Dodaj do ulubionych

Uwaga na PCmaniaka !!!

IP: 149.156.12.* 23.08.04, 11:09
doslownie 2 tyg temu wrocilem z 3-tyg podrozy po egipcie. z ciekawosci
zajrzalem na to forum, zeby sprawdzic co pisza ludzie, ktorzy podobnie jak ja
podrozowali na wlasna reke po tym niepowtarzalnym kraju. sumienie nie pozwala
mi nie ostrzec przed panem PCmaniakiem, gdyz niektore informacje przez niego
zamieszczone moga wprowadzic w blad i narazic czytelnikow na niepotrzebne
koszty. chodzi o niektore ceny przejazdow, reszta jego relacji jest naprawde
niezla (no moze za wyjatkiem tytulu: wczasy w Hurghadzie z wypadem do Luxoru i
Asuanu trudno nazwac podrozowaniem na wlasna reke!). ale do rzeczy. wlos mi
sie na glowie zjezyl, gdy przeczytalem, ze autor zaplacil za taksowke do
abydos 170 LE !!! tak naprawde to mozna sie dostac z Luxoru za doslownie kilka
LE, pociagiem III klasy. jak sobie policzylem to za 170 LE przejechalem trase:
Hurghada-Luxor-Edfu-Asuan-Abu Simbel-Asuan-Daraw-Kom Ombo-Kair-Marsa Matruh!
jakby na to nie patrzec byla to okolo 1/3 calej wyprawy. od razu uzupelnie
ceny biletow kolejowych, pociag III klasy z Luxoru do Asuanu to wydatek
ponizej 5LE. a jaka frajda jechac nim z Egipcjanami!!! natomiast bus z Asuanu
do Abu Simbel i z powrotem nie powinien przekraczac 50LE. niedlugo powiesze
relacje na stronie i dam link. poki co radze do cen podanych przez pana
pcmaniaka podchodzic raczej ostroznie. ale zebym nie wyszedl na zrzede i
marude to dodam, ze czesc dokumentalno-historyczna jest warta przeczytania.
Obserwuj wątek
    • lilypons Re: Uwaga na PCmaniaka !!! 23.08.04, 11:19
      Nie bardzo rozumiem, dlaczego infomacja, że taksówka do Abydos kosztowała 170
      LE miałaby kogoś wprowadzić w błąd. PC_maniac jechał sobie taksówką w OBYDWIE
      strony, kierowca na nich czekał, cenę sobie ustalili. To że można za 5 LE
      pociągiem III klasy nie znaczy, że jest to najlepszy i jedynie słuszny sposób
      podróżowania. Nikt nie musi powielać trasy PC_maniaka. Sądzę, że nie taki był
      cel jego opisu - to tylko wskazówki/ cenne/ jak poruszać się samemu po Egipcie.
      Czekam na Twoją relację z wyprawy/ z cenami/.
      • Gość: michal Re: Uwaga na PCmaniaka !!! IP: 149.156.12.* 23.08.04, 12:24
        Nie napisalem, ze pociag III klasy to jedyny sluszny sposob podrozowania.
        Podalem go tylko jako przyklad. Glownym przeslaniem mojej wczesniejszej
        wypowiedzi byla zasada: za wszystko staraj sie placic tyle, ile to naprawde
        kosztuje, a nie ile jestes w stanie zaplacic. Praktyki przeplacania utrudniaja
        podrozowanie innym, bialy turysta natychmiast kojarzy sie z mozliwoscia duzego
        zarobku. Niestety traci sie przez to duzo cennego czasu.
    • jam_pi Re: Uwaga na PCmaniaka !!! 23.08.04, 12:24
      > wlos mi
      > sie na glowie zjezyl, gdy przeczytalem, ze autor zaplacil za taksowke do
      > abydos 170 LE !!!

hmm, włos mi się na głowie jeży, gdy czytam takie teksty. Rozumiem, gdybyś
      zapłacił za taksókę na trasie Luxo-Abydos-Dendera-Luxor kilka funtów to miałbyś
      prawo twierdzić, że PC_Maniac wprowadza ludzi w błąd, ale ....

Ja mogłabym napisać, że niepotrzebnie wydałeś te swoje funty na podróż Luxor-
      Abydos na pociąg bo można się tam udać pieeszo i poprostu nic nie płacić.

Każdy podróżuje na własna rękę jak chce i czym chce. I płaci 170LE
      lubkilkanaście LE również wedle swojej woli. Dodam również, że te 170LE to
      chyba nie było za 1 osobę????

Moja rada drogi Michałku, na przyszłość mniej emocji!!!
      • Gość: michal Re: Uwaga na PCmaniaka !!! IP: 149.156.12.* 23.08.04, 12:29
        > Ja mogłabym napisać, że niepotrzebnie wydałeś te swoje funty na podróż Luxor-
        > Abydos na pociąg bo można się tam udać pieeszo i poprostu nic nie płacić.

Rzeczywiscie nie pomyslalem o tym, moze nastepnym razem ...
        • Gość: cs Re: Uwaga na PCmaniaka !!! IP: 195.215.5.* 23.08.04, 12:45
          coz, nie wszyscy ludzie trzesa sie nak kazda wydana zlotowka.
          Jezeli nawet ktos uwaza, ze dla niego dobry jest samolot do Abu Simbel za 1500
          LE, to jest to jego sprawa.
          • Gość: michal Re: Uwaga na PCmaniaka !!! IP: 149.156.12.* 23.08.04, 13:24
            > coz, nie wszyscy ludzie trzesa sie nak kazda wydana zlotowka.

Ciesze sie, ze tylko ja mam weza w kieszeni, sknera ze mnie, to prawda.

Zobaczcie do czego doszlo w Indiach. Bilet wstepu do Taj Mahal kosztuje 20 rupii
            dla Hindusa i 20 USD dla bialego turysty. W koncu bialych turystow na to stac.
            Do tego samego dojdzie w Egipcie. Takie zjawisko istnieje choc jeszcze nie na
            taka skale. Warto uczynic wysilek i nauczyc sie arabskich liczebnikow. Arabskie
            ceny sa czesto nawet 10 razy nizsze. Na razie. Bardzo czesto spotykalem sie z
            tym, ze nie chciano mi sprzedac towaru, na ktorym byla arabska cena 10LE za
            mniej niz np. 25. I tu zblizamy sie do sedna sprawy, nie chodzi o to, ze mnie
            nie bylo stac na wydanie tych kilkanastu zlotych, ale o zasade. To samo dotyczy
            taksowkarzy. Wchodzenie do piatej taksowki z rzedu i wychodzenie z niej po
            przejechaniu 100m dlatego, ze kogos wczesniej 'bylo stac', po jakims czasie
            staje sie dosyc meczace. Ponadto zachecam do zejscia czasami z utartych
            turystycznych szlakow. Prawdziwy Egipt wyglada nieco inaczej.
            • corrina_f1 Re: Uwaga na PCmaniaka !!! 23.08.04, 13:31
              Gość portalu: michal napisał(a):

> Zobaczcie do czego doszlo w Indiach. Bilet wstepu do Taj Mahal kosztuje 20
              rupi i dla Hindusa i 20 USD dla bialego turysty. W koncu bialych turystow na to
              stac.
              > Do tego samego dojdzie w Egipcie.

Nie dojdzie bo od dawna już tak jest. Wielokrotnie doświadczyliśmy tego np w
              Kairze, czy Aleksandrii, gdzie sami płaciliśmy za bilety po 10-20 LE, podczas
              kiedy nasz znajomy Kairczyk za zwyczaj płacił stałą dla Egipcjan cenę - 1 LE.
              Jedynie za wejście na wieżę TV w Kairze on płacił 10 LE, my 40. Bo taka jest
              oficjalna cena dla turystów. W Aleksandrii wejście do fortu dla nas 12 LE, dla
              niego 1 LE.
              • Gość: michal Re: Uwaga na PCmaniaka !!! IP: 149.156.12.* 23.08.04, 13:43
                Jesli mowimy tylko o oficjalnych cenach wstepow to sie oczywiscie z Toba
                zgadzam. Chodzilo mi raczej o cos innego.
            • corrina_f1 Re: Uwaga na PCmaniaka !!! 23.08.04, 13:40
              Gość portalu: michal napisał(a):

> I tu zblizamy sie do sedna sprawy, nie chodzi o to, ze mnie
              > nie bylo stac na wydanie tych kilkanastu zlotych, ale o zasade.

Pamiętaj, że nie tylko Ty masz zasady, ale oni także. I że to Ty jesteś gościem
              w ich kraju a nie odwrotnie. Ich zasada jest taka, że w nielicznych przypadkach
              sprzedadzą białemu (a dokładniej turyście) coś za cenę, którą płacą Egipcjanie.
              To, że coś ma cenę napisaną arabskimi czy jakimikolwiek innymi literami mimo
              wszystko wcale nie znaczy, że za nią kupisz towar.
              Więcej szczęscia mają na pewno osoby władające arabskim, czy mieszkające w
              Egipcie od dłuższego czasu, a więc "znane" w środowisku. Oczywiście
              wielokrotnie można liczyć na "małe szczęścia" znając realia egipskie.
              Przykład - sok z trzciny cukrowej na Old Market w Sharm - płacilismy zawsze 1
              LE. Dla turystów ta sama szklanka kosztuje 5 LE, dla Egipcjanina - 0,25 LE.
              Udało nam się osiągnąc "złoty środek", podobnie często bywało z taksówkami w
              Kairze. Płacilismy 10 LE za trasę, za którą dla turystów śpiewali po 30 LE, a
              która w praktyce dla Kairczyka kosztuje nie więcej niż 2 LE. Naprawdę w bardzo
              nielicznych przypadkach udaje się zapłacić dokładnie tyle, ile za to samo
              zapłaciłby Egipcjanin..
              • Gość: michal Re: Uwaga na PCmaniaka !!! IP: 149.156.12.* 23.08.04, 14:03
                Swieta prawda.

> To, że coś ma cenę napisaną arabskimi czy jakimikolwiek innymi literami mimo
                > wszystko wcale nie znaczy, że za nią kupisz towar.

Z tym sie rowniez zgodze. Ale nie chodzi tu tylko i wylacznie o ich zasady
                (ktore zreszta uznalem przez sam fakt nieprzymusowego przyjazdu :-) ). Jednakze,
                czym wytlumaczyc fakt, ze w malych miejscowosciach nieodwiedzanych przez
                turystow panuja zasady zgola odmienne?

> Więcej szczęscia mają na pewno osoby władające arabskim, czy mieszkające w
                > Egipcie od dłuższego czasu, a więc "znane" w środowisku.

Zmierzam do tego, ze moim zdaniem Twoja wypowiedz powinna byc uzupelniona o
                jeszcze jeden punkt.
            • Gość: cs Re: Uwaga na PCmaniaka !!! IP: 195.215.5.* 23.08.04, 13:46
              tak, tylko ze dla wielu tysiecy Egipcjan turystyka jest jedynym zrodlem
              utrzymania.
              Egipcjanin zarabia 150-200 LE na miesiac, Polak powiedzmy 1000, a turysta z
              zachodu 10,000
              Ja wielokrotnie nawet nie targowalem sie z nimi, tylko placilem kilkakrotnie
              wiecej, tak jakbym dawal pomoc dla biedaka.
              Nie tylko dolar jest wazny w zyciu.
              • Gość: michal Re: Uwaga na PCmaniaka !!! IP: 149.156.12.* 23.08.04, 14:20
                > Nie tylko dolar jest wazny w zyciu.

??? Wydaje mi sie, ze zostalem przez Ciebie zle zrozumiany. Nawet ja, paskudny i
                zepsuty skapiec nie mam nic przeciwko udzielaniu pomocy ubogim.
                • Gość: cs Re: Uwaga na PCmaniaka !!! IP: 195.215.5.* 23.08.04, 15:26
                  Mozliwe sie sie nie rozumiemy.
                  Poza tym kazdy ma inne podejscie do pewnych spraw.
                  Ja mialem tylko na mysli, ze skoro maniac pojechal taxi za 170 LE, to znaczy ze
                  mu to odpowiadalo i nie ma co skakac, ze drogo.
                  Jedni wola taniej, inni wola wygodniej, wolny wybor.
                  Znam takich, co chca leciec do Abu Simbel samolotem za 1500 LE i tez dobrze.
              • luka64 Re: Uwaga na PCmaniaka !!! 24.08.04, 14:00
                Moj Drogi, naprawde gratuluje, ze postanowiles wspierac biedakow w Egipcie, ale
                cos chyba Ci sie pomylilo !!! Akurat sklepikarze i taksowkarze chyba do tych
                biedakow niespecjalnie sie zaliczaja... Moze lepiej zamiast sprytnemu
                taksiarzowi, lepiej zostawic je dla wdowy obwieszonej czworka glodnych dzieci,
                ktora przechdza sie przez miasto na bosaka ... pzdr Asia
        • corrina_f1 Re: Uwaga na PCmaniaka !!! 23.08.04, 12:51
          Akurat jesli chodzi o taksowki, to nigdzie w Egipcie nie znajdzie sie jedna,
          ktora jezdzi wg stalej konkretnej ceny. Taka cene moga posiadac natomiast (i na
          ogol posiadaja) pociagi czy autobusy. Cena taksowki jest w 99% taka, jaka sobie
          sami wytargujemy, dlatego zastanawiam sie, czy jesli napisalam w mojej relacji
          z Kairu, ze za kurs z Midan Giza do piramid zaplacilam 10 LE (w praktyce o
          jakies 8 LE za duzo), to wprowadzam kogos w blad ?
          Przeciez informacje, ktore podaje Pc Maniac sa jedynie zbiorem jego wspomnien a
          nie przewodnikiem, wg ktorego trzeba/mozna sie poruszac po Egipcie. Podaje on
          jedynie wskazowki z wlasnego doswiadczenia, wiec w tym swietle Twoja wypowiedz
          troche mnie burzy.
    • aicha_fr Re: Uwaga na PCmaniaka !!! 23.08.04, 13:12
      Tego tylko brakowało, żeby to forum zamieniło się w licytację "kto taniej". O
      to Ci chodziło? Przecież zawsze można zakombinować inaczej i pewnie wyjdzie
      taniej, ale jak to już stwierdzili moi poprzednicy: PC nie napisał jedynie
      słusznej wykładni jak się poruszać samodzielnie po Egipcie. Możesz korzystać z
      jego rad albo nie i ok. I tylko tytuł wątku i Twój ton wypowiedzi nie są ok.
      Wyluzuj. Szkoda najeżonych włosów.
      A swoją drogą chętnie poczytam Twoje wspomninki, na pewno coś mi się przyda jak
      będę planowała swój wyjazd.
    • Gość: Voy Re: Uwaga na PCmaniaka !!! IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 13:49
      Hehehehehe, mi sie dostalo w ciagu ostatnich dwoch dni, teraz PC...
      Jeszcze znajdzmy "bata" na corrine, aiche, scorpio, lilypons i na pare innych
      osob i na forum beda tylko osoby poszukujace info, bez tych, ktorzy moga im
      pomoc.

Brawo!
      • pc_maniac Uwaga na mnie ;o)) 23.08.04, 14:41
        Od dłuższego już czasu zachecam wszystkich turystów, nie tylko tych
        podróżujących na własną rękę by opisywali swoje przygody, doświadczenia i
        ogólnie by dzielili się swoją wiedzą.
        Ja z żona mieszkaliśmy w Luksorze i w Asuanie w hotelach po 50LE za dobę/2 os
        ze śniadaniem. W swoich wspomnieniach napisałem, że mogliśmy zamieszkać
        w "hotelu" za 8 LE
        , wsyztko jest kwestią gustu, chęci, środków.
        Luka1964 napisała, że w Kairza miała pokój hotelowy bodajrze za 15 LE.
        I bardzo dobrze, dzięki różnym relacjom (choć żałuję, że jest ich tak mało na
        forum) kolejni podróżnicy będą mieli szerokie spektrum wyboru.

A czy powino się do Abydos i Dendery jechać taksówką? Jeśli jest się takim
        wygodnickim leniuchem jak ja to oczywiście ;o) Tym bardziej, że 170 LE to
        niewiele więcej niż 100 zł, więc czemużbym nie miał sobie odżałować takiej
        kwoty?!
        Ale o tym już napisali poprzednicy.
        • luka64 Re: Uwaga na mnie ;o)) 24.08.04, 15:06
          PC-maniaku, Luka64 (1964 sugeruje blednie rocznik ... ; ), a poza w Kairze
          spalam za 8 LE : ), ale niestety pogryzly mnie pluskwy .... Pzdr Asia
      • luka64 Re: Uwaga na PCmaniaka !!! 23.08.04, 14:46
        Oj oj oj, to przeciez nie jest atak na PC-maniaka !! Chodzi po prostu o to,
        zeby miec swiadomosc cen, jakie faktycznie w Egipcie sa !! Kwota 170 LE za
        taksowke z Luksoru do Abydos jest kwotą kosmiczną (zwazywszy cene paliwa w
        Egipcie!!!), nie wazne czy za 2 czy 4 osoby w samochodzie. Jesli Egipcjanie
        zarabiaja, jak wspomnieliscie 150 LE na miesiac, ten gosc zarobil to w niecale
        pol dnia !!! Mysle zreszta, ze PC-maniak sam ma tego swiadomosc ... Owszem, nie
        mozna przesadzac, ale Egipt jest krajem tanim i jest to jego wielka zaleta,
        wiec nie doprowadzajmy sami do sytuacji, w ktorych przepasc miedzy cenami
        egipskimi a cenami dla turystow bedzie coraz wieksza i wieksza !!! Pzdr Asia
        • lilypons Re: Uwaga na PCmaniaka !!! 23.08.04, 14:56
          luka64 napisała:

> Oj oj oj, to przeciez nie jest atak na PC-maniaka !! Chodzi po prostu o to,
          > zeby miec swiadomosc cen, jakie faktycznie w Egipcie sa !! Kwota 170 LE za
          > taksowke z Luksoru do Abydos jest kwotą kosmiczną (zwazywszy cene paliwa w
          > Egipcie!!!), nie wazne czy za 2 czy 4 osoby w samochodzie.

No to ile według Ciebie należy zapłacić za taki kurs? Pytam, bo mam zamiar też
          pojechać do Dendery i Abydos taksówką, żeby mieć jak najwięcej czasu na
          zwiedzanie.

> Jesli Egipcjanie
          > zarabiaja, jak wspomnieliscie 150 LE na miesiac, ten gosc zarobil to w
          niecale
          > pol dnia !!!

Ale może przez pozostałą część miesiąca nie zarobił ani jednego LE?

> Mysle zreszta, ze PC-maniak sam ma tego swiadomosc ... Owszem, nie
          >
          > mozna przesadzac, ale Egipt jest krajem tanim i jest to jego wielka zaleta,
          > wiec nie doprowadzajmy sami do sytuacji, w ktorych przepasc miedzy cenami
          > egipskimi a cenami dla turystow bedzie coraz wieksza i wieksza !!! Pzdr Asia
        • egipcjanka15 Re: Uwaga na PCmaniaka !!! 23.08.04, 15:40
          luka64 napisała:

> Oj oj oj, to przeciez nie jest atak na PC-maniaka !!

Moze nie bylby, gdyby nie tytul postu. A on jest bardzo napastliwy, nie sadzisz?
    • obser Re: Uwaga na PCmaniaka !!! 23.08.04, 15:34
      Moim zdaniem trzeba się głęboko zastanowić czy nie powołać Forumowej Komisji
      Śledczej w sprawie zbadania ostatniego pobytu PC maniaka w Egipcie.
      • lilypons Re: Uwaga na PCmaniaka !!! 23.08.04, 15:39
        Już widzę te tytuły w jutrzejszych gazetach: "przychodzi PC_maniac do taksówki
        Alego w Luksorze" :)))
        • Gość: cs Re: Uwaga na PCmaniaka !!! IP: 195.215.5.* 23.08.04, 16:08
          Ni zartujcie sobie, to bardzo powazna sprawa.
          Nalezaloby sprawdzic, czy czasem pc-maniac nie mial kontaktow z oslawionym juz
          francuskim turysta oskarzonym o robienie zdjec w Polsce.

Dobrze, ze Egipcjanie nie zamykaja turystow, ktorzy robia zdjecia, to by
          dopiero bylo :o)
    • Gość: Magda Re: Uwaga na PCmaniaka !!! IP: 62.135.124.* 23.08.04, 17:47
      chyba niepotrzebny ten tytuł postu "UWAGA NA PC maniaka". Moim zdaniem zbyt
      ostro, przecież on nas informował, a Ty jak jechałeś pociągiem III klasy to Cię
      podziwiam, bo nawet I klasa to jest niestety pełna egzotyka, więc III klasa....
      zostawię bez komentarza
      • Gość: miki P R Z E G I Ę C I E IP: 195.136.247.* 23.08.04, 19:57
        Tytuł postu "UWAGA NA PC MANIACA" jest groźny jakby tenże był winny conajmniej
        wyłudzania tych nieszczęsnych 3$ za wizę , zmieniania ludziom hoteli na
        gorsze , i jeszcze był opryskliwą rezydentką. To kolejny skrajny przykład
        wyolbrzymiania na tym forum wszystkiego co sie da wyolbrzymić. Jeżeli uwazasz
        że zamiast zapłacić 170LE można jechać pociągiem za piątaka to trzeba było
        napisać post "cena za to czy za tamto" . Naprawdę ludzie zastanówcie się czasem
        zanim coś napiszecie , PC maniac służy pomoca każdemu kto na tym forum czegoś
        potrzebuje i już pomijając bezsensowna zawartość tego postu , ale na taki tytuł
        zasługuje ktos kto naprawde siedziałby tu i celowo oszukiwał ludzi. Echhh...
    • Gość: Chris Re: Do Michała IP: *.acn.waw.pl 23.08.04, 20:18
      Powinieneś przeprosić PC MAniaka za tytuł tego posta bo troszke przesadziłeś oskarżając go o oszustwo. Masz racje że można podróżować inaczej i płacić różne ceny za różne usługi ale ten temat jest troszke przesadzony. Ja np. byłem w Kairze na włąsną ręke i mieszkałem w hotelu Sharraton gdzie cena za pokój równa się 270USD i czy jak bym napisał relaje z podróży to też byś nazwał mnie kłamcą bo można znależć hotel z 5 czy 10 LE ?? nie po prostu jest to mój wybór gdzie śpie i jak wydaje swoje pieniądze. Będąs w Sharm za przejad taxówka pare kliometrów płaci się conajmniej 10 LE więc gdzie do tego że za pociąg z Luxoru do Abu Simbel płaci się 5 LE to znaczy że oszukuje ?? Zastanów się najpierw w jaki sposób piszesz bo może to obrazić bez powodu innych ludzi a wystaczyło dać po prostu inny temat i nawiązać do relacji PC Maniaka że taką samą trase można zrobić w inny ciekawszy albo mniej sposób a uwież mi że spora ilość osób napewno by z tego skorzystała.

Pozdrawiam
      Krzysztof
      • pawelb78 Re: Do Michała 23.08.04, 20:25
        > że za pociąg z Luxoru do Abu Simbel płaci się 5 LE to znaczy że oszukuje ??

Oczywiście, że oszukuje. Do Abu Simbel nie jeżdżą pociągi :-)
        • Gość: Chris Re: Do Michała IP: *.acn.waw.pl 23.08.04, 20:28
          Masz racje :) tu chodziło o przykład :)
          • pc_maniac Gwoli uściślenia 23.08.04, 21:38
            Zarobk w Egipcie wahają się w granicach 400-800 LE(te z niższej półki), nie zaś
            15 LE.

Moja wycieczka do Abydos i Dendery trwała prawie 13 godzin, więc nie pół dnia,
            a cena była nieco niższa niż te nieszczęsne 170 LE o których mowa. 170 LE
            zrobiło się gdy daliśmy bakszysz za wspaniałą wyprawę, atmosferę, a jak się
            okazało to było warto, bo dzięki niemu już więcej bakszyszu nie musieliśmy
            płacić, a w Domu Alego zostaliśmy ugoszczeni jak starzy znajomi. Nie płaciliśmy
            za posiłki, ajednak nas karmiono, więc czy warto było oszczędzac na tej
            wyprawie do Abydos każdy może sam osądzic.

Co do wątku - nie gniewam się wcale. Mam darmową reklamę ;o)))
            • pc_maniac errata 23.08.04, 21:39
              Zarobki w Egipcie wahają się w granicach 400-800 LE(te z niższej półki), nie
              zaś 150 LE
              • Gość: Flus Jani Flus:-)) Re: errata IP: *.chello.pl 23.08.04, 22:14
                Pc maniaku, z calym szacunkiem ale nie masz racji.Spedzilem w Egipcie sporo
                czasu, rozmawialem z wieloma Egipcjanami na te tematy.przykladowo chlopak z
                security w hotelu ma od 150-250EGP!Pamietaj ze pracuje w uznanym
                kurorcie..Wiekszosc populacji w Egipcie nie ma stycznosci z turystami(dla
                przypomnienia calosc liczy ok.70 mln. a jedynie nieliczni maja szanse na nich
                zarabiac.Oczywiscie analizujac to procentowo)Nie mozeemy mowic o przecietnej
                pensji gdyz srednia arytmetyczna bylaby absurdalna.Mowmy raczej o dominancie a
                ta wlasnie wynosi 200EGP.Pensja wazniejszego urzednika w Kairze tj.ok
                700EGP.Ale co to za pensja!Przekladajac to na nasze realia to jak
                3500PLN.Kiedys najzwyklejszy policjant zwierzyl mi sie ze zarabia 150 EGP, ale
                za to ma prestiz(sic!)wykonujac ta prace i dodatki w stylu naszych sortow
                mundurowych wiec nie jest zle...Nie placi za przejazdy czasem wpadnie mu cos
                extra do jedzenia.Cieszy sie ogolnym szacunkiem.Rolnicy z Dandary czy Abydos w
                skrajnych przypadkach moga miec wplywy rzedu 100EGP, ale ich egzystencja jest
                silnie zwiazana z gospodarka naturalna.Manager statku po Nilu jest potentatem z
                pensja 2000EGP, Przedstawiciel handlowy w Kairze, pracownik reklamy 5000-
                10000EGP zalezy od firmy i koneksji rodzinnych.Egipt to trzeci swiat a
                dysproporcje sa oooogromne!!!!Na koniec goraco pozdrawiam wszystkich
                forumowiczow, zycze wielu wspanialych wrazen podczas zwiedzania tego
                fascynujacego kraju i zasobnych portfeli "na kazda zachcianke":-)))
                • Gość: Voy Re: errata IP: *.chello.pl 23.08.04, 22:21
                  ---->Flus Jani Flus

Fenomenalny nick Jani, hahahahahaha
                  • Gość: Flus Jani Flus:-)) Re: errata IP: *.chello.pl 23.08.04, 22:36
                    Voy!!!!!!Odezwij sie do mnie,Jani...saidiki von Polonia Haus
                    • Gość: Voy Re: errata IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 14:55
                      O kurcze.............. Polonia Haus Hurghada????????? Mowisz o TYM DOMU
                      Polonii?????????

mam kilka typow kim jestes, ale mi nie ulatwiasz.......... daj maila!!!!

Mumkin deluati jani?
                  • Gość: Jani Re: errata IP: *.chello.pl 23.08.04, 22:40
                    coz pracowało sie nad nim hehe
                • pc_maniac Re: errata 23.08.04, 22:23
                  Tak, masz rację, ale w hotelach niestety pracują ludzie najczęściej bez
                  wykształcenia. Ochroniarz, czy boy hotelowy to dość nisko uposażany pracownik
                  (nota-bene w zawodach hotelarskich jest bardzo duża rotacja, czasem wprost
                  niesamowita). Za to ci pracownicy często nie płacą za lokum i posiłki.

Mój post bardziej tutaj dotyczył przykładu tego nieszczęsnego taksówkarza,
                  któremu w.g. kilku osób zapłaciliśmy bajońską sumę. Taksiarz, czy sklepikarz,
                  zarabia więcej, ponieważ nie jest pracownikiem najemnym i do takich odnosiłem
                  te 400-800 LE. Jednak nie zgodzę się z Tobą, że wysoki urzędnik w Kairze
                  zarabia 700 LE. Przeciętny, po studiach owszem, jednak wysokiego urzędnika
                  oscyluje coś koło 1200-1500 LE.
                  • Gość: cs Re: errata IP: 80.167.93.* 23.08.04, 22:37
                    150 LE to zarobek np. sprzataczek ( sprzataczy ) na statkach na Nilu, 200 LE
                    zarabiaja ci troche wyzej postawieni.
                    Ale w Kairze pensja sa z pewnoscia duzo wyzsze, porownaj nawet nasze zarobki w
                    Warszawie a w innych miastach.
                    • Gość: Chris Re: errata IP: *.acn.waw.pl 24.08.04, 00:10
                      > 150 LE to zarobek np. sprzataczek ( sprzataczy ) na statkach na Nilu, 200 LE
                      > zarabiaja ci troche wyzej postawieni.

Z czego co mi wiadomo to obsługa hoteli dostaje góra max 200 LE reszta to napiwki.

> Ale w Kairze pensja sa z pewnoscia duzo wyzsze, porownaj nawet nasze zarobki w
                      > Warszawie a w innych miastach.

W Warszawie zarabiając 2000 zł ledwo starczy na utrzymanie siebie i rodziny a w innych miastach możesz uchodzić za boga i potentata finasowego ale niestety takie są realia życia w wielkim mieście.
                    • egipcjanka15 Re: errata 24.08.04, 13:18
                      Gość portalu: cs napisał(a):

> Ale w Kairze pensja sa z pewnoscia duzo wyzsze,

Na jakiej podstawie tak sadzisz. W Kairze zarobki sa akurat nizsza, bo nizszy
                      jest tez koszt utrzymania. Najlepiej zarabia sie i najwiecej kosztuje zycie w
                      kurortach, a zwlaszcza w Sharm; to jest to finansowe eldorado. Kto ma prace w
                      Sharm, ten jest "gosc"!

> porownaj nawet nasze zarobki w Warszawie a w innych miastach.

Nie ma co porownywac. Nasz kraj ma inna specyfike.

Tak jako ciekawostka. Moj znajomy, pracujacy na codzien jako pilot w Egypt Air,
                      latajacy na trasach europejskich i na Daleki Wschod na lato bierze 2 miesiace
                      urlopu bezplatnego ze swojej, jak na warunki egipskie, bardzo dobrze platnej
                      pracy i pracuje w Sharm w centrum nurkowym (ma patent instruktora), bo mu sie
                      to znacznie bardziej oplaca.
                      • corrina_f1 Re: errata 24.08.04, 13:49
                        Dokładnie. Ja zarówno w Hrg jak i Sharm poznałam mnóstwo ludzi pracujących tam
                        sezonowo, a na co dzień mieszkających w Kairze.
                        Przykładowo chłopak prowadzący safari w Kairze pracował w firmie komputerowej
                        (!) a bardziej opłacało mu się wyjechać do Hrg i pracować w turystyce...
                        Mój znajomy, o którym pisałam w mojej relaji (poniżej w linku) - rodowity
                        Kairczyk, właściciel dużej firmy spedycyjno handlowej zarabia... tyle co .. nie
                        najgorsza asystentka w Warszawie !!

pzdr
                        Kasia

pzdr
                        Kasia
      • luka64 Re: Do Michała 24.08.04, 14:12
        Chris, jestes SMIERTELNIE powaznym facetem ... Powiedz mi, w ktorym miejscu
        Michal nazwal PC-maniaka oszustem ... ??????? Chyba nie dosc uwaznie czytujesz
        posty innych forumowiczow .. Po drugie wydaje mi sie, ze nie zwiedzales nigdy
        sam poludniowej czesci Egiptu, wiec tym bardziej nie rozumiem, dlaczego sie tak
        zacietrzewiles ... Co innego bowiem taksowki w Szarm, czy nawet w Kairze, a co
        innego w Luksorze, czy w Asuanie, gdzie ceny sa najnizsze w calym Egipcie .. A
        sprawa rozbija sie o zupelnie co innego, bowiem hotele wybieramy sobie sami, w
        zaleznosci od standartu jaki nam pasuje, natomiast jesli chodzi o taksowki
        wszyscy mamy ten sam punkt wyjscia ... I wiele osob wyjezdzajacych do Egiptu
        samemu, czytajac relacje PC -maniaka na tym forum (nota bene faktycznie jedyna
        dostepna dotyczaca PD Egiptu ), moze odniesc bledne wrazenie, ze za taksowke z
        Luksoru do Abydos trzeba zaplacic 170 LE ... To wszystko ..
        • Gość: Chris Re: Do Michała IP: *.crowley.pl 24.08.04, 16:22
          > Chris, jestes SMIERTELNIE powaznym facetem ... Powiedz mi, w ktorym miejscu
          > Michal nazwal PC-maniaka oszustem ... ???????

Po formie wypowiedzi oraz jak jest sformułowany temat posta można mieć takie odczucie. Jak napisałem mam zastrzeżenie tylko do formy w jakiej został napisany post a nie tego czego dotyczył.

> Po drugie wydaje mi sie, ze nie zwiedzales nigdy sam poludniowej czesci Egiptu,

Fakt nie byłem niżej niż Luxor ale też nigdzie nie pisałem że byłem :)

> Co innego bowiem taksowki w Szarm, czy nawet w Kairze, a co
          > innego w Luksorze, czy w Asuanie, gdzie ceny sa najnizsze w calym Egipcie .. A
          > sprawa rozbija sie o zupelnie co innego, bowiem hotele wybieramy sobie sami, w
          > zaleznosci od standartu jaki nam pasuje, natomiast jesli chodzi o taksowki
          > wszyscy mamy ten sam punkt wyjscia ...

No włąśnie mamy i sposób transportu też możemy sobie wybrać sami. Np. jadąc do Kairu można bybrać rezydenta i podstawiony autokar pod hotel, można wynająć taxi (wrrrr), można wybrać autokar rejsowy gdzie też są 2 różne firmy oferujące przewozy za różną cene i standard.

> I wiele osob wyjezdzajacych do Egiptu
          > samemu, czytajac relacje PC -maniaka na tym forum (nota bene faktycznie jedyna
          > dostepna dotyczaca PD Egiptu ), moze odniesc bledne wrazenie, ze za taksowke z
          > Luksoru do Abydos trzeba zaplacic 170 LE ... To wszystko .

Oczywiście że ten post wnosi sporo do takiego tematu i mam nadzie że autor opisze całą wyprawe tylko temat posta nazwie troszke inaczej i bedze troszke bardziej obiektywny co do innych osób.

Pozdrawiam
          Krzysztof
    • przemoa Uwaga na Michala ! 23.08.04, 23:24
      To nie na PC trzeba uwazac a na autora tego nieszczesnego watku ! Chala PC ze tak swietnie zrelacjonowal swoj pobyt w Egipcie. Podal napewno uczciwie ceny ktore zaplacil za uslugi z ktorych korzystal. Rozumiem Michal gdybys napisal ze mozna inne ceny zaplacic za poszczegolne uslugi to ok. Ale dlaczego zaraz przestrzegac przed ciekawa relacja z pobytu ??? Moja znajoma ma zaprzyjaznionego taksowkarza w Egipcie placi jemu pewna kwote a ten zalatwia pobyt i zwiedzanie po cenach stosowanych dla Egipcjan. Nie musze pisac ze sa to ceny bardzo niskie. Nie daje mi to jednak powodu abym pisal ze nalezy uwazac na tych ktorzy placili wyzsze ceny i o tym na forum napisali. Egipt jest krajem w ktorym placisz tyle ile wynegocjujesz.
    • milu13 Re: Uwaga na PCmaniaka !!! 24.08.04, 01:49
      michal dzieki za info,czy bys mogl bardziej opisac wyjazd de dendery i
      abydos,zwlaszcza ceny no i abu simbel,pc maniac zarabiam ok 50 tys $
      kanadyjskich na rok ale po co mam przeplacac,to nie chodzi ze mnie stac ale
      lubie tanio
      • Gość: michal (uwaga!!!) Re: Uwaga na PCmaniaka !!! IP: *.swic.dialup.inetia.pl 24.08.04, 19:18
        Jedyny autobus do Balyana z Luxoru odjezdza o 10.30am, jedzie okolo 3 - 3,5
        godz. i kosztuje ok. 8LE. Niestety powrotny jest rowniez jeden (15.15), wiec
        nie zostaje zbyt wiele czasu na zwiedzenie Abydos. Mozna pojechac pociagiem,
        jezdzi kilka w ciagu doby (1,2 i 3 klasa). Nie wiem ile kosztuje bilet na 1 i
        2, 3 klasa nie powinna przekroczyc 3-4LE (dobrze jest miec ISICA - znizki na
        kolej, mozna go oczywiscie "wyrobic" na miejscu :-) ). Warto sie upewnic, czy
        pociag zatrzyma sie w Balyana, tak na wszelki wypadek. Jesli masz kilkuosobowa
        grupe, to mozna sprobowac wynajac service taxi, przy 6 osobach koszty powinny
        byc porownywalne z autobusem. Z dworca w Balyana na pewno zgarna Cie
        policjanci, wpakuja do taksowki, czy tego chcesz czy nie i eskortuja do Abydos
        i z powrotem. Taka przyjemnosc powinna sie zamknac w 10-15LE. Osobiscie polecam
        pociagi, szczegolnie 3 klasy, mam do nich sentyment. Swego czasu spedzilem
        w 'plackartnych' mase czasu poruszajac sie po republikach bylego ZSRR. Jest to
        chyba najlepszy sposob na poznanie zwyklych ludzi o, jak sie czesto okazuje,
        niezwyklych historiach. Mozna oczywiscie wziasc rowniez taksowke, jak to
        uczynil PC. Wycieczki z Asuanu do Abu Simbel za oferuje wiekszosc (albo nawet
        wszystkie) tanich hoteli, minibusem. Sa przewaznie w dwoch wersjach krotkiej
        (tylko Abu Simbel - 40LE) oraz dluzszej (w powrotnej drodze rowniez tama
        assuanska, Philae i niedokonczony obelisk). Na Philae trzeba ponadto wynajac
        motorowke, ktora do najtanszych nie nalezy. Zjawiasz sie niestety na przystani
        z kupionym wczesniej biletem wstepu i nie masz za wiele czasu - nie ma wiec
        mowy o jakimkolwiek targowaniu, strata czasu. Mozna rowniez poleciec samolotem
        (jak to wczesniej ktos sugerowal), spotkalem oferte za ok. 480LE (w dwie
        strony). W ta cene wliczony powinien byc rowniez transport na lotnisko i
        pozniej do swiatyni. Milego pobytu.
    • Gość: gosc Re: Uwaga na PCmaniaka !!! IP: *.ssss.gouv.qc.ca 24.08.04, 17:58
      luka i michal,dziekuje za wasze opisy,maniac i cris to sa tu osoby
      autokraty,nikt te nia ma racji tylko oni
    • milu13 Re: Uwaga na PCmaniaka !!! 25.08.04, 20:16
      czekamy na ciag dalszy.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka