Dodaj do ulubionych

Alfa Star - rezygnacja ?

16.08.13, 22:09
Czy komuś udało się zrezygnować - w zamian za wycieczkę do innego kraju ? Piszę do nich - brak odp., a telefony ciągle zajęte.
27.08 mieliśmy do Sharmu lecieć z W-wy ;/
Obserwuj wątek
    • kasiulla88 Re: Alfa Star - rezygnacja ? 16.08.13, 22:15
      Autor: 1zuza29 16.08.13, 21:53

właśnie otrzymałam odpowiedź z biura:
      Witam,

z posiadanych informacji możemy potwierdzić, że biuro Alfa Star nie proponuje zmiany kierunku z racji po prostu na to, że pobyt przebiega spokojnie.

Gdyby jednak taka informacja wyszła z biura Alfa Star to napewno będziemy Państwa informować.

Pozdrawiam serdecznie i pozostaję do dyspozycji.

tak więc... jesteśmy w czarnej dupie ...
      • monia.s1710 Re: Alfa Star - rezygnacja ? 16.08.13, 22:17
        Zajebiście po prostu .... ;/
        • kasiulla88 Re: Alfa Star - rezygnacja ? 16.08.13, 22:19
          chyba muszą zrobić najazd na turystów, żeby BP zmądrzało ;/
          • paweljanus0 Re: Alfa Star - rezygnacja ? 16.08.13, 22:25
            Ja mam wylot do Sharm z Katowic dnia 27.08 o godzinie 19:05. Dzisiaj byłem się w biurze pytać to powiedzieli, że wszystko jest okej. Nawet osobiście rozmawiałem przez telefon z turystą, który przebywa w Sharm i rzeczywiście wszystko jest spokojnie i nic się nie dzieje. Ja na pewno będę czekał do samego dnia wylotu i jeżeli zrezygnuję to tylko w ostatnich godzinach przed wylotem, gdyż wczesniejsza rezygnacja może nie mieć sensu.
            • monia.s1710 Re: Alfa Star - rezygnacja ? 16.08.13, 22:42
              Dramat .... ;/ paweljanus0 - napisałam maila, to gdybyś coś wiedział więcej niż tutaj wymiana na forum, to pisz.
              • podrozniczka32 Re: Alfa Star - rezygnacja ? 16.08.13, 23:45
                Myślę, że nie ma co liczyć na odpowiedź, bo podejrzewam, że ich skrzynki mailowe właśnie padają od natłoku e-maili, sama wysłałam, ale nie liczę na jakieś rewelacje... "pobyt przebiega spokojnie", bo nikt jeszcze przypadkowo nie ucierpiał, można siedzieć w hotelu cały tydzień czy dwa, darować sobie poznanie kultury Egiptu i trzymać kciuki, żeby dojechać z i na lotnisko, tylko co to za wakacje i pewnie z kilkudziesięciu turystów biuro da radę tak oszukać :/

Ja mam zaplanowany wylot za 2 dni :(

To jest moment, w którym człowiek poznaje ile jest warte albo niewarte biuro podróży, brawo dla Tui, a w Alfa Star - za dwa dni się okaże, czy kiedykolwiek cokolwiek jeszcze u nich wykupię :/
            • tu_nia Re: Alfa Star - rezygnacja ? 17.08.13, 00:04
              spojrz na libie-syrie tam wojna trwa w najlepsze, tu sie dopiero rozkreca,jak sie Unia wmiesza a juz zwoluje konferencje w tej sprawie to egicpjanie beda w czarnej dupie na lata.nie liczylabym na poprawe.optymista buahahahaha
        • vonalbert Re: Alfa Star - rezygnacja ? 17.08.13, 13:13
          Napisze do mnie na maila-vonalbert@wp.pl powiem Ci jak odzyskać kase za niewykorzystaną wycieczke.
          pozdrawiam.
          A
    • podrozniczka32 Re: Alfa Star - rezygnacja ? 17.08.13, 00:40
      przy poprzednich zamieszkach wszystkie biura odwoływały wyjazdy, za wyjątkiem Alfa Star:

www.fakt.pl/Ktore-biura-zwracaja-wklady-za-wczasy-w-Egipcie-,artykuly,94712,1.html
      • e_cynik Re: Alfa Star - rezygnacja ? 17.08.13, 08:45
        Alfa Star powtórzy ten sam manewr co w 2011 roku i będzie do końca wysyłać ludzi do Egiptu. Nie ma innego wyboru bowiem ten właśnie kierunek utrzymuje to biuro
        • vivienne1155 Re: Alfa Star - rezygnacja ? 17.08.13, 09:02
          a co to za urlop, kiedy zamiast zwiedzania będę zamknięta w hotelu... lecę 27 .08. z Rzeszowa do Taby ( Sofitel Taba), ale łudzę się jeszcze, że Alfa Star zacznie dbać o klientów i zaproponuje zmianę kierunku chociażby...
          • monika.g.92 Re: Alfa Star - rezygnacja ? 17.08.13, 09:23
            Mam wylot do Egiptu 20.08. Dzwoniłam wczoraj do BP Alfa Star. Pani, z którą rozmawiałam powiedziała mi że niestety ale jest za późno na rezygnacje i nic już się nie da zrobić, ewentualnie mogą zwrócić mi 10% ceny, którą zapłaciłam. Nie mam pojęcia co dalej robić. Oni uważają, że tam jest bezpiecznie dla turystów, ale czy mogą przewidzieć co może się tam wydarzyć za tydzień, kiedy ludzie będą już na miejscu? Przecież MSZ odradza wyjazd do Egiptu. Biuro Alfa Star zachowuje sie bardzo nieodpowiedzialnie.
            • super.wakacje Re: Alfa Star - rezygnacja ? 17.08.13, 12:56
              Witam. My z chłopakiem mamy wylot 24.08 do Marsa Alam. Leci ktoś z was z katowic? Mam nadzieję, że sytuacja się uspokoi... aktualnie żyję w stresie czy wogóle ta wycieczka się odbędzie czy nie ... och gdybym wiedziała wcześniej :/
              • super.wakacje Re: Alfa Star - rezygnacja ? 17.08.13, 13:04
                www.rp.pl/artykul/10,1039550-Biura-podrozy-nie-rezygnuja-z-latania-do-Egiptu.html
                w takim razie czekamy do poniedziałku ...
      • sylw.ia91 Re: Alfa Star - rezygnacja ? 19.08.13, 11:44
        Dzwonie do biura od paru dobrych dni, niestety żadnej konkretnej odpowiedzi. Odsyłają tylko od jednego konsultanta do drugiego, albo mówią żeby dzwonić do biura w którym wykupiło się wycieczkę. Nie wiem co teraz zrobić? Gdyby udało się komuś czegoś dowiedzieć, to proszę podzielić się tą informacją
        • vivienne1155 Re: Alfa Star - rezygnacja ? 19.08.13, 12:06
          wymieniają wycieczki dlatego ciężko się do nich dodzwonić. Mnie się udało przed chwila i lecę na Kretę zamiast do Egiptu ..2 dni wcześniej, troszkę drożej ale za to spokojnie...
    • monia.s1710 Odpowiedź Alfa Star 17.08.13, 14:34
      Na pytanie czy można zrezygnować bądź zmienić miejsce docelowe otrzymałam jakże długą i wyczerpującą odpowiedź:
      "Witam serdecznie,
      Niestety nie można zmienić kierunku na inny."

No k&*a!!!!!
      • monika.g.92 Re: Odpowiedź Alfa Star 17.08.13, 14:42
        Ja telefonicznie również dostałam taką informacje - zarówno na pytanie o zwrot pieniędzy jak i o zmianę kierunku odpowiadają "nie da się" bez względu na to jakie ma sie argumenty, a wiadomo , argumenty są poważne i chyba każdy ma takie same, no ale dla nich nie liczy się bezpieczeństwo tylko czy zarobią więcej niż w zeszłym roku...
        • monia.s1710 Re: Odpowiedź Alfa Star 17.08.13, 14:47
          Najgorsze, że jak ma się 1,5 tyg do wylotu to za cholerę nie wiadomo co się wydarzy.. I teraz co z bezpieczeństwem, wycieczką, kasą, urlopem, człowiekowi odechciewa się myśleć nawet o pakowaniu, bo nie wiadomo czy się pojedzie ;/ Kur*a zachciało się first minute w styczniu ;(
          • monika.g.92 Re: Odpowiedź Alfa Star 17.08.13, 14:57
            Ja last minute , w poniedziałek kupiłam wycieczkę, w środe zaczęły dziać się tam cyrki, a we wtorek mam wylot. Są opinie, że TV strasznie koloryzuje to co tam się dzieje, robia z tego wojne, a jakiś rezydent Alfa Star który jest Egipcjaninem wypowiadał się, że to dzieje się w Kairze, jego rodzina mieszka w Kairze i nawet tego nie odczuli , tylko z drugiej strony czy nie mówi tak dlatego, żeby uspokoic ludzi?
            • vivienne1155 Re: Odpowiedź Alfa Star 19.08.13, 12:37
              Alfa Star zmienia wycieczki.. tylko miejsc już coraz mniej na kierunki. Ja osobiście wymieniłam przed chwilą Egipt na Kretę:) uff...
              • paweljanus0 Re: Odpowiedź Alfa Star 19.08.13, 13:22
                Jakim cudem zmieniają wycieczki jak dzwoniłem przed chwilą do Alfa Staru i mówią, że nie ma możliwości bezkosztowej zmiany! Jeżeli ma ktoś informację czy zmieniają czy nie to niech tutaj pisze.
                • vivienne1155 Re: Odpowiedź Alfa Star 19.08.13, 13:28
                  Zmieniłam przed chwilą wycieczkę, na mój sobotni mail z prośba o zamianę dostałam taką odpowiedź :

Nasze wycieczki fakultatywne odbywaja się bez zmian, w kurartach również nie obowiązuje godzina policyjna, zatem jak najbardziej jest możliwość wychodzenia z hotelu.
                  Jeśli chodzi o zmianę kierunku to oczywiście jest taka możliwość, bardzo proszę o informację jaki termin i hotel Panią interesuję, abym mogła założyć dla Pani rezerwację i poporsić o przeksięgowanie środków pieniężnych.

wyboru dużego juz nie ma , ale mnie się udało, dostałam na maila kilka propozycji zamiany:)
                • riccione Re: Odpowiedź Alfa Star 19.08.13, 13:30
                  Miałem wykupioną wycieczkę na 17.08 do MarsaAlam z biura AlfaStar. Umowę podpisywałem w marcu. 16.08 po kipiszu w Kairze i stanowisku Polskiego MSZ postanowiłem zamienić wycieczkę na inną. Odpowiedź biura - niemożliwe. W efekcie zrezygnowałem całkowicie z wyjazdu. Otrzymam zwrot w zawrotnej sumie 650zł. Jest to całe 10 procent wartości wycieczki za dwie osoby. Jestem w plecy 5850zł.Piszę im meje, że nie odpuszczę a AlfaStar nie odpowiada. Drodzy rodacy, omijajcie Polskie biura podróży szerokim łukiem.
                  • pigue Re: Odpowiedź Alfa Star 21.08.13, 14:20
                    Na jeden dzień wcześniej , przecież bilety na samolot kupione, hotel zarezerwowany , więc opłacony . Jak mają Ci oddać całość??????Linie lotnicze nie zwracają kasy ....itd
                • ewawitek12 Re: Odpowiedź Alfa Star 19.08.13, 14:21
                  ja dostałam informację przez biuro Atlantis w którym rezerwowałam imprezę że mogę wymienić, po 10 minutach byłam już w biurze i okazuje się że chcą wymieniać tylko że nie maja na co bo dla 3 osobowej rodziny nie ma opcji pozostawała po 1 lub po 2 miejsca na imprezy i większość z ogromną jak dla mnie dopłatą.
              • kasiulla88 Re: Odpowiedź Alfa Star 19.08.13, 14:55
                na kiedy mieliście lecieć ?
                • ewawitek12 Re: Odpowiedź Alfa Star 19.08.13, 15:03
                  27.08
              • kasiulla88 Re: Odpowiedź Alfa Star 19.08.13, 15:03
                a kreta na ile dni i za jaką cenę ? :)
                • xagona Re: Odpowiedź Alfa Star 19.08.13, 15:55
                  Dwa ważne zapisy widnieją w umowie z Alfą:

"4.3. W przypadku jakichkolwiek zmian w Karcie-Zgłoszenia lub Umowie, Organizator pobiera opłatę manipulacyjną w wysokości 100 PLN/os., niezależnie od liczby dni pozostałych do rozpoczęcia imprezy, a ze względu na specyfikę imprez egzotycznych, wysokość opłaty manipulacyjnej należy każdorazowo uzgodnić z Organizatorem"
                  Tym samym zamiast rezygnacji i wykupienia nowych wczasów lepiej zrobić zamianę na inny kierunek bo przysługuje Ci do tego prawo. Wysokość tej opłaty nie może sięgać 90%!

Druga sprawa:
                  "5.3. Klient, który po wpłacie zaliczki lub całej ceny odstępuje od umowy, jest zobowiązany do zapłaty rzeczywistych kosztów swej rezygnacji, nie więcej jednak niż 90% wartości imprezy turystycznej"

Maksymalnie mogą pobrać 90% jednak muszą udowodnić to na papierze na co poszły te pieniądze. Proszę o dokumentację kalkulacji i sprawdzenie na stronie hotelu do ilu dni przed przyjazdem można zrezygnować i ile % zaliczki pobierają. Niemal żaden hotel nie bierze zapłaty za całość z góry. Na forach są wpisy osób, które poprosiły o pisemną kalkulację kosztów poniesionych przez biuro. Jeżeli napiszą, że amortyzacja sprzętu biurowego i koszty pracowników wyniosły 90% łatwo to obalicie w sądzie, ponieważ trudno żeby to były kwoty liczone w tysiącach od 1 rezerwacji. To zaprzecza logice.
              • elodi0 Re: Odpowiedź Alfa Star 19.08.13, 16:49
                Mi też udało się zmienić wycieczke bez żadnego problemu, sami zaproponowali że jak bedzie tańsza to zwrócą kasę...
                Niestety wybór masakryczny bo od rana już większość dobrych ofert poszła ale z Hurghady 2 tyg zrobiłam Wyspy Kanaryjskie 1 tydz. Pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka