Dodaj do ulubionych

Pomoc - zdjecia

IP: *.w3cache.pl / *.pl 17.09.04, 09:04
Prosze o informacje czy podczas zwiedzania w środku świątyń w Luksorze,
Karnaku, Edfu i Abu simbel wystarczy mi klisza 200, czy jakas mocniejsza.
Prosze pilnie o odpowiedz, jutro jade do Egiptu. :-)

Agnieszka
Obserwuj wątek
    • Gość: Wojtek Re: Pomoc - zdjecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 09:17
      Nigdzie tam nie zrobisz zdjęć bo jest ogólny zakaz. W niektórych miejscach
      nawet sprawdzają roentgenem czy nie masz aparatu itp.
      • Gość: cs A skad ta informacja ? IP: 195.215.5.* 17.09.04, 09:21
        W Luksorze, Karnaku, Edfu i Abu simbel NIE MA zakazu robienia zdjec wewnatrz.

• Gość: Wojtek Re: Pomoc - zdjecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 09:20
      Mała pomyłka!
      Pytałaś o świątynie typu Karnak a ja pomyślałem o muzeach i grobowcach.
      W świątyniach zdjęcia można robić i tam myślę że wystarczy nawet 100 bo one
      żadko mają sklepienia więc jest tam bardzo dużo światła. Co do grobowców,
      wnętrza piramid, muzeum w Kairze, itp. to jest tak jak napisałem wyżej.

Pozdrawiam!
      • Gość: Agnieszka Re: Pomoc - zdjecia IP: *.w3cache.pl / *.pl 17.09.04, 09:45
        Czytalam wczesniej na forum ze w Muzeum Egipskim mozna robic zdjecia.
        A teraz juz sama nie wiem.

agnieszka
        • Gość: anmut Re: Pomoc - zdjecia IP: *.wlanet.wla.pl 17.09.04, 10:44
          kiedys mozna bylo, teraz juz nie, nawet wnosic nie mozna, wiec lepiej zostawic
          w autokarze
          pozdrawiam
        • miriam_73 Re: Pomoc - zdjecia 17.09.04, 20:20
          Na okres całego najazdu letniego turystów był w Muzeum bezwzględny zakaz nawet
          wnoszenia aparatu. Miejscowi twierdzili, że może zostanie zniesiony jesienią.
          Aha i zdrożeją bilety - z 20 na 40 funtów.
    • Gość: md Re: Pomoc - zdjecia IP: 212.244.180.* 17.09.04, 14:15
      200 bedziesz miala wszystkie zdjecia przeswietlone , to jest srodek afryki
      kobieto , a karnak to "ruiny" nie ma tam zacienionych miejsc co bolesnie
      odczujesz na swojej glowie i skorze . Jedynie filmy 100
      • Gość: Agnieszka Re: Pomoc - zdjecia IP: *.w3cache.pl / *.pl 17.09.04, 14:45
        Dziekuje za odpowiedz, ale moje pytanie bylo proste i nie prosilam opini na
        temat jakie jest slonce czy bedzie bolala mnie glowa.

• Gość: Anka Re: Pomoc - zdjecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 15:40
        Chyba trochę przesadziłeś z tym "środkiem Afryki" i brakiem cienia w Karnaku.
        Jak ja tam byłam to można było znaleźć miejsca, gdzie był cień.
      • mgoralsk Re: Pomoc - zdjecia 17.09.04, 17:12
        Wiaj,
        MD czlowieku co Ty piszesz - 200 przeswietlone - no nie zartuj. Przeciez to
        zalezy od ustawien aparau, a nie czulosci filmu - nie mam na mysli oczywiscie
        800 czy czulszego.
        A na powaznie - jezeli robisz lustrzanka z w miare jasnym obiektywem to setka
        wystarczy w zupelnosci na otwartej przestrzeni. Jezeli "malpka" to radze
        czulszy. Przyda sie w swiatyniach czy ewent. np Luksor wieczorem i noca.
        W swiatyniach i muzeach - oprocz kairskiego mozna robic zdjecia, tyle, ze bez
        lampy i statywu. Nie wolno robic zdjec w Dolinie Krolow - w grobowcach.
        Pozdrawiam

community.webshots.com/user/barbaragoralska
        • pacio Re: Pomoc - zdjecia 17.09.04, 17:22
          do automatów 400 czyba że jest to olympus mju, ten ma bardzo jasną optykę i 100
          wystarczy :)
          lustrzanki podtrzymuje, szkoda że nie ma konicy 50
        • Gość: cleo Re: Pomoc - zdjecia IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 17.09.04, 18:55
          w świątyniach polecam 800-ke i nie używaj flesha bo to niszczy malunki
    • jdutkowski Re: Pomoc - zdjecia 17.09.04, 23:36
      Wszędzie robiłem 200 i wyszły b.fajnie. Z tych miejsc które wymieniłaś tylko w
      Abu Simbel masz nieoświetlone wnętrza, więc nie ma sensu za bardzo kombinować
      (mamy stamtąd zdjęcia i też wyszły ok. robiliśmy starą automatyczną Yashicą)
      Pozdrawiam
      Jacek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka