Dodaj do ulubionych

czy ktos szmuglowal muszelki przez granice?

IP: *.pixs.philips.com 22.07.04, 08:13
Slyszalem ze nie mozna przewozic muszelek z Egiptu
Ktos moze to potwierdzic
Obserwuj wątek
    • Gość: Stiwi Re: czy ktos szmuglowal muszelki przez granice? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 08:30
      Zależy od wielkości. Małe możesz. Pamiętam jak babka miała ich sporo, celnicy
      wyjęli, zaczęli się im przyglądać, zawinęli w papier i jej po cichu dali.
      • Gość: tuptus Re: czy ktos szmuglowal muszelki przez granice? IP: *.pixs.philips.com 22.07.04, 08:35
        No tak a co z wiekszymi?
        Czy istnieja jakies kary czy tylko konfiskuja łup?
        • Gość: Stiwi Re: czy ktos szmuglowal muszelki przez granice? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 08:42
          Jak uznają, że czegoś nie można wywieźć to konfiskują.
          • corrina_f1 Re: czy ktos szmuglowal muszelki przez granice? 22.07.04, 08:52
            Nie mozna wywozic ani duzych, ani malych - jednym slowem - nic co stanowi
            fragment, zywej, badz UMARLEJ rafy koralowej. O ile w przypadku duzych muszli a
            one na ogol latwo wykrywalne przez bramki, o tyle male muszelki powtykane po
            kieszeniach i bagazu udaje sie co sprytniejszym turystom wywiezc.
            Powstrzymam sie od komentarza a w zamian za to postaram sie odnalezc link do
            bardzo dobrego i mysle, ze wiele wyjasniajacego artykulu na temat poruszony w
            tym poscie (mam nadzieje ze znajde).

Tak czy inaczej, tytul postu trafiony w 10, bo wywoz muszelek z Egiptu jest
            nielegalny, zatem szmuglowanie to dobre slowo.

pzdr
            Kasia
            • Gość: karloszka Re: czy ktos szmuglowal muszelki przez granice? IP: *.softel.pl 22.07.04, 09:09
              Przez dwa tygodnie zbierałam muszelki i kawałeczki raf...bo lubię :))Rezydent
              powiedział, że można mieć ze sobą - nie większe niż DŁOŃ...ale przed wylotem
              zostawiłam je w pokoju bo słyszałam opowieści, że nawet mogą zatrzymać w
              areszcie...Po co mi klopoty z muszelkami kiedy i tak te wszystkie piękne
              obrazki zabieram ze soba do Polski W GLOWIE...
              • corrina_f1 Re: czy ktos szmuglowal muszelki przez granice? 22.07.04, 09:31
                NIe ma co ,bardzo profesjonalny rezydent, który informuje, że można wywieźć
                muszle...I jeszcze rozmiary podaje - żal ściska..

Co do aresztu, być może w skrajnych przypadkach, natomiast na pewno grożą
                wysokie kary (do 500 USD chyba).
                Jest tyle innych, wspaniałych pamiątek z Egiptu, dlaczego wywozić coś co
                jeszcze żyje, lub stanowi nierozerwalny fragment ekosystemu ???
                • pc_maniac Kara za to jest od 1000$ w zwyż 22.07.04, 10:26
                  Flory i fauny morskiej nie można wywozić z Egiptu w żadnej postaci.
                  To, że jakiś celnik przepuścił tą panią z małymi muszelkami jedynie źle
                  świadczy o tym właśnie celniku.

Już wcześniej w jakimś wątku pisałem, że to turyści w ciągu 15 lat doprowadzili
                  rafy Hurghadzkie do ruiny. Kiedyś były one równie piękne jak te w Sharmie.
                  Niestety "stonka" wszystko zniszczy, wszystko zabierze sobie na pamiątkę. Tylko
                  po jakoą cholerę?

Wiecie, że przez Hurghadę przewija się rocznie kilka milionów turystów, a
                  liczba ta z roku na rok rośnie? Niech średnio każda z tych osób weźmie sobie
                  jedną muszelę na pamiątkę - teraz pomnóżcie to przez liczbę turystów i macie
                  odpowiedź ile muszelek ta banda kolekcjonerów wywozi. Nie wspomnę już o
                  obumarłych koralach.

POMYŚLCIE O SWOICH DZIECIACH czy wnukach. Czy Oni nie mają prawa zobaczyć raf i
                  daró morza w swym naturalnym środowisku, lecz jedynie jako pamiątki w Waszych
                  domach? Przecież mozecie sobie porobić fotki obumarłych raf czy muszli.
                  • Gość: Bernadeta Re: Kara za to jest od 1000$ w zwyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 10:53
                    Popieram!!!
                    • Gość: karloszka Re: Kara za to jest od 1000$ w zwyż IP: *.softel.pl 22.07.04, 12:05
                      TAK, rzeczywiście mówionom i o karze 1000-1500$...
              • Gość: Agniesia234 Re: czy ktos szmuglowal muszelki przez granice? IP: *.bartoszyce.com.pl / 213.184.31.* 30.07.04, 18:47
                nie radzę przewozić dużych kawałków raf i muszelek, ale malutkie- czemu nie? ;]
                • corrina_f1 Re: czy ktos szmuglowal muszelki przez granice? 30.07.04, 19:27
                  Gość portalu: Agniesia234 napisał(a):

> nie radzę przewozić dużych kawałków raf i muszelek, ale malutkie- czemu nie? ;]
                  >

Nie radzę urywać całej głowy, ale trochę włosów - czemu nie ?
                • Gość: Mark Re: czy ktos szmuglowal muszelki przez granice? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.04, 12:33
                  Nie krzyczcie na nia :) Typowa polska blondynka.
                  Jeśli mogę cos podpowiedzieć normalnym i na poziomie turystom (ale Wy na pewno
                  to wiecie :) ) :Nigdy nie przyznawajcie się do polaczków (do Polaków tak) za
                  granicą.Po co wam wstyd? I nie mówcie po polsku.Niemiecki , angielski, od razu
                  tubylcy mają inne podejście.A niestety to co widzą ,wyrabia im stereotyp o
                  polaczku-cwaniaczku.Jeśli Agniesiu nie potrafisz pojąć pewnych (prostych
                  zresztą rzeczy) to może rób wstyd na miejscu.
                  Pozdrawiam
        • Gość: meg Re: czy ktos szmuglowal muszelki przez granice? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.04, 22:29
          Niestety lepiej nie przewozić. Wyrzuciiłam przed kolejką kontroli :(
          • pc_maniac Kolejna osoba szczyci się, że wyrzuciła!!!! 26.07.04, 00:06
            Gość portalu: meg napisał(a):

> Niestety lepiej nie przewozić. Wyrzuciiłam przed kolejką kontroli :(

Cholera mnie bierze na takie chwalenie się, że ktoś zrezygnował z przemytu i
            wyrzucił muszle czy rafę.
            To tak jakby zabrać ze sobą jakieś zwierzę i chwalić się, że jednak się go nie
            przemyciło tylko WYRZUCIŁO NA LOTNISKU DO KOSZA!!!

Wiem, niektórzy powiedzą, że muszla to coś martwego.
            Owszem, ale czy następne pokolenia mają je do cholery oglądać jedynie w
            śmietnikach lotniskowych????
          • iwka901 Re: czy ktos szmuglowal muszelki przez granice? 26.07.04, 19:21
            Ja też wyrzuciłam w kolejce do kontroli naszyjnik zrobiony z małych muszelek i
            całe szczęście, bo kazali mi się trochę rozpakować- miałam w torbie pełno
            kartonów z sokami z guawy i papai- i to zaintrygowało Egipcjan.
    • egipcjanka15 Ludzie, blagam, NIE!!!! 22.07.04, 12:38
      Ogladajcie, snorkujcie, nurkujcie, robcie fotki, ale NIE, po stokroc NIE
      zbierajcie muszli i rafy!!!! Nie karmcie ryb, nie dotykajcie rafy! Generalnie
      nie robcie nic co zakloca rownowage tego wspanialego, ale zagrozonego
      ekosystemu. Nie badzcie takimi egoistami, zostawcie cos dla przyszlych pokolen.
      • Gość: sharm Re: Ludzie, blagam, NIE!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 20:22
        hehe nie dalej jak we wtorek moj kolega zaplacil lapowe na lotnisku w szarmie
        20 $ za kamyk z sola a mnie przetrzepali po kieszeniach jakbym wracal z
        przepustki do pierdla wiec nie polecam niczego zabierac nawet w kieszeniach
        • Gość: Agent Re: Ludzie, blagam, NIE!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 21:13
          UOP węszy!!!!!!!??????? Uwaga ;-))))
    • ela15 Re: czy ktos szmuglowal muszelki przez granice? 29.07.04, 13:14
      Nie radze,tez slyszalam,ze sa wysokie kary pieniezne.Na plazy w Hurgadzie
      widzialam tablice z tekstem po angielsku-wyciag z egipskich ustaw czy innych
      rzadowych papierow o calkowitym zakazie ruszania muszli czy fragmentow raf
      lezacych na piasku czy w wodzie.Zakaz ten dotyczy wiec nie tylko turystow lecz
      rowniez tubylcow.Wyobrazmy sobie,ze gdyby takiego zakazu nie bylo to taki
      handlowy narod jak Egipcjanie dawno by sprzedali wszystkie rafy w kawalkach i
      co wtedy bysmy ogladali?Pozdrawiam
    • colin1974 Re: czy ktos szmuglowal muszelki przez granice? 29.07.04, 16:37
      Przewozisz na swoją odpowiedzialność, ja w zeszłym roku przywiozłem dużą muszlę
      z Hurghady, a teraz małe rafy w kieszeniach z Sharmu. Decyzja należy do ciebie
      • corrina_f1 Re: czy ktos szmuglowal muszelki przez granice? 29.07.04, 16:50
        No to faktycznie masz się czym chwalić...

Kurcze, gdyby tak wszyscy mogli cofnąć się do szkoły podstawowej na lekcje
        biologii, nauczyć się od nowa, lub przypomnieć sobie, co znaczy ekosystem,
        zależność i wreszcie, jaka jest definicja rafy koralowej oraz zasada jej
        działania....
        • Gość: quik Re: czy ktos szmuglowal muszelki przez granice? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 14:48
          100% racji !!!
      • pc_maniac Re: czy ktos szmuglowal muszelki przez granice? 29.07.04, 17:27
        colin1974 napisał:

> Przewozisz na swoją odpowiedzialność, ja w zeszłym roku przywiozłem dużą
        muszlę
        >
        > z Hurghady, a teraz małe rafy w kieszeniach z Sharmu. Decyzja należy do ciebie

Żadko zdarza mi się zdenerwować na kogokoliwek, ale propagowanie niszczenia i
        przemycania fragmentów raf i muszli z Egiptu jest szczytem bezczelności z
        Twojej strony. Odłupywać zabytki też próbowałeś?
        • pc_maniac (errata) 29.07.04, 17:29
          oczywiście "rzadko", a nie "żadko"
        • corrina_f1 Szczyt szczytów (!!) 30.07.04, 09:58
          Ja byłam ogromnie zdegustowana pewnego pięknego dnia w Sharm, kiedy ujrzałam,
          przecierając oczy wielokrotnie, pewną Włoszkę, która NOŻEM (!!!) odłupywała
          sobie z wystającej skały małze (albo ostrygi - nie widziałam z daleka), po czym
          na miejscu na surowo je pochłaniała. Widział to wielokrotnie strażnik na plazy.
          Zgadnijcie, dlaczego nie reagował ?

Ponieważ był w 7 niebie i jeszcze machał jej z uśmiechem od ucha do ucha,
          ponieważ.... była na publicznej plaży... topless !!!

Wydawałoby się, że Polacy wykazują najgorsze przejawy braku znajomości realiów
          Egipskich. Okazuje się, że jednak nie jesteśmy na końcu listy.
          Pytanie tylko - cieszyć się ,czy mimo wszystko płakać ?

pzdr
          Kasia
      • Gość: Garfield Re: czy ktos szmuglowal muszelki przez granice? IP: *.crowley.pl 30.07.04, 10:08
        > z Hurghady, a teraz małe rafy w kieszeniach z Sharmu. Decyzja należy do ciebie

A gdyby Ci tak ten pusty łeb odrąbać i zabrać jako pamiątke ??
        • Gość: cs Re: czy ktos szmuglowal muszelki przez granice? IP: 195.215.5.* 05.08.04, 12:52
          > A gdyby Ci tak ten pusty łeb odrąbać i zabrać jako pamiątke ??

HA HA HA HA

moze gdyby nabili na pal 2-3 glowy i postawili na plazy, to by ludzie nabrali
          rozsadku
    • Gość: madzixs Re: czy ktos szmuglowal muszelki przez granice? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 10:12
      Pytanie tendencyjne.Wrocilam dwa dni temu, muszelki wsadz pooprostu w dzinsy ,
      albo w jakiekolwiek inne spodnie ktore maja kieszenie.Generalnie raf i muszeek
      wywozic nie mozna, wszystko zostalo obiete rezerwatem!Pozdrawiam
    • Gość: cs rafa jest piekna - w morzu IP: 195.215.5.* 05.08.04, 12:46
      wlasnie, w morzu, w swoim naturalnym srodowisku
      widzialem pare kawalkow rafy wyrzuconej na piasek na plazy i nie byla piekna,
      taki szary kawalek wygladajacy jak kosc martwego zwierzecia... niedlugo nie
      bedzie ich tam w ogole.

Czasami ludzie sa debilni do potegi. W dniu wyjazdu podeszla jakas starsza pani
      do nas i powiedziala, ze znalazla pare ladnych muszelek, ale podobno nie wolno
      ich wywozic, no to podarowala je mojej corce. Zeby to ona miala klopoty ???
      Na szczescie corka byla madrzejsza i zostawila te muszelki na plazy.
      • egipcjanka15 Re: rafa jest piekna - w morzu 05.08.04, 13:57
        Chcialam przytoczyc to hasla organizacji egologocznych probujacych ratowac
        zagrozone koralowce w Egipcie
        Living coral reefs are dying not to be touched.
        Let's protekt them, not collect them.
        Take nothing but pictures, leave nothing but bubbles.
        A ja do tego dodaje jeszcze swojskie: Do patrzenia sluza oczy (a nie np. rece).

Dobrze, ze coraz wiecej ludzi ma swiadomosc tego jak kruchym i delikatnym
        tworem jest rafa koralowa. ALe za chwile znow pojawi sie pewnie kolejny post
        dumnego z siebie delikwenta o przewozeniu muszelek w kieszeniach i moj optymizm
        zwiednie.
        • corrina_f1 Re: rafa jest piekna - w morzu 05.08.04, 14:53
          Byłam sobie ostatnio w naszym zoo i oglądając z łezką w oku rybki w akwarium
          morskim (byl nawet Nemo!:), usłyszałam, jak dumna babcia mówi do córki (były we
          3 z wnuczką) :"No i ja sobie tak pływałam wśród tych raf, wszystko można było
          dotknąc, tyle razy dotykałam, takie fajne uczucie było".
          Może jestem wredna, ale szkoda, że jej łapy nic nie poparzyło...
          • egipcjanka15 Re: rafa jest piekna - w morzu 05.08.04, 15:36
            No, az zal, ze nie trafila na fire coral. A one takie popularne...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka