Dodaj do ulubionych

Gdzie jechać? Do Egiptu, Tunezji czy Maroko?

04.04.15, 19:34
Bardzo proszę o opinie gdzie najlepiej wypoczywać – w Egipcie, Tunezji czy Maroko.
Plaże, standard hoteli, jedzenie. Jeżeli Egipt to Sharm czy Hurgharda, a jeżeli Maroko to nad oceanem czy morzem Śródziemnym?
Na tym forum proszę pominąć sprawę bezpieczeństwa, bo o tym najwięcej dowiemy się na stronach MSZ lub na stronie:
tvn24bis.pl/z-kraju,74/niebezpieczne-wakacje-jakich-krajow-unikac,525649.html
Obserwuj wątek
    • piasek.mi.zgrzyta Gdzie lecieć? Do Egiptu, Tunezji czy Maroko? 04.04.15, 20:35
      Najlepiej polecieć do Grecji. Jeżeli nie wiesz gdzie to nie zauważysz różnicy.
      • piasek.mi.zgrzyta Re: Gdzie lecieć? Do Egiptu, Tunezji czy Maroko 04.04.15, 20:41
        forum.gazeta.pl/forum/w,21193,157196777,157197646,Re_Gdzie_leciec_Do_Tunezji_Egiptu_czy_Maroko_.html#p157197646
        • gladi3 Re: Gdzie lecieć? Do Egiptu, Tunezji czy Maroko 04.04.15, 21:17
          chyba Tunezja? muzeum jest takie jedno ladne...
          • janan2 Re: Gdzie lecieć? Do Egiptu, Tunezji czy Maroko 05.04.15, 09:30
            ]Eee tam zaraz muzeum pamięci!?Nie o bezpieczeństwo idzie,więc może być Djerba.Blisko do El-Jem,na pustynię,jezioro słone i przepastne wąwozy granicy algierskiej.Trochę tam strzelają i polują,wycieczek nie organizowali (brak chętnych),ale zawsze można indywidualnie.Lepsze jak Maroko.Woda cieplutka w morzu.To jednak nie Maroko, zaskakujący ocean z mgłami lub gniewny czasami.Można też indywidualnie bliżej.Zarzis (byłem)taka malutka mieścina na krańcu świata i Tunezji,granica libijska.Dużo atrakcji,pełno gości z całej Afryki Północnej,port przerzutowy do Włoch,na i jednak piękny meczet.Poza tym samo życie.Tunezja obecnie taka w pigułce.

Egipt...no to Taba lub Dahab.Pilnują ostro,ale pozaa kurort raczej nie warto się wybierać,góry i pustynia.Za to blisko do Izraela.Podobnie jest w SSH.Pustawo trochę.W lutym była zimnica.Ale już teraz droga na morze i nurki otwarta aż do ARabii.No i rafy.W stronę oaz,wgłąb lądu.św.Katarzyna czy wąwozy odpada.Trochę tam "gości" najechało,nie całkiem cywilizowanych.Polują głównie na Egipcjan w mundurach,ale pewno i turysta nie uszedł by ich uwadze.Nie chcą organizować wyjazdów poza kurort ,co z lekka staje się zamknięty jak twierdza.Ale jak ktoś lubi więzienne klimaty i all,no to czemu nie!?

Podobnie jak HRG.Ale to już Afryka.Wychodzi ,że Egipt no to El-Gouna(to twierdza w twierdzy)bramki,przejście prawie graniczne z tego co pamiętam,kanały jak w Wenecji.Ale i te regiony i państwa jakoś ostatnio mało modne.Nawet w Marsa grasują jakieś wygłodniałe rekiny.Nie ma też co oglądać nigdzie muzeów i jakichś tam przedpotopowych "szczerup" czy nawet tych stosów kamieni w Gizie.Można fakultetami, mimo że za dużo chętnych nie ma.Pozostaje królewskie Maroko!Tam król ma pełnię władzy,ale w gory Atlasu czy na południe (saharyjskie) też się raczej nie wybierze.Powody jak wyżej,zakazy i miejscowi przewodnicy cykora mają.Ale indywidualnie zawsze i wszędzie można.Kwestia wyboru i samopoczucia przy takich atrakcjach.
            • wp2015 Re: DO JANAN2 05.04.15, 10:55
              Czesć JANAN2
              Czy twój aktualny opis miejsc po których jeszcze nie tak dawno spacerowałem i zwiedzalem indywidualnie to .. naprawdę opis tych miejsc?
              Czy to naprawdę wygląda tak tragicznie jak za ''moich czasów''
              Chciało by się być przy nadzieji , że '' koloryzujesz'' ale z mediów wynika że to o czy piszesz może być prawdą .
              No ale z medialnych słupkow wynika że egipski brud smród i ubóstwo do których to atrakcji w ostatnim czesie dołączyli wszelkiej masci uzbrojeni po zęby islamscy wykolejeńcy nadal lideruje wsród polskich '' wykolejeńców''. wp2007

• janan2 Re: DO JANAN2 05.04.15, 12:36
                Naprawdę opis tych miejsc.Nie koloryzuję.Jak ktoś poważnie pyta ,no to i ja sobie jaj nie robię.Jest jak opisane.Może mało "świeże" te z HRG,bo trudno byś aktualnie wszędzie jednocześnie,ale aktualne.

Synaj i SSH (luty 2015)no to tak jak piszę.Lądowe po Synaju odpadają.Tam polowania i w zasadzie nie wiadomo kto jest myśliwym,a kto zwierzyną.Nikt tam się nie wybierał.Nawet lokalesi nie organizują.Na morzu też była nie moja bajka.Zimno było 14 stopni i wiało.Morze cieplejsze ale tłucze falami.Stara polazła mi na przybrzeżną rafę (fotka) no to ostro trzyma się "trawy he he",żeby jej nie sponiewierało.Trzeba było ratować.Jest kilka fotek na moim fotoforum.Znajdziesz.A aktualne z Tunezji zapożyczyłem na szybciutko ze swojego fejsa(tam jest dużo)abyś miał mniej więcej pojęcie jak jest w Tunezji jeszcze przed zamachem.To specjalnie tylko dla ciebie.Jutro zlikwiduję.
                • wp2015 Re: DO JANAN2 05.04.15, 12:51
                  ..zimno .. wietrznie i niebezpiecznie ... to powiedz mi po kiego tam sie pchałeś ? Nie lepiej zjeść zupę gulaszowa popijając zimnym tokajem ? wp2007
                  Podaj namiary na twoje fotoforum
                  • janan2 Re: DO JANAN2 05.04.15, 14:09
                    Eeee tam!Inni znajdują a ty nie.Gąsiorek tokaja i gulasz może być.Ale do Egiptu poleciałem (w lutym) jakby w zastępstwie.Przypadek losowy,kilka godzin ...decyzja... i wyjazd.Nie będę się wywnętrzał.W każdym razie ta pora to poroniony pomysł.Nawet rybki na rafie przewiało.

A teraz jakby tu znależć!?
                    1)Wejdz na fotoforum Egipt u góry tej twojej koleżanki.
                    2)Otworzy się galeria fotek (wszystkich)
                    3)szukaj "janan2"obojętna fotka.
                    4)przy jednej z tych fotek kliknij (koniecznie pogrubiona czcionka nicka) też "janan2"
                    5) No i masz wszystkie do podglądnięcia!

Są inne sposoby.Ale tobie wypada przez koleżankę he he.Po cholerę ja się trudziłem jak nie potrafisz znależć!?Nie za dużo ich tam,bo jakoś mało aktywny tam jestem.I to celowo.To fotoforum Egipt zamarło ostatnio Pzdr.
        • deks2 Re: Gdzie lecieć? Do Egiptu, Tunezji czy Maroko 04.04.15, 21:42
          Jak miło wymienić poglądy z inteligentnym człowiekiem. Zamieściłem wpisy tylko na forach, których ten temat dotyczy: forum Egipt i Tunezja. Jak się domyślamTwoje wpisy tego tematu nie dotyczą. Jak masz do powiedzenia coś ciekawego na ten temat to bardzo proszę. Pozdrawiam
          • deoand Re: Gdzie lecieć? Do Egiptu, Tunezji czy Maroko 04.04.15, 22:12
            Jezeli bezpieczeństwo nie gra decydujacej roli tzn zakładasz , ze ichnie słuzby są w stanie zapewnic bezpieczeństwo turystom to jednak Egipt - Hurghada lub El gouna z ciepłym morzem , rafą i perspektywa zobaczenia Luksoru czyli Starozytnego Egiptu .. z Kairem to nie wiem jak jest . Tunezja nie ma rafy i morze nie jest tak ciepłe jak Morze Czerwone . Maroko Agadir to główny kurort -Ocean ok plaża tez ale nieco zimniejszy niz Egipt . Co do Sharmu w Egipcie - kurort jakby najwiekszy ale większosc hoteli nie ma łagodnego zejścia do morza tylko z pomostu na głebie . - jak komus to nie przeszkadza to rzeczywiscie w Sharmie jest najwiecej dobrych hoteli . Tak czy inaczej osiołokowi w żłoby dano - musisz wybrać jakis priorytet i sprawdzic hotel i jedziesz a na miejscu sie okaze czy wybór był dobry czy niekoniecznie
            • sandrula33 Re: Gdzie lecieć? Do Egiptu, Tunezji czy Maroko 05.04.15, 00:34
              Ja wypowiem się na temat Hurghady, tu też jest kilka hoteli godnych polecenia, to fakt z Hurghady to tylko 280 km do Luksoru, wycieczki do Kairu też organizujemy, już mamy lato w pełni, no nie jest jeszcze tak ciepłe morze jak w lipcu czy sierpni ale 22-23 stopnie, pogoda na cały pobyt zapewniona, zawsze wieje, czasem mnie czasem więcej.
            • wp2015 Re: do Deo 05.04.15, 11:08
              Cześć Deoś - WESOŁYCH ŚWIAT.
              Osobisci myślę że jednak berdziej bezpieczna jest Tunezja. Tam zawsze był większy lu mniejszy zamordyzm. Wprawdzie w egipcie wiecej widać na ulicach wszelkiej maści mundurowych ale też porównując ostatnich kilka lat to w egipcie zarżnięto dużo więcej niewiernych niż w tunezji.
              Co do muzeum Bardo to myślę że jest to jeden z kanonów tunezyjskiej turystyki - oczywiście wraz z El Jem , Kairuan . A to że zginęli ludzie ? no coż czy to że dzisiejszej nocy w okolicach augostowa zginęły 3 osoby to znaczy że powinniśmy się bać jechać na mazury?
              Żółtego jajeczka , czosnkowej kiełbaski i zimnej nalewki ...etc- wp2007
              • sandrula33 Re: do Deo 05.04.15, 15:01
                wp2015 w tym wątku mieliśmy pominąć sprawę bezpieczeństwa ale jak już poruszyłeś to, jestem przerażona bo dotarły mnie słuchy że w Nadarzynie w centrum handlowym koło Warszawy, giną bez wieści młodzi ludzie!!! Ostatnio podobno młodą kobietę jej mąż znalazł, odurzoną,nieprzytomną, związaną gdzieś na zapleczach, czy była gotowa do wywozu na sprzedaż czy na organy???? Ludzie co się dzieje na tym świecie???
                • wp2015 Re: do sandrula 05.04.15, 15:36
                  Dlatego rozsądni ludzie powinni unikać nadarzyna / egipt / i zmienić kierunek np na złote tarasy / graeja , portugalia , chorwacja , wyspy kanaryjskie ..etc.
                  P.S. ...bez nerki ponoć można żyć ale bez głowy to juz chyba nie .
                  ..co się dzieje ? kilkuprocentowa garstka banksterów posiada 90% zasoby finansowe tego świata , innym - ciągle mało . Ludzie - większość obywateli - czy to w usa czy w arabi saudyjskiej czy w niemczech , holandii , szwajcarii żyje od wypłaty do wypłaty - jeżeli nie ma nieprzewidzianych wypadków - często wspomagając się kartą debetową . Natomiast kiedy zjawią się niespodziewane wydatki to są wstanie zrobić największe sk..two. wp2007
                  • sandrula33 Re: do sandrula 06.04.15, 16:36
                    wp2015 w sumie masz rację, ale też wiesz że media w Polsce bardzo dużo ,,robią złego,, na kierunku ,, Egipt,, a jednak turyści do Egiptu przylatują, i dzięki!!! bo tu bardzo duży procent ludzi żyje dzięki turystyce, a ich rodziny i dzieci potrzebują żyć, jeść i....
    • sawix2015 Merytorycznie 05.04.15, 07:51
      W Tunezji nie byłem. Maroko zdecydowanie lepsze od Egiptu w tych hotelach w których byłem.
      Na pierwszym moim wyjeździe byłem w Hurghardzie w hotelu 3* - byłem zachwycony, a po latach okazało sią, ze był to najgorszy hotel i najbrzydsza plaża. W Sharm el Sheikh byłem w Sonesta Club z plażą w Sonesta Beach – hotel i jedzenie bez zastrzeżeń, plaża też chociaż brzeg skalisty a plaża z burym piaskiem, tłoczno. W Maroko byłem Saidi i w Agadirze w obu miastach w hotelu o nazwie Iberostar. Jedzenie lepsze niż w hotelach Egipskich. Miasto Agadir to kombinat turystyczny a Saidia to malutka rybacka miejscowość. W obu przypadkach plaża piaszczysta choć w Saidi większa. Woda w morzu w Saidii zdecydowanie cieplejsza niż w Agadirze
      • volvo74 Re: Merytorycznie 05.04.15, 10:03
        Tunezja- nie dlatego że lepiej ,nie dlatego że ładnie ale by pomóc im w odbudowaniu turystyki tym samym zobaczyć i poczuć ich wdzięczność , a po za tym pokazać że nie boimy się dzikusów zabijających bezbronnych ludzi
    • malczik63 Re: Gdzie jechać? Do Egiptu, Tunezji czy Maroko? 05.04.15, 15:41
      dla mnie Egipt to przede wszystkim zabytki, jakoś nie gustuję w tamtejszych hotelowych oazach, nuda. Bardzo mi się podobało na objazdowej wycieczce Starożytny Egipt i taką formę zwiedzania mogę Ci polecić. Jeśli chodzi o Maroko, to warto zastanowić się nad Essaouira nad Atlantykiem. Miasto jest znacznie ciekawsze niż Agadir, do którego zjeżdża się większość "pakietowych" turystów.
    • beata-2305 Re: Gdzie jechać? Do Egiptu, Tunezji czy Maroko? 07.04.15, 10:54
      Każdy z tych krajów charakteryzuje się swoim klimatem. Ja osobiście nie lubię Tunezji. Natomiast Egipt super wypoczynek który można połączyć ze zwiedzaniem. Hurghada to miejsce pełne turystów , szczególnie Rosjan , Sharm bardziej spokojny z dużą ilością Niemców, Włochów inny klimat. W Hurghadzie masz fajne plaże z przyjemnym zejściem do morza w Sharmie zejścia zazwyczaj z pomostu. Maroko to innna bajka , mający swój niepowtarzalny klimat. Ja w Maroku byłam na objeździe połączonym z wypoczynkiem, do Egiptu wracam gdy chcę poleniuchować a wypoczynek urozmaicam wycieczkami. Jeśli masz pytania pisz.
      • sandrula33 Re: Gdzie jechać? Do Egiptu, Tunezji czy Maroko? 09.04.15, 18:18
        beata-2305 zgadzam się z Twoją opinią, Hurghada to mój kawałek podłogi, mój dom, Rosjan tu trochę mniej niż kilka miesięcy temu ale są, ostatnio była w Sharm też nie brakuje Rosjan, nawet bym powiedziała że zmieniają kierunek z Hurghady na Sharm El Sheikh, w Hurghadzie też sporo Niemców, Anglików, Egipt bardzo popularnym kierunkiem staje się dla Serbów, również na ulicach i na wycieczkach spotykam wielu Azjatów, Japończycy jak również Chińczycy.
        • wp2015 Re: Gdzie jechać? Do Egiptu, Tunezji czy Maroko? 09.04.15, 18:54
          . Hurgarda światową ...mekkka ... turystów .....
          No chyba że pisząc o turystach w rodzaju męskim masz ...co innego na myśli . wp2007

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka