Dodaj do ulubionych

Rafa przy Shams Alam Beath

01.07.18, 19:39
Napiszcie proszę coś o rafie przy hotelu Shams Alam Beath. Znajduje się w rezerwacie przyrody, jest dosyć oddalony od lotniska. Tyle wiem . Może ktoś był tam ostatnio i ma świeże wiadomości. Jakie są tam warunki snurkowania i czy sam hotel godny uwagi. Trudno znaleźć jakiekolwiek informacje.
Obserwuj wątek
    • hasis56 Re: Rafa przy Shams Alam Beath 02.07.18, 10:52
      Byłem w kwietniu. Sympatyczny, kameralny hotel. Dobra obsługa i jedzenie. Mieliśmy transfer taksówką - mało chętnych do tego hotelu.
      Rafa - trochę inna niż w innych hotelach. Nie ciągnie się wzdłuż brzegu, lecz tworzy wiele "wysp" , które można opływać.
      Warunki do snurkowania dobre; trzeba uważać na dość silny prąd -ściąga mocno w prawo patrząc w stronę morza.
      lepiej zacząć w lewo pod prąd - tam jest płytka łączka z żółwiami. Dalej można opłynąć rafę (spotkaliśmy tam rekina rafowego białopłetwego) i kierować się w prawo w kierunku pomostu. Po prawej stronie atol , do którego można wpłynąć; dalej na wysokości pomostu kolejna wyspa.
      Można przepłynąć pod pomostem i wyjść na brzeg kilkadziesiąt metrów za pomostem (wyjście piaszczyste ) lub skończyć na pomoście (jest drabinlka) Można płynąć z powrotem pod prąd, ale trzeba się trochę napracować. Rafa ładna. Nie spotkaliśmy jakichś spektakularnych okazów - poza rekinem i żółwiami - ale było sporo rybek , takich jak wszędzie na rafie.
      Gdybym miał przyrównać do innych miejsc, to rafa w Shams Alam w porównaniu do Abu Dabab przy Hiltonie jest moim zdaniem gorsza , w porównaniu do Concorda lepsza, porównywalna do Orientala/Aurory - El Rosas , choć oczywiście zupełnie inaczej ukształtowana. Jest trochę łączek, można poszukać diugonga. Jedyny mankament to daleki transfer, ale da się przeżyć. W każdym razie warto tam pojechać. Pozdrawiam
      • murena37 Re: Rafa przy Shams Alam Beath 02.07.18, 15:32
        Bardzo cenne informacje, bo głównie interesuje nas snurkowanie. Jeżeli możesz napisz coś o hotelu. Gdzie warto się zameldować czy duże obłożenie i jakie jedzonko
        • hasis56 Re: Rafa przy Shams Alam Beath 03.07.18, 13:58
          O tym hotelu było już na forum.
          forum.gazeta.pl/forum/w,622,146882607,146882607,Shams_Alam_Wadi_Gemal_Hamata_na_zywo_.html
          Moim zdaniem opinie nieco przesadzone, chyba, że coś się zmieniło przez kilka lat.
          Hotel tak zbudowany, że chyba wszystkie pokoje mają widok na morze. Mieszkałem w pierwszej linii od plaży, ale nie pamiętam numeru pokoju. Obłożenie w kwietniu - myślę 50-60%, Rosjanie w dalszym ciągu nieobecni. Głównie Niemcy, Włosi, Holendrzy i dużo Czechów. Jedzenie dość typowe jak na Egipt ale smaczne i bez problemów żołądkowych. Świeża pizza w barze przy plaży przez cały dzień
          Mieliśmy problem z mrówkami . Wszystkie produkty żywnościowe trzeba trzymać w lodówce, nawet herbatniki.
          Pozdrawiam.
          • murena37 Re: Rafa przy Shams Alam Beath 04.07.18, 17:33
            Dziękuję za linka w życiu bym nie znalazła, a miałam pytać o fale. Co prawda informacje z lat trochę odległych Ale w sprawie wiatrów pewnie nic się nie zmieniło. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka