba być człowiekiem .. Ja złotówki u nich nie zostawię ,poza tym napisałem tego posta żeby ostrzec ,Egipt jest piękny i cudowny jak nie ma problemów ,pojawia sie problemy -licz na siebie bo touroperator i rezydent pierwsi umyją ręce , a jak pokazuje doświadczenie ambasada też ma inne priorytety . Pozdrawiam z Sentido Oriental Dream
          • race.camel Bredzenie turystyczne 27.02.13, 16:37

Piszesz nonsensy. Mylisz pojecia prowadzenia interesu z dzialalnoscia charytatywna.
            Od nieszczesliwych wypadkow sa ubezpieczenia. I mylisz ambasade z konsulatem.
            Jestes przykladem niedoinformowanego turysty i takim najczesciej cos sie przydarza.
            • jackylu Re: Bredzenie turystyczne 27.02.13, 17:32
              Jak nie umiesz prowadzić retorycznej polemiki to odpusć sobie osobiste dojazdy , na szczęście jestem na tyle doinformowany że jestem w Egipcie xx nasty raz i sam sobie z problemami zawsze radzę , jakoś nie słychać żeby Niemcom ,czy Anglikom zdarzały sie takie sytuacje , i nie piszcie proszę że płacimy tanio ,bo płacimy więcej niż w/w nacje . Czas żeby polscy touroperatorzy nauczyli się szanować turystów ,bo do standartòw europejskich jeszcze im daleko ..

• race.camel Re: Bredzenie turystyczne 27.02.13, 19:10
                jackylu napisał:

> Czas żeby polscy touroperatorzy nauczyli się szanować turystów , bo do standartòw europejskich jeszcze im daleko .. >

W dalszym ciagu bredzisz. Twoim humanitarnym zdaniem powinno sie sprowadzac
                do kraju kazdego nieubezpieczonego turyste ignoranta. Czytasz forum i widzisz
                kto rowniez lata do Egiptu.

I dalej, merytorycznie, Tobie brakuje znacznie wiecej do standardu poprawnego
                polskiego jezyka. Moze nie powinienes pisac? Moze zadzwon. Narzekania pisane
                w kiepskim jezyku robia kiepskie wrazenia.
          • miriam_73 Re: do miriam 27.02.13, 17:21
            Sorr, Jackylu, ale biznes to jest biznes, a charity to charity. I w przypadku spółki, zwłaszcza giełdowej jak RT, nie ma mowy o "byciu człowiekiem". Musisz być w stanie wyliczyć się wobec akcjonariuszy racjonalnie co do grosza.
          • doral2 Re: do miriam 27.02.13, 20:32
            jackylu napisał:

> Trochę racji macie ale ...jak się prowadzi biuro podróży trzeba być człowiekiem.."

no to ty też bądź człowiekiem i sfinansuj powrót tego pana, bo jak widać strasznie się przejąłeś jego losem.
            bądź człowiekiem i zapłać.
            bozia ci to w niebie wynagrodzi.
            a przy okazji, rodzina owego pana będzie cię pod niebiosa wychwalać.
            • wojtek37k Re: do miriam 01.03.13, 22:16
              Napiszę szczerze , niebardzo rozumiem ten tytuł (hasło) tego tematu ,
              nasuwa mi się pytanie ..... dlaczego , mają płacić ????
    • luksusfashion trza bylo zaplacic za ubezpieczenie! 02.03.13, 09:57
      Wlasnie byl program ,polaczki jezdzana najtansze wczasy zeby bylo tanio tylko tanio i wszystko za darmo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! śmieje sie z nas caly siwat już, chytrzy ,pazerni, takie gó...zjady a pózniej pretensje do garbatego ......
      • zenekbenek Re: trza bylo zaplacic za ubezpieczenie! 02.03.13, 12:48
        Fakt faktem nie mieli obowiązku zapłacic za przylot tego klienta ale rzeczywiście gdyby to zrobili, zyskaliby wizerunkowo i marketingowo naprawde znacznie. I zadna reklama telewizyjna czy kampania reklamowa nie dałaby tej firmie tyle co gest który mieli szanse zrobic w strone swojego klienta. Dziwie sie marketingowcom tego BP ze nie wpadli na pomysł i nie wykorzystali nadarzającej sie okazji.
        • rafi1015 Re: trza bylo zaplacic za ubezpieczenie! 02.03.13, 13:14
          Na forach wakacyjnych już kiedyś o tym pisałem, ale wrócę jeszcze raz do tego tematu. Kilka lat temu moja małżonka złamała w Egipcie w hotelu rekę z przemieszczeniem i uszkodziła nerw promieniowy. Ręka stala sie wtedy niewładna. Koszt operacji oraz pobyt w szpitalu Pyramid w Sharm został wyceniony na kilkanascie tysięcy dolarów. Nie było problemu, bo koszty te były na tyle niskie, że pokryło je ubezpieczenie zasadnicze. Ale także wtedy ubezpieczyciel sprawdzał, czy nie był ten wypadek związany np. z uprawianiem sportów ekstremalnych czy np. jakąś chorobą przewlekłą, która mogła miec wpływ na ten wypadek. Warto dodatkowo się ubezpieczac, zwłaszcza jak choruje się na choroby przewlekłe np. nadcisnienie tętnicze. Ja na 7 dni w Uniqe ze względu na choroby przewlekłe płacę na 2 osoby 75 złotych na sume ubezpieczenia 150 tysięcy złotych każdy. Wraz z ubezpieczeniem z biura można czuc sie w miarę bezpiecznie w razie wypadku. Nikt o tym nie myśli przed wyjazdem, ale te wszystkie przypadki wskazują, że trzeba i warto o tym pomyślec. To mój cały komentarz to tej konkretnej sytuacji z tego roku. Niestety, tak to juz jest, wszyscy są och i ech jak się kupuje wycieczkę, potem niestety nie musi byc tak kolorowo. Pozdrawiam.
        • miriam_73 Re: trza bylo zaplacic za ubezpieczenie! 02.03.13, 14:12
          Nie mogli tego zrobić, bo jest to niedopuszczane, tak korporacyjnie jak i rachunkowo. To jest spółka giełdowa, która porusza się w konkretnej przestrzeni prawno-finansowej i ma wynikające stąd konkretne obowiązki, przede wszystkim wobec akcjonariuszy- właścicieli. Wydatek tego typu nie jest dopuszczalny.
          • x20xev Bezmyślność 02.03.13, 21:31
            Ten przypadek potwierdza niestety regułę, że przeważająca większość turystów nie czyta umów jak i nie zastanawia się nad konsekwencjami ew. różnych wypadków na wakacjach. Co tu więcej pisać? Lepiej pojechać po BP bo nie chce sfinansować panu X powrotu do kraju. O dzizas.
            • jackylu Re: Bezmyślność 03.03.13, 16:31
              dzizas tu nie ma nic do tego , Polak jest w kraju , zdrowia mu życzę , i w sumie nic się nie stało prawda ? Biuro cacy , wydział konsularny cacy , wszystko niby ok . Dopóki komuś znowu się nie przytrafi . Ja w Rainbow nie zostawię złotówki , złamanej i pewnie nie tylko ja , poza tym napisałem posta po to , żebyście wiedzieli że jak coś się stanie będziecie zdani na siebie i swoją rodzinę .Powtarzam : rezydent i biuro to będą pierwsi którzy się od Was odwrócą , konsulat jak pokazuje wieloetnia praktyka ma także turystów w poważaniu . Ubezpieczyciel będzie szukał kruczków prawnych żeby się wywinąć . Takie realia polskiej turystyki .I po temacie
              • dana_n Re: Bezmyślność 04.03.13, 20:09
                Właśnie obejrzałam reportaż na ten temat, z którego wynika, że to nie z Rainbow ten człowiek poleciał na wakacje do Egiptu. Może teraz jackylu przeprosisz Rainbow Tours???
                • kasia2511 Re: Bezmyślność 04.03.13, 20:11
                  w reportażu podane zostało biuro sun & fun
                  • jackylu Re: Bezmyślność 04.03.13, 22:34
                    Posta pisałem pod wpływem silnego wzburzenia z Egiptu , jak wół widziałem w reportażu w Polonia 1 jak żona tego Pana trzymała w ręku torebkę Rainbow Tours ( taką na kwity i polisę co rozdają czasami łaskawi touroperatorzy ) Była niebieska , z napisem Rainbow , Sun Fun rozdaje takie oczojebne żółto pomarańczowe wielkie , zakładane na szyję .
                    Jeżeli się pomyliłem , to przepraszam jeżeli nie .. to nie !
                    • darek.b70 Re: Bezmyślność 05.03.13, 22:47
                      Walnełeś babola "SUN FAN"
                      • jedrek99 egocentryzm RP i jego MSZ 07.03.13, 01:08
                        w takim przypadku zastanawia mnie egocentryzm Państwa, bo w przypadku głosnych wypadków za granicą (patrz wypadek autokaru pod Grenoble, czy w Serbii), wtedy gdy zbija sie kapitał polityczny, to znajdują się środki na pokrycie transportu medycznego dla wielu poszkodowanych, w tym także transportu lotniczego. Koszty, które grubo przekraczjają te 150tys złotych wysłupane przez rodzinę, koszty których ubezpieczyciele nie zwracali)

Inny przyklad koszty ratownictwa górskiego, ile kosztowały akcje ratownicze dla bezmyślnych idiotów pchajacych się nieprzygotowanym w góry, w trudne, bardzo ciężkie warunki. Bo im sie należy pomoc.

Dalej idąc, ile kosztuje to całe śledztwo smoleńskie i te ciągłe loty tam... ale cóż tam zginęły elity nie jednostka.

Państwo tymczasem nie znajduje czasu i pieniędzy, żeby pomóc jednostce, w takim pojedyńczym przypaku, który zdarza sie raz na 10lat. i to jest świństwo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka