Dodaj do ulubionych

stop trollom i bredniom - Egipt jest boski :)

19.02.14, 22:29
najnowsze wiesci z Sharmu:
komary gryza jak glupie, nawet nie wiadomo kiedy gryza, na sloneczku jest przyjemnie cieplo ale nie za goraco, niestety w cieniu chlod i trzeba nalozyc cos wiecej niz t-shirt
w sharmie zadnego zagrozenia nie ma, znudzeni policjanci na posterunkach, jedyna nowosc to niby snajperzy na dachach ruin/niedokonczonych budynkow
w sumie to nie wiem czy to snajperzy czy obserwatorzy, maja jakies dziwne ni to lunety ni to karabiny snajperskie
kazdy na miejscu mowi ze to bzdury jakie wygaduja w polskiej tv, ze tam to prawie III wojna swiatowa w Egipcie
Obserwuj wątek
    • dariusznow Re: stop trollom i bredniom - Egipt jest boski :) 19.02.14, 22:49
      generalnie się zgadzam, ale zapach prochu uroku nie dodaje, a media mają pożywkę....

Dla mnie to synajska dzicz, ktora chciała zaistnieć

Zobaczymy co będzie dalej, bo z tymi przemianami strasznie pod górkę mają
      • aga81968 Re: stop trollom i bredniom - Egipt jest boski :) 20.02.14, 07:44
        Przedwczoraj wróciłam z Sharm. Było spokojnie, na ulicach pustawo, mało turystów. Na Blue Hole można liczyć na palcach obcokrajowców, trochę Egipcjan taplało się na rafie. Rozmawiałam z mieszkańcami, czekają na wybory i mówią, że jeśli prezydentem nie zostanie wojskowy szykuje się kolejna rewolucja. Turystów (ich kasy) bardzo im brakuje, ale...
    • zubebe Re: stop trollom i bredniom - Egipt jest boski :) 20.02.14, 08:30
      Witam i to jest rzetelna informacja podobnie jest z komarami w Hurghadzie ale niby snajperów brak pogoda oczywiście plażowa pozdrawiam ze słonecznej Hurghady :)
      • volvo74 Re: stop trollom i bredniom - Egipt jest boski :) 20.02.14, 10:16
        nikt nie twierdzi z tak nie jest ale wysadzenie turystów to wzmaga obawy
        jedno jest pewne skoro my się obawiamy siedząc w łóżku to jak muszą się bać
        Egipcjanie brak pewności,perspektywy ,wybory za pasem pewnie będą zadymy, a do tego kasa z turystów uciekła i to nie na kilka kilkanaście miesięcy jak to był kiedyś tylko już trzeba to liczyć w latach
        • janan2 Re: stop trollom i bredniom - Egipt jest boski :) 20.02.14, 11:34
          Co tam kasa dla nich.Mają inne wartości.Pobożnych u nich z brodami przybyło,więc będzie im tylko lepiej o!

Ciekawa sprawa.Niezależna zresztą od religii.Kapłani obojętnej opcji i to od czasów faraonów zrobią wszystko,aby utrzymać własne przywileje o pasożytnicze życie.Manipulują ciemnymi masami ( w Polsce też) i przy okazji różnych zadym,manif i w obronie czegoś tam,czerpią własne profity.W Egipcie nie w smak im odsunięcie pobożnych,więc ciągle coś się teraz tam dzieje.
          • dgosia-64 Re: stop trollom i bredniom - Egipt jest boski :) 20.02.14, 12:46
            to mnie trochę uspokoiły wasze wypowiedzi... bo wykupiłam wycieczkę z Alfastar do Sharm na druga połowę marca i strasznie się martwię ...:-(. Ludzie wracający PLEASE !!!! wpisujcie swoje opinie na bieżąco .....
            • daga7777 Re: stop trollom i bredniom - Egipt jest boski :) 20.02.14, 13:46
              wklejam link z artykułem www.rp.pl/artykul/2,1088541-Egipt--pogrozki-terrorystow-to-falszywy-alarm.html prawda jest taka ze kupiliśmy wczasy w kraju od lat targanym przez zamieszki. ...myślę że nie ma co panikować jak ministerstwo poda komunikat nie podróżuj biura będą zwracać 100 procent....ja jadę 6 maj i mam nadzieję że pojadę....chociaż jeszcze czekają wybory..turystyka to ich zarobek zrobią wszystko aby to się nie powtórzyło. ..na to liczę :-)
              • diablo_wawa Re: stop trollom i bredniom - Egipt jest boski :) 20.02.14, 17:18
                Mam też taka nadzieję że sytuacja sie uspokoi.Lecimy 20.05 na 2 tyg caaałą rodziną!Pozdrawiam!
                • niiktos Re: stop trollom i bredniom - Egipt jest boski :) 22.02.14, 14:40
                  aktualna pogoda w sharm - praktycznie bezwietrznie, temp w dzien ok. 30, w nocy zauwazalnie chlodniej, wczoraj bylo lekkie zachmurzenie, najrozniejsze nacje z przewaga angoli i rosjan
                  wszystko leniwie sie toczy, lato w pelni, w tv przezywaja wydarzenia na Ukranie a ukraincy (jest troche) nie wiedza do jakiego kraju przyjdzie sie im wracac.
          • martinsam1 Re: stop trollom i bredniom - Egipt jest boski :) 22.02.14, 21:08
            Religia to wrog biznesu. Religie trzeba zdelegalizowac
          • tirol1 Re: stop trollom i bredniom - Egipt jest boski :) 22.02.14, 21:11
            Religia to przeszkoda biznesu religie trzeba zdelegalizowac
    • tomek9991 Też bym tak mówił jako rezydent 22.02.14, 14:58
      Ale nie jestem rezydentem i nie będę namawiał ludzi do narażania swojego życia i zdrowia
      Tylko ktoś o bardzo małym rozumku nie widzi, że Egipt to śmierć
      • gladi3 Re: Też bym tak mówił jako rezydent 22.02.14, 16:31
        Egipt to smierc....heheheheheh smiac mi sie chce troche za takie wypociny.
      • rojb.erek Re: Też bym tak mówił jako rezydent 22.02.14, 17:17
        hehe no dobre na prawde wspiąłeś się na wyżyny swoich możliwości.
        Egipt to śmierć hehe urocze, tylko troche zabawne...
        Tomku ogarnij się, ja rozumiem ,że to co tam się dzieje jest dalekie od okej ale przesadziłeś, nie sądzisz?
        • moon441 Przesadził.....?? 23.02.14, 00:13
          Przesadził? Czyżby.... Powiedz tym Koreańczykom, że przesadził....
          • rojb.erek Re: Przesadził.....?? 23.02.14, 05:45
            tak moim zdaniem przesadził....
            bardzo współczuję ofiarom i ich rodzinom ale taki zamach może zdarzyć się wszędzie...
            smutne to ale prawdziwe niestety...
            • tomek9991 Nie przesadził 23.02.14, 09:17
              W Egipcie ludzie giną w wyniku zamieszek i zamachów terrorystycznych,
              jest wojna z islamistami,
              giną tez turyści,

sam opis:
              " jedyna nowosc to niby snajperzy na dachach ruin/niedokonczonych budynkow
              w sumie to nie wiem czy to snajperzy czy obserwatorzy, maja jakies dziwne ni to lunety ni to karabiny snajperskie ",

a później hasło, że Egipt jest boski
              nadawałby się raczej do kabaretu,
              gdyby nie to, że ludzie giną naprawdę
              • dariusznow Re: Nie przesadził 24.02.14, 08:53
                jest wojna z islamistami
                a kto niby z nimi walczy wg Ciebie?
                80% Egipcjan to islamiści

A byłeś w Egipcie? Masz jakąś traumę czy może Cię ktoś tam skrzywdził?
                Dlaczego obrażasz ludzi którzy nie widzą tego co Ty, lecą, odpoczywają i wracają ŻYWI i zadowoleni

Poza tym nie wielkość rozumu świadczy o jego możliwościach, ale Twoje stwierdzenie jest w tonie bardzo negatywnym
                • aqua_frigida Re: hmm... rząd podał się do dymisji 24.02.14, 22:18
                  wiadomosci.onet.pl/swiat/egipt-rzad-podal-sie-do-dymisji/0p3y8
                  • doral2 Re: hmm... rząd podał się do dymisji 26.02.14, 17:14
                    i co w związku z tym?
                    za naszą wschodnią granicą nawet rząd obalono i zastrzelono około setki ludzi.
                    • 4przemo777 Re: hmm... rząd podał się do dymisji 26.02.14, 17:39
                      Poza tym polityka arabska jest dosyc specyficzna i ciezko ja pojac europejczykom. W tym przypadku jest to nic innego niz przygotowanie do wyborow prezydenckich i przejecia wladzy przez p. marszałka El Sisi, ktory w obecnym rzadzie byl tylko minstrem obrony.
                      • kazek_39 Re: hmm... rząd podał się do dymisji 26.02.14, 20:15
                        Ja regularnie od paru lat tam latam. Byłem też w Titanicu zaraz po rewolucji w marcu. Titanic Palace pusty, obok Iberotel pusty w Sonescie i wielu innych tak samo. I powiem że leciałem z pewnymi obawami ale wspominam te wczasy miło. Nagonka w mediach chyba tylko dla samych mediów, bo tam na miejscu było całkiem spokojnie. Ja co miałem tam zobaczyć to zobaczyłem, a teraz tylko hotel i morze z piękną rafą mnie interesuje.... bo dla tych rzeczy i za takie pieniądze nie ma alternatywy . W naszym pięknym kraju też można zginąć całą rodziną na chodniku z rąk pijanego kierowcy i dlatego ...znowu wylatuje w piątek

• tomek9991 Hmmm 27.02.14, 19:34
                          W razie zamachu bombowego oczywiście będziesz żądał ewakuacji na koszt podatników
                          i darł się, że samolot po was nie przyleciał natychmiast ?
                          • jolanta6373 Re: Hmmm 27.02.14, 20:04
                            Tak samo płacę podatki ,i nikt mi łaski nie robi ,że mnie ściągnie nadprogramowo z wakacji.
                            • tomek9991 Re: Hmmm 27.02.14, 20:42
                              Tupet niesamowity,
                              ignorowanie ostrzeżeń, a potem żądanie, żeby mnie ewakuowali na koszt innych
                              • daga7777 Re: Hmmm 27.02.14, 21:09
                                jaki tapet. ...biura podróży nie zaniechaly wyjazdów do egiptu. ..turyści zapłacili, mimo że pewna część chciałaby nie jechać, ale biura tłumacza ze jest bezpieczne. ..ja zapłaciłam i chce jechać...w razie problemów turyści mają zapłacony powrót. ..skąd takie oburzenie płacimy za siebie. ..nikt nas nie sponsoruje. ..nasze pieniądze nasza odpowiedzialność jeżeli wrócimy szybciej. ..ale na nasz koszt bo mamy opłacony powrót
                          • jolanta6373 Re: Hmmm 27.02.14, 21:15
                            Tupet to mają Ci ,którzy mówią ,że państwo pokryje ,panstwo zapłaci .A państwo to kto? Państwo to ja i Ty ,bo z naszych wydają ,nie ze swoich!
                            • volvo74 Re: Tupet 27.02.14, 21:23
                              zgadza sie wszyscy mają zapłacone powroty nikt im łaski nie robi
                              a tupet mają ci co o siebie nie dbają ,chleją ,palą ćpają a potem za nasze podatki sie darmowo leczą a jaki tupet mają ci co za nasze podatki sie w Polsce wyszkolili i teraz zamiast odpracować to w kraju zapierdzielają za granicą więc proponuje skończyć z głupimi tekstami na innych i popatrzeć na siebie
                              • jolanta6373 Re: Tupet 27.02.14, 21:28
                                No właśnie niech każdy wypoczywa gdzie chce i jak chce.To jest forum na temat turystyki ,a nie kto i za co ma płacić .
                              • ani.aw1 Re: Tupet 28.02.14, 02:57
                                ci którzy chleja i palą zapłacili za swoje leczenie w postaci akcyzy ,wiec niech sobie uzywaja do woli jeśli ich taka wola
                            • jolanta6373 Re: Hmmm 27.02.14, 21:23
                              Nie życze nikomu aby wracali przed wcześnie z wakacji na koszt ,,państwa .Ale naprawde panstwo mi łaski nie robi.Zawsze wczasy rezerwuje kilka miesięcy wcześniej i jezeli nie ma ostrzeżenia -nie podróżuj ,to jadę .
                            • daga7777 Re: Hmmm 27.02.14, 21:24
                              Ale dlaczego ma państwo płacić. ..skoro ja sobie sama powrót oplacam ....od wycieczki zapłaciłam podatek ....uwierz spory...ale poza podatkiem OPLACONY MAM POWRÓT DO KRAJU jak ktoś nie rozumie to kupując wycieczkę w cenie jest też samolot powrotny i mimo ze pracuje ja i moj mąż do tego prowadzę firmę i mimo że płacę podatki nikt mi niczego nie mosi opłacać...
                            • tomek9991 Hmm 27.02.14, 22:42
                              Biura będą wysyłać ludzi nawet do piekła, byle tylko zarobić.
                              W razie problemów zawsze umyją ręce, to nie będzie ich problem.
                              Powiedzą, że nie ma możliwości ewakuacji czarterami i finito.
                              Wszelkie skargi każą kierować do Pana Boga.
                              Są stosowne klauzule w umowach i nikt im nie podskoczy.

Pozostaje wtedy liczyć na litość rządu, który wyśle po turystów samoloty na koszt podatników
                              • daga7777 Re: Hmm 27.02.14, 23:05
                                błagam....co was tak boli ze ludzie jadą na wczasy. ...czy to ze wy nie jedziecie. ...biuro jak nie padnie to sprowadzi turystów. ..a jak padnie to jak najbardziej niech turysci wracają na koszt państwa, jak państwo nie potrafi uregulować gwarancji ubezpieczeniowych....to będzie płacić
                                • tomek9991 Re: Hmm 27.02.14, 23:16
                                  Boli to tupet osób, które jadą z pełną świadomością ryzyka,
                                  bo wiedzą, że w razie zamachów będą ratowani za friko
                                  • daga7777 Re: Hmm 27.02.14, 23:21
                                    nie za friko tylko za swoje :-)...i chyba to wkurza...ale ja życzę wszystkim wspaniałych wczasów gdziekolwiek....oczywiście za swoje nie na koszt państwa:-)
                                    • tomek9991 Re: Hmm 28.02.14, 00:37
                                      Wspaniałe wczasy ze snajperami na dachach
                                      i zamachami terrorystycznymi.

Bierzesz pod uwagę to, że następnym celem może być Twoja grupa i że wrócisz do domu w trumnie ?
                                      Albo trafisz do szpitala ///
                                      Zdajesz sobie sprawę z tego, jakie mogą być tego koszty dla Twojej rodziny ?

Biura i rezydenci będą zawsze wciskać kit, że jest OK
                                      Ale ludzie mają też swój rozum,
                                      no nie wszyscy
                                    • tomek9991 Re: Hmm 28.02.14, 00:42
                                      Zacznij dziewczyno kontaktować z rzeczywistością

Hoteli jak w Egipcie jest 3.upy gdzie indziej, jechać do hotelu i być tam "więźniem", bo poza hotelami są snajperzy i turyści w praktyce mają zakaz zwiedzania piramid i innych atrakcji, bo ich odstrzelą....

To są wspaniałe wczasy ?
                                      • daga7777 Re: Hmm 28.02.14, 01:07
                                        nie rozumiesz ze nie chodzi o wczasy ...tylko o mądrości typu ze ktoś płaci za powrót turystów ...turyści płacą za siebie za swoje powroty w trumnach czy nie ....dorośli ludzie podejmują decyzje...mądre głupie nie ma znaczenia ich sprawa....ale nikt poza nimi za to nie płaci to ich pieniądze ich wybór....a mój wybór to egipt :-) chyba że ministerstwo zmieni rekomendacje ale na dzien dzisiejszy pozwól sama o tym zdecyduje gdzie spędzę wakacje....choćby błędnie
                                      • or-fo Re: Hmm 28.02.14, 08:03
                                        Czy widziałeś tych snajperów że tak o nich mówisz?
                                        I jestes pewien że ostrzegają turystów przy zwiedzaniu?
                                      • dariusznow Re: Hmm do tomek9991 28.02.14, 08:10
                                        Jesteś bardzo aktywny w tym wątku, ale zapomniałes o odpowiedzi na moje pytania zadane kilkanaście postów wyżej

W dobrym tonie jest udzielać odp. na zadane pytania :O

tak dla przypomnienia :
                                        jest wojna z islamistami
                                        a kto niby z nimi walczy wg Ciebie?
                                        80% Egipcjan to islamiści

A byłeś w Egipcie? Masz jakąś traumę czy może Cię ktoś tam skrzywdził?
                                        Dlaczego obrażasz ludzi którzy nie widzą tego co Ty, lecą, odpoczywają i wracają ŻYWI i zadowoleni

Poza tym nie wielkość rozumu świadczy o jego możliwościach, ale Twoje stwierdzenie jest w tonie bardzo negatywnym
                                • diablo_wawa Re: Hmm 28.02.14, 10:46
                                  I to jest sluszna i rzetelna odpowiedź!Gamonie jedne siedzą i myśla co tu "madrego" napisac.Pisza takie pierdoly ze glowa boli!Pozdrawiam wszystkich wyjezdzajacych do EGIPTU!
    • moon441 Re: Ewakuacja turystów z Egiptu. 28.02.14, 19:46
      Poprawka - chyba Kasia 45 wkleiła nie ten link? Chodziło o to - forum.gazeta.pl/forum/w,622,149828050,149828050,Ewakuacja_z_egiptu.html
      • moon441 Re: Ewakuacja turystów z Egiptu. 28.02.14, 21:08
        I o to - komunikat MSZ z dzisiaj... www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/ostrzezenia/egipt___aktualizacja_ostrzezenia_dla_podrozujacych_8
        • rks1926 Re: Ewakuacja turystów z Egiptu. 01.03.14, 12:09
          Jak pisalem tak zrobilem. Sri Lanka na 3 tygodnie dla 4 osobowej rodziny przy budzecie 9000-9500 PLN. Spokojnie damy rade. Pogoda piekna, na dworze 34 stopnie, woda w oceanie 24-25 - fale ogromne dzisiaj.
          • jolanta6373 Re: Ewakuacja turystów z Egiptu. 01.03.14, 12:31
            Co chce poczytać coś o Egipcie to Sri Lanka mi wyskakuje!!!!!!!!!!!Coś z tym forum jest nie tak
    • niiktos Re: stop trollom i bredniom - Egipt jest boski :) 02.03.14, 15:21
      chcecie tragicznych wiesci z Sharmu? no to macie.
      dzisiaj ... nastapilo zalamanie pogody. wczoraj wieczor byl cieply i bezwietrzny jak malo ktory a dzisiaj od rana ... zachmurzenie duze, zero slonca i ... PADAL DESZCZ. Padal nawet kilkukrotnie.
      Na pohybel niektorym nadal jest bezwietrznie i woda w morzu jest plaska jak stol i snurki sa sielskie i anielskie nawet pomimo paru kropel z nieba.
      • generalsisi01 Re: stop trollom i bredniom - Egipt jest boski :) 03.03.14, 14:41
        Co za porażająca głupota...
        Brak słów
        • niiktos Re: stop trollom i bredniom - Egipt jest boski :) 03.03.14, 14:53
          fakt - snurkowanie na plaskim morzu przy kropiacym deszczu to glupota
        • dariusznow Re: stop trollom, bredniom i kapralowi vel genera 03.03.14, 16:14
          "Każdy wypoczywa, tak jak lubi." Kto to napisał?

Więc czemu teraz oceniasz i to w tak bezczelny (żeby nie powiedzieć chamski) sposób ?

Wg mnie powinieneś przeprosić !!! Chyba że masz dowody na jego głupotę
          • generalsisi01 Re: stop trollom, bredniom i kapralowi vel gener 03.03.14, 17:31
            Chyba nie zauważyłeś, że sytuacja "troszkę" się w Egipcie zmieniła

Oczywiście, na gorsze, tak jak to trafnie przewidywałem - eskalacja napięcia była bowiem tylko kwestią czasu

Dowodem na głupotę jest opisywanie pogody w sharm, gdy wiadomo, że każdy rozsądnie myślący turysta stamtąd się zmywa.

• dariusznow Re: stop trollom, bredniom i kapralowi vel gener 04.03.14, 17:10
              Dowodem na głupotę jest opisywanie pogody w sharm, gdy wiadomo, że każdy rozsądnie myślący turysta stamtąd się zmywa.

I znowu obrażasz ludzi, ogarnij się, plisssssss :O

A może to zwykła zazdrość....

Poczytaj posty tych, co są na miejscu i przestań uprawiać to swoje czarnowidztwo :(

Podróże, jak ktoś już napisał, zawsze będą się wiązać z ryzykiem i każdy podejmuje decyzję za siebie i niech "Każdy wypoczywa, tak jak lubi." i tam gdzie lubi !!!!
              • generalsisi01 Re: stop trollom, bredniom i kapralowi vel gener 04.03.14, 17:42
                Ci, co są na miejscu, nosa nie wytykają poza hotele

Taaaaa, zazdrość mnie rozsadza - marzę o wojażu do Hoteloegiptu, aby potem zostać "znawcą" na tym forum i pisać o pogodzie

• dariusznow Re: stop trollom, bredniom i kapralowi vel gener 04.03.14, 19:02
                  Nie lubię być ograniczany, ale jeśli komuś wystarcza morze, basen i all, to OK.

to też twoje słowa, cóż za klasyczny brak konsekwencji :O

> Ci, co są na miejscu, nosa nie wytykają poza hotele

skąd ta pewność?

a ci, ktorzy mieszkają dłuższy czas co robią, zapewne wiesz lepiej od nich...

a to czytałeś? zapewne tak, ale nie pasuje do koncepcji....

Ja tu mieszkam od 2 lat, moi przyjaciele dłużej i wszyscy żyjemy normalnie- nie ma żadnej paniki. Chodzimy na plaże, do barów, restauracji, sklepów, pracujemy i nic się w Sharm El Sheikh nie dzieje. Dzień jak co dzień a o tych niby rewelacjach dowiadujemy się z mediów i msz, którzy wszystko nakręcają, że niby niebezpiecznie, co nas- mieszkańców wszelkich narodowości tego kurortu dziwi. Nie będę Was ani zachęcać, ani zniechęcać do Egitu, to Wasze decyzje. Chcecie tu latać- latajcie, nie chcecie-nie latajcie. P.S. Wczoraj była ulewa i grzmoty, może o to im chodziło...
              • yallamark Re: stop trollom, bredniom i kapralowi vel gener 04.03.14, 19:28
                Dobrze Dariusz to ujałes, niepotrzebnei się może rozpisałem itp itd kazdy wypoczywa jak lubi . A do Niktos- jestem w kairze, Ty w kurorcie- widzisz róznice ? Chyba dalej nie , eot .
                Ale nie o tym. Może moje info niezbyt trafne bo nie z kurortów, ale posrednio dotyczy to i kurortów jednak też. Po wiekszych rundach po Kairze, okolicznych dziurach itp itd , mysle ze bedzie ok, nawet tu , gdzie nei zyją z turystów, ludzie sie nie zmienili. Jasne jest jakas czesc , której prawie 3 lata prania mózgu i innych którzy mieli go wypranym i popierali wariata który chciał burzyc piramidy, kobietom zabierac jeszcze wiecej praw niz maja, a nie maja prawie zadnych, turysta to samo zło itp itd - nie bardzo lubi turystów. Ale to ułamek ludnosci, reszta jest przyjazna jak dawniej . Po rocznicy uspokoiło sie, wariatów wyłapuja i sie nie bawia, Egipcjanie - Ci normalni ,a tych wiekszosc- chca spokoju i turystów .
                Amerykanow nie lubi prawie nikt, wiec lepiej poza kurortami od razu dac znac ze nie z tej nacji . I nie dziwne- "przyjaciel" po zrobieniu bajzlu jak w wielu krajach swiata- strzelił focha bo mu wariata od władzy oderwali - i po raz kolejny pokazał swoją "przyjaźń".
                Jedyny problem to zamachy, ale w końcu wyłapią tych wariatów ,a nie bawia się w grzecznosci zwalczając ich, i słusznie . W rocznice i troche póxniej- nie było ciekawie na północy. Teraz jest spokój. Nikt nie okazuje agresji, itp itd a złaziłem nawet dalekie dziury w Kairze- jest jak kiedys było - spokojnie ;). O innych miejscach nawet - "nie dla turystów" -Quena itp itd pisałem wczesniej- tez spokoj
                . Miłego wypoczynku , w kazdej formie . Decyzja jechac- nie jechac - kazdy niech sam decyduje . Ja załuje, że musze juz wracac . Pzdr
                • yallamark Re: 04.03.14, 19:36
                  I to nie mi się zmienia obraz sytuacji, tylko raczej z kazdym dniem tutaj sie zmienia na lepsze, stad wczesniejsze 'czarnowidztwo".... a z kazdym kolejnym dniem lazenia po dziurach - idzie na lepsze. Tak przynajmniej to odbieram. pzdr
                  • olianaa Do Yallamark 04.03.14, 19:42
                    Mam nadzieję, że po powrocie, już na spokojnie, napiszesz nam coś ciekawego o pobycie w Kairze. Przyda się "normalny" wątek w gąszczu narzekań, pouczeń i nieustannych list wylotowych (przecież wątku na górze nie widać, prawda?), a jak widać ostatnio - także przylotowych.
                    • yallamark Re: Do Yallamark 04.03.14, 20:49
                      Olianaa, dzisiaj się pakuje a dóbr nabrałem ;) przyprawy itp itd wiec troche czasu zajmuje spakowanei tego zeby dojechało w całosci . Jutro wracam. Im wiecej / dłuzej tu jestem, tym wiem , ze coraz mniej wiem o tym kraju. Ale jesli bedę w stanie odpowiedzieć na Twoje pytania- pisz na priv - chetnie to zrobie . Nie tylk odotyczace Kairu. Masz link do Picasy, na szybko opisywane, wyjazd Verna - bardzo po łebkach, matrix- trochę lepiej, wczesniej lokalnym transportem jak teraz - ale jakies odpowiedzi na nie zadane jeszcze pytania może znajdziesz ;) pzdr

picasaweb.google.com/Markbackpacker

nie wiem czy google coś pozmieniało, czy tu sie cuda z netem dzieja - bo raz jest, raz nie ma , strona sie nieraz otwiera kilka minut, a sam nie moge teraz tam wejsc, serwery niektore wygladaja na blokowane, jak link nie taki, pisz na priw w piatek/sobote w pl powinienem się już ogarnac po powrocie

P.S. O Kairze mozna godzinami, najpierw, pierwszy raz, przez pierwsze 1-2 dni znienawidziłem to miasto- smok, smród, hałas- ok. 3 dnia pokochałem ;) i tak jest dalej po pół roku kiedy w sumei w nim bywam. Jest wyjatkowe, mieszanka wszelkich kultur i ma w sobie to cos
                      • olianaa Re: Do Yallamark 04.03.14, 22:10
                        Otwiera się wszystko koncertowo. Natomiast pytania - nie, nie na priv, tylko będziemy z Ciebie wyciągać wszystko tutaj.
                        Po prostu wracaj i opowiadaj. To forum czegoś takiego teraz potrzebuje. :-)
                • dariusznow Re: stop trollom, bredniom i kapralowi vel gener 05.03.14, 19:43
                  yallamark
                  to co pisałem było do naszego generała, ktory dla mnie może być co najwyżej kapralem, i tak sobie prowadzimy jałową dysputę, bo facet jest odporny na argumenty ;(

Co do Twoich wpisów to jestem pod wrażeniem, od początku mojej przygody z Egiptowem marzyłem o wyjeździe na własną ręke
                  Niestety nic z tego nie wyszło przede wszystkim z obaw o porozumiewanie sie
                  Znając arabski (egipski) jest zdecydowanie łatwiej - nawet paru zwrotów sie nauczyłem czym wzbudzam spore rozbawienie u miejscowych ale i w pewnym sensie uznanie

Forum sie wycisza jak i sytuacja w Egipcie i bdb :)
                  • yallamark Re: stop trollom, bredniom i kapralowi vel gener 06.03.14, 21:55
                    Spokojnie Dariuszu ( tak mi się rzuciło bo imię masz takie samo ;) - pamiętasz "Siedem życzeń " i Rademenesa ? ;) , ten serial na tamte czasy to było mistrzostwo świata, do teraz go lubie ;) )
                    znam Cię z forum nie od dzisiaj , wiec wiem- no offens.... kilka lat nie pisałem, ale nieraz wpadałem czytac.

Mój arabski to : ja chciec kupic, o której pociag itp itd , chciałbym mówic biegle , ale to nie takie łatwe, ciągle się ucze.
                    Co do sytuacji : bedzie i jest juz dobrze - tak mysle . Nie jestem zadnym znawcą ,ale po rundach po dziurach Kair itp itd - oni tez chca spokoju . O kurortach nie pisze, tam jest wojsko itp itd do Hrg miejscowy ma problem dojechac- kontrole, zezwolenia itp itd Hrg i rejon morza czerwonego mysle chyba najbardziej spokojne dla wyjazdów zorganizowanych, i przede wszystkim - oni z tego zyja i maja gdzies wariatów. Więc turysta to dalej priorytet.
                    Znasz parę zwrotów- zdradze Ci coś ;) - kiedy jechałem 1 raz sam - znałem 5 słów po ang , klikadziesiat p oarabsku, tyle samo moze po niemiecku , pojechałem ,wróciłem. Wtedy był nieco inny "klimat" dla takich wyjazdów- przyjkemniejszy, ale myśle ze spokojnie np do Luksoru i z powrotem bez stresu się mozesz wypuscic- to nie jest trudne , uwierz, . A miejscowych znasz- oni chca i lubia turystów w miejscowosciach turystycznych. Moze troche przepłacisz, moze nie ,ale uwierz- dasz rade - a satysfakcja- bezcenna . Chetnie poczytam relacje , bo chyba jednak w końcu pojedziesz przeciez ? ;) Uwierz, radoche i satysfakcję będziesz miał niesamowitą, nawet z wypadu na 2 , 3 dni -ale samemu

Załuje, że wróciłem , a mogłem zostac jeszcze z miesiac czy 2 ;(
                    • dariusznow Re: stop trollom, bredniom i kapralowi vel gener 10.03.14, 13:58
                      Pamiętam, pamiętam i ten tubalny głos Zembatego...

Co do wyjazdów to nawet na miejscu znajomi odradzali podóżowanie autobusami, ale jesienią, Luxor być może, a moim marzeniem jest Amarna
    • yallamark Re: stop trollom i bredniom - Egipt jest boski :) 02.03.14, 19:56
      odnosze wrazeni ze brednie i populizm a nie real to Ty promujesz swoim spontanem , po 1 czy ilus wyjazdach do kurortow. Nie bede z Toba dyskutował, bo sorry, nei masz pojecia o realu.
      W kurortach nie byłem teraz, zreszta co innego wyjazd plecak ,co innego wczasy, inne ralia itp itd .
      W Kairze spokojnie ,w rocznice sie dzialo. Jest mniej miło niz kiedys, nawet jezyk nieraz nie pomaga- bywa ze ignoruja pokazujac niechęc dla białych, to się wcesniej, przynajmniej mi, nie zdarzało , ale lazac jak zwykle po dziurach , wiedzac jak sie zachować - plecak da rade. Jest jak ktos pisał więcej przestepst pospolitych, grup gó...arzy szukajacych zaczepki, lokalne grupki zyjace z róznych form niezby zgodnych z prawem. Ktos kto zna realia - poradzi sobie. Problemem były tłumy, jedno hasło i tłum zrobi wszystko.
      W Luksorze, Aswanie ,małe miasteczka , wiec jest spokoj. Co dziwne nawet w Quenie gdzie niby nie lubia turystow, jak zawsze- miłe nastroje , a wracałem autobusem który jedzie Luksor -Kair wzdłuz Nilu. Lokalne postoje- kilka słów, zachowanie i jest oki
      W tamtą strone pociag - jak zawsze oki . Oni sie nie zmienili, swirom odwala, normalni są dalej normalni. Tyle, ze to realia plecakowe. Luksor, Aswan, inne turystyczne- mieszkańcy z tego zyja- chca powrotu turystow, policja, wojsko pilnuje -na moje standardy jest ok .
      Kair ,Aleksandria - w konwoju powinno byc oki.
      Ale czy jest bezpiecznie, czy nie - nie wypowiem sie. Dla mnei teraz tak, dla kogos kto 1 raz jedzie - po prostu nei wiem, kazdy ma inna wiedze, doswaidczenie itp itd- sam musi zdecydowac.
      Sorry za niezbyt składne wypowiedzi, ale pisze na szybko z Kairu, a tu gdzie jestem, jak w Luksorze, raz jest net , raz go nie ma
      • yallamark Re: stop trollom i bredniom - Egipt jest boski :) 02.03.14, 20:20
        a mówie o sytuacji Pani/Panie spontan , kiedy jak za przewrotu, cos sie zmieni, wojsko , policja bedzie miało gdzies turystow, czy bedziesz w stanei sam się stad wydostac- jak nie w tak ito inny sposób . O tym mówie. Nic takiego juz chyba sie nie powinno powtórzyc, cały kraj dostał nauczke z tego co tu sie działo. Ale do kiedy nie ucichna protesty- moze byc róznie. Hosni trzymał twardo wszystko, a jednak sytuacja zmieniła sie momentalnie. Ja o ty cały czas mówie co moze sie zdarzyc - miej troche szersze spojrzenie i na nieco dłuzszą perspektywę niz co bedzie za 5 minut. Szczegówlnei jesli jedziesz z rodzina .Bywalcy jak wielu z forum oswojeni z realiami nie problem . Wg Ciebie biura, msz ety itp itd- ot tak sobie ostrzegaja odradzaja ewakuuja, bo tam pewnei same głupki siedza, a pan arabista załozyciel watku- wie lepiej. Ogarni jsie wasc, jak ktos zginie przez Twoje madrosci dalej bedziesz tak spontaniczny ?
        • yallamark Re: stop trollom i bredniom - Egipt jest boski :) 02.03.14, 20:33
          a zanim cos napiszesz, to najpierw- wsiadź wlokalny autobus- gdziekolwiek, jest super bezpiecznie, nie zycze ci sytuacji z Kairu w jakiej bylem - ot, po prostu wsiadz z lokalsami, pojedx - wróc- dopiero wtedy podyskutujewmy ewentualnie. Bo nie rozumiesz pewnej rzeczy- dopóki cię pilnuja- rzniesz bohatera, a nie wsiadziesz do lokalnego autobusu, o zamieszkach itp nie wspominam. Co zrobisz kiedy wojsko przestanie Cię nianczyc ? tez krzyczec, ze komary super tna a Ty się nudzisz ? - ogarnij sie troche i nie doradzaj ludziom którzy jada pierwszy raz , mysla w szerszej skali niz 5 minut i czytaja co bylo. A prawde mówiac bezpieczniej samemu- lokalne autobusy odpuscili bo to strzelanie sobie w stopę, a namierzyc samotnego- nierealne, dzisiaj tu, jutro tam ,nie da sie zaplanowac i szkoda kasy, zorganizowani - zaplanowane, itp itd duze grupy. Powinno byc już spokojnie , moim nic nei znaczacym zdaniem ,to dla przeciwwagi wydzwieku tego co pisze , oraz spontanowi watkotwórcy. Szaleńcy teraz wiecej sczekaja niz moga, przy mnie w hotelu wjechała policja z wojskiem , ksiazki meldunkowe itp itd , pacjenci z Aleks itp itd - spisani - nie bawia sie z wariatami, wszyscy tu sie przekonali jak i u nas do czego zdolni sa szalency - bieda straszna
          • niiktos Re: stop trollom i bredniom - Egipt jest boski :) 03.03.14, 14:58
            panie znafco - zluzuj pan z pecherza bo ci zylka peknie.
            • kazek_39 Re: stop trollom i bredniom - Egipt jest boski :) 14.03.14, 21:43
              Właśnie wróciłem i Egipt - nie ten sam co dawniej........
              Burza piaskowa, dwa dni padało i w przeciwieństwie do Szarmu komary nie gryzą
              W Hurghadzie normalnie jak zawsze posterunki, rogatki i wojskowi z bronią byli tam zawsze
              Pozdrawiam
    • dariusznow Re: stop trollom i bredniom - Egipt jest boski :) 11.03.14, 07:49
      Niestety, ale jeśli takie wieści będą się roznosiły,

jakie wieści masz na myśli ?

te o deszczu?

bez defetyzmu plisssss !!

uważam, że ma wiele urokliwych miejsc, no i przede wszystkim - to zderzenie z inną kulturą. Zawsze warto się czegoś nauczyć ;)

Bardzo odkrywcze, bardzo :O

A byłaś w Egiptowie ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka