gringo68 27.07.13, 19:05 w Kairze masakrują ludzi, rośnie prawdopodobieństwo wojny domowej a tu teksty "w kurortach jest spokojnie, mieliśmy fajne wakacje" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: naprawdę tak możecie? 28.07.13, 12:23 w rosji w gułagach ludzie pracują w nieludzkich warunkach, a ty tu tak spokojnie na forum zaglądasz?? Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: naprawdę tak możecie? 28.07.13, 12:30 jakoś mało kto jeździ relaksować się na Syberię i jakoś nie słuchać, aby rosyjski rząd masakrował obywateli ale co tam, najważniejsze aby w kurortach było "bezpiecznie" coby się biadaturyści nie stresowali :D Odpowiedz Link Zgłoś
focus41 Re: naprawdę tak możecie? 28.07.13, 13:20 TAK najważniejsze jest, aby kurorty były bezpieczne i aby Egipt mógł się odbudować, a "biadaturystami" są osoby takie jak ty, które boją się wychylić nosa albo wręcz nie mają nawet możliwości wyjechać z własnego ogródka ( o ile go posiadają). Egipt jest pięknym krajem i myśle, że nie przyszło Ci to do głowy, że dla niektórych ludzi jest to nawet piąty wyjazd za granicę w bieżącym roku i co niektórzy wracają tam, bo warto.... ale myślę, że ty i tak tego nie zrozumiesz i tutaj twoja wtopa "wtopek" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sheeri Re: naprawdę tak możecie? 28.07.13, 12:36 gringo68 napisał: > w Kairze masakrują ludzi, rośnie prawdopodobieństwo wojny domowej > > a tu teksty "w kurortach jest spokojnie, mieliśmy fajne wakacje" A uważasz, że ludzie powinni się biczować??? Jaki wpływ ma turysta na to czy Egipcjanie chcą się zabijać??? ŻADNEGO! Egipcjanie starają się zachować spokój w kurortach, właśnie żeby nie odstraszyć turystów, bo żyją z turystyki, mniej turystów to dla nich utrata środków do życia. Większość Egipcjan też chce mieć spokój i nie bierze udziału w żadnych demonstracjach i zamieszkach. Wszyscy mamy świadomość, że w Kairze jest niebezpiecznie i giną ludzie, ale tę sytuację mogą zmienić tylko sami Egipcjanie i trzeba im życzyć, żeby jak najszybciej znaleźli dobre rozwiązanie swoich problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek9991 Re: naprawdę tak możecie? 28.07.13, 12:42 Jakby w centrum Kairu wybuchła bomba atomowa i było 100 000 trupów, to byście i tak pojechali do kurortu. Co tam bomba atomowa, ważne, że w hotelu jest fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
hallogenes Re: naprawdę tak możecie? 28.07.13, 12:49 a nie tak dawno Czeczeńcy modrowali ludzi a na wybrzeżu CHorwacji był spokój i jakie to ma znaczenie. Można oczywiście bojkotować wszystkie wyjazdy bo w Tunezji teraz strajki i zabili ważną personę W Turcji zamieszki w Istambule a w Hiszpanii była katastrofa kolejowa. Do stanów po zamachu na WTC też lepiej nie jechać bo tam tyle ludzi zginęło. ehhh ktoś dobrze napisał - Egipcjanie musza sami rozwiązać swoje wewnętrzne problemy, a zabranie im dodatkowych wpływów z turystyki pogłębi jeszcze biedę i frustrację. osobiście też mam od grudnia wykupione wczasy w Egipcie na wrzesień ale .....cóż dylemty będę miał do samego końca i albo stracę całośc wpłaconej kasy albo pojadę .... wszysko zależy od rozwoju sytuacji .... Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: naprawdę tak możecie? 28.07.13, 14:20 O tej biedzie i frustracji sam pisałem na którymś z wątków.Bo taka jest prawda.Popadli w kłopoty przez islamistów,co ukradli im sposobem "demokratycznym" rewolucję z przed dwu lat,no i teraz muszą uciekienierów z wiezień pozapędzać z powrotem tam skąd zbiegli.Szkoda,bo większość Egipcjan jest świadoma oszustwa i chce naprawdę demokratycznych zmian,nie licząc się z pobożną ciemnotą i motłochem. Jadąc tam,dajemy im szansę na marny zarobek,bo ze względu na niepokoje,turystyka siadła.Pewno i Ty pojedziesz.Nie ma się co trząść i dorabiać gębę i ideologię do naturalnej kolei rzeczy.Czyli wojsko powinno zaprowadzić porządek,a ci co giną!?No to giną!Nikt ich przymusowo na manify nie ciągnie za galabiję.No i tych akurat mi jakoś nie żal,szkoda tylko ,że niewiele pojmują z tego co się dzieje i ich nadrzędnym celem jest państwo wyznaniowe typu Iran.Więc jadąc tym sposobem pomagamy. Tylko proszę jak pojedziesz nie robić obory w kurorcie,no i za biedaturystę przy okazji he he.Może być "wtopa"!!!Już trzeba być teraz zapobiegliwy i dokupić do tego co masz jeszcze minimum ze 4* egipskie.Ma być dużo złotych klamek i barków.No i nie zapomnij waść dla siebie i rodziny zamówić lektykę.Oczywiście z obsługą i heroldem niosącym tarczę herbową przed Tobą,o wachlarzach i obsłudze hurys nie wspomnę.To jakby naturalne,ale tylko na miejscu.A już na dalsze fakultety,no to najlepiej jakiś dywan latający.Może nie zestrzelą.Zresztą wybór będzie zależał od sytuacji.Jakby co,no to nawet mogę pożyczyć.Jeszcze lata,tak jak i ja.Trochę go mole przeżarły,ale nadal bezpieczny.Przewiewnie,huśta i faluje,a gratis mogę dorzucić jeszcze skarpetki do sandałów.Trochę przetarte tu i ówdzie,stoją w kącie od maja jak byłem ku udręce mojej ślubnej,czekając na kolejny wyjazd.Podcerujesz i będą w sam raz.Proszę sobie wziąć te porady pod uwagę jadąc tam na wywczasy.Kurorty póki co bezpieczne i nie ma co pękać tylko lecieć.Ale "wtopa z biedaturystą" przy tak trudnej sytuacji bytowej dla tamtejszych,byłby jakoś nie na miejscu o!Więc trzeba Ci grać "panisko" pełną gębą. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek9991 pitulitu na patyku 28.07.13, 16:01 Czy aż tak trudno zrozumieć, że jest po prostu niebezpiecznie, że kiedyś islamiści w akcie desperacji wezmą turystów jako zakładników albo zwyczajnie ich zabiją, że przestaną latać normalnie samoloty, bo podłożę bombę na lotnisku, itp. Wtedy ci, co teraz zaklinają rzeczywistość, będą pierwsi błagać o ratunek polskie władze i głośno pomstować na to,że ich natychmiast za darmo nie chcą zabrać do Polski na koszt podatników Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 C 07.08.13, 21:28 hallogenes napisał(a): > a nie tak dawno Czeczeńcy modrowali ludzi a na wybrzeżu CHorwacji był spokój i > jakie to ma znaczenie. Ale jaki związek jest między Czeczenami a Chorwacją? Literka "c"? ROTFL Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
leamun Re: naprawdę tak możecie? 28.07.13, 13:02 na prawdę tak możemy. Egipt zyje z turystyki więc zgadzam się ze zdaniem, że utrzymanie bezpiezeństwa w kurortach jest na pierwszym miejscu. Przez cały okres od zamachu w Luxorze wszędzie na ulicach Egiptu BYŁY POSTERUNKI z karabinami maszynowymi, a ja jadąc do Luxoru miałam 4-5 kontroli na trasie przez pustynię. Za Pana Mursiego nagle wszystko znikneło. Posterunki, kontrole, poczucie bezpieczeństwa / jeszcze przed rewolucją/ i 50 milardów dolarów z konta Egiptu. Mursi został oskarzony o szpiegowanie na rzecz Hamasu, który zreszta pomógł odbić go z więzienia. Jeśli na Mursiego głosowało 13 milionów a w ciągu 2 tygodni zebrano 23 miliony podpisów za jego odwołaniem to niech ludzie doprowadzą ten cały galimiatias do końca. My też byliśmy w hurghadzie na rewolucji i widze co sie dzieje. Ale kurorty są kurortami i są najwazniejsze. Bez względu na to czy jesto to zamach z 1997 roku czy walka o nie dopuszczenie tych co wtedy zabili tych turystów do władzy. W Ameryce południowej bez przerwy gina ludzie z powodu narkotyków / Meksyk, Kolumbia, Brazylia/ czy przez to turystyka zamarła tam w kurortach? A gdzie jest krzyż gdyby im dać pozwolenie też by sobie pohulał na przeciewnikach. Wkurza mnie takie napędzanie paniki w stosunku do kraju którey zyje z turystyki a każdy kto pracuje w kurorcie ma do wykarmienia liczna rodzinę. Opanujcie się trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
gladi3 Re: naprawdę tak możecie? 28.07.13, 13:14 egipt nie zyje tylko z turystyki!!poczytaj troche. Odpowiedz Link Zgłoś
andreina Re: naprawdę tak możecie? 28.07.13, 14:54 Ja sobie odpuszczam w tym roku kraje arabskie. I w Tunezji i w Egipcie nie jest za dobrze. Nawet jeśli dziś jest "względnie" to nikt mi nie zagwarantuje co będzie jutro, co stanie się w drodze z lotniska. Byłam w tamtym roku w Tunezji. Żyję ;) ale siedziałam w hotelu. Napięta atmosfera. Wszędzie mnóstwo policji. Po moim wyjeździe zaraz zginął chłopak pod moim hotelem. Po co mi nerwy. Wyjeżdżam się zrelaksować a nie siedzieć w napięciu. Wiecie co w ogóle islamiści planowali w Egipcie ? Czytałam na fejsie kobietę która mieszka w Egipcie 9 lat. To że wyszły te demonstracje zamiast tamtego to naprawdę cud i szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: naprawdę tak możecie? 28.07.13, 16:21 Można i tak!Dlaczego by nie!?Kwestia wyboru i własnego samopoczucia.Póki co to dmuchany balon.Równie niebezpiecznie jest w Tunezji czy w Egipcie.Pilnie obserwował bym rozwój sytuacji akurat w Tunezji.To jest jakby poletko doświadczalne "arabskiej rewolucji".Myślę,ze jeśli już,to póki co nie będą atakować turystyki,czy tam akty przemocy,a rozliczać się cichcem lub głośniej między sobą.Problem jest gdzie indziej.Jeśli ktoś wykupił first,no to ma problem.Wtedy radził bym jechać,no bo szkoda kasy.Nie każdy ma możliwość bez kosztowej zamiany.Sytuacja przerosła przewidywania.Ale znowu bym tak nie pękał,bo zaraz coś mnie z nieszczęść dopadnie.Jechał bym i tyle.Sam byłem i wcale nie było bezpieczniej.Beduini uprowadzili cały posterunek policji w Tabie.Ale nie dali tego odczuć turystom, akurat jadącym do Izraelka.A coś niespodziewanego, to wszędzie może się przytrafić.Niekoniecznie w Egipcie.Każdy decyduje za siebie,sam wybiera najrozsądniejsze rozwiązania,no i na miejscu zachowuje się jak podpowiadają miejscowi lub ci co tam już są.A tak ,to nie ma co nadymać i tak rozdmuchanej niepokojami atmosfery.To niczemu nie służy,tylko wzajemnemu straszeniu i rozterkom przed ostatecznym wyborem. Odpowiedz Link Zgłoś
1katamarian Re: naprawdę tak możecie? 06.08.13, 20:39 Spokojnie. Gringo chce zostać santo subito. Tylko trenuje... forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&query=gringo68 Odpowiedz Link Zgłoś
volvo74 Re: naprawdę tak możecie? 07.08.13, 11:40 a może by tak zamiast o własnym samopoczuciu pomyśleć o Egipcjanach??? co oni o tym myslą?? ja wam powiem wróciłem wczoraj rozmawiałem z wieloma po pierwsze tęsknią za turystami bo mają kolosalne straty hotele obłożone w 20-25% zamykają prawie wszystko już o 2 w nocy bo nie ma komu do Paczy już wpuszczają prawie za free bo chętnych brak co myślą o masakrach - nie wierzą w nie myślą że to propaganda brodziatych i każdy wierzy w dwie rzeczy że już nigdy nie wygrają islamisci i że bedzie już tylko lepiej jak że inna to wiara mimo ciężkich czasów w porównaniu z naszymi rodakami którzy zawsze widzą wszystko w ciemnych kolorach Odpowiedz Link Zgłoś
africa5 Re: naprawdę tak możecie? 10.08.13, 18:52 Do andreina - Ja też byłam z rodziną w tamtym roku w Tunezji. Tydzień w Port El Kantanoui i drugi tydzień przejechaliśmy sobie do Jasmine Hammamet do drugiego hotelu (oba z TUI) - nic się nie działo, żadnej policji nie widziałam, dwudniowa wycieczka wspaniała na Saharę. Wieczorami chodziliśmy po mieście jednym i drugim wśród tłumów innych turystów. Wycieczka do Tunisu i także spokój.... Byliśmy dwa tygodnie w sierpniu. Wszystko spokojnie i bez jakichkolwiek napięć czy niepokojów. Tunezyjczycy bardzo sympatyczni i przyjaźni..... Odpowiedz Link Zgłoś
andreina Re: naprawdę tak możecie? 10.08.13, 18:59 Ja byłam maj / czerwiec. Te kraje są nieprzewidywalne. A może nie wyjeżdżałaś wcześniej i nie masz porównania ? Odpowiedz Link Zgłoś
gladi3 Re: naprawdę tak możecie? 07.08.13, 17:02 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14401292,Egipt__Dziecieca_prostytucja_pod_przykrywka_malzenstw_.html#MT ciekawy temacik do watku. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: naprawdę tak możecie? 07.08.13, 20:41 myślałby kto, że w naszym pięknym kraju nie ma prostytucji, w tym dziecięcej, pedofilii, morderstw, napadów rabunkowych, kradzieży, rozbojów, narkotyków, alkoholizmu, przemocy domowej, mobbingu i innych "atrakcji"... myślałby kto, że żyjemy na zielonej, szczęśliwej wyspie i tylko tam, u tych brudasów takie horrory... co za hipokryzja :/ Odpowiedz Link Zgłoś
pluton232 Re: naprawdę tak możecie? 07.08.13, 22:04 No to na co czekasz? Czym prędzej staraj się o egipski paszport. Wyjedź do Egiptu skoro tam jest nie gorzej niż w Polsce. A pogoda lepsza i plaże i rafy i rybki i Egipcjanie tacy mili. Marnujesz życie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: naprawdę tak możecie? 08.08.13, 08:25 pluton232 napisała: > No to na co czekasz? Czym prędzej staraj się o egipski paszport. Wyjedź do Egip > tu skoro tam jest nie gorzej niż w Polsce. A pogoda lepsza i plaże i rafy i ryb > ki i Egipcjanie tacy mili. Marnujesz życie w Polsce Błąd w rozumowaniu. Z faktu, że Doral2 dostrzega w Polsce podobne problemy do egipskich, nie wynika, że chce tam zamieszkać. k. Odpowiedz Link Zgłoś
thlaspi_arvense Re: naprawdę tak możecie? 10.08.13, 15:54 ale jak tu się zająć naszymi problemami? lepiej się zająć czymś na co nie mamy wpływu =] Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: naprawdę tak możecie? 10.08.13, 18:09 no, bo wtedy będziemy mieć doskonałą wymówkę, żeśmy nic nie zrobili, ale się przynajmniej staraliśmy :D:D:D:D:D więc tym wacikiem staramy się o poprawę sytuacji w egipcie :D Odpowiedz Link Zgłoś
moniace Re: naprawdę tak możecie? 08.08.13, 12:44 Kochani, tak w kurortach egipskich jest, było i będzie spokojnie. Każdy turysta to dla nich kura znosząca złote jaja więc nie ma szans by coś złego się stało. A cegłówka wszędzie może spaść na głowę...Ciekawe informacje są na ten temat na www.hurghada24.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
gladi3 Re: naprawdę tak możecie? 08.08.13, 17:47 pl.wikipedia.org/wiki/Zamach_w_Szarm_el-Szejk_%2823_lipca_2005%29 mowisz ze nie ma szans by sie satalo cos zlego?.... Odpowiedz Link Zgłoś
volvo74 Re: naprawdę tak możecie?do gladi 12.08.13, 21:30 nie wime co za baran wpisał to do wiki ja 23 byłem w naama bay i kilka razy po tym dniu oglądałem ten hotel bo bardzo ładny i zapewniam cie hotel stoi ,sharm też stoi -sporo polaków w old town i myślisz ze żaden by nie zginoł i co wiecej nikt by o tym nie słyszał? no tak ale to polska Odpowiedz Link Zgłoś
thlaspi_arvense Re: naprawdę tak możecie? 10.08.13, 15:50 a co mają robić? "zawieszamy wycieczki w których się specjalizujemy, bo martwimy się o klientów"? Trzeba mieć trochę oleju w głowie i sprawdzać co Cię czeka gdy zabierasz się na taką wycieczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
hallogenes Re: naprawdę tak możecie? 12.08.13, 22:14 media ..........pożywka dla ludzi ......czytaja, oglądają i jak im ktoś mówi że telewizja kłamie a w prasie szukają sensacji to w to nie wierzą :) ulubione zajęcie cytowanie faktów których nikt nie potwierdza generalizowanie i wyolbrzymianie.... człowiek został ranny - czyli setki ludzi ciężko rannych nieznana duża grupa zabitych, grupa protestujących - setki ludzi na ulicach, grupa skandujących i zachowujących się głośno zwolenników (...)przeszła ulicami Hurghady - zamieszki w kurortach, groźne okrzyki, gdzieniegdzie padły strzały, pozamykane sklepy ludzie boją się wyjść na ulicę, itd ..... Odpowiedz Link Zgłoś
pluton232 Re: naprawdę tak możecie? 12.08.13, 23:53 Wejście na to forum to jak kontakt z sektą. Kto ma jakieś wątpliwości co do bezpieczeństwa czy słuszności wyjazdu traktowany jest z góry. Jako naiwny, który daje się manipulować mediom, albo zbyt biedny by pojechać do Egiptu. Ja to widzę inaczej.Ci co zapłacili już za wyjazd racjonalizują swoją decyzję i wierzą, że słusznie wydali pieniądze. Część była już wiele razy i sądzi, że skoro ileś tam razy było OK to i tym razem będzie dobrze, inni liczą na to , że Egipt żyje z turystów, więc nic im się nie stanie. Inni znów żyją z polskich turystów i zapewniają na tym forum, ze wszystko jest i będzie dobrze. I tak może być . MOŻE. A co będzie jak turyści zostaną wciągnięci do ich wojny domowej? Wyobrażam to sobie i jako podatnik i nie życzę sobie, aby ktokolwiek, kto wyjeżdża teraz do Egiptu, w razie problemów żądał sprowadzania ich do Polski na koszt państwa. Zatem jedździe do Egiptu, ale wykupcie dodatkowe ubezpeczenie i wracajcie na własny koszt. I Odpowiedz Link Zgłoś
irhana Re: naprawdę tak możecie? 13.08.13, 07:07 Też jestem podatnikiem i to chyba całkiem niezłym. Dodatkowe ubezpieczenie zawsze wykupuję, a i tak nie widzę powodu dla którego jeśli będzie taka możliwość miałabym nie wrócić na koszt MSZ z jakiegokolwiek kraju. Podatki idą na różne rzeczy i dla różnych grup społecznych, ja też mogłabym sobie nie życzyć żeby moje podatki szły na to czy tamto, bo mi to niepotrzebne no ale idą, a ja płacę, bo tak wygląda ten system. Żeby była jasność nie jeżdżę z BP i z każdego kraju jestem w stanie wrócić na własny koszt, zresztą wszyscy którzy jadą z BP też jadą i wracają na swój koszt, bo przecież za wycieczkę zapłacili prawda? :) Odpowiedz Link Zgłoś
e_cynik Re: naprawdę tak możecie? 13.08.13, 08:23 Płacę podatki i też całkiem spore. I uważam że skoro państwo płaci z moich podatków wysokie emerytury 35 letnim emerytom ze służb mundurowych ,to może również i mnie pomóc w sytuacji kryzysowej Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: naprawdę tak możecie? 13.08.13, 09:43 Nie przejmuj się tak tym,że państwo pomaga w sytuacjach kryzysowych Rodakom w kłopotach.Tak być nie powinno,bo to zadanie ubezpieczyciela i BP.Jeśli państwo stworzyło takie warunki prawne,to ponosi z tego skutki.Nikt nie zabrania poprawić prawa.Poza tym to zaledwie promil,albo tysięczna jego część,której nawet nie da się jakoś ująć matematycznie w skali wydatków państwa.Więc nie ma o czym debatować.Jakie sport i turystyka,taka ministra i prawo.Nieudacznicy i bez jaj.Jakoś nie jęczysz,że z tego działu gospodarki poszły kolosalne kwoty na stadionu,balona kopanego,premie dla swoich i prawie sabotażystów,czy koncert Madonny powiedzmy!Jak to się ma do skali problemu zawinionego przez takie właśnie państwo,z kosztami ściągnięcia wakacyjnych wczasowiczów!?To nie ta skala!!! Nie pomstuj tak i nie ubolewaj nad tą minimalną "stratą" z twoich podatków.To naprawdę niewiele.Skup się raczej na skali potężnych wydatków za nic i dla uprzywilejowanych.Zapytaj ile idzie powiedzmy na leczenie sanatoryjne takich z KRUS tu w kraju.Oni nic nie płacą,nawet składki zdrowotnej.Poza tym ile idzie liczone w miliardach na wszelkie wyznania i religie!?Na grupy uprzywilejowane i powiedzmy górników,mundurowych czy w stanie spoczynku!Bedziesz miał porównanie i skalę problemu.Tu akurat turyści najmniej winni.Jadą w dobrej wierze,a pomóc trzeba.Albo nie przejmuj się tą skalą wydatków na ten właśnie cel.Gra niewarta świeczki.Nawet nie myśl o skali wyłudzeń i ubytku twoich i moich podatków na inne cele wymienione wyżej,bo ci żyłka pęknie.Co to nagle taki zmartwiony tą minimalną,ale jakże nagłaśnianą sprawą powrotu okpionych turystów!?Kto winien,że jedne i te same osoby w różnych konfiguracjach zakładają nie tylko BP z myślą o upadłości i wystawieniu do wiatru turystów!?Taki nie powinien mieć szans na założenie takiego biznesu z góry skazanego na przewał.Więc nie podniecaj się tak tym problemem. Odpowiedz Link Zgłoś