Dodaj do ulubionych

Rejs po Nilu 2015

06.04.15, 13:22
Witam. Wykupiłam na lipiec wycieczkę na rejs po Nilu. Bedzie to podróż poślubna. Teraz troche żałujemy i chcieliśmy zmienić kierunek, wykupiliśmy ubezpieczenie od rezygnacji ale powiedzieli, ze 100% wartości wycieczki napewno nie zwrócą, bo dochodzą tu koszta jakie oni ponieśli mimo, ze jak nam sprzedawali wycieczkę to mówili ze jakby cos sie działo to nie bedzie problemu zeby zwrócić wszystkie koszta jakie my ponieśliśmy.
Wiec jesteśmy zmuszeni tam jechac.
I stad moje pytanie, czy ktos w tym roku był juz na takim rejsie? Czy jest tam bezpiecznie? Co innego w kurorcie a co innego jak bedziemy cały czas zwiedzać! Lecimy z exim tour. Byłabym wdzięczna, gdyby ktos napisał jak wrqzenia, czy mamy sie czegoś obawiać, na cos uważać ? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wp2015 Re: Rejs po Nilu 2015 06.04.15, 13:37
      Zwróć uwagę że Nil to na dzień dzisiejszy brudny , śmierdzący ściek .
      Poczytaj dobrze opinie o statku na jakim będzieci płynąć .
      Nie pakuj sie na statek poniżej 5 gwiazdek .
      Pomyślnych wiatrów - wp2007

• aurinko5 Re: Rejs po Nilu 2015 06.04.15, 13:38
        Na słońce uważaj, wybraliście sobie najgorszą porę na zwiedzanie.
        • natkafit100 Re: Rejs po Nilu 2015 06.04.15, 14:46
          Statek ma 5*. Nie do konca przemyślelismy to, sugerowaliśmy sie dobra opinia znajomych o tej wycieczce ale oni byli w lutym i 6 lat temu. Teraz jak to przeanalizowalismy to żałujemy ale szkoda nam pieniędzy , które stracimy rezygnując z tej wycieczki. Ale napewno takie wycieczki po Nilu sa juz organizowane i chciałabym wiedziec czy jest bezpiecznie, bo jak ma nam sie cos stać na podróży poślubnej to juz wolimy stracić ta kasę
          • sandrula33 Re: Rejs po Nilu 2015 06.04.15, 16:28
            no tak media w Polsce zrobiły swoje, oj zrobiły swoje!!!! Słuchaj natkafit100 rejsy odbywają się cały czas, tysiące ludzi podróżuje tymi statkami, nic nie słyszałam żeby były jakieś wypadki, a wypadek w sumie może się wydarzyć w każdym zakątku świata. Statki są dosyć dobrze wyposażone, jedzenie naprawdę smaczne, pięknie podane, na statku do dyspozycji będziecie mieli również basen i leżaki, żyć nie umierać!!! Jeśli chodzi o zwiedzanie to fakt będzie gorąco, ale warto naprawdę warto, nie samowite wrażenie robi Świątynia Abu Simbel no tam będzie bardzo gorąco, ale zwiedzanie to tylko dwie godziny, od 8.mej rano do 10.tej wtedy kiedy jeszcze nie świeci tak bardzo mocno słońce, transfer ze statku ok 3 ciej nad ranem będziecie w porcie w Asuanie, autokarem 300 km, ale autokary klimatyzowane, jadą w konwojach, byłam nie dawno z grupą, ja mówię spoko, decyzja należy do Was, moi turyści wybrali tę wycieczkę, nie ukrywam że się też bali ale wrócili bardzo!!!! zadowoleni chociaż byliśmy bardzo zmęczeni.
            • beata-2305 Re: Rejs po Nilu 2015 06.04.15, 18:55
              Wiesz rejs po Nilu to na pewno niezapomniane wrażenie. Ja osobiście byłam zachwycona , możliwość zobaczenia wielu miejsc, połączona z relaksem na statku.Upalnie na pewno będzie, ale zazwyczaj plan jest tak ułożony że zwiedza się rano i po południu a w pozostałym czasie relaks w basenie . Miłej zabawy, jeśli masz jakieś pytania pisz na priv.
          • aurinko5 Re: Rejs po Nilu 2015 06.04.15, 16:47
            chciał
            > abym wiedziec czy jest bezpiecznie, bo jak ma nam sie cos stać na podróży poślu
            > bnej to juz wolimy stracić ta kasę

Dzień przed zamachem w Tunezji rząd twierdził, że w kraju jest bezpiecznie .. Nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Wszyscy wiemy co się dzieje w krajach arabskich, do czego zdolni są islamiści i jakie krwawe jadki urządzają nawet w Europie. Nie licz na to, że ktokolwiek myślący powie Ci, że w Egipcie jest w pełni bezpiecznie . Jak na razie nikt tam do turystów jak do kaczek nie strzelał ani niczego w powietrze nie wysadził. Powiem Ci szczerze, że ja się bardziej Putina obawiam niż tego, że coś mi sie może stać w Egipcie, a lecę tam w przyszłym miesiącu.
            • volvo74 Re: Rejs po Nilu 2015 06.04.15, 17:55
              co do statku pływa tylko kilka wiec firmy wynajmują najlepsze, bezpiecznie ale zawsze trzeba uważać , uważajcie na ulicznych sprzedawców wody bo sprzedają nie wiadomo co, na kieszonkowców bardzo sprytni i pomysłowi ,wieczorem na uliczki Asuanu jest taki ścisk i tłok że ciężko przejść i bardzo łatwo się zgubić
              lepiej dokupcie jakiś tydzień w hotelu po wycieczce bo raczej na objazdówce nie wypoczniecie
              • wp2015 Re: do volvo 06.04.15, 20:37
                Uważajcie na ............. wszystko a ..potem spokojnie wypoczywajcie.
                Czy to ma być urlop wypoczynkowy czy szkoła przetrwania?
    • mirra9 Re: Rejs po Nilu 2015 06.04.15, 18:26
      Byliśmy parę lat temu właśnie w lipcu, to nie jest termin na zwiedzanie! Temperatura dochodziła do 50 stopni,
      a w Abu Simbel 54 - mieliśmy termometr.
      Odnośnie bezpieczeństwa się nie wypowiadam, bo wiadomo... że teraz nigdzie nic nie wiadomo :-)
      • wp2015 Re: do mirra9 06.04.15, 20:40
        Potwierdzam na własnej doopie. Termin lipcowy nie jest terminem objazdowym .
        Termin lipcowy i sierpniowy nie jest terminem do zwiedzania egiptu .
    • mala-kala Re: Rejs po Nilu 2015 30.04.15, 20:58
      wybraliście najpiękniejszą podróż poślubną!!! po powrocie zamówicie następny rejs, my z mężem już tak 7 raz i ciągle mamy niedosyt, wszystkiego ciepłego:-) na nowej drodze życia
      • egiptor Re: Rejs po Nilu 2015 02.05.15, 21:28
        Wiem, o gustach się nie dyskutuje. Na statku nilowym spędziłem przypadkiem 1 noc. Wystarczyło, po tych kilku godzinach zrezygnowałem z planu rejs po Nilu. Ale "młodzi" mogą mieć inne wrażenia.
        Mam inne marzenie: pożeglować po Nilu faluką. Ciągle nie do spełnienia. Bo potrzebna jest do tego indywidualna wyprawa, a z tym obecnie jest chyba trudniej od niewyobrażalnego.
        Jeżeli jest inaczej proszę o naprowadzenie na okres maj/czerwiec. Z Marsa Alam.
        • volvo74 Re: Rejs po Nilu 2015 03.05.15, 10:15
          egiptor - będąc na rejsie w Luxorze wynająłem felukę by popłynąć na wyspę bananową ( i dobrze bo na fakultety zawsze dawali motorówki) młody kapitan dobrze mówił po angielsku rejs trwał długo z powrotem (pod prąd i pod wiatr) i szybko napisze ci co się dowiedziałem :
          są feluki takie jak ja wynająłem max 6 osób spisz na poduchach na dnie przykryty jakimś brezentem albo i nie rejs trwa do Aswanu od 4 do 7 dni dużo lepsze do żeglowania są warunki zimą i wiosna wieje wiatr od Kairu, jedzenie picie kupujesz pod drodze w nocy się nie żegluje , są też feluki giganty 15 osobowe z All rejs kosztuje ok 10-12 tyś zł za 4 dni stoi taka na przeciwko portu Luxoru - teraz mają kryzys ceny są śmieszne ja za rejs na wyspę bez limitu czasu zapłaciłem bez targowania bo było mi wstyd że tak mało patrząc na to co on musiał wyczyniać z żaglami mając galabaje w zębach bo musiał biegać z tyłu do przodu i na odwrót
          • volvo74 Re: Rejs po Nilu 2015 03.05.15, 10:28
            w przyszłym roku jadę znowu do egiptowa ale plany mam już mocno sprecyzowane - chyba że znowu zamieszki pokrzyżują mi plany - taki rejs małą feluką w połączeniu np. z oazami fajna sprawa by była ale co na to moja żonka?? bez bagaży,bo tyko plecak, spanie na dnie ale ten smak przygody i tego że nie wiesz co cię czeka na drugi dzień - marzenia są po to by je spełniać może za 2-3 lata jak mnie gdzie indziej nie poniesie
          • egiptor Re: Rejs po Nilu 2015 03.05.15, 10:43
            Dzięki za pomocne informacje. Dzięki temu rysuje mi się pomysł wykorzystania fakultetu jako dojazdu, a spędzenie czasu na własną rękę.
            • volvo74 Re: Rejs po Nilu 2015 03.05.15, 11:59
              pytałem żonę już dla niej to nieaktualne chyba że tą gigant feluką - bo brak toalet na trasie dla kobiety to masakra nie są to mazury a pod bananami nie bardzo-na priv wyślij maila to rzucę parę fotek ci w tym tyg
              • egiptor Re: Rejs po Nilu 2015 03.05.15, 21:54
                I nie dziwię się żonie. TAKI rejs to już bardziej survival. Ja mam na myśli imprezę najwyżej kilkugodzinną. Na tyle godzin, na ile właśnie pęcherz pozwoli. Ale dziękuję i pozdrawiam.
                • volvo74 Re: Rejs po Nilu 2015 04.05.15, 07:12
                  ja zapłaciłem w zeszłym roku 50le trwało to 4godz a pęcherz opróżniłem na wyspie, w luxorze jest masa naganiaczy ale na nabrzeżu w porcie ich nie wpuszczają tam najlepiej wybrać i sie dogadać bo jest tam spokój i zawsze policjant- warto zobaczyć czym się płynie i czy kapitan umie po angielsku
    • mlarka Re: Rejs po Nilu 2015 25.05.15, 22:48
      Byłam na takim rejsie i bardzo miło wspominam. Nie był on drogi, a i ja i dzieci byliśmy bardzo zadowoleni. Wykupiliśmy sobie wycieczkę w dobrym, pewnym biurze, które akurat się specjalizuje w wakacjach w Egipcie, nie musiałam się o nic martwić. Polecam!
      • s-gos Re: Rejs po Nilu 2015 25.05.15, 23:15
        Ja w tym roku myślę, żeby zabrać dzieciaki do Egiptu, choć nie jestem pewna czy mlodsze jest gotowe na taką podróż, ma 2 latka, starsze właśnie marzy o zobaczeniu piramid i rejsie po Nilu, a w jakim wieku były Twoje dzieciaki jezeli można spytać i jak zniosły podróż?
        • zosiak500 Re: Rejs po Nilu 2015 26.05.15, 10:43
          Jeśli masz z kim zostawić dwulatka to bez wahania zostaw.Byłam na początku maja z maluchem 20-miesięcznym na Cyprze(pierwotnie miał być Egipt,ale zamieniłam).Nikt nie wmówi mi iż z dzieckiem w tym wieku odpoczął.Non stop wymaga uwagi,gdybym jeszcze musiała pilnować by nie zjadło czegoś nieodpowiedniego,nie napiło wody z basenu(zemsta),to chybabym oszalała.Za kilka dni wyruszam do Marsa Alam tylko z mężem,odpocznę, spenetruję słynne rafy,nie mogę się już doczekać.Z córeczką najwcześniej za 2 lata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka