Dodaj do ulubionych

Rada dla lecacych na rejs dot. gotowki

IP: 195.215.5.* 04.08.04, 14:58
Jezeli lecicie prosto na rejs, radze zaopatrzyc sie w gotowke juz na
lotnisku, bo pozniej moze byc problem z wymiana badz pobraniem kasy z
bankomatu przez pierwsze 3 dni.
Moze na niektorych statkach sa kantory wymiany, ale na wiekszosci nie ma, a
juz na pewno nie ma na Akhnatonie.
No i ponoc w Luxorze bankomat jest daleko i niepewny, tak ze dopiero po
przyplynieciu do Asuanu mozna spokojnie zaopatrzyc sie w funty.
A do tego czasu - lepiej miec pare setek przy sobie tak na wszelki wypadek.
Obserwuj wątek
    • egipt-hotele Tylko nie wymieniajcie od razu wszystkiego! 04.08.04, 15:03
      jak w tytule.
      • przemoa Re: Tylko nie wymieniajcie od razu wszystkiego! 04.08.04, 23:26
        jak pisalem wczesniej po wejsciu do terminala w Hurghadzie nie idziemy na sped gdzie daja wizy za 18$, ale 10m dalej do okienka kasowego gdzie kupujemu wizy za 15 $ i wymieniamy pierwsze chocby 20$ na funty. A co do Akhnatona w czerwcu nie bylo problemu z wymiana w recepcji ( po troszke gorszym kursie), a na koniec przy rozliczeniu tez przyjmowali wszystkie wymienialne waluty..
        • Gość: cs Re: Tylko nie wymieniajcie od razu wszystkiego! IP: *.k380.webspeed.dk 04.08.04, 23:35
          tylko ze ja mialem dolce odliczone na wycieczki, a funty bralem na karte i tu
          byl problem
          • przemoa Re: Tylko nie wymieniajcie od razu wszystkiego! 04.08.04, 23:54
            ja posiedzialem na forum przed wyjazdem i wlasnie z forum dowiedzialem sie ze sa problemy z bankomatami w Egipcie, a gdybym napisal jakie mialem przedoje w Asuanie gdy uparlem sie na bazarze ze kupie ale placac bede wylacznie karta to bys usiadl ze smiechu :-)
            • Gość: Bernadeta Re: Tylko nie wymieniajcie od razu wszystkiego! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 00:51
              Przemo opisz tą sytuację z tą kartą,( też bym chciała usiąść ze śmiechu).Jestem
              ciekawa jak zareagowali egipcjanie na płatność kartą.
              Pzdr.
              • przemoa Re: Tylko nie wymieniajcie od razu wszystkiego! 06.08.04, 18:50
                Gość portalu: Bernadeta napisał(a):

> Przemo opisz tą sytuację z tą kartą,( też bym chciała usiąść ze śmiechu).Jestem
                >
                > ciekawa jak zareagowali egipcjanie na płatność kartą.
                > Pzdr.
                Bedac na targu w Asuanie postanowilem na koniec kupic jeszcze kartusze. Biorac pod uwage fekt ze przestrzegano nas iz za serwis na statku bedzie mozna placic jedynie gotowka postanowilem ten zakup uregolowac karta kredytowa. Wyszukalem odpowiedni sklep i przystapilem do rytualu zakupu. Gdy ustalilismy wzory i cene ostateczna poinformowalem sprzedawce ze bede placil karta kredytowa (wypukla). Sprzedawca pomyslal ze to moja dalsza czesc targowania, gdyz stwierdzil ze moge u niego placic tylko gotowka , ale udzielil dalszego rabatu. Pomimo dalszego opuszczenia ceny przez sprzedawce trwalem nieugiecie przy formie zaplaty jako jedynej mozliwej. Wprowadzilem tym owego milego Egipcjanina w duze zaklopotanie. W pewnym momencie widzac reozpacz w jego oczach patrze ze biedak wspina sie na najwyzsza polke sklepu. Pomyslalem ze biedaczysko chce mi pokazac ze zaraz z rozpaczy z niej skoczy "na zlamanie karku". Patrze dalej wyciaga zawiniatko w worku plastikowym tak mocno zakurzone ze w sklepie przez moment zrobilo sie bialo. Po zejsiu ku mojemu zdziwieniu z worka wyciaga "zelazko" do przeprowadzania platnosci kartami. Po umieszczeniu na ladzie bacznie sie przyglada urzadzeniu. Postanowilem mu ulatwic zycie i ulozylem karyte, oraz blankiet na czytniku. On dalej sie przyglada nie wiedzac co dalej zrobic. Nie przestajac okazywac pomocy "przeciagnolem" raczke aby odbic dane karty. Sprzedawca wziawszy do reki dokument tranzakcji dalej nie mial pojecia jak go wypelnic. W pewnym momencie majac oczy pelne rozpaczy oddal mi nie wypelniony dokument i poprosil abym z nim poszedl do innego sklepu. Z jego gestow wyczytalem ze pytal sasiadow o zczytanie mojej karty, jednak kilku mu odmowilo z nieznanych mi przyczyn. Chodzilem tak za nim okolo pol godziny jak osiolek na sznurku, chwilami mialem dosc spaceru w pelni slonca. Stwierdzilem jednak ze gdybym sie wycofal w tym momecie z tej tranzakcji z powodu zmeczenia postapil bym niegrzecznie wobec jego niego. Ale gdy wyraznie zasygnalizowalem moje zmeczenie sprzedawca poprosil o ostatnia probe. Tym razem szlismy dalej (kilka przecznic), wchodzimy do bardziej eleganckiego sklepu z blyskotkami i wielka radosc na twarzy Egipcjanina bo postanowiono udzielic mu pomocy i zczytac moja karte. Okazalo sie ze sklep dysponowal nawet teminalem elektronicznym, potwierdzajacym zdolnosc kredytowa karty. Powrot do sklepu trwal zaledwie moment bo uradowany sprzedawca "unosil sie w powietrzu". W sklepie odebralem kartusze, ktore dla mnie przygotowano. Sprzedawca bardzo serdecznie nas pozegnal i swym wzrokiem odprowadzil do konca bazaru.
                Rozbawilo mnie podejscie Egipcjan do kart kredytowych, bylem pelen podziwu dla determinacji z jaka staral sie doprowadzic tranzakcje do udanego finalu. Pomyslalem ze w Polsce nie handlowcy nie wlozyli by tyle wysilku w swa prace.
                • Gość: kali Re: Tylko nie wymieniajcie od razu wszystkiego! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.08.04, 20:07
                  Przemo, Cudowne! Uwielbiam Egipcjan!
            • Gość: Foxy Re: Tylko nie wymieniajcie od razu wszystkiego! IP: *.emu.int.pl / *.int.pl 06.08.04, 19:24
              Czy w Polsce gdziekolwiek przyjmuja karty bazarach, nigdy tam nie kupuje wiec
              pytam z ciekawosci?
              • przemoa Re: Tylko nie wymieniajcie od razu wszystkiego! 06.08.04, 20:40

Przyznam, ze na polskim bazarze sie widzialem teminala do kart i nie placilem jeszcze. Okazuje sie ze w Egipcie mozna na bazarze zaplacic karta, ale to dzieki podejsciu Egipcjan do handlu. Pozwole sobie zwrocic uwage na fakt, ze dzialo sie to w Asuanie, panuja tu wplywy Nubijczykow szczegolnie pozytywnie nastawionych do zycia, ludzi i Europejczykow.
    • Gość: Magda Re: Rada dla lecacych na rejs dot. gotowki IP: 62.135.124.* 07.08.04, 18:42
      lepiej drobną kwotę na wodę itd wymienić na lotnisku, a potem ewentualnie
      płacić też można różną walutą, więc nie ma większego problemu. Problm jest jak
      chcecie wyciągnąć kasę z bankomatu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka