Dodaj do ulubionych

Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!!!

IP: *.chello.pl 07.09.04, 23:12
Wlasnie jestem po 2 tygodniowym pobycie w Egipcie! Bylam tam z biurem Alfa
Star!!! Sluże wszelka pomoca i odpowiem na wszystkie pytania! Dodam ze bylam
w hotelu Sharm Holiday wiec moze kogos tym bardziej to zainteresuje?! Jestem
wstanie opisac wszystko co Was zainteresuje! Pozdrawiam Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: krzysiu Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 09:06
      napisz jak hotel i co polecasz w samym centrum miejscowosci, czy znasz cene
      wycieczki kair 2 dni i z jakich wycieczek korzystalas(organizator czy miejscowe
      biuro)
      • justm Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! 08.09.04, 09:39
        ja wróciłam tydzień temu.
        nie wiem o co pytasz jeśli chodzi o centrum, tam jest dość sporo hoteli o
        różnym standardzie. ja byłam w helnan marina - opinia na hotelach.
        z wycieczek abu galum 45$ (lokalne biuro luna rossa), quady (30$) i góra
        mojżesza 30-35$, wszystkie z luny rossy.
        w kairze i luksorze byłam rok temu, ceny w lunie za kair kształtowały się chyba
        w okolicy 40-45$, ale nie jestem pewna.
        w centrum są centra handlowe, sklepy (równiez z alkoholem), z pamiątkami,
        knajpy, restauracje. jak to w centrum.
        • Gość: aga Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! IP: 213.17.168.* 08.09.04, 09:48
          A możesz napisać jaki jest obecnie tak + - przelicznik funta egipskiego w
          stosunku do złotego, bo zastanawiam się czy nie wymienić funtów w Warszawie.
          pozdr
          • justm Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! 08.09.04, 09:53
            nie pamiętam. miałam dolary. chyba ok 0,60gr + -
      • Gość: Kasia Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! IP: *.chello.pl 08.09.04, 12:33
        Byłam w hotelu Sharm Holiday i choc sa rozne opinie na jego temat to serdecznie
        go polecam! Kazdemu podoba sie co innego ale nalezy wiedziec czego sie
        oczekuje! Jezeli ktos wybiera sie do 4 gwaizdkowego hotelu a pragnie miec tam
        standard 5 gwiazdkowy to n ic dziwnego ze potem pojawiaja sie zle opinie na
        forum! Uwazam ze hotel naprawde jest mily przyjemny i czysty! Jedzenie jak
        wszedzie dobre ale tylko do czasu bo niestety gore bierze monotonia! Ceny w
        hotelu okolo dwa razy wyzsze niz na miescie ale wcale nie trzeba tam kupowac
        gdyz wielkim plusem jest sklep znajdujacy sie blisko hotelu! Nalezy tylko wyjsc
        tylnim wyjsciem i kierowac sie w prawo do centrum Nama Bay! ZA okolo 50 metrow
        po przeciwnej stronie ulicy znajduje sie sklepik gdzie sa napoje i rozne
        spozywcze rzeczy! Obok jest sklepik z piwem i innymi alkoholami wiec nie wiem
        skad wszedzie opinie ze w Egipcie nie mozna dostac nic procentowego!!!???
        Woda kosztuje 1,5 le
        Cola 1,5 litrowa kosztuje 7 le
        puszka jakiegokolwiek napoju 2 le
        piwo Stella 0,5 litra kosztuje 10 le
        Heineken w puszce czyli 0.33 litra kosztuje 8 le

Ktos pytal jaki jest przelicznik funta na zlotowke! To okolo 60 groszy jeden
        funt wiec latwo sobie poprzeliczac ceny!

Jesli chcecie zrobic tansze zakupy proponuje pojechac na OLD MARKET woda
        kosztuje okolo 1 le a piwo Heineken 6 le! Chociaz nie wiem czy bedzie Wam sie
        to oplacac? W zaleznosci w ile osob bedziecie podrozowac i ile bedziecie
        kupowac? Nas bylo 5 dziewczyn wiec zawsze sie oplacala podroz taksowka czy
        niebieskim busikiem! Taksowka na OLD MARKET kosztuje okolo 15 le! Od razu mowie
        ze tyle trzeba powiedziec gdy spytaja ile chcecie zaplacic? Oni krzycza 30 le
        ale to jest bzdura pojada za 15 a jezeli nie bede chciec to podziekujcie i
        idzcie dalej bo za kolejna minute zatrzyma sie nastepna taksowka ktora bedzie
        Was chciala zawiesc! Najlepiej mowcie ze wczoraj jechaliscie za 15 le wiec dzis
        tak duzo nie zaplacicie! Busiki zawioza Was za 10 le w to samo miejsce ale
        musicie miec na wzgledzie liczbe osob ktora podrozuje! Od nas brali tyle za 5
        osob chociaz nie wiem tak naprawde c zy oni sie tym sugeruje kazdy z nich ma
        swoje wymyslone ceny! Zreszta jak wszedzie nigdzie nie ma cen a koszt
        czegokolwiek zalezy wylacznie od humoru pana i od Waszego pochodzenia!:)
        Najwiecej placa Wlosi, ktorzy licznie przybywaja do Egiptu i rozpieszczaja
        Arabow!
        Jesli chodzi o wycieczki to ja placilam za Kair jednodniowy dokladnie 50$
        Ras Mahomed 30$, Gora MOjzesza 40$, Delfinarium 20$! Dwudniowy Kair byl okolo
        120$!!!
        Jesli chodzi o biuro Luna Rosa to na pewno jest tansze od wycieczek jakie
        proponuje Exim albo Selectour bo porownywalam z ludzmi!
        Aha, nie wiem jak bedzie w Waszych hotelach ale u mnie byla fantastyczna
        animacja na basenie i wieczorami rowniez! Dodatkowo w srode mozna bylo pojsc z
        ANIMATORAMI na dyskoteke do Castello gdzie wejscie kosztowalo 12$ ale od razu
        mowie ze sie oplaca! Wystroj wnetrza robi swoje a w Polsce niczego podobnego
        nie znajdziecie!!! W cenie macie jednego drinka tak wiec nie jest najgorzej!!!
        Za to w czwartek dla tych ktorzy maja pieniadze serdecznie polecam House Party
        w dyskotece PACHA, ktora znajduje sie w centrum Nama Bay!!! Nie polecam isc tam
        samemu bo zaplacicie o wiele wiecej niz kosztuje bilet u animatorow! Niestety
        jest to wydatek 25$ ale przezycie niesamowite!!!
        Jest to filia dyskoteki z Ibizy a to co zobaczycie w srodku mysle ze jest warte
        swojej ceny!!! Zdradzac za duzo nie bede abyscie mieli niespodzianke ale dodam
        tylko jedno: WEZCIE KOSTIUMY jesli macie ochote tanczyc w basenie badz kapac
        sie w pianie!!! Super przezycie!!!!

Aha polecam pizze w barze przy basenie...margeritta kosztuje 25 le ale
        uwierzcie ze w Polsce chyba nigdzie nie dostaniecie takiej ilosci sera:)

I jeszcze jedno: dlaczego polecam ten hotel?
        Przede wszystkim jest bardzo blisko Nama Bay jakies 10 no moze 15 minut
        spacerkiem! Poza tym blisko sklep spozywczy i jak wspominalam wczesniej piwko
        tez mozna kupic! Plusem sa 3 spore baseny bo nie ma w ogole tloku i oczywiscie
        bardzo mila obsluga! Animacje jak wspomnialam wczesniej rowniez bardzo polecam
        a moj pokoj mimo ze nie byl w nowej czesci naprawde milo wspominam tym bardziej
        iz mialam mozliwosc zostawiania wlaczonej klimatyzacji bo cos tam bylo nie tak:)
        Aha i koniecznie zostawiajcie na lozku dla tzw. "pokojowki" okolo 1 albo 2 le
        abyscie mieli ladnie posprzatany pokoik!

I nie przestraszcie sie taksowek ktore wciaz trabia...podobno jeden budzi
        drugiego klaksonem by nie usnal bo pracuja 24 na dobe:)
        Pozdrawiam i w razie czego prosze o pytania
        Kasia
        • egipcjanka15 Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! 08.09.04, 14:07
          Mala korekta cen przejazdow: za taxi z naama do Old Market mozna i 10LE
          zaplacic, jak czlowiek bedzie bardzo stanowczy. A niebieskie busy maja koszt na
          osobe, a nie na trase. Powiedzmy, ze jesli turysta zaplaci 1LE z Naama do Sharm
          to obie strony powinny byc zadowolone. I w busach w ogole nie nalezy wdawac sie
          w dyskusje cenowe; wsiasc, zaplacic przy wysiadaniu odliczona kwote i juz.
          • Gość: Kasia Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! IP: *.chello.pl 08.09.04, 14:33
            No wlasnie przeciez pisalam ze nas bylo 5 osob dlatego tyle placilysmy! Busik
            za 10 le wiec wyszlo na osobe po 2le! Taniej nas nie chcieli zawiezc...no chyba
            ze zbyt krotko czekalam?
            • egipcjanka15 Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! 08.09.04, 15:14
              A mialo wyjsc po jednym a nie po dwa ;-). To i tak wiecej niz placa miejscowi.
              I wlasnie jak piszesz, za mniej nie chcieli wiezc, dlatego napisalam, ze nie
              nalezy wdawac sie w dyskucje w busikach. Wsiasc i nie reagowac na
              pytania "dokad". Przed siebie. (to dot. jazdy z Naama do Sharm, bo wyjezdzajac
              z Sharm trzeba sie upewnic, czy jedzie do Naama) Wysiadajac dac odliczone 1LE
              za osobe, czyli w Waszym przypadku 5LE i juz. I wiem, ze czasem trudno to
              zrealizowac, bo latwo sie pisze, a rzeczywistosc bywa nieciekawa, ale nalezy
              probowac ;-)
    • Gość: Karittha Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 12:43
      Czy macie namiary do Luna Rossa, bo ja bedę w Palmyra Resort, czyli na odludziu
      i nie wiem jak nabyć tańsze wycieczki?
      • miriam_73 Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! 08.09.04, 12:47
        Wieczorkiem podam Ci telefon bezpośrednio do p. Hani z Luna Rossa, bo nie mam
        przy sobie. Poza tym biuro jest dokładnie vis-a-vis KFC w Naama Bay, p. Hania
        jest na dyżurze codziennie od ok. 20 do 24. Ja, podobnie jak Kasia bardzo
        polecam to biuro. Hotel Sharm Holiday również.
        • Gość: m&m Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! IP: *.dmbsk.pl 17.09.04, 20:00
          Czy Kair z luny jest z polskojezycznym przewodnikiem i reszta wycieczek też.
          • miriam_73 Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! 17.09.04, 20:17
            Kair z Luny, na którym byłam miał polskojęzycznego przewodnika, z tym, że
            odebrał nas już w Kairze. Na trasie przejazdu był tylko facet mówiący
            po "angielsku" i trochę po rosyjsku.
            Na Abu Galum, ponieważ było w sumie 18 osób z Polski to też mieliśmy
            polskojęzycznego przewodnika.
            • Gość: Martika Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 10:02
              Byłam w Kairze 1 dniowym za 30 funtow z biura podróży, ktore znajduje sie w
              Fantazji (Alf lejla wa lejla) zebraliśmy się w 9 osób. Baliśmy się, że nie
              będzie polskiego przewodnika (byly opinie, że inni nie mieli) ale miłe
              zaskoczenie był!!!! Odebrał nas w Kairze, doskonale mówił po polsku, bardzo
              sympatyczny.
          • Gość: mika Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 17.09.04, 21:44
            jeżeli zbiorą odpowiednią ilośc Polaków to dają przewodnika z językiem -czasem
            jest to pani Hania. Ja byłam z rosyjsko-włoską grupą w Kairze i było super.
      • miriam_73 kontakt tel. do Luna Rossa 08.09.04, 20:33
        tel. +20121148511
        • Gość: Kasia Do miriam_73 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.09.04, 21:23
          Tak wlasnie chodze sobie po stronkach ogladam rozne opinie i Twoje zdjecia i
          wlasnie zauwazylam ze bylismy na tym samym wyjezdzie w tym samym czsie!:)
          Wlasnie zobaczylam siebie na zdjeciu w basenie!!! Coprawda w oddali ale
          poznalam:) No kurcze az sie zastanawiam jak wygladasz i czy Cie pamietam...na
          pewno kiedys Cie widzialam?! Kasia
          • miriam_73 Re: Do miriam_73 09.09.04, 19:14
            Kasiu na pewno, bo ja - jak mi sie wydaje - sobie waszą czwórkę całkiem dobrze
            kojarzę, zresztą Ty pisałaś że lecicie bodaj 25.08. Ja byłam krócej od Was bo
            przyleciałam 27 w nocy (piątek/sobota), dwa razy urzędowałyście koło mnie na
            basenie i widziałam Was na plaży tej publicznej - nie miałyście parasola, bo
            wszystko było zajęte...
            • Gość: Kasia Re: Do miriam_73 IP: *.chello.pl 17.09.04, 21:46
              No nas byla 5-ka ale niewazne! W kazdym badz razie zapewne bym Cie poznala
              gdybym Cie zobaczyla! A z ta plaza publiczna to prawda...nie mialysmy niestety
              parasola:) Ty chyba wybierasz sie na zlot Egiptomaniakow prawda? szkoda ze
              przeczytalam onim tak pozno bo chetnie bym przyszla ale jak przeczytalam
              wsyzstkie miejsca zajete...bo sala zamawiana byla na 30 osob! Szkoda:(
              • miriam_73 Re: Do miriam_73 17.09.04, 21:54
                No, ja z Sharmu pilnowałam swojego zgłoszenia :))) WYbieram się, oczywiście.
                A, to jakoś was żle policzyłam :)

Pewnie być poznała, chociaż ja w sumie w hotelu to niewiele pobywał, ciągle w
                rozjazdach. Wprawdzie strasznie mnie noga bolała, ale co tam. Trzeba korzystac
                z urlopu jak sie da, prawda? zwłaszcza że Egipot jest tak piekny.
    • Gość: ASIOR Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! IP: 57.66.42.* 09.09.04, 14:47
      Czesc:) Mam pytanko odnosnie wymiany kaski, czy lepiej jest wymienic dolary na
      te ichniejsze, znaczy sie funty, na miejscu w Egipcie, czy moze juz u nas w
      Polsce. Czy jest jakas roznica? A i czy na przelom wrzesnia i pazdziernika
      jest sens brac choc jakis jeden cieplejszy sweterek, czy mnie porabalo:) ???
      • Gość: Kasia Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! IP: *.chello.pl 09.09.04, 15:40
        Ja wymienialam na ich funty tam na miejscu i nie mam pojecia jak jest roznica
        tutaj w pOlsce ale radzilabym tam sukcesywnie wymieniac z dolarow na ich walute
        poniewaz potem u nich ni eda rady z powrotem odzyskac dolarow! Nie sa chetni
        wymieniac z funtow na dolary! Ja tak robilam wymienialam sobie po 50 $ a na
        koniec juz po 10$ by mi nie zostaly funty i chyba to dobre rozwiazanie! Jesli
        chodzi o cieply sweterek to na wieczory nie bedzie Ci potzrebny choc klimat sie
        ochladza...gdy wyjezdzalam to bylo juz 6 stopni mniej niz jak przyjechalam!
        Poza tym czlowiek przyzwyczaja sie do pogody i nie jest mu juz az tak strasznie
        goraco...no moze jakas bluzeczke z dlugim rekawem wez na wszelki wypadek! Ale
        koniecznie gruby sweter gdy wybierasz si ena Gore Mojzesza! Tam wysoko jest
        bardzo zimno w ciagu nocy a idzie po zmierzchu okolo 1 w nocy! No i kryte
        buty!!!
        • Gość: ASIOR Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! IP: 57.66.42.* 09.09.04, 15:52
          Bardzo dziekuje za wszystkie rady. Napisz jesli przyjda Ci na mysl jeszcze
          jakies praktyczne rzeczy. Pozdrawiam.
        • Gość: Beata Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! IP: *.compower.pl 21.09.04, 23:25
          Czy sa tam jakies dyskoteki,albo ciekawe miejsca do spedzania wieczorow w
          Sharm ?
          • Gość: Kasia Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! IP: *.chello.pl 22.09.04, 13:00
            Oczywiscie ze sa...najfajniejsza to PACHA, dyskoteka ktorej glowna siedziba tak
            naprawde miesci sie na Ibizie a w Sharmie ma swoja filie! To jest cos
            niesamowitego...baseny...wodospady...piana w ktorej mozna tanczyc wiec
            koniecznie zabierz kostium! NIe mam pojecia ile kosztuje indywidualne wejsci
            ebo my mialysmy wszystko organizowane z hotelu przez animatorow i placilismy
            nawet sporo bo 25$! Ale jednak sie skusilysmy i nie zalujemy bo nie wiem czy
            jeszcze kiedykolwiek gdzies cos takiego zobacze!!! Nie chce ci wiecej opowiadac
            bys miala niespodzianke ale radze isc!!! Dyskoteka miesci sie na glownym
            deptaku w Naama Bay i choc wejscie jest malutkie i nic nie znaczace to
            zapewniam ze w srodku cos niesamowitego!!! Druga dyskoteka to Castello...cos na
            zasadzie zamku tez bardzo fajnie bo przyjezdzaja ludzie z roznych hoteli wraz z
            wlasnymi animatorami i jest super atmosfera i wspolna zabawa! Rowniez mielismy
            organizowane to w naszym hotelu wiec mysle ze Ty takze bedziesz miala choc nie
            wiem w jakim hotelu bedziesz? Ale polecam!!! Pozdrawiam
    • Gość: seweryn Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.04, 14:19
      mam pytanie dotyczące odprawy celnej już w samym Egipcie(po przylocie na
      miejsce), moje pytanie konkretnie dotyczy wwożonego alkoholu i papierosów...czy
      są jakieś limity, czy oni tam spawdzają co wwozisz?
      • Gość: Kasia Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! IP: *.chello.pl 18.09.04, 23:11
        Oficjalnie mozna wwiezc litr wodki 2 litry wina czy lekkiego innego alkoholu i
        10 piw! ale ja sie nie spotkalam zeby ktos kogokolwiek sprawdzal nikt nikomu
        nigdzie nie zagladal...wiec chyba nie ma sie czego bac?! problem tylko w tym ze
        na bezclowce jeszcze u nas w kraju ilosc zakupionego alkoholu masz wbity na
        karte pokladowa ktora pokazujesz by dostac sie do samolotu...dlatego moga
        zobaczyc ze przewozisz wiecej niz powinienes?! oczywiscie mozna sie dogadac z
        panem czy pania na bezclowce zeby sprzedali Ci wiecej ale watpie czy beda
        chcieli sie zgodzic aby ilosci nie wbijac! chociaz ja mialam wiecej niz norma
        przewiduje!!! o piwo nie musisz sie martwic dostaniesz w Sharmie Heineken'a
        zreszta wodka tez jest chociaz nie wiem jak bo tamtejszej nie pilam, mialam
        wystarczajaco swojej:) a moim znajomym udalo sie nawet wwiezc 6 litrow na
        glowe:) zycze powodzenia
    • Gość: Hana Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 14:59
      Mam wybór: Sharm Holiday lub Holiday Inn Amphora, lub jeszcze inny. co myślisz
      • Gość: Zuza Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! IP: *.plusgsm.pl 04.11.04, 21:03
        Ja polecam Holiday Inn Amphoras. Sluze fotkami i lece tam znowu 21.11.
        Pozdrawiam
        • omango Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! 05.11.04, 13:16
          a czy wiesz czy w okolicach tego hotelu jest jakas "baza" windsurfingowa?
          (wypozyczalnia sprzetu, instruktorzy, itp.)
          • Gość: Zuza Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 05.11.04, 13:42
            niestety nigdy w Sharm nie widzialam nikogo na desce windsurfingowej
            (przynajmniej w tej okolicy). Ale moge sprobowac sie dowiedziec przez moich
            znajomych, ktorzy tam mieszkaja. Jak szybko chcesz to wiedziec? Pozdrawiam
            • omango Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! 05.11.04, 14:55
              o super! baardzo Cie prosze!
              wakacje robimy sobie w pierwszej polowie grudnia, wiec w przeciagu najblizszych
              2 tyg max chcemy wykupic oferty
              jak moge Cie prosic to zapytaj znajomych gdzie polecaliby wybrac sie na deski,
              jaki region Egiptu
              Wieelkie dzieki za pomoc i informacje! :-)))
              • madzia112 Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! 05.11.04, 15:56
                W lipcu byłam w Sharm, w hotelu Pyramisa w Sarks Bay. Jak najbardziej można
                było pożyczyc deskę surfingową. Co więcej, hotel w ramach all-inclusive oferuje
                jeden raz na desce za friko, z czego wyżej wymieniona skorzystała :-))
                • omango Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! 06.11.04, 20:44
                  dzieki za info! czekam na dalsze :-)
    • Gość: Ktoś Re: ZDJĘCIA - gdzie są ZDJĘCIA???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 20:49
      Może kilka fotek????
    • Gość: bebe6 Re: Dzis wrocilam z Sharm el Sheik-służe pomoca!! IP: *.chello.pl 10.11.04, 07:20
      z góry dzieki za dotyczasowe informacje, bardzo przydatne. także opinie Miriam
      sa trafne. nie wiem co robić jest tyle negatywnych opini o alfa star, ale sa
      także pozytwyme od moich znajomych - może faktycznie mnieli szczęście. Czy ktos
      z twoim czasie był w LAguna Vista?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka