Dodaj do ulubionych

TUTANCHAMON z Eximem

IP: 195.136.98.* 10.12.04, 10:13
Witam,
planuję w kwietniu wybrać się na 2 tygodnie do Egiptu - interesują mnie
oferty zawierające rejs, Kair i wypoczynek. Jak na razie kusi mnie
Tutanchamon Eximu w wersji 5* (hotel i statek). Jakie macie wrażenia z pobytu
z Eximem, jakie są te 5* hotele, czy jest różnica w statku między 5*, a 4*? A
może warto rozważyć rejs z Rainbow?
Wolę zapłacić trochę wiecej za pobyt, ale mnie pewność dobrego hotelu, statku
itp - zminimalizować ryzyko zmiany standardu na niższy niż 4*, co polecacie?

Pozdrawiam,
Monika
Obserwuj wątek
    • Gość: kusmus Re: TUTANCHAMON z Eximem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 23:19
      witaj,
      jadę z Eximem na objazdówkę Nefretete jak wrócę zdam relacje.
      Pozdrawiam,
      Pa
    • Gość: Foxy Re: TUTANCHAMON z Eximem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 21:10
      Co do hoteli i statku z Eximem nie masz wyboru. My zaczynalismy od SeaStar
      (super lub jak go okreslaja na forum mini raj)a zakonczylismy w Golden Five
      (kiczowata kicha)obydwa wg. Eximu 5*. Po drodze w Kairze Oasis 4*(tez brak
      wyboru ilosci*) ale moglbym tam spedzic duzo wiecej niz 2 dni.Statek Rea
      oczywiscie 5*, nic specjalnego ale OK.Zreszta widzialem na forum zdjecia z
      innego i teraz doceniam (na nasza korzysc) roznice.Wystrzegaj sie p.Krzysztofa
      jako przewodnika, chyba ze bardziej niz Egipt interesuje cie cialo pedagogiczne
      katedry archeologi UW.Do tej pory o 12 w nocy moge wymieniac z pamieci:))
    • Gość: mariusz Re: TUTANCHAMON z Eximem IP: *.wroclaw.mm.pl 14.12.04, 00:50
      hajką!Byłem z Eximem dwa racy na objazdówce i awsze było wszytko ok.Napeno
      warto tę wycieczkę zaliczyć-super sprawa.Ja polecam bardziej program nefretete,
      bo ma część pobytową w Sharm, ale Tutanchamon też jest ok!Nie zastanawiaj się
      tylko jedż,a potem mile wpomionaj, a jest co!Co do opcji, to polecam 5*-
      róznica niewielka, a od 5* mozna już wiele wymagać:)
      pozd!M
    • Gość: Monika Re: TUTANCHAMON z Eximem IP: 195.136.98.* 17.12.04, 16:04
      No cóż - odzew mały, a w archiwum zbyt dużo informacji nie ma... spróbuję
      jeszcze raz.

Na prawdę trudno mi się zdecydować na jakąś objazdówkę z rejsem - zaufanie mam
      tylko do TUI, ale ich cena mnie odstrasza... Exim niby ma fajny program, ale
      bardzo dużo rzeczy przerzuca do fakultów (a np Rainbow ma je w cenie) i
      niestety nie gwarantuje hotelu w części pobytowej. W Rainbow niby można wybrać
      hotel na pobyt, ale standard w czasie zwiedzania jest dużo niższy.. Proszę
      wszystkich, co byli na objazdówkach Eximowskich żeby podzielili się informacją
      w jakich hotelach byli zakwaterowani i jakim statkiem płynęli (no i jaki
      wariant ilości gwiazdek wybrali). A może ktoś po doświadczeniach z Rainbow
      zdradzi jak jest ze statkiem i zakwaterowaniem w czasie objazdu...
      • ewachem Re: TUTANCHAMON z Eximem 17.12.04, 16:08
        Moniko a czy rainbow sprzedaje wycieczki do Egiptu? Ja bylam w tym roku w
        Egipcie i owszem kupowałam wycieczkę w biurze rainbow ale byla to oferta
        selectours,pamietaj ze rainbow specjalizuje sie w wycieczkach
        autokarowych,natomiast jest rowniez posrednikiem w sprzedazy wycieczek innych
        biur podrozy,jakbys chciala pogadac to moj gg 1065543
      • kusmus Re: TUTANCHAMON z Eximem 18.12.04, 15:38
        Tak jak napisałam jak wrócę z objazdówki z Eximem napiszę rwlację.
        Pa Ania
        Gość portalu: Monika napisał(a):

> No cóż - odzew mały, a w archiwum zbyt dużo informacji nie ma... spróbuję
        > jeszcze raz.
        >
        > Na prawdę trudno mi się zdecydować na jakąś objazdówkę z rejsem - zaufanie
        mam
        > tylko do TUI, ale ich cena mnie odstrasza... Exim niby ma fajny program, ale
        > bardzo dużo rzeczy przerzuca do fakultów (a np Rainbow ma je w cenie) i
        > niestety nie gwarantuje hotelu w części pobytowej. W Rainbow niby można
        wybrać
        > hotel na pobyt, ale standard w czasie zwiedzania jest dużo niższy.. Proszę
        > wszystkich, co byli na objazdówkach Eximowskich żeby podzielili się
        informacją
        > w jakich hotelach byli zakwaterowani i jakim statkiem płynęli (no i jaki
        > wariant ilości gwiazdek wybrali). A może ktoś po doświadczeniach z Rainbow
        > zdradzi jak jest ze statkiem i zakwaterowaniem w czasie objazdu...
        • Gość: Michał Re: TUTANCHAMON z Eximem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 12:11
          witam
          ja byłem na objazdówce z selectours. wygładało to tak ze bylismy połaczeni z
          eximem i to select zapewnia lepsze warunki, hotele, program. jedno jest pewnw
          ze tzreba tam jechac. a co do pana krzysztofa przewodnika to mam całkiem inne
          wrazenia, poczatkowo mnie mierził ale po wypici butelki balentinesa było juz
          okey. sam tez jestem przewodnikiem i jakies pojecie o tym mam. a krzychu ma
          naprawde dużo informacji. wszystko zalezy z jaką grupa wycieczkową ma sie do
          czynienia, prywatnie jest cool. polecam selectours.
          • Gość: Monika Re: TUTANCHAMON z Eximem IP: 195.136.98.* 22.12.04, 09:30
            Michale,
            a możesz zdradzić jaki wariant objazdówki wybrałeś, w jakich hotelach byłeś
            zakwaterowany no i na jakiej podstawie stwierdziłeś, że "select zapewnia lepsze
            warunki, hotele, program"? Może jakieś konkretne przykłady? Na pierwszy rzut
            oka, to mi się bardziej podoba program Exima, ale moze nie dostrzegam jakiś
            ważnych szczegółów...

Pozdrawiam,
            Monika
            • moby3 Re: TUTANCHAMON z Eximem 22.12.04, 21:37
              Byłem w listopadzie na objazdówce po Egipcie.Właściwie zastanawiałem się
              tylko jaki wariant wybrać proponowany przez Exim, bo doszedłem do wniosku,że to
              biuro ma chyba najciekawszą ofertę. Wybrałem Nefretete i nie żałuję,
              zwiedzilismy bardzo dużo. Oczywiście nie wszystko było idealnie, ale myślę,że
              nie ma idealnych biur podrózy. Grunt,żeby wspomnienia tego co zobaczyliśmy
              górowały nad "sprawami organizacyjnymi", a tak było w tym przypadku.
              Wybraliśmy pięciogwiazdkowe hotele,jednak niektóre czterogwiazdkowe były
              na podobnym poziomie czyli ta klasyfikacja jest dość umowna. Generalnie nie
              mogliśmy narzekać na standard. Statek na rejs po Nilu był pięciogwiazdkowy, tak
              jak obserwowałem inne podobne statki, to ten nasz był gdzieś po środku.
              Narzekało pare osób zakwaterowanych na najniższym poziomie, bo troche tam
              śmierdziało paliwo czy coś takiego.
              Pozdrawiam,
              Moby
              PS. Aha, przewodnik P. Krzysztof może prywatnie jest i cool jak wypije
              Balantine'a , ale na wycieczkach był ( niestety? ) trzeźwy i trochę przeginał z
              wykładami o archeologii..
              • Gość: Monika Re: TUTANCHAMON z Eximem IP: 195.136.98.* 23.12.04, 09:01
                Co do klasyfikacji 4 i 5* hoteli, to wiem, ze to sprawa umowna, ale mam tylko
                nadzieję, że 5* nie ma hotel brudny i zaniedbany - na super luksusy się nie na
                stawiam.

Pisałeś, że "jak obserwowałem inne podobne statki, to ten nasz był gdzieś po
                środku" - ten statek był pośrodku innych 5*, czy pośrodku całej "floty"? Z tego
                co wiem, to po Nilu pływają też dość zdezelowane 3*, więc ten środek wcale nie
                brzmi dobrze. Czy te osoby z najniższego pokładu próbowały zmienić kajuty, czy
                tylko narzekały że śmierdzi?

I jeszcze kilka pytań organizacyjnych - w jakich hotelach Was kwaterowano (o
                ile pamiętasz nazwy), według jakiego klucza rozdzielano kajuty, czy w części
                pobytowej dostaliście dobre pokoje?

I może zdradzisz jakie wpadki miał Exim - chcę się przygotować dowyjazdu
                również duchowo...

Pozdrawiam,
                Monika
                • moby3 Re: TUTANCHAMON z Eximem 24.12.04, 10:10
                  Statki oglądałem z zewnątrz i tak na oko ten nasz był po środku tych 5*.
                  Ogólnie rzecz biorąc był w porządku, było czysto. Jedzenie było tam OK, choc
                  może trochę monotonne i brakowało ryb ( na Nilu!) Ludzie, którzy narzekali na
                  zapach w kajutach nie zmzienili ich, bo podobno nie było wolnych.Zakwaterowanie
                  odbywało się na zasadzie przypadku, kto jaki klucz dostał, taką miał kajutę.
                  Co do hoteli. Podczas pobytu w Szarm el Szeik mieszkalismy w Sheratonie 5*.
                  To taki duzy kompleks hotelowy, pokoje mielismy ładne, duże z tarasem i ładnym
                  widokiem na morze. Żadnych zastrzeżeń praktycznie. Zejście z plaży do morza
                  jest tam dość wąskie, bo jest sporo skał i niedaleko jest rafa.Fakt,że był
                  połozony z dala od centrum i mozna tam było dojechać hotelowym busem,albo
                  taksówką. W Hurghadzie spędzilismy tylko noc po przylocie, więc nawet nie
                  pamietam nazwy tego hotelu. Tak na piertwszy rzut oka był całkiem przyjemny,
                  dużo zieleni, baseny. Mieszkaliśmy w bungalowie na piętrze, jakieś 150 metrów
                  od głównego budynku. Z tym wiąże sie jeden zgrzyt organizacyjny Eximu. Otóż po
                  przylocie z Warszawy, okazało się,że w hotelach gdzie mielismy mieć
                  noclegi,jednak nie było miejsc. Tak nam powiedziała przewodniczaka Eximu.
                  Podobno to wina tamtych hoteli, bo wzięły juz pieniądze. Ale to okazało się juz
                  w trakcie rozwożenia ludzi i trwało to ze 2-3 godziny zanim hotel do którego
                  nas dowieziono w końcu nas przyjął. Tłumaczono nam,że muszą wypłacić pieniądze
                  z tamtych hoteli i wpłacić do tego nowego. Po męczącej podróży to jednak mało
                  przyjemny zgrzyt.Jeszcze jedna wpadka to taka,że w ostatni wieczór na statku
                  mieliśmy mieć kolację przed wyjazdem do Kairu. Okazało się jednak,że obsługa o
                  tym nie wiedziała (?) i po prostu nie chcieli nam dać jeść! Trochę było nam
                  głupio, ale w końcu nasz przewodnik to załatwił, podobno jakieś
                  nieporozumienie. W Kairze niewiele brakowało,żebyśmy w ogólne nie zobaczyli
                  tamtejszego bazaru. Wszystko przez marudzenie w innych punktach objetych
                  programem zwiedzania i nie tylko.
                  W Kairze spalismy 2 noce w hotelu 4* Oasis, ale całkiem fajny hotel,
                  pokoje w takich parterowych bungalowach ze szklanymi odsuwanymi drzwiami.
                  Kwaterowanie odbywa sie też na zasadzie przypadku. Inne osoby, które z nami
                  były raczej nie miały zastrzezeń, nie licząc hotelu na górze świetej Katarzyny,
                  gdzie było trochę zimno, ale tam się chyba nie wybierasz.
                  Pozdrawiam
                  Moby
                  • Gość: doti Re: TUTANCHAMON z Eximem IP: 62.139.254.* 27.02.05, 19:47
                    Ze statkami na Nilu jest tak - egipskie wladze turystyczne czasami na wyrost
                    przyznaja gwiazdki i faktycznie mozemy zauwazyc roznice przechodzac przez
                    poszczegolne recepcje. Poniewaz jestem przewodnikiem znam sprawe od wewnatrz -
                    Polacy placa duzo mniejsze ceny za pobytu - Amerykanie ok 3000 usd za 7 dni i
                    faktycznie sa pprzez kilka dni zakwaterowani na statkach gdzie nocleg kosztuje
                    kilkaset dolarow. Ceny rejsow eximu pozostaja prawie niezmienione od 3 lata co
                    przy spadku kursu dolara jest zadziwiajace. Jeszcze jako turystka placilam za
                    program Tut ok 3300 w ofercie last, popatrzcie na ceny teraz. Co do kajut -
                    dostajemy takie jakie sa, wszystkie grupy na statkach maja po rono rozdzielone
                    kajuty na roznych poziomach, a ze ktos musi je dostac to inna sprawa.
    • Gość: Mariusz74 Re: TUTANCHAMON z Eximem IP: *.um.krakow.pl / *.um.krakow.pl 23.12.04, 14:27
      Cześć,
      byliśmy z żoną w kwietniu na takiej objazdówce (hotel 4*). Pamiętam, że było
      ich kilka wersji, my wybraliśmy taką, gdize najperw był rejs, a potem
      leniuchowanie. Statki są 5*, trzeba pamiętać, że ilość gwiazdek na statku jest
      porównywalna z hotelem o jedną lub nawet dwie gwiazdki niżej. Nasz (Crocodilo)
      był bardzo sympatyczny, jedzenie ok, sporo owoców, 3X dziennie (choć niektórzy
      narzekali że trochę monotonne). Pogram zwiedzania się nam podobał (ale mamy
      małe zboczenie na tym punkcie, bo jesteśmy z wykształcenia historykami:).
      Przewodnicy byli ok, szcególnie Karolina. Jadąc na objazdówkę nie wiesz, do
      jakiego hotelu trafisz, masz zagwarantowany tylko standard. My trafiliśmu do
      Ocean View 4* w El Gounie i bardzo go sobie chwalimy. Cichy, nowy, czysty,
      bardzo dobre jedzenie, ładne pokoje (jedyny minus to brak suszarek do włosów).
      Ci, co wybrali 5* hotel, wylądowali w Golden Five (opinie na forum).
      Podsumowując wycieczka odlotowa, moc wrażeń, nam się naprawdę podobało (choć na
      forum znajdziesz też inne opinie). Kiwecień jest najlepszym terminem na taką
      wycieczkę, bo w marcu wieje chamsin (bardzo silny, ciepły wiatr), a później
      jest już za gorąco. W kwietniu temperatury od 24 do 30(Assuan) stopni. Woda -
      ok 23 st.
      Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania, pisz na maila: mnawrot@o2.pl
      Pozdrawiam
    • Gość: Gosia Re: TUTANCHAMON z Eximem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 16:20
      Jeżeli masz wybór to proponuje wyjazd z Eximem. Program Tutenchamon jest
      naprawdę bardzo fajny. Jest ogromna różnica między statkiem 4*a 5*. Statek 4*
      to syf. Jeżeli chodzi o hotele to spokojnie wystarczy hotel 4*. Hotele 5*
      przewążnie są dużo dalej od centrum Hurghady. Ja osobiście jadę zawsze do
      Egpitu do hoteli 4* i jest naprawdę super.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka